De 5 mest populære kompaktkameraene
Vår kjære driftsavdeling er kapable til mye rart, og da vi ville vite hvilke fem kompaktkameraer som var de mest klikkede i prisguiden siste uke, tok det dem ikke mer enn noen minutter å hente ut tallene. Og den topp-fem listen var ikke uten sine overraskelser, selv om mye også var rimelig forutsigbart.
Vi begynner på bunnen og arbeider oss oppover til førsteplassen, så først ut er:
Nr 5: Nikon Coolpix P7000
Før dette kom ut var det langt mellom Nikons interessante kompaktkameraer, men med dette tok Nikon opp kampen med Canons kjente G-serie, og denslags gjør man ikke uten å vite at man har en god spiller på laget.
Vi testet et knippe avanserte kompaktkameraer, deriblant Nikon P7000, og noen testvinner ble ikke kåret, men Nikons bidrag kom godt fra det. I likhet med flere andre fikk det en "akam anbefaler", blant annet på grunn av god bildekvalitet, byggekvalitet og brukervennlighet, samt en god funksjonspakke. Foruten det kan P7000 stille med en zoom som tilsvarer 28-200 mm brennvidde. Prisen ligger i skrivende stund på like over 3500 kroner, og med påskeferien for døren er det ikke overraskende at mange vurderer å investere såpass i et solid og avansert men likevel lommevennlig kamera.
Finn priser på Nikon P7000 i prisguiden.
Nr 4: Fujifilm FinePix HS20
Nummer fire på listen har vi ikke testet, men det er heller ikke så rart, siden det ikke har vært på markedet særlig lenge ennå. Det er ikke mindre interessant av den grunn, og når du tar med i betrakningen at vi testet forgjengeren, HS10, og kalte det "det mest komplette super-zoomkameraet på markedet" så er det ikke direkte merkelig at dets oppfølger er med på en liste som dette.
Finn priser på Fujifilm HS20 i prisguiden.
Les testen av kameraets forgjenger her
Også HS10 fikk en velfortjent "akam anbefaler" og dersom HS20 leverer varene kan man ikke se bort i fra at det kan bli en slik utmerkelse også på det. Forbedringer over forgjengeren er ting som nærgrense, lengste lukkertid, høyeste ISO-verdi, og skjermoppløsning. Hvorvidt det kan ses på som en forbedring får tiden vise, men oppløsningen på bildebrikken er også økt med hele 60%, fra 10 megapiksler til 16.
Nr 2: Fujifilm FinePix X100
På en delt andreplass finner vi enda et kamera fra Fujifilm, men det er ikka akkurat noen overraskelse at det ville finne seg en plass høyt oppe på listen. X100 er sannsynligvis det kameraet som det i det siste halve årets har knyttet seg mest forventninger (og ville spekulasjoner) til.
Finn priser på Fujifilm X100 i prisguiden.
Akam fikk låne et svært tidlig preproduksjonseksemplar, og vi likte det vi så. Fysisk var kameraet svært godt gjennomtenkt, og hadde en del gamle og velprøvde løsninger som fikk en tåre frem i øyekroken til mang en fotograf på jakt etter et fotografisk verktøy. Når bildekvaliteten i tillegg så ut til å værfe svært god, sammen med et skreddersydd lyssterkt objektiv, var det grunn til å feire.
Da den ferdige versjonen av kameraet ankom redaksjonen stod jubelen i taket, men den stilnet noe da vi skjønte at menysystemet bar preg av å være designet av halvfunne sommervikarer, og ikke den samme dyktige gjengen som tok seg av det meste av kameraets ytre. For dem som i liten grad trenger å endre innstillinger betyr ikke dette så mye, men dersom du på ett eller annet punkt må inn i menyene, bør du påberegne forsinkelser som det så fint heter.
Vi ga likevel X100 en "akam anbefaler", da vi synes resten av kameraet er så bra at det fortjener det, og samtidig anser vi det som markedsmessig selvmord av Fujifilm å ikke gjøre noe med det direkte bedritne menysystemet. Dersom de ikke gjør det, har vi lovet å trekke anbefalingen uten dikkedarer (selv om Akams redaktør så gjerne vil se noen sprell levende dikkedarer). En ny firmware er lovet fra Fujifilm i morgen den dag, men om den gjør noe for å rette opp problemene som både Akam og en rekke andre nettsider har påpekt, gjenstår å se.
Nr 2: Olympus XZ-1
I det siste har ulike produsenter endelig skjønt at det er mange som ønsker seg et avansert kompaktkamera med god lysstyrke og ditto bildekvalitet. Lenge var det ikke så mange modeller å velge mellom her, men etter hvert har det kommet flere og flere, og en av de siste og mest interessante finner vi på en delt andreplass i vår statistikk.
Finn priser på Olympus XZ-1 i prisguiden.
Mange slike entusiastkompakter har lignende spesifikasjoner, men det som skiller XZ-1 fra mengden er objektivets lysstyrke. Joda, andre modeller har f/1.8 som største blender på vidvinkel, men det er ikke mange som kan holde følge med XZ-1 på tele, hvor dets lysstyrke faktik er så bra som f/2.5! Ikke ser det ut til å ha gått ut over objektivets andre egenskaper heller, for i vår sniktitt fikk det også ros for god hjørneskarphet og lite av andre optiske uhumskheter.
Vi har foreløpig kun laget en sniktitt på XZ-1, men full test er ferdig skrevet og vil bli publisert i løpet av påsken. Følg med!
Nr 1: Panasonic Lumix DMC-TZ10
Det aller mest populære kompaktkameraet i prisguiden i uken som gikk var imidlertid Panasonic TZ10, et kompakt kamera med lang zoom og massevis av funksjoner. Det er en smule eldre enn en del av de andre kameraene i denne listen, men kanskje det er nettopp det som er årsaken til at det havnet på topp: Det har hatt tid til å feste seg i folks bevissthet.
Finn priser på Panasonic TZ10 i prisguiden.
Likevel, dette ville aldri skjedd om ikke kameraet i tillegg var BRA! Og det er TZ10 så absolutt. Vi testet det for omtrent ett år siden, og det høstet masse ros for stor funksjonspakke, god optikk og brukbar bildekvalitet, bare for å nevne noe. At det har innebygget GPS hjelper nok også på for noen. Prisen kan også være en medvirkende faktor her, for den er redusert fra ca 3200,- da vi testet det for et år siden, til ca 2200,- i dag. Til den prisen er det liten tvil om at man får mye kompaktkamera for pengene.
Uansett hva som er årsaken til kameraets popularitet, så er det faktum at også dette fikk en "akam anbefaler" i vår test, og var det mestklikkede kompaktkameraet i prisguiden den uken vi hentet data fra.
Vi vil komme tilbake med lignende artikler om objektiver, og systemkameraer både med og uten speil, en gang etter påske.