Til hovedinnhold

Årets fotoprodukt 2013

Akam kårer de beste av de beste fra året som gikk.

Shutterstock/Elnur

Kåringen

Vi har lagt et veldig spennende fotoår bak oss og nå har tiden kommet til å premiere de beste av de beste. Her er Akam og Mediehuset Teks kåring av årets fotoprodukter!

Vi har delt kåringen inn i disse kategoriene og kåret en vinner i hver:

Må være innovative
Vi har med dette forsøkt å holde oss til så få men representative kategorier som mulig. Det skal henge høyt å få sitt produkt kåret til årets fotoprodukt, og vi ønsker ikke at kåringen skal preges av noen "alle skal få"-holdning.

Få kategorier

Hvilke kategorier som kåres hvert år kan variere, siden marked og produkttyper stadig endrer seg, men produkter som kåres skal ha det til felles at de skal være lansert i det aktuelle året. De må også være vurdert av juryen som grensesprengende og innovative i positiv forstand. Nytteverdien må altså i høyeste grad være til stede, og finner vi ikke noe produkt som fortjener prisen i en kategori, vil intet produkt få den prisen det året.

Ingen papirlansering
Produktet må i tillegg enten ha kommet på markedet i løpet av året kåringen gjelder for, eller være vurdert dithen av juryen at det er overveiende sannsynlig at det vil komme på markedet i løpet av det påfølgende året. En ren papirlansering holder ikke, med andre ord.

Andreplassen
I mange tilfeller har kampen stått mellom to ulike produkter, og selv om vi kårer bare én vinner i hver kategori er det flere der vi ønsker å gi litt anerkjennelse til de som nesten nådde opp. I slike tilfeller har vi kåret en andreplass, med en kort begrunnelse.

Årets kompaktkamera

Foto: Fujifilm

Fujifilm Finepix X100s

2013 har vært et skjebneår for kompaktkameraene og trenden er klar: enklere kompaktkameraer sakker akterut, mens avanserte modeller med manuelle muligheter vinner stadig nye tilhengere.

Finn beste pris på Fujifilm Finepix X100s

Blant de mange gode kandidatene i 2013, er det spesielt Fujifilm Finepix X100s som utmerker seg. Med et fastobjektiv tilsvarende 35mm i fullformat, blenderf f/2, er kameraet vel å merke ikke for alle, men glimrende bildekvalitet kombinert med den helt særegne følelsen kameraet gir, sørger for at X100s stikker av med seieren som årets kompaktkamera.

Vår anmelder skrev:

Det var en følelse som slo meg mer enn noe annet da jeg var på veteranbusstreff i Lærdal: Dette kameraet gjør deg inspirert. [...] Blir du en bedre fotograf? Ikke med en gang, men inspirasjon er det viktigste drivkraften bak forbedringer.

Les hele testen av Fujifilm Finepix X100s her

På en god andreplass: Olympus Stylus 1

Olympus Stylus 1.Foto: Olympus

Knøttlille Olympus Stylus 1 er med 10,7 ganger zoom, tilsvarende 28-300 mm i fullformat, og blender f/2.8 hele veien fleksibel nok til å være et ypperlig altmuligkamera.

Årets tøffingkamera

Foto: Nikon

Nikon 1 AW1

I kategorien for vann- og støtsikre kameraer er det rett og slett ikke mange om beinet. Men blant kandidatene er det en soleklar vinner. Nikon 1 AW1 er nemlig ikke bare vann- og støtsikker, men det er i tillegg et speilløst systemkamera.

Finn beste pris på Nikon 1 AW1

Med andre ord tar Nikon 1 AW1 tøffingkamerakategorien til et helt nytt nivå med tanke på både bildekvalitet og fleksibilitet, et nivå man tidligere måtte investere i ekstrautstyr som undervannshus for speilrefleks for å få.

Vår tester skrev:

Selv om du ikke har tenkt å dykke i sjøen eller klatre opp på den høyeste topp, er det deilig med et kamera du ikke trenger å være spesielt forsiktig med. Det alene gjør Nikon1 AW1 til et veldig attraktivt kamera.

Når det i tillegg ikke ser ut som et dykkerkamera, med digre knotter og masser av gummibeskyttelse, kan du trygt ta det med på festen uten at noen ser to ganger på deg – av den grunn, i alle fall.

Les hele testen av Nikon 1 AW1

På en god andreplass: Ingen

Juryen fant ingen andre produkter i denne klassen som var innovative og grensesprengende nok til å innta en klar andreplass i årets kåring.

Årets speilrefleks

Årets speilreflekskamera

Foto: Pentax

Pentax K-3

I kategorien for årets speilreflekskamera var det mange gode kandidater, men det er Pentax K-3 som stikker av med førsteplassen. K-3 haler seieren i land med en meget innovativ og alternativ bruk av bildestabilisatoren. Denne, som sitter på selve bildebrikken i K-3, brukes nemlig istedenfor et såkalt anti-alias-filter.

Et slikt filter fjerner normalt den bildefeilen som kalles moiré, som gjerne oppstår når man tar bilder av veldig detaljrike mønstre. Samtidig gjør filteret også bildet en liten anelse mindre skarpt. Praktisk hvis det er nettopp detaljrike mønstre du vil ta bilde av, ikke fullt så praktisk hvis det ikke er det.

