Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOlympus OM-D E-M10

Olympus gir deg svært mye kamera for pengene

Nesten like godt som toppmodellen, men både mindre og rimeligere.

Kjersti Stuestøl

I bruk

Da Olympus med OM-D E-M5 gjenopplivet OM-navnet for to år siden, vakte den nye speilløse kameraserien begeistring og kameraet klarte seg svært godt gjennom Akams testregime.

«Et av de beste speilløse kameraene vi har testet,» konkluderte vi med den gangen og da storebror E-M1 fikk kjørt seg på testbenken i høst, ble dommen at det var det beste speilløse systemkameraet hittil.

Nå har OM-D-familien fått et nytt familiemedlem, og det er kanskje ikke rart at forventningene da er høye?

Denne testen ble først publisert i slutten av februar i år, og er som lovet nå oppdatert med de vanlige testlabbildene våre. Resultatet finner du på neste side.

Familieforvirring

E-M10 og storebror E-M1.

OM-D E-M10 er tiltenkt å være OM-D-familiens innstegsmodell; et noe rimeligere og enklere alternativ enn de to storebrødrene.

Vel å merke er det ikke helt åpenbart at det ikke er snakk om en E-M5-oppfølger. Der hvor andre produsenter gjerne har klare skiller mellom det de regner som innstegsmodell, entusiastmodell, entusiast- til – proff og proffmodell, har Olympus de siste årene hatt en tradisjon for å la produktene tråkke litt over hverandres grenser.

Slik er det også med E-M10. Ved første øyekast ser modellen nesten identisk ut som mellombror E-M5, både i utforming og spesifikasjoner. De deler samme bildebrikke, men prosessoren har E-M10 lånt fra flaggskipet E-M1. E-M10 har også like mange fokuspunkter som toppmodellen, totalt 81, mens mellombror E-M5 må klare seg med 35.

På den andre siden har E-M5 den samme, brilliante femakses bildestabilisatoren som E-M1, mens E-M10 må «nøye» seg med en treakses bildestabilisator. Forvirret? Vi skjønner deg godt.

Høyt opp til lista

Forvirringen til tross, med så mye teknologi fra de to andre familiemedlemmene er forventningene store til den nye, lille OM-Den. Hvordan klarer den seg, sammenlignet med E-M5 og E-M1?

Det fikk vi nylig anledningen til å kikke nærmere på. Så stor tro har Olympus på modellen at de inviterte med seg fotografer og journalister til å ekstremteste E-M10 i kulda på Svalbard. Vel å merke er E-M10 ikke værtettet slik som storebrødrene, eller frysesikkert slik som E-M1, så i utgangspunktet var vi ganske spente på hvordan det skulle gå.

75mm, f/1.8, ISO 1600, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl

Påfallende slektskap

E-M10.Foto: Olympus

Ved første øyekast kunne det nesten virke som om det var et E-M5 jeg fikk i hendene. Kontrollhjulene stikker riktignok et par millimeter lengre opp og Fn1 og Play-knappen har byttet plass i tillegg til å hoppe litt lengre til høyre, men størrelsen er omtrent den samme og de øvrige knappene befinner seg på så å si de samme plassene.

Det har også dukket opp en liten knapp som spretter opp den innebygde blitsen, men i halvmørket skal det godt gjøres å se forskjell på E-M10 og E-M5.

Da det kom fikk E-M5 riktignok kritikk for noen av knappene. Blant annet er piltastene på E-M5 nokså «svampete» å trykke ned, men her har Olympus tatt kritikken til seg og forbedret tilsvarende knapper på E-M10.

Men E-M10 leveres med et helt nytt, sammenleggbart kitobjektiv. Dermed blir helhetsinntrykket at E-M10 er et betydelig mindre kamera, nesten i lommeformat.

E-M5.

På forsiden er det en liten bump som skal gi bedre grep, men i likhet med mange andre såpass slanke kamerahus, ligger ikke E-M10 helt optimalt i hånda. Dette er vel å merke en smakssak og bør prøves på egenhånd før kamerakjøpet. Vi fikk tre intensive dager med kameraet uten å irritere oss nevneverdig over manglende markant grep.

E-M10 kan utstyres med et ekstra grep som gir huset nesten like solid og håndstøpt grep som storebror E-M1 har.

Elektronisk søker begynner å bli spennende

E-M10 er utstyrt med en elektronisk søker. For mange er elektronisk versus optisk søker absolutt en smakssak, i hvert fall har det vært det tidligere.

En ting er at de tidligere variantene ikke har vært all verden høyoppløste, men vel så viktig har det vært at veien fra motivet til øyet gjennom kameraets prosessor har vært en flaskehals. Forsinkelsen har kanskje ikke vært enorm, men stor nok til at det kan være et problem ved fotografering av kjappe motiver.

