Nytt Olympus-kamera kan få 40 megapiksler

Selv om bildebrikken kun skal ha 16 megapiksler.

Etter at det for en drøy måned siden ble rapportert, riktignok uoffisielt, at produksjonen av Olympus OM-D E-M5 hadde stanset, har oppfølger-ryktemølla fått vann på seg.

Nå meldes det at oppfølgeren til E-M5 vil ha et helt spesielt triks i ermet.

Megapiksel-triksing

OM-D E-M5.Foto: Olympus

Ifølge ryktesiden 4/3 rumours skal E-M5s oppfølger kunne generere bilder på totalt 40 megapiksler, selv om bildebrikken i kameraet skal være den samme 16 megapiksels sensoren som sitter i den nåværende E-M5-modellen.

Dette skal kameraet klare ved å ta flere bilder i rask rekkefølge, men hvor kameraet for hvert bilde flytter bildebrikken i ørsmå trinn: enten en halv eller hel piksel opp/ned eller til siden.

Teknikken kan minne litt om HDR, en funksjon som egner seg ved stor forskjell i lyse og mørke partier i motivet. Også der tar kameraet flere bilder rett etter hverandre, men med ulik eksponering, slik at bildene kan kombineres til ett bilde hvor både mørke og lyse partier i motivet blir korrekt fremstilt.

Men i dette tilfellet skal kameraet tilsynelatende kombinere opp til 8 bilder for å skape bilder med totalt 40 megapikslers oppløsning, og dermed i teorien mer detaljer.

Skal du kjøpe et kamera i julegave?
Her er våre anbefalinger »

Har blitt gjort før

Dersom ryktene stemmer, vil teknikken være noe av den samme som brukes i mellomformatkameraet H5D-200c MS fra Hasselblad. Dette kameraet kombinerer opp til 6 bilder for å oppnå 200 megapikslers bilder fra den 50 megapiksler-kapable bildebrikken.

I Olympus’ tilfelle forteller 4/3 rumours at E-M5s oppfølger skal benytte seg av den innebygde bildestabilisatoren for å forflytte bildebrikken. Bildestabilisatoren beveger allerede brikken for å kompensere for bevegelser mens bildet tas, så at dette er mulig å gjennomføre i praksis er det lett å se for seg.

Noen begrensninger vil bruken av funksjonen likevel ha. Ettersom den er avhengig av å ta flere bilder i ett, vil teknikken ikke egne seg til å ta bilder av bevegelige motiver. Det gjenstår også å se om – hvis det viser seg å stemme at en slik funksjon dukker opp i E-M5s oppfølger – det lar seg gjøre å bruke funksjonen håndholdt eller om det kun fungerer ved stativbruk.

Stor saltklype

Som alltid med slike ryktesaker, anbefaler vi å ta rapporten med en solid klype salt frem til vi får en eventuell offisiell bekreftelse fra Olympus selv.

Da vi testet E-M5 lot vi oss begeistre
Les hvorfor her »

(Kilde: 4/3 Rumours via Petapixel)

Les også
Har du DSL-arm?
Les også
– Olympus har stanset produksjonen av moderne klassiker
Les også
Olympus OM-D E-M10: Olympus gir deg svært mye kamera for pengene
Les også
Olympus OM-D E-M1: Denne lille tøffingen klarer det meste
Les også
Olympus OM-D E-M5: – Et av de beste speilløse kameraene vi har testet.
annonse