Olympus XZ-1
Introduksjon
XZ-1 er det første virkelig avanserte kompaktkamera fra Olympus på mange år og har meget bra spesifikasjoner. Spesielt lysstyrken gjør at XZ-1 skiller seg litt fra de nærmeste konkurrentene som er som Canon G12, Canon S95, Nikon Coolpix P7000, Panasonic Lumix LX5 og Samsung EX1. S95 har ikke Akam rukket å teste, men de fire andre er omtalt i denne artikkelen.
Akam publiserte en førsteinntrykksartikkel da vi fikk XZ-1 inn til test og det blir nødvendigvis litt overlapp mellom artiklene. Her går vi mer i dybden, men se gjerne på den første artikkelen for en litt fyldigere introduksjon.
XZ-1 har altså bra spesifikasjoner, men de sier lite om hvordan kameraet fungerer i praksis. Vil du vite mer om det, kan du lese den fullstendige testen på Akam.no.
Fysisk
XZ-1 er laget av metall og virker solid bygget. Selve kamerahuset er kompakt, men objektivet er for stort til å kunne trekkes helt inn og det gjør at XZ-1 får en ganske stor utvekst på fronten.
Olympus utnytter denne plassen til et ekstra kontrollhjul og det er en veldig smart løsning. Ringen har klikkstopp (som gjerne kunne vært litt hardere) og funksjonen den styrer avhenger av modus på kameraet. XZ-1 mangler grep og har overflaten er ganske glatt. På baksiden er det et ruglete felt der tommelen plasseres, men vi savnet et belegg med mer friksjon på forsiden.
Objektivet har 28-112mm (35mm ekvivalent) zoomområde og lysstyrken er veldig bra med F1.8 som største blender på vidvinkel og F2.5 med full tele.
Skjermen har bra oppløsning og lysstyrke. Den er av typen AMOLED som gir bra innsynsvinkel og er en av de beste skjermene i dag. Batteriet skal klare vel 300 eksponeringer og det er rimelig bra, men ikke mer enn gjennomsnittelig for denne typen kameraer.
I bruk
Dette er det mest avanserte kompaktkameraet fra Olympus og det har både full auto og manuelle muligheter. RAW-format er på plass, det er også blitssko og XZ-1 kan også fjernstyre blitser. Ekstrautstyr som elektronisk søker, mikrofon og makrolys fra Pen-systemet kan brukes og Olympus leverer også undervannshus og telekonverter.
XZ-1 er like bra eller bedre på hurtighet og respons i forhold til de nærmeste konkurrentene, men mangler litt på brukergrensesnittet. Færre knapper krever mer bruk av menyene og disse kunne også vært litt bedre organisert.
Bildekvalitet
XZ-1 gjør det bra på bildekvalitet. Olympus er ikke like bra på høy Iso som for eksempel Canon G12, men objektivets gode lysstyrke gjør at XZ-1 likevel blir et av de beste - og kanskje det aller beste kompaktkameraet i dårlig lys. I tillegg gir god lysstyrke bedre muligheter for å få bakgrunnen ut av fokus, noe som alltid er vanskelig med et kompaktkamera med liten sensor. Olympus er ikke verdensmestre på støyfjerning på høy Iso, men er flinke til å gi god bilde-kvalitet på lavere Iso-verdier.
Objektivet er bra med god skarphet og små feilbrytningsproblemer. Det er relativt liten fortegning, men objektivet kan ikke ta all æren for det - bildene korrigeres digitalt i kameraet.
Konklusjon
Vil du vite mer?
Les hele testen av Olympus XZ-1 på Akam.no