Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOlympus OM-D E-M1

Denne lille tøffingen klarer det meste

E-M1 er det beste speilløse kameraet hittil.

Innledning, batteri og skjerm

Da Micro Four Thirds (mFT) ble lansert som det første speilløse systemet i 2008, var det mange som spurte seg hva som ville skje med Four Thirds systemet som brukte samme bildebrikke i speilreflekskameraer.

Nå har det gått fem år og svaret er klart, det har nesten ikke skjedd noen nyutvikling for Four Thirds.

Panasonic kuttet FT tvert, mens Olympus ga litt motstridende signaler. Olympus har imidlertid kun lansert en mindre oppgradering av ett kamera (E-5 i 2010) og ingen ny optikk siden 2009, så i praksis har FT-systemet ligget tilnærmet dødt i fire år.

Det er dårlige nyheter for de som hadde satset på dette systemet, men med Olympus E-M1 som vi tester her er det endelig lys i tunnelen.

Opp igjen

E-M1 er et rent mFT-kamera, men har fått oppdatert autofokus med fasebaserte sensorer på bildebrikken, som gir mye bedre autofokusytelse med FT-optikk enn tidligere mFT-kameraer har klart.

Utseendemessig bygger E-M1 videre på det halvannet år gamle E-M5, og det er ikke noe dårlig utgangspunkt, for E-M5 er allerede et av de beste speilløse systemkameraene på markedet. E-M1 er imidlertid flyttet opp et nivå i pris, ytelse og andre spesifikasjoner.

Nyheter i forhold til E-M5 er ny søker, enda bedre byggekvalitet - generelt mer av alt, inklusiv integrert grep. Mer av alt betyr også et litt større og tyngre kamera enn E-M5.

Fysisk

E-M1 erstatter E-M5 som toppmodellen til Olympus, men selv om utseende er veldig likt, er det også nok forskjeller til at det godt kan komme en oppgradering som ligger mer på E-M5 nivå i pris og ytelse.

De minste bildene nedenfor viser E-M5, mens de midtstilte bildene er E-M1. Det er lett å se slektskapet fra denne vinkelen, men E-M1 har fått to ekstra knapper på fronten. Disse kan, som det meste på E-M1, konfigureres, men default er den øverste for å sette manuell hvitbalanse og den nederste blender ned objektivitet for å vise dybdeskarpheten.

Knappene er ikke merket med standardfunksjonen, noe vi synes hadde vært praktisk, selv om det muligens ville vært en ulempe for de som liker å omprogrammere knappene. Øverst på høyre side sitter PC-kontakten med et plastdeksel for beskyttelse. Det satt litt løst og forsvant på vårt testkamera.

E-M5 fikk en del kritikk for knappene på baksiden, som til dels er små og til dels var upresise i bruk. Dette har Olympus fikset på E-M1, som både har nye bedre knapper og litt endret plassering. Av/på-bryteren er dessuten flyttet fra nedre høyre hjørne til toppen av kameraet.

Bryteren til høyre for søkeren gir mulighet til å bytte mellom to sett funksjoner for kontrollhjulene på toppen.

Det innebygde grepet er den største fysiske forskjellen mellom E-M1 og E-M5 og det har gitt Olympus mulighet til å redesigne toppen av kameraet. Siden utløserknappen og det ene kontrollhjulet nå sitter ytterst på grepet, har det blitt plass til modusrattet på høyre side av søkeren. Modusrattet har dessuten fått en smart låseknapp.

På kameraer med slik lås må knappen vanligvis holdes inne mens man vrir på hjulet, og det kan være litt kronglete. På E-M1 skrus låsen på med ett trykk på knappen og av med neste, veldig praktisk.

På venstre side er Av/På-bryteren samt to knapper, en for å velge HDR-funksjon/opptaksmodus og den andre for justere autofokus og lysmåler.

På venstre side er to luken for tilkoblingskontakter plassert. Det øverste dekslet er for mikrofoninngang, mens den nederste beskytter HDMI-kontakt og en kombinert A/V og USB-kontakt som krever spesialkabel. Lukene skal være vanntette og er plassert slik at skjermen må vris ut for å få åpnet dem. E-M1 har også en tilbehørskontakt plassert rett under blitsskoen som kan brukes for annet ekstrautstyr. På høyere side av kameraet er minnekortplassen, også den beskyttet av en luke. E-M1 bruker SD/SDHC/SDXC kort.

På undersiden er batteriluken og kontaktene for tilkobling av vertikalgrep. E-M1 har stativfeste i metall, men det er ikke sentrert i forhold til optisk akse.

Byggekvaliteten virker meget bra og en oppgradering i forhold til E-M5, som også er et ganske solid og værtettet kamera. Olympus garanterer E-M1 ned til minus ti grader, altså et hakk bedre enn standarden - ned til null. Hvor mye det betyr i praksis er det vanskelig å si. Stort sett fungerer alle kameraer langt under den oppgitte minimumsgrensen, men utvidet temperaturområde gir i hvert fall en ekstra trygghet for at kameraet tåler en del kuldegrader.

Selv om E-M1 er større og tyngre enn E-M5 er det likevel et av de minste og letteste værtettede kameraene på markedet. Hva som er de mest relevante kameraene å sammenligne med avhenger helt av hvilke egenskaper man er på jakt etter.