Men den siste tiden har det begynt å skje ting på den fronten. Blant annet begynner de elektroniske søkerne i OM-D-familien å se svært interessante ut. Det å få en «live» visning av hva resultatet vil bli med de gjeldende innstillingene er ganske lekkert, enten det bare er eksponering og fokusmarkering, såkalt focus peaking, eller farge- og kunstfiltre.

I tillegg kan E-M10 skilte med en egen høyfrekvensmodus. Til vanlig oppdateres søkeren med 60 bilder i sekundet, men dersom det trengs kan denne utvides til 120 bilder i sekundet. Forsinkelsen som gjenstår blir da nesten mikroskopisk.

Kjappingfokus

Baksiden av E-M10.Foto: Olympus

Baksiden av E-M10 preges av en berøringsfølsom, vippbar skjerm – i likhet med storebrødrene. Nå bød Svalbard i mørketiden ikke akkurat på ekstreme lysforhold å teste skjermen i, på det meste hadde vi lys tilsvarende en overskyet dag, men skjermen så ut til å være nokså lyssterk.

Men den berøringsfølsomme skjermen gir noen ganske morsomme muligheter for å velge fokus direkte på skjermen. E-M10 har like mange fokuspunkter som flaggskipet E-M1 og du kan velge hvilket som helst av disse bare ved å peke på skjermen.

Ved fotografering av mennesker eller motiver hvor det ikke er åpenbart fra det «dumme» kameraets side hva som er hovedmotivet, er dette en løsning som kan være betydelig kjappere enn å velge fokuspunkt med piltastene. Du slipper også å fokusere for så å rekomponere bildet.

Autofokusen i E-M10 virker, ikke helt uventet, å være svært kjapp.

12mm, f/2, ISO 1600, 1/20s.Foto: Kjersti Stuestøl

Innstegsmodell, sa du?

Innledningsvis nevnte jeg at E-M10 er tiltenkt å være Olympus’ innstegsmodell i OM-D-familien, men der hvor andre produsenter har gjort de rimeligste modellene betydelig enklere i bruk, har Olympus stor tiltro til den tekniske innsikten til sine kunder.

Olympus oppgir selv at E-M10 skal være et alternativ til de «enklere» entusiastmodellene til konkurrentene, og verdt å merke er det at Olympus også har den speilløse, noe enklere å betjene Pen-serien, men likevel har E-M10 de fleste mulighetene som storebrødrene også har.

Dette inkluderer den noe kryptiske menyen, som ved første øyekast ser ganske uoverkommelig ut. Hvis du foretrekker noen som holder deg i hånda gjennom menyene, er nemlig Olympus kanskje ikke noe for deg, selv om de har slengt på en informasjons-pop-up som forteller deg hva menypunktet gjør.

Men selvsagt kan man velge å se det fra den andre siden: E-M10 er et kamera du kan vokse med. Og det kan, i likhet med storebrødrene sine, konfigureres til å fungere akkurat slik du foretrekker det. Når du først blir fortrolig med menyene, altså.

75mm, f/1.8, ISO 640, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl

Stablefunksjon

E-M10 har også fått en hendig funksjon storebrødrene ennå ikke har, kalt «live compositing». Dette er en form for langtidseksponering, hvor du selv velger eksponeringstid i forkant og kameraet så setter sammen et bilde basert på første eksponeringen pluss eventuelle nye elementer i de påfølgende eksponeringene.

Fordelen med dette kontra tradisjonelle lange eksponeringer, er at du i teorien skal unngå utbrente områder i bildet, for eksempel om det er et gatelys i bildet eller andre sterkere lyskilder.

Dermed utvides den svært så interessante «live time»-funksjonen som ble introdusert med E-M1.

E-M10 kan styres via WiFi gjennom en smartenhet, og Olympus' app for dette lar deg ta full manuell kontroll over kameraet.

Det er en funksjon det er lett å bli glad i når man først tar den i bruk. Enten du vil ha med alle på et gruppebilde eller ta bilde av noe hvor det er viktig å unngå bevegelser, er det veldig greit å kunne fjernstyre kameraet fra mobiltelefonen.

annonse
Olympus OM-D E-M10I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
out of stock

Bildekvalitet

Da vi testet OM-D E-M10 på Svalbard tidligere i vinter, fikk vi ikke tatt de vanlige testlabbildene våre. Kameraet har nå tatt turen innom testlaben og resultatet finner dere nedenfor.

Bildekvalitet

Fordi E-M10 har arvet bildebrikken fra mellombror E-M5 og prosessor fra flaggskipet E-M1 forventer vi ikke de helt store forskjellene i bildekvalitet.

Bildet nedenfor viser samme utsnitt fra bilder tatt med de tre kameraene.

