TestOlympus OM-D E-M10

Olympus gir deg svært mye kamera for pengene

Nesten like godt som toppmodellen, men både mindre og rimeligere.

I bruk

Da Olympus med OM-D E-M5 gjenopplivet OM-navnet for to år siden, vakte den nye speilløse kameraserien begeistring og kameraet klarte seg svært godt gjennom Akams testregime.

«Et av de beste speilløse kameraene vi har testet,» konkluderte vi med den gangen og da storebror E-M1 fikk kjørt seg på testbenken i høst, ble dommen at det var det beste speilløse systemkameraet hittil.

Nå har OM-D-familien fått et nytt familiemedlem, og det er kanskje ikke rart at forventningene da er høye?

Denne testen ble først publisert i slutten av februar i år, og er som lovet nå oppdatert med de vanlige testlabbildene våre. Resultatet finner du på neste side.

Familieforvirring

E-M10 og storebror E-M1.

OM-D E-M10 er tiltenkt å være OM-D-familiens innstegsmodell; et noe rimeligere og enklere alternativ enn de to storebrødrene.

Vel å merke er det ikke helt åpenbart at det ikke er snakk om en E-M5-oppfølger. Der hvor andre produsenter gjerne har klare skiller mellom det de regner som innstegsmodell, entusiastmodell, entusiast- til – proff og proffmodell, har Olympus de siste årene hatt en tradisjon for å la produktene tråkke litt over hverandres grenser.

Slik er det også med E-M10. Ved første øyekast ser modellen nesten identisk ut som mellombror E-M5, både i utforming og spesifikasjoner. De deler samme bildebrikke, men prosessoren har E-M10 lånt fra flaggskipet E-M1. E-M10 har også like mange fokuspunkter som toppmodellen, totalt 81, mens mellombror E-M5 må klare seg med 35.

På den andre siden har E-M5 den samme, brilliante femakses bildestabilisatoren som E-M1, mens E-M10 må «nøye» seg med en treakses bildestabilisator. Forvirret? Vi skjønner deg godt.

Høyt opp til lista

Forvirringen til tross, med så mye teknologi fra de to andre familiemedlemmene er forventningene store til den nye, lille OM-Den. Hvordan klarer den seg, sammenlignet med E-M5 og E-M1?

Det fikk vi nylig anledningen til å kikke nærmere på. Så stor tro har Olympus på modellen at de inviterte med seg fotografer og journalister til å ekstremteste E-M10 i kulda på Svalbard. Vel å merke er E-M10 ikke værtettet slik som storebrødrene, eller frysesikkert slik som E-M1, så i utgangspunktet var vi ganske spente på hvordan det skulle gå.

75mm, f/1.8, ISO 1600, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl

Påfallende slektskap

E-M10.Foto: Olympus

Ved første øyekast kunne det nesten virke som om det var et E-M5 jeg fikk i hendene. Kontrollhjulene stikker riktignok et par millimeter lengre opp og Fn1 og Play-knappen har byttet plass i tillegg til å hoppe litt lengre til høyre, men størrelsen er omtrent den samme og de øvrige knappene befinner seg på så å si de samme plassene.

Det har også dukket opp en liten knapp som spretter opp den innebygde blitsen, men i halvmørket skal det godt gjøres å se forskjell på E-M10 og E-M5.

Da det kom fikk E-M5 riktignok kritikk for noen av knappene. Blant annet er piltastene på E-M5 nokså «svampete» å trykke ned, men her har Olympus tatt kritikken til seg og forbedret tilsvarende knapper på E-M10.

Men E-M10 leveres med et helt nytt, sammenleggbart kitobjektiv. Dermed blir helhetsinntrykket at E-M10 er et betydelig mindre kamera, nesten i lommeformat.

E-M5.

På forsiden er det en liten bump som skal gi bedre grep, men i likhet med mange andre såpass slanke kamerahus, ligger ikke E-M10 helt optimalt i hånda. Dette er vel å merke en smakssak og bør prøves på egenhånd før kamerakjøpet. Vi fikk tre intensive dager med kameraet uten å irritere oss nevneverdig over manglende markant grep.

E-M10 kan utstyres med et ekstra grep som gir huset nesten like solid og håndstøpt grep som storebror E-M1 har.

Elektronisk søker begynner å bli spennende

E-M10 er utstyrt med en elektronisk søker. For mange er elektronisk versus optisk søker absolutt en smakssak, i hvert fall har det vært det tidligere.

