Til hovedinnhold

Verdens minste systemkamera med søker

Panasonic slapp i dag sitt nyeste systemkamera, og som vanlig er det snakk om micro-Four-Thirds-systemet. Nykomlingen heter G3 blant venner, og kan tilby en rekke forbedringer, både sett i forhold til sin egen forgjenger og kameraer fra andre produsenter.

Vi fikk for noen dager siden besøk av Panasonic, og i sekken hadde de med seg noen tidlige modeller som vi fikk leke litt med. Ikke lenge nok til noen forhåndsomtale, dessverre, men et slags førsteinntrykk fikk vi da av det nye kameraet.

Panasonic Lumix DMC-G3, som er det nye kameraets fulle og hele navn, stiller på startstreken med 16 megapiksler på sin LiveMOS-sensorbrikke, innebygget elektronisk søker, artikulert skjerm, og videoopptak i FullHD.

For det første: Dette er ikke store greier. Da Panasonic i sin tid var først ute med et kamera til dette systemet, med salige G1, syntes vi det ble overraskende stort. Med G1s "barnebarn" går overraskelsen andre veien. Til å være et kamera med innebygget søker er dette behagelig lite, og i følge Panasonic selv skal det faktisk per dags dato være det minste systemkameraet med søker. Vekten er redusert til 336 gram, fra G2s 371 gram.

Søkeren er god. Det er stort sett snakk om den velkjente og kritikerroste søkeren som vi har stiftet bekjentskap med fra før, men den har fått en liten overhaling på fargefronten. Oppløsningen er imidlertid som før, det vil si 1,44 millioner bildepunkter, og med en forstørrelse på 1,4x og 100% av synsfeltet, så tegner dette absolutt bra.

Søkerhuset er mindre enn før, som det meste på dette kameraet, men det synes fremdeles godt, og kan virke litt for stort i forhold til resten av kameraet. Dette skyldfes at det ikke bare er søkeren som sitter her, men også den innebygde stereomikrofonen, og kameraets blits. Sistnevnte er omtrent det eneste som ikke har blitt forbedret fra forgjengeren, og har fått et ledetall på 10,5 (160 ISO), men det er bare 0,5 mindre enn på G2, så reduksjonen er ikke merkbar i praksis.

Skjermen er på sin side på 3 tommer (7,6 cm), har 460 000 bildepunkter, og kan vris og vendes i nesten alle retninger. Her er det heller ikke all verdens endringer fra tidligere - faktisk er det akkurat samme berøringssensitive skjermen som forgjengeren har - men så var det heller ikke så mye å forbedre. Vi kunne kanskje ønsket oss noe bedre oppløsning, men skjermen slik den er ser vi egentlig som god nok, om enn ikke perfekt. Noen snarveier må jo Panasonic også få lov til å benytte seg av, for å holde prisen nede.

Som nevnt kan G3 tilby videoopptak i FullHD, nærmere bestemt 1920 x 1080 piksler, med AVCHD. Sensorbrikken leverer 25 eller 30 bilder per sekund, men dette konverteres til 50i (PAL) eller 60i (NTSC). Det samme kan kameraet også tilby i 1280 x 720, men i den oppløsningen kan man også velge å ta opp i Motion-JPG med 30 bilder i sekundet. G3 har også fått innebygget stereolyd, takket være mikrofonene på toppen.

Og mens vi er inne på tempo, så er det nettopp her vi finner noen av de beste forbedringene G3 har å by på. Opptakshastigheten er forbedret fra 3,2 bilder per sekund med G2, til 4 bilder i sekundet på G3, begge deler i maksimal oppløsning. I tillegg har G3 fått muligheten til å redusere oppløsningen til 4 megapiksler og samtidig øke opptakstempoet til 20 bilder i sekundet. Autofokushastigheten skal også være betydelig forbedret, og skal i følge Panasonic være forbedret med 35-40% i forhold til G2, målt med samme objektiv.

Foruten det rent fysiske har G3 fått en del programvarebaserte forbedringer, og her er det brukervennlighet som har sittet i høysetet. Et nytt Intelligent-Auto-system er på plass, for de brukerne som trenger veiledning fra kameraet og som ikke vil risikere feriebildene på å skru seg og kamerainnstillingene langt bort i vinternatta. Her tar kameraet utgangspunkt i hva brukeren ønsker å oppnå, og brukeren trenger ikke forholde seg til hvordan resultatet oppnås, bare at det oppnås. Ting som dybdeskarphet, hvitbalanse og eksponeringsjustering kan justeres direkte på skjermen totalt uten at det refereres til blender, lukkertid, Kelvin eller lignende.

Dessverre er det ikke alt som er forbedret, og noe har beklageligvis gått andre veien. Det vi beklager mest av dette, er batterikapasiteten, som er redusert med ikke mindre enn 25%! Det aner oss hvor det er Panasonic har slanket mest plass og vekt, og selv om vi til en viss grad kan forstå valget, må vi uttrykke vår mening at 270 bilder per lading, i følge CIPA-standarden, er alt for lite for et kamera som dette.

Panasonic Lumix DMC-G3 leveres i tre ulike farger (svart, rødt og hvitt), og i to ulike pakkeløsninger:

  • Kamera pluss 14-42 mm OIS
  • Kamera pluss 14-42 mm OIS og 45-200 mm OIS

pris og tilgjengelighet i Norge er ennå litt usikkert, men alt tyder på at G3 blir å finne i norske butikker i løpet av juni. Prisen i Norge er ikke satt, men den ser ut til å havne under €700, sannsynligvis for pakkeløsningen med 14-42 mm-objektivet.

annonse