I diagrammet under har vi tatt med to speilreflekser og tre speilløse kameraer med søker, alle med lignende design. Andre kameraer som godt kunne vært med er Sony SLT-A77, NEX-6 og NEX-7, samt Pentax K5 II og K3. Ser vi kun på pris er også de rimeligste fullformatskameraene aktuelle kandidater.

Av sammenligningskameraene er bare Samsung NX20 (ikke værtettet) og E-M5 lettere. Vekt er uten objektiv, men inklusiv batteri og minnekort. Diagrammet er basert på produsentenes opplysninger.

Selv om E-M1 er både større tyngre enn E-M5 forandrer bildet seg fort for den som trenger/ønsker større grep på kameraet. Det er integrert på E-M1 og ekstrautstyr på E-M5, og siden det er litt å spare i materialer med integrert grep blir E-M5 både tyngre og høyere når grepet er i bruk. Vekt med grep (ikke vertikalgrepet) for E-M5 er omtrent 525 gram.

En annen sammenligning som kan være interessant er E-M1 mot Canon Eos 100D. 100D er en helt annen klasse, men det er også det minste speilreflekskameraet i produksjon for tiden og dermed det minste og letteste alternativet for den som ønsker speilrefleks.

Som bildet over viser høyden ganske lik, men 100D er smalere. Vekten for 100D er oppgitt til 407 gram, det vil si lettere enn både E-M5 og E-M1, og nesten det samme som Panasonic GX7. Sett ovenfra er det klart at 100D er mye tykkere enn E-M1 og det er det ikke noe å gjøre med så lenge avstanden fra bildebrikken til fronten av fatningen er mye større på speilreflekskameraer.

Siste sammenligning er mellom E-M1 og Canon Eos 70D. 70D er, sammen med 7D, Canon-kameraene som spesifikasjonsmessig retter seg mot samme type brukere som E-M1 gjør: de som ønsker god byggekvalitet og ergonomi, avansert autofokus, bra bildefrekvens og mulighet for lange serier i seriebildemodus.

Les også: En dypfrossen formatduell - 70D versus E-M1

Som bildene viser er det virkelig mye å hente for den som ønsker redusert vekt og volum ved å gå fra speilrefleks til speilløst. Mindre bildebrikke for mFT betyr at objektivene også kan gjøres signifikant mindre.

Skjerm og søker

E-M1 har både skjerm og søker i toppklasse. Søkeren er selvsagt elektronisk på et speilløst systemkamera, så toppklasse er sammenlignet med andre elektroniske søkere.

Sammenligning med speilreflekssøkere er vanskeligere da både elektroniske og optiske søkere har sine fordeler og ulemper. En fordel elektroniske søkere gir er at størrelsen ikke avhenger av bildebrikkens størrelse på samme måte som for et speilreflekskamera.

Det har Olympus utnyttet til å gi E-M1 en søker som er omtrent like stor som på et fullformats speilreflekskamera, og mye større enn på noe Four Thirds speilrefleks (som har samme størrelse på bildebrikken). Den er også noe større enn på Panasonics toppmodell GH3.

Søkeren har 2.36 millioner punkter og virker skarp og fin. I godt lys er oppfriskningshastigheten meget bra, men den synker i dårlig lys og da hakker søkerbildet litt når man beveger kameraet.

Dette er et område hvor elektroniske søker fortsatt ikke er like gode som optiske, men til gjengjeld kan søkerbildet forsterkes så det er enklere å se detaljer i lite lys. Søkeren har diopterjustering og sensor som flytter søkerbildet fra skjermen til søkeren når den er i bruk. Dette kan overstyres hvis man ønsker.

Skjermen er tre tommer diagonalt og har vel en million punkter. Dette er typiske spesifikasjoner for LCD-skjermer i denne klassen. Skjermen har 3:2-format så hele skjermen utnyttes ikke til søkerbildet med kameraet i normal 4:3-modus.

Skjermen kan vippes vertikalt, som på mange andre modeller fra både Olympus og Sony. Dette er en løsning som gir god fleksibilitet uten å ta like mye plass som skjermer med hengsling i siden.

Skjermen er berøringsfølsom og kameraet kan i stor grad styres fra skjermen hvis man ønsker det. Som normalt for dagens skjermer fungerte den bra under de fleste lysforhold, men mister kontrast og blir vanskelig å bruke i sterkt sollys.

.

Batteri

E-M1 leveres med et oppladbart Li-Ion batteri (BCN-1) og ekstern lader. Batterieliminator finnes som ekstrautstyr. Batteriet skal gi 1220 mAh som holder til 350 bilder testet med CIPAs testmetode.

Batterikapasitet er fortsatt en svakhet for speilløse systemkameraer og som diagrammet under viser gir speilreflekser i samme klasse over dobbelt så mange eksponeringer per ladning. Også Panasonic GH3 klarer seg bedre og Olympus kunne godt kostet på et litt større batteri. E-M1 bruker imidlertid samme batteri som E-M5 og det er en fordel for de som oppgraderer eller har begge type hus. Vertikalgrep med plass til ett ekstra batteri leveres som ekstrautstyr.

På neste side snakker vi om hvordan E-M1 er i praktisk bruk »