Til hovedinnhold
AnbefalingDe beste reisekameraene

Disse småkameraene banker mobiltelefonen din ned i støvlene

Et dedikert kamera tar de beste bildene – uansett.

Shutterstock/Kaponia Aliaksei

Mange knipser i dag nesten utelukkende bilder med mobiltelefonen sin. Mobilkameraene har riktignok kommet et godt stykke på vei, men som vår sammenligningstest viser er det fremdeles et godt stykke igjen til selv et helt gjennomsnittlig kompaktkamera.

Dropp mobilen

I de aller, aller fleste fotosituasjoner vil kompaktkameraet klare seg bedre enn sin mobile motpart:

  • Det takler både dårlig og for kraftig belysning bedre
  • Det er kjappere og gir dermed skarpere bilder når motivet, menneske eller annet, beveger seg
  • Det gir penere resultat dersom du må bruke blits
  • Du har større fleksibilitet på optikkfronten, både med tanke på brennvidde og lysstyrke

Derfor anbefaler vi fremdeles at du benytter et dedikert kamera når minnene skal foreviges. Flere kompaktkameraer er svært så lommevennlige, samtidig som de gir en betraktelig bedre bildekvalitet i de fleste situasjoner enn mobilkameraet vil gjøre.

Kanskje er feriepengene for lengst brukt opp på iskrem og turer til sydligere strøk, men om du har en slump klingende mynt som brenner hull i lomma får du her et knippe anbefalinger til hvilke kameraer du trygt kan bruke myntene på.

Den lommevennlige kompakten

Bittelille Panasonic Lumix LF1

ca. 3000 kroner

Panasonic Lumix LF1: Liten og nusselig.

Dette knøttkameraet er avansert nok til å glede fotoentusiasten i huset, men samtidig såpass lite at det er direkte nusselig. 7 ganger optisk zoom, tilsvarende 28 – 200 mm i fullformat og lyssterkt objektiv, sammen med – kamerastørrelsen tatt i betraktning – relativt stor bildebrikke gir LF1 et solid anbefalingsstempel.

LF1 kan også skilte med en liten elektronisk søker, noe som er ganske unikt for et kamera av denne størrelsen, og full manuell kontroll.

Lyssterke Canon PowerShot S120

ca. 3000 kroner

Canon PowerShot S120: Hendig knøttkamera.Foto: Canon

Et annet alternativ er Canons lille entusiastkompakt S120, som med sin 5 ganger optisk zoom må nøye seg med litt mindre zoomområde enn Panasonic LF1. Derimot er S120 hakket mer lyssterkt enn LF1. I likhet med hos LF1, har S120 også muligheter for full manuell kontroll.

S120 bød på en relativt liten oppgradering fra forgjengeren PowerShot S110, hovedsakelig i form av litt bedre lysstyrke og en nyere bildeprosessor, så om du har et litt trangere budsjett er det penger å spare på å velge denne.

Reisekameraten

Langsynte Panasonic Lumix TZ60

ca. 3200 kroner

Panasonic Lumix TZ60: Mye zoom i liten pakke.

Når du skal ut på reise hender det at du er avhengig av å pakke så lett som mulig. Og her kommer Panasonic Lumix TZ60 inn.

Panasonics TZ-serie er kjent for å tilby mye zoom i en veldig kompakt pakke, og er derfor et helt glimrende alternativ dersom man trenger et hendig kamera som dekker de fleste fotosituasjoner.

TZ60 kan nemlig skilte med hele 30 ganger optisk zoom, tilsvarende 28 – 720 mm i fullformat. Det betyr, som vi demonstrerte i testen vår, at du kan stå på Egertorget og fotografere slottsbalkongen, og slike egenskaper gjør kameraet temmelig allsidig når man er på tur.

Full manuell kontroll, mulighet for fjernstyring via mobilen og ikke minst en elektronisk søker er også egenskaper som gjør den lille langsynte kompakten til en høyaktuell reisekamerat.

Tøffingen

Generelt er kameraer flest ikke så glade i vann og juling, men noen kameraer er tøffere enn andre. Skal du på sjøen eller stranda, er over middels uheldig eller kanskje har småfolk i hus, kan et vann- og støtsikkert kamera være greit, først som sist.

Fleksible og beinharde Nikon 1 AW 1

ca. 6000 kroner

Nikon 1 AW1: Huffa, hva har skjedd her? .Foto: Stig Øyvann / Akam.no

På tampen av fjoråret lanserte Nikon noe så unikt som et vann- og støtsikkert systemkamera. Der hvor man tidligere har måttet kjøpe separate – og ofte dyre – undervannshus om man ønsket å ta med systemkameraet under vann, har Nikon gjort slike hus overflødige til sitt speilløse Nikon 1-system.

Kameraet har pakninger overalt hvor vann kan finne på å snike seg inn, og det selv om det foreløpig bare finnes to vanntette objektiver til AW1, kan det også benytte seg av den øvrige Nikon 1-optikken.