E-M5, E-M10 og E-M1 ved ISO200.Foto: Kjersti Stuestøl

Da vi testet E-M1 i fjor høst, hang E-M5 godt med opp til ISO 12 800 og det er her vi også forventer å se forskjeller når E-M10 sammenlignes med E-M1. Med samme brikke som E-M5, men ferskere prosessor bør E-M10 kunne gi bedre støyresultater ved høye ISO-verdier enn det E-M5 gjorde.

Om bildekvaliteten til E-M1 hadde vi følgende å si: Bildekvaliteten var det beste vi hadde sett fra et mFT-kamera, men forskjellen var ikke stor nok til at vi så på bildekvalitet som en oppgraderingsgrunn for den som har E-M5 eller en av de nyeste Pen-modellene.

Nå som testbildene fra E-M10 er i boks, sitter vi på fasiten. La oss ta en nærmere kikk:

Bildestøy

OM-D E-M10 versus flaggskipet OM-D E-M1

I praksis opplevde vi ingen store forskjeller på OM-D E-M10 og OM-D E-M1, men i praksis var det sjelden vi beveget oss noe særlig høyere enn ISO1600. Men testlaben er nådeløs, og her viser testbildene at det faktisk er noen ulikheter mellom de to kameraene.

Opp til ISO1600 er bildene tatt med E-M10 og E-M1 så å si identiske. Ved ISO3200 kryper det inn et snev av fargestøy i bildene til E-M10, som bare forsterkes oppover i ISO-verdiene og ved maksverdien på ISO25600 er E-M10-bildet vesentlig mer grøtete og detaljløst. Heller ikke E-M1 gir særlig pene bilder ved maksimal ISO, men her er det i det minste mulig å skjelne en og annen detalj.

Sammenlign bildene og se selv ved å velge ISO-verdi og kamera i nedtrekksmenyene og så trekke den sorte streken frem og tilbake over bildet.

Resultatet av sammenligningen mellom E-M10 og E-M1 er med andre ord omtrent som forventet, og i praksis vil ikke forskjellen ha mye å si.

Du får riktignok mer detaljer fra E-M1 ved høy ISO, men du vil antagelig ikke bevege deg så mye i de områdene uansett. Til det er de høyere ISO-verdiene såpass støybefengt og smørjete at de uansett ikke duger til stort annet enn dokumentasjon i krisetilfeller.

OM-D E-M10 versus OM-D E-M5 og Panasonic GX7

Enn den værtettede mellommodellen OM-D E-M5 da, hvordan måler lillebror OM-D E-M10 seg opp mot den? Som nevnt innledningsvis deler E-M10 og E-M5 samme bildebrikke, men E-M10 er utstyrt med flaggskipmodellen E-M1s bildeprosessor. Det bør i teorien resultere i noen forskjeller.

Og det gjør det også, i form av fargegjengivelse fra ISO3200 og oppover. Her mister nemlig E-M5 gradvis fargemetningen, mens E-M10 beholder den, selv om begge kameraene gir omtrent tilsvarende mengder bildestøy.

Begge kameraene mister nemlig mye detaljer når vi beveger oss oppover i ISO-verdier. Fra ISO12800 gir begge kameraene svært støyfulle resultater og bilder som ikke er brukbare til stort annet en nødstilfeller. Derfor vil forskjellen mellom E-M10 og E-M5 ikke ha veldig mye å si i praksis, i det minste ikke når det kommer til bildekvalitet.

E-M10 holder også godt tritt med konkurrentens speilløse toppmodell, Panasonic Lumix GX7. Bildestøymessig ligger de to side ved side, men E-M10 tar en knepen seier på fargegjengivelse.

Fargegjengivelse og råfiler

JPG eller RAW?

Vi råder generelt sett folk til å fotografere i både JPG og RAW samtidig, dersom det er mulig. Dersom bildene blir bra i utgangspunktet og noenlunde slik man ønsket å gjøre dem, er det ikke så farlig med RAW, og JPG vil sannsynligvis duge mer enn godt nok, men i det øyeblikk man trenger å flikke på bildene for å få dem slik man ønsker, er det RAW som gjelder.

Da har man et langt bedre utgangspunkt for etterarbeid, med mange ganger så mye bildeinformasjon i.

Tar man både RAW og JPG samtidig, har man også mulighet til å bruke JPG-filene til å gi en kjapp kopi til bestemor, eller ta vare på som en ekstra backup, mens man har RAW-filen i tilfelle nøye etterarbeid skulle være nødvendig.

Ut fra testbildene kan vi se, ikke helt uventet, at kameraets innebygde JPG-konvertering innebærer en ganske aggressiv støyfjerning som resulterer i tap av detaljer og noe som nesten ligner en akvarelleffekt.

