Til hovedinnhold

Her er høydepunktene fra fotoåret 2014

Gikk du glipp av disse fotosakene?

Shutterstock/wavebreakmedia

Året 2014 er omme og vi har et nytt, blankt år med fotogleder å se frem til. Men først tar vi et lite tilbakeblikk på året som gikk.

Hvilke nyheter overrasket oss? Hvilke kameraer tok oss på senga? Hva husker vi best – og hva har vi kanskje allerede glemt? Vi tar en nærmere kikk, og starter friskt med nye bekjentskaper.

Sonys år

Sony A7s.Foto: Sony

2014 er på mange måter et år som har stått i Sonys tegn. A7-serien fikk nemlig to nye familiemedlemmer, og begge har vakt omtrent like mye oppsikt.

Først ute var Sony A7s, som dukket opp på vårparten. I utforming var kameraet identisk med de to andre A7-modellene, men med én veldig vesentlig forskjell: bildebrikken.

Denne holdt seg til en noe mer beskjeden oppløsning, nemlig 12 megapiksler fordelt på en fullformatsbrikke. Dermed kunne kameraet også skilte med en ISO-rekord, hele 409 600 ISO kan kameraet by på.

Sony A7s kunne også by på videoopptak i 4K, noe som gir en ganske unik kombinasjon av sensitivitet og videoegenskaper. Blant annet fikk vi dette demonstrert i videoen her.

Lurer du på hvordan Sony A7s klarte seg i testlabben vår? Her kan du lese hele testen »

Sony kunne også vise frem en helt ny bildebrikke, som etter sigende skal klare seg med rekordlite lys. Men det skal ikke brukes i kameraer.

Nylig fikk vi også stifte bekjentskap med det ferskeste A7-familiemedlemmet, Sony A7 II.

I sniktitten vår kan du lese mer om hvordan ergonomien nå er vesentlig forbedret, og ikke minst om den svært spennende femakses bildestabilisatoren som var det store trekkplasteret til modellen.

Overraskelsen fra Samsung

Samsung NX1 uten objektiv: ikke spesielt liten, men dertil kraftig.Foto: Samsung

I høst gikk den store fotomessen Photokina av stabelen i Køln. Blant nyhetene som ble vist frem der, dukket den forventede Canon EOS 7D Mark II opp – entusiastspeilrefleksen svært mange har ventet på.

Men nyheten som kanskje tok aller flest på senga, var det speilløse Samsung NX1. Med dette kameraet beveger Samsung seg inn i et helt nytt kamerasegment, rettet mot semi-proffer og proffbrukere.

NX1 er det største speilløse kameraet vi har møtt på hittil, men det er samtidig et lynkjapt kamera som er fullstappet av funksjoner og som imponerer med bildekvaliteten.

Lot vi oss overbevise? Les og se i den helferske testen »

Liten og mektig

Et annet kamera vi har satt stor pris på i løpet av året, er kameraet som nylig ble kåret til årets speilløse kamera, nemlig Olympus OM-D E-M10.

Det er nesten litt forunderlig hvordan Olympus med E-M10 har laget et kamera som på mange måter er en direkte konkurrent til toppmodellen.

E-M5, E-M10 og E-M1 ved ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Den byr på svært mange av de samme funksjonene, selv om i tilfellet med seriebildehastighet og innebygget bildestabilisator er det litt slankede versjoner. I praksis skal det derimot mye til for å se forskjell på bildekvaliteten, og med prisen tatt i betraktning er Olympus OM-D E-M10 et svært, svært interessant kamera.

Lurer du på om du skal gå for E-M10 eller toppmodellen E-M1? Les testene våre av E-M10 og E-M1 for å se selv »

Øvrige nye godbiter i 2014

Samsung NX1 uten objektiv: ikke spesielt liten, men dertil kraftig.Foto: Samsung

2014 var året da 4K-video ble tilgjengelig for folk flest. Et knippe kompaktkameraer tilbyr nå videooppløsningen, mens Panasonic GH4 var første speilløse kamera ut, i hvert fall til en pris som passer lommebøker flest.

Helt i begynnelsen av nyåret lanserte Fujifilm også sin retroinspirerte Fujifilm X-T1, som har høstet mange lovord både hos oss og andre. Testen kan du lese her.

Canon sørget i tillegg for to solide tilskudd til entusiastkompaktklassen, med henholdsvis Canon G1 X Mark II og Canon G7 X. Førstnevnte imponerte stort i vår test, mens vår anmelder savnet et par småting ved sistnevnte.

Fullformatsarbeidshesten Nikon D800 fikk i år også en oppfølger, i form av Nikon D810, som satt en ny ISO-rekord i motsatt ende av skalaen av det Sony A7s gjorde. Vi fikk leke litt med kameraet tidligere i sommer.

Finurlige prosjekter i 2014

Viddy må monteres før det kan brukes.Foto: The Pop-Up Pinhole Co.

Nærmest ukentlig dukker det opp selvbyggerprosjekter som fascinerer eller gjør oss fulle av beundring for hvor kreative enkelte kan være. Slik som dette knøttlille pinholekameraet, laget av én LEGO-kloss.

Hvis pinhole er din greie, vil du antagelig ha vondt for å motstå det sjarmerende kameraet Viddy også. Dette kan du brette sammen i løpet av kort tid, og pent er det også.

Lytro er en annen gjeng som tenker litt utenfor boksen. I 2014 annonserte de Illum, et kamera som lar deg fokusere etter at bildet er tatt, basert på lysfeltsfotografi.

Du gjetter neppe hva disse bildene er laget av, skrev vi om det eksperimentelle portrettprosjektet til fotografen Zachary Copfer. I hvert fall ville vi aldri tippet at noen kunne lage portretter basert på personers bakteriekultur. Ekkelt eller kult? Se selv.

Interessant var også reklamekampanjen i Storbritannia som ville øke bevisstheten rundt en spesifikk kreftform som rammer barn, retinoblastom. Kampanjen viste hvordan man kan avsløre kreft ved hjelp av blitsbruk.

Det store droneåret

På vårparten ble det kjent at NSM som et prøveprosjekt åpnet opp for dronefotografering for folk flest, i hvert fall frem til nyttår. Tidligere har man måttet søke NSM om tillatelse for å gjøre dette, men fra april til slutten av 2014 har denne søknaden vært unødvendig for ikke-kommersiell bruk.

Droner blir stadig mer populære.Foto: Shutterstock/Tyler Olson

Så gjenstår det å se om prøveprosjektet har vært såpass vellykket at NSM viderefører det. Det ville i hvert fall mer enn én fotoentusiast satt pris på.

Vennlige oppfordringer

Det finnes bedre alternativer enn dette.Foto: Skjermdump: Facebook

I 2014 satte vi også fokus på hvilke bildedelingstjenester som var snillere enn andre. Mange bruker nemlig Facebook, og det er det en rekke grunner til at du ikke bør gjøre.

Hvorfor det er en dum idé, og hvilke alternativer du heller bør velge, kan du lese mer om her.

Et annet tema vi kikket nærmere på, er mobilkameraer. Kamerabiten i mobiltelefonene får stadig skylden for å spise andeler av kompaktkameramarkedet og mange mener at tiden er inne for å hive det dedikerte kameraet for godt.

Vår sammenligning viser at vi fremdeles ikke er helt der ennå. Nysgjerrig? Les mer: – Nei, mobilkameraet ditt er ikke bra!

annonse