Den lille tanksen Olympus Tough TG-3

ca. 3500 kroner

Olympus Tough TG-3: Blir gjerne med på fjorden.Foto: Olympus

Dersom du heller ønsker et vann- og støtsikkert kompaktkamera, er ikke Olympus til å komme utenom. Selskapet har lang erfaring med tøffe kompakter og har høstet mye skryt fot TG-serien sin. Nyeste tilskudd på stammen er Tough TG-3, som tåler turer ned til 15 meter under overflaten og er støtsikkert fra opp til fall fra 2,1 meter.

En relativt god lysstyrke på f/2 som største blender kommer godt med både over og under vann, og kameraet kan fjernstyres over WiFi via en mobiltelefon eller nettbrett. I tillegg har kameraet en ganske imponerende makromodus.

Forgjenger Tough TG-2 er fremdeles også i salg, så dersom du klarer deg med 12 megapiksler kontra TG-3s 16 megapiksler, kan du spare noen lapper på å velge den utgående modellen.

Feinschmeckerkompaktene

Der hvor fotoentusiaster tidligere glatt overså hele kompaktkamerahylla, har produktkategorien de senere årene fått en ny nisje: entusiastkompaktene.

Dette er kompaktkameraer som typisk har påkostet optikk og større bildebrikke, og dermed tilbyr en bildekvalitet som er langt unna sine mindre avanserte småsøsken. Og, kanskje ikke uventet, til en litt høyere pris. Men om budsjettet ikke er så alt for stramt, byr denne kompaktkategorien på mye fotomoro.

Stor bildebrikke: Sony CyberShot RX100 Mark III

ca. 7500 kroner

Sony CyberShot RX100 Mark III: Sprettopp-søker er ikke dumt.Foto: Sony

Dette lyssterke kompaktkameraet har noe så finurlig som en sprettopp-søker av den elektroniske varianten. Mange foretrekker fremdeles søkere kontra komponering via skjermen, og en søker er helt uunnværlig dersom man fotograferer i sterk sol.

I tillegg kan RX100 Mark III skilte med en 1 tommer stor bildebrikke og en vridbar skjerm.

Hvis du heller vil ha en blitssko fremfor sprettopp-søker, kan du eventuelt spare et par lapper på å velge forgjengeren RX100 Mark II.

Større bildebrikke: Canon PowerShot G1 X Mark II

ca. 7500 kroner

Et annet entusiastalternativ er den ferske Canon PowerShot G1 X Mark II. «Nesten speilrefleks» sa vi den gangen vi testet forgjengeren, og den etterlengtede etterfølgeren henter også mye ros.

G1 X Mark II er antagelig Sony RX100 Mark IIIs argeste konkurrent, og byr på litt mer zoom, større bildebrikke og en blitssko. En innebygget søker har G1 X Mark II derimot ikke, men for en slump penger kan en ekstern søker monteres i blitsskoen.

Små systemkameraer

Hittil har anbefalingene vært av det kompakte slaget, men om man først er i marked for et fleksibelt, og samtidig relativt lommevennlig kamera, kommer vi ikke utenom de speilløse systemkameraene.

Disse har én åpenbar fordel: utskiftbar optikk. Dermed kan man tilpasse kameraet til nesten uendelige bruksområder. Og det er særlig to alternativer som utpeker seg som særdeles gode kjøp akkurat nå.

Nesten like bra som toppmodellen: Olympus OM-D E-M10

ca. 5500 kroner

Olympus OM-D E-M10: Kompakt, men fleksibelt og avansert.Foto: Olympus

Nylig testet vi det ferskeste kameraet i Olympus' entusiastklasse, OM-D-serien, og lot oss begeistre for hvor mye man faktisk får for pengene i OM-D E-M10. I bildekvalitet kan det lille speilløse måle seg med det betraktelig dyrere flaggskipet OM-D E-M1 – i hvert fall innenfor ISO-områder det er verdt å bevege seg innenfor.

Legg til et kompakt, hendig format og nok morsomme funksjoner til at selv fotoentusiasten kan ha det gøy og du har en solid anbefaling.

Røverkjøpet Canon EOS M

Canon EOS M: Et røverkjøp.Foto: Canon

ca. 1900 kroner

Et annet speilløst kamera det er verdt å kikke nærmere på er Canon EOS M. En kjapp kikk i Prisguide avslører at dette kameraet rett og slett er et røverkjøp.

Det er ikke til å komme utenom at Canon bommet litt da de slapp EOS M. Kameraet virket rett og slett en smule uferdig, blant annet var autofokussystemet relativt tregt.

Likevel leverte kameraet svært god bildekvalitet, og etter noen systemoppdateringer skal de verste barnesykdommene nå være kurert. Omdømmet til Canons første speilløse systemkamera lider derimot fremdeles etter den dårlige starten, noe som kan forklare den overraskende prisen.

Vil du være sikker på at du er forberedt på det meste?
Her er 10 ting det er lurt å ha i fotoveska »

Mer om
annonse