En ting er at de tidligere variantene ikke har vært all verden høyoppløste, men vel så viktig har det vært at veien fra motivet til øyet gjennom kameraets prosessor har vært en flaskehals. Forsinkelsen har kanskje ikke vært enorm, men stor nok til at det kan være et problem ved fotografering av kjappe motiver.

Men den siste tiden har det begynt å skje ting på den fronten. Blant annet begynner de elektroniske søkerne i OM-D-familien å se svært interessante ut. Det å få en «live» visning av hva resultatet vil bli med de gjeldende innstillingene er ganske lekkert, enten det bare er eksponering og fokusmarkering, såkalt focus peaking, eller farge- og kunstfiltre.

I tillegg kan E-M10 skilte med en egen høyfrekvensmodus. Til vanlig oppdateres søkeren med 60 bilder i sekundet, men dersom det trengs kan denne utvides til 120 bilder i sekundet. Forsinkelsen som gjenstår blir da nesten mikroskopisk.

Kjappingfokus

Baksiden av E-M10.Foto: Olympus

Baksiden av E-M10 preges av en berøringsfølsom, vippbar skjerm – i likhet med storebrødrene. Nå bød Svalbard i mørketiden ikke akkurat på ekstreme lysforhold å teste skjermen i, på det meste hadde vi lys tilsvarende en overskyet dag, men skjermen så ut til å være nokså lyssterk.

Men den berøringsfølsomme skjermen gir noen ganske morsomme muligheter for å velge fokus direkte på skjermen. E-M10 har like mange fokuspunkter som flaggskipet E-M1 og du kan velge hvilket som helst av disse bare ved å peke på skjermen.

Ved fotografering av mennesker eller motiver hvor det ikke er åpenbart fra det «dumme» kameraets side hva som er hovedmotivet, er dette en løsning som kan være betydelig kjappere enn å velge fokuspunkt med piltastene. Du slipper også å fokusere for så å rekomponere bildet.

Autofokusen i E-M10 virker, ikke helt uventet, å være svært kjapp.

12mm, f/2, ISO 1600, 1/20s.Foto: Kjersti Stuestøl

Innstegsmodell, sa du?

Innledningsvis nevnte jeg at E-M10 er tiltenkt å være Olympus’ innstegsmodell i OM-D-familien, men der hvor andre produsenter har gjort de rimeligste modellene betydelig enklere i bruk, har Olympus stor tiltro til den tekniske innsikten til sine kunder.

Olympus oppgir selv at E-M10 skal være et alternativ til de «enklere» entusiastmodellene til konkurrentene, og verdt å merke er det at Olympus også har den speilløse, noe enklere å betjene Pen-serien, men likevel har E-M10 de fleste mulighetene som storebrødrene også har.

Dette inkluderer den noe kryptiske menyen, som ved første øyekast ser ganske uoverkommelig ut. Hvis du foretrekker noen som holder deg i hånda gjennom menyene, er nemlig Olympus kanskje ikke noe for deg, selv om de har slengt på en informasjons-pop-up som forteller deg hva menypunktet gjør.

Men selvsagt kan man velge å se det fra den andre siden: E-M10 er et kamera du kan vokse med. Og det kan, i likhet med storebrødrene sine, konfigureres til å fungere akkurat slik du foretrekker det. Når du først blir fortrolig med menyene, altså.

75mm, f/1.8, ISO 640, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl

Stablefunksjon

E-M10 har også fått en hendig funksjon storebrødrene ennå ikke har, kalt «live compositing». Dette er en form for langtidseksponering, hvor du selv velger eksponeringstid i forkant og kameraet så setter sammen et bilde basert på første eksponeringen pluss eventuelle nye elementer i de påfølgende eksponeringene.

Fordelen med dette kontra tradisjonelle lange eksponeringer, er at du i teorien skal unngå utbrente områder i bildet, for eksempel om det er et gatelys i bildet eller andre sterkere lyskilder.

Dermed utvides den svært så interessante «live time»-funksjonen som ble introdusert med E-M1.

E-M10 kan styres via WiFi gjennom en smartenhet, og Olympus' app for dette lar deg ta full manuell kontroll over kameraet.

Det er en funksjon det er lett å bli glad i når man først tar den i bruk. Enten du vil ha med alle på et gruppebilde eller ta bilde av noe hvor det er viktig å unngå bevegelser, er det veldig greit å kunne fjernstyre kameraet fra mobiltelefonen.