Tek.no

Test Panasonic Lumix DMC-GF5

Liten og søt kamera-luring

Kameraet for dem som ikke er bitt av fotobasillen.

Paal Harald Mork-Knutsen
2 Juni 2012 13:00

[Akam.no]: Panasonic GF5 er et nett og lekkert kamera. Det er veldig pent å se på, og har en tydelig appell mot de designbevisste. Det kommer i mange forskjellige farger og er tydelig designet i en annen retning enn hva som var tilfelle med de to første modellene i serien.

Det er imidlertid ikke bare designet til kameraet som har endret seg i forhold til de tidligere modellene. Det har også segmentert seg inn mot en annen kundegruppe. Der GF1 og GF2 var rettet mot entusiastbrukerne er GF3 og GF5 rettet mot de som egentlig trenger et enkelt systemkamera som har litt flere muligheter enn hva et kompaktkamera kan by på.

Dette er også en av de tingene som gjør Panasonic GF5 litt vanskelig å få tak på. Det virker nesten som om produsenten har laget et kompaktkamera og ikke et systemkamera. Med det nye kitobjektivet fremstår GF5 som et vanlig kompaktkamera, noe den lille størrelsen underbygger. Det virker som om den største kundegruppen til kameraet er de som ikke ønsker å kjøpe flere objektiver eller å utvikle sine fotografiske ferdighheter. De avanserte funksjonene som er rettet mot entusiastbrukerne finnes tilgjengelig på kameraet, men de er så nedprioritert at man egentlig bør kunne en del om foto fra før om man skal kunne bruke disse funksjonene på GF5.

Skal man fotografere i manuell eller halvautomatiske program eller om man fortrekker å ha styringen på ting selv, er det langt bedre alternativer på markedet, selv blant Panasonics modeller. Slikt sett treffer GF5 en litt smal kundegruppe, og kanskje hadde Panasonic vært bedre tjent med å lage et kamera som man kan vokse litt mer med. Er man av typen som bare ønsker seg et lite, kompakt systemkamera som gjør all jobben på egenhånd, er imidlertid GF5 et godt valg.

Valuta for pengene

Panasonic er gode på mFT-modeller, og GF5 er intet unntak. I forhold til forgjengeren GF3 er kameraet også et bedre kjøp. Det har en vesentlig bedre skjerm, som er en kraftig forbedring fra forrige modell. Den har også fått en forbedret bildebrikke, som klarer seg mye bedre på høye ISO-verdier enn flere av de andre modellene som benytter seg av mFT-sensor. Det gir en god kvalitetsfølelse, er lite og nett, og passer fint i en innerlomme eller en liten veske. Spørsmålet er om kameraet er et bedre kjøp enn de tilsvarende modellene i samme prisklasse på markedet i dag. Skal du bare ha et godt og kompakt kamera uten at du planlegger å kjøpe flere objektiver eller lære deg å fotografere, er svaret ja. Er du av typen som kunne tenke deg å kjøpe ekstrautstyr som en elektronisk søker og utvikle dine fotografiske ferdigheter, er svaret nei.

Styrker og svakheter

Passer for:

 • Brukere som er stilbevisste.
 • Brukere som ønsker seg et lite kamera de kan ta med seg overalt.
 • Brukere som vil ha et systemkamera.

Passer ikke for:

 • Brukere som vil utvikle seg som fotografer.
 • Brukere som vil bruke ekstrautstyr som elektronisk søker og ekstern blits.
 • Brukere som har høye krav til bildekvalitet.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Panasonic Lumix DMC-GF5 på Akam.no »

Alternativer

 • Olympus E-PM1: Olympus sin minste og billigste modell i mFT-systemet. E-PM1 er billigere enn GF5 og har mulighet for å ekstern blits og søker. Begynner å bli litt gammelt.
 • Olympus E-PL3: Kanskje Panasonic GF5s største konkurrent. Ligger i samme prisklasse, men begynner å bli moden for en etterfølger. Har som E-PM1 blitssko og elektronisk port for ekstrautstyr.
 • Panasonic GX1: Pansonics entusiastmodell uten søker. Ligner mye på GF5, men er mer avansert. Ligner i stor grad på de to første modellene i GF-serien. Dyrere enn GF5.
 • Panasonic G3: En tvillingbror av GF3. Har elektronisk søker og blitssko. Passer for de som ønsker en elektronisk søker og vridbar skjerm.
 • Samsung NX200: Samsung NX200 har en litt større bildebrikke og litt bedre bildekvalitet. Koster ca 1000 kroner mer. Litt begrenset optikkpark i forhold til mFT-systemet.
 • Sony NEX-F3: Det nyeste tilskuddet i NEX-serien. Er en del billigere enn GF5, og har i tillegg APS-C bildebrikke som skal kunne gi bedre bildekvalitet.
Les også
Panasonic Lumix DMC-LX7: Supert kompaktkamera
Les også
Panasonic DMC-G5: Et kraftig forbedret kamera
Les også
Her er fotonyhetene i august
Les også
Stiller sterkt
Les også
Pentax K-01: Byggekloss eller kamera?
Les også
Velg riktig 17.mai-kamera
Les også
Samsung smeller ut tre nye systemkameraer
Les også
Panasonic GX1: En kraftig liten tass
Les også
Sony SLT-A77: Her er kameraet entusiastene har ventet på
Les også
Her er et kamera for friskuser
Les også
Panasonic Lumix GH2 - Best i klassen
annonse

Les også