Til hovedinnhold
SniktittPanasonic Lumix GM1

Knøttlite systemkamera

GM1 har mer på innsiden enn utsiden tilsier.

Panasonic/Shutterstock-sematadesign

Jeg ser for meg at fjorårets julebord hos den japanske kameraprodusenten må ha vært heftige saker. En eller annen må jo ha vært stor i kjeften og utfordret en annen til å putte den fullspekkede GX7 inn i en pastilleske, eller?

For GM1 er oppsiktsvekkende liten.

Smågodt

Familiebilde, GX7 til høyre.

Scenen foregikk som følger: Opp av den fasjonable lærvesken kom Panasonic Lumix GX7. Ikke blant de største kameraene vi har vært borti, heller ikke blant de minste, men et kamera med god byggekvalitet og desto mer spennende innabords.

Men GX7 kjente vi jo godt til fra før. Hvor ble det av de nye godsakene? Hvorfor holde oss på pinebenken? Panasonics utsendte representant ventet helt åpenbart på en reaksjon, strakk seg etter vesken, lukker hånden rundt noe... Og trekker opp det nusseligste vi har sett på lenge.

Ja, det er antagelig en jentegreie. Små versjoner av større ting er automatisk søtt. Det er derfor valper, kattunger og andre dyrebarn (og menneskebarn) appellerer. Men GM1 er ikke bare et søtt ytre, den er også et fullblods speilløst systemkamera.

Og ved siden av GM1 ser plutselig GX7 ut som en regelrett kjempe.

Les også: Slik er Panasonic Lumix GX7

Håndfast

Ikke store saken.

Siden vi først er inne på at kameraet er knøttlite, la oss liste opp dimensjonene: 9,85 cm bredt, 5,49 cm høyt og 3,04 cm dypt, fordelt på 204 gram (med batteri og minnekort). Sagt på en annen måte, kameraet får plass i håndflaten og vel så det.

Likevel kjennes det tyngre ut enn størrelsen tilsier og byggkvaliteten er upåklagelig. GM1 gir enkelt og greit inntrykk av å være ganske solid.

Størrelsen i seg selv gjør at kameraet ikke ligger like godt i hånden som et mer tradisjonelt størrelse kamera gjør og jeg tar meg i å balansere kameraet mer i venstre hånd som griper rundt objektivet, enn å la høyrehånda bære hovedvekten. Avhengig av hvilken optikk man bruker på kameraet, ser jeg for meg at dette fort kan bli fremgangsmåten å foretrekke.

Likevel er det verdt å få frem at det vil slippes et eget grep som ekstrautstyr til GM1, i form av en liten metallpinne.

Nevnte jeg forresten at kameraet er et av de penere retroinspirerte på markedet i dag? Det vil komme i tre ulike fargevarianter, sort, sølv og oransje – og særlig sistnevnte har et særpreg som falt godt i smak.

Les også: Panasonic LF1 - Man må ikke være stor for å være velutstyrt

På innsiden

En spennende utside til tross, det er faktisk på innsiden det mest interessante befinner seg. En 16 megapikslers Live MOS-bildebrikke i microFourThirds-format har fått plass her, så vel som den nye Venus Engine-bildeprosessoren. En spesialutviklet lukker har GM1 også fått plass til.

Bildeprosessor i henholdsvis GM1 og GX7.

I og for seg er ikke dette spesielt oppsiktsvekkende, men dersom du myser bort på illustrasjonsbildene, hvor du ser GM1s versjon av disse elementene, stilt opp ved siden av GX7s innmat, blir det straks mer åpenbart hvor omfattende «ombyggingen» har vært.

Så er da også GM1 40 prosent mindre enn storebror GX7.

Alt er bygget nytt fra bunn av, noe som har gjort at Panasonic har valgt en rekke alternative løsninger. Særlig lukkeren er et kapittel for seg selv.

Bestående av kun én fysisk 2. gardin, styrt av en steppermotor, mangler denne helt den fjærmekanismen mer tradisjonelle speilrefleks- og speilløse systemkameraer har. 1. gardin er elektronisk og gir mulighet for lukkertid helt ned i 1/16 000 sekund.

Lukker i henholdsvis GM1 og GX7.

I fokus

Vi har jo sett små kameraer før. For eksempel er systemkameraene i GF-serien ikke spesielt store. Men GM1 er altså mindre. Og en god dæsj mer avansert.

Blant annet har GM1 fått samme autofokusmuligheter som GX7 har, hvor «focus peaking» markerer omrisset av hva i motivet som er i fokus. Du kan også forstørre et område i bildet med tre til 10 ganger forstørrelse, slik at du kan dobbeltsjekke hva som er i fokus.

Det var ikke lange tiden vi fikk med den lille godbiten, men førsteinntrykket er at hastigheten på autofokusen ikke står tilbake for det relativt kjappe og responsive GX7.

På baksiden

Frem- og bakside.

Til tross for den kompakte størrelsen, har Panasonic fått plass til en tre tommers berøringsskjerm med drøye 1 million bildepunkter.

GM1 yter opp til 5 bilder i sekundet ved full oppløsning, og 4 bilder i sekundet med følgefokus.

WiFi har kameraet også fått, og kan fjernstyres via Panasonic Image App – både utløser, fokus og innstillinger som blender, lukkertid og ISO.

Pris og tilgjengelighet

Gruppebilde.

Sammen med GM1 lanserer Panasonic også et nytt kitobjektiv, Lumix G Vario 12-32 mm f/3.5-5.6. Kameraet vil være tilgjengelig mot slutten av november, til den nette sum av 6495 kroner for hus og 12-32mm.

Veiledende pakkepris for GM1 sammen med 20mm og 12-32mm, samt det ekstra grepet, vil være 9 495.

Planlegger du kjøp av nytt kamerautstyr? Les våre tips til hvordan du gjør det beste kjøpet»

Mer om
annonse