Finn beste pris på Pentax K-3 i prisguiden

Med K-3s løsning kan funksjonen skrus av og på, alt ettersom hva man har behov for. Smart og nytenkende, sier Akam. Legg til at Pentax er kjent for å fete opp speilrefleksene sine med funksjoner man vanligvis må opp et én eller to prisklasser hos konkurrenten for å få, og vi har en vinner.

Les mer om Pentax K-3

På en god andreplass: Canon EOS 70D

Canon EOS 70D.Foto: Canon

Nytenkende er også Canons entusiastspeilrefleks Canon EOS 70D. Med den nye, såkalte dualpixel-teknologien er om lag 80 prosent av pikslene på bildebrikken delt i to, hvor den ene halvdelen brukes til til fokusering. Dette gir en vesentlig forbedret autofokus ved videofilming eller bruk av live view.

Finn beste pris på Canon EOS 70D i prisguiden

Les testen av Canon EOS 70D

Årets speilløse systemkamera

Foto: Olympus

Olympus OM-D E-M1

I ettertid kommer antagelig 2013 være året som huskes for å ha tatt de speilløse systemkameraene noen solide steg fremover. Det var knivskarp konkurranse mellom flere kandidater, men til slutt stakk Olympus OM-D E-M1 av med seieren.

Finn beste pris på Olympus OM-D E-M1

Da vi testet kameraet, konkluderte vi rett og slett med at det var det beste speilløse kameraet hittil. God bildekvalitet, solid byggkvalitet, glimrende elektronisk søker og den beste bildestabilisatoren vi har sett hittil sørget for å gi kameraet et soleklart anbefalingsstempel.

Likevel er det spesielt ett punkt som gjør at E-M1 får denne utmerkelsen: Muligheten for å bruke FT-optikk. E-M1 er dermed ikke bare et godt speilløst kamera, men også en oppgraderingsmulighet for de som sitter på god FT-optikk de ikke ellers får brukt.

Vår tester skrev:

På mange måter var Olympus E-M5 et mer revolusjonerende kamera enn E-M1. E-M5 ga for eksempel et hopp i bildekvalitet for Micro Four Thirds (mFT) og greide å kombinere et lite kamerahus med god innebygd søker, værtetting og bra ytelse.

E-M1 bygger videre på E-M5 og er et bedre kamera på nesten alle områder, men det er mer evolusjon enn revolusjon - med ett unntak: Autofokussystemet. Det er rett og slett et gjennombrudd for de som ønsker å bruke optikk designet for Four Thirds (FT)-speilreflekser på mFT-speilløse kameraer.

Les testen av Olympus OM-D E-M1

På en god andreplass: Sony alpha A7 og Sony alpha A7R

Sony alpha A7.Foto: Sony

Innovative må Sonys A7 og A7R absolutt kunne sies å være, der de skilter med en fullformatbildebrikke i et relativt kompakt, speilløst hus utstyrt med elektronisk søker og autofokus.

Om kameraene får en oppfølger - og større objektivutvalg - kan det gå hele veien i 2014.

Finn beste pris på Sony A7

Finn beste pris på Sony A7R

Les hele testen av Sony alpha A7R

Årets objektiv

Foto: Sigma

Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM

Det er vanskelig å komme utenom Sigmas nye 18-35mm. Et noe utradisjonelt zoomområde til tross, mer enn ett øyenbryn ble hevet da Sigma offentliggjorde objektivet med blender f/1.8 gjennom hele zoomområdet.

Og om øyenbryn ble hevet over lysstyrken, forsvant de jaggu langt bak i nakken da prisen senere ble kjent.

Finn beste pris på Sigma 18-35mm f/1.8

Objektivet har jevnt over høstet lovord verden rundt og må absolutt sies å være et røverkjøp, kvalitet og pris tatt i betraktning. Objektivet finnes da også til det meste som kryper og går av APS-C-fatninger.

Les mer om Sigma 18-35mm f/1.8

På en god andreplass: Ingen

Juryen fant ingen andre produkter i denne klassen som var innovative og grensesprengende nok til å innta en klar andreplass i årets kåring.

Årets overraskelse

Foto: Panasonic

Panasonic Lumix DMC GM1

Vi har sett mye spennende på den den speilløse systemkamerafronten i 2013, hvor vi har fått både et vanntett alternativ og den svært gode allrounderen Panasonic Lumix GX7 - i tillegg til vinnerne av den speilløse kategorien.

Likevel vil vi også trekke frem Panasonic GM1, rett og slett fordi kameraet er så helt uventet. Til tross for at vi snakker om et vaskeekte speilløst systemkamera, får kameraet plass i håndflaten din.

Finn beste pris på Panasonic GM1

Da vi snikkikket på kameraet tidligere i høst, lot vi oss i hvert fall storsjarmere både av utside og innside, og står et kompakt speilløst kamera på ønskelista, tråkker du ikke feil med GM1.

Les mer om Panasonic GM1

På en god andreplass: Sony QX10 og QX100

Sony QX100.Foto: Sony

Lite har fått oss til å klø oss like mye i hodet som da det dukket opp bilder av disse objektivkameratingestene. Hva i alle dager var det for noe? Det viste seg å være kameraer, strippet for det meste utenom optikk og utløser, som kunne brukes "i blinde" alene eller sammen med en smartenhet.

Dessverre er QX10/QX100 ikke fullt så smidig i bruk som vi skulle ønsket, men vi setter likevel stor pris på hvordan Sony har tenkt utenfor boksen med disse produktene.

Les testen av Sony QX10/QX100

Finn beste pris på Sony QX100

Finn beste pris på Sony QX10

annonse