Dette er forøvrig den samme fremgangsmåten som de fleste andre kameraprodusenter benytter, og et resultat av et uunngåelig kompromiss.

Fargegjengivelse

Til høyre kan du se nærmere på fargegjengivelsen til testkameraet i forhold til det perfekte.

Firkantene representerer her korrekt farge, plassert i AdobeRGB-fargerommet, og sirklene er fargen slik kameraet har avfotografert samme farge.

Linjene øverst til høyre og nederst til venstre angir fargerommets grenser, og linjene mellom kvadratene og sirklene angir avviket. Jo lengre en linje er, desto større er avviket på den fargen fra idealet.

Det er alltid avvik å spore i disse testene, og heller ikke E-M10 er noe unntak. Særlig gråskalaen er mer spredt enn vi liker å se.

annonse
Olympus OM-D E-M10I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
out of stock

Eksempelbilder

Nedenfor følger et knippe eksempelbilder tatt i ulike situasjoner. Merk at alle bildene, utenom sammenligningsbildet som er først ut, er tatt håndholdt. Det inkludert hundesledebildet tatt uten annen belysning enn hodelyktene.

20mm, f/1.7, ISO 200, 1/5s.Foto: Kjersti Stuestøl
20mm, f/1.8, ISO 3200, 1/20s.Foto: Kjersti Stuestøl
75mm, f/1.8, ISO 1600, 1/15s.Foto: Kjersti Stuestøl
75mm, f/1.8, ISO 800, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl
75mm, f/1.8, ISO 1600, 1/40s.Foto: Kjersti Stuestøl
75mm, f/1.8, ISO 640, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl
75mm, f/1.8, ISO 250, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl
annonse
Olympus OM-D E-M10I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
out of stock

Konklusjon

Olympus OM-D E-M10 er selskapets nye innstegsmodell i OM-D-familien, men det er langt fra et «enkelt» kamera av den grunn. Både innmaten og betjening er delvis lånt av de to storebrødrene.

Og det er egentlig ingen dum ting: Både E-M5 og E-M1 har høstet mange lovord, også fra oss, både for bildekvalitet og funksjonalitet. E-M1 ble da også av oss kåret til årets speilløse kamera for 2013.

Minstemann må riktignok nøye seg uten værtetting og med «kun» tre-akses bildestabilisator, i motsetning til de to andre som har både værtetting og fem-akses bildestabilisator, men med mindre du har kameraet med på ekstremturer vil det ikke ha så mye å si i praksis.

Verdt å merke er det også at flaggskipet E-M1 kan benytte seg av FourThirds-optikk via et adapter, slik at optikkutvalget er noe større.

75mm, f/1.8, ISO 320, 1/160s.Foto: Kjersti Stuestøl

Trenger du ikke disse egenskapene, vil du antagelig være mer enn godt nok fornøyd med E-M10. Særlig når du tar totaltpakken i betraktning: Kompakt og hendig format, bildekvalitet på høyde med det betraktelig dyrere flaggskipet og selv mer avanserte brukere bør kunne finne seg til rette med kameraets mange tilpasningsmuligheter. E-M5 og E-M1 har henholdsvis også 9 og 10 bilder i sekundet som maksimal opptakshastighet, kontra E-M10s 8.

Kort sagt om OM-D E-M10:

God bildekvalitet

Berøringsskjerm

Kjapp autofokus

Stor og god søker

Vippbar skjerm

Batterikapasitet, i likhet med E-M5 og E-M1

Menysystem som krever noe tilvenning

Huset er for øyeblikket priset til 5500 kroner, og legger du på en tusenlapp får du med 14-42mm-objektivet.

Alt i alt får du svært mye kamera for pengene i E-M10, og kameraet får et solid anbefalt-stempel av oss.

Se også bildespesialen fra Svalbard om du ennå ikke har fått nok av blå fjell, isbjørner og snø »

20mm, f/1.8, ISO 200, 1/10s.Foto: Kjersti Stuestøl

Alternativer

Hvis det er et speilløst systemkamera du er ute etter, kan det være verdt å kikke nærmere på Panasonic GM1 eller GX7. Førstnevnte er et knøttlite kamera, særlig med pannekakezoomen 12-32mm, mens storebror GX7 kan skilte med en super elektronisk søker. Begge kameraene benytter seg av microFourThirds-optikk og kan dermed bruke samme glass som E-M10.

Er du ute etter et mindre kamera i samme retrodesign, kan et Olympus Pen-kamera, for eksempel E-P5 være en annen mulighet.

Hvis du derimot kunne tenkt deg et speilrefleksalternativ, kan Canon EOS 700D eller Nikon D5300 være alternativer som byr på lignende funksjoner som E-M10.

annonse
Olympus OM-D E-M10I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
out of stock
annonse