Tek.no

Test Samsung NX1

Samsungs speilløse proffkamera er et realt beist

NX1 er et modig og deilig kamera.

Samsung/Kjersti Stuestøl
30 Des 2014 17:00

Test og konklusjon

Den største overraskelsen under årets Photokina-messe i høst, må ha vært Samsungs nye speilløse kameraflaggskip, Samsung NX1.

For første gang beveger Samsung seg nå inn på proffsegmentet i kameraverden og spesifikasjonene står ikke tilbake for flere speilreflekskonkurrenter. Vi loves 15 bilder i sekundet med full autofokus, avanserte funksjoner og ikke minst en rekordstor bakbelyst bildebrikke.

Er dette fristende nok til å lokke proffbrukere over til den nye siden? Vi tar en nærmere kikk.

Bildebrikkerekord

Samsung NX1 uten objektiv.Foto: Samsung

Hvis vi tar tak i bildebrikken først: hittil har vi kun sett bakbelyste sensorer av mindre format, på opp mot én tomme. I NX1 sitter det en APS-C-stor variant som måler 23,5 ganger 15,7 millimeter.

Dette er samme størrelse som befinner seg i mange av Nikon og Canons semi-proffe speilreflekskameraer, og med unntak av Sonys speilløse fullformatskameraer i A7-serien, er det en en bildebrikke som er større enn de vanligvis har vært i speilløse systemkameraer så langt.

Bakbelyste bildebrikker er i teorien mer lysfølsomme enn tradisjonelle CMOS-bildebrikker. Den som sitter i Samsung NX1 opererer mellom 100 ISO og 25 600 ISO og mater ut bilder i 28 megapiksler. Av labtestbildene kan vi da også se at kameraet beholder mye av både farger og detaljer et godt stykke opp på ISO-skalaen.

1/60s, f/2.8, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Går tilbake i tid

Med NX1 ønsker Samsung å bevege seg fra glade amatører til semi- og proffer med høyere krav til ytelse. Det er flere ting som tyder på dette, hastighet og funksjoner blant annet, men vi finner også en kjenning fra avanserte speilreflekser.

NX1 har nemlig fått en LCD-infoskjerm på toppen av kamerahuset, som viser alle tenkelige innstillinger. Dette er et element vi er vant med å se hos litt mer avanserte speilreflekskameraer, og det er første gang vi har sett det i et speilløst systemkamera. Men, hva gjør det egentlig der?

1/125s, f/2.8, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Grunnen til at ingen andre speilløse kameraer har hatt tilsvarende statusskjerm tidligere, antar vi at er fordi de viser samme informasjonen i den elektroniske søkeren eller på skjermen på baksiden, i tillegg til at det ikke er plass til slikt på de mindre speilløse kameraene.

Og fordi det er et av disse stedene du kikker når du fotograferer, virker det litt snodig å bruke plass på å ha en ekstra statusskjerm. Det krever at du flytter blikket vekk fra motivet, og blir sånn sett ikke praktisk i bruk. Men kanskje andre fotografer ville brukt det av gammel vane?

Et speilløst beist

Også i utforming minner Samsung NX1 svært mye om et større speilreflekskamera. Det er det største speilløse kameraene vi har vært borti, og hadde det ikke vært for at selve kamerahuset er en liten anelse grunnere enn speilrefleksene, ville vi fort kunne latt oss lure. NX1 er regelrett et beist i speilløssammenheng.

Faktisk er NX1 på størrelse med Canons entusiastspeilrefleks EOS 70D, i hvert fall hvis vi bare ser på høyde og bredde. 70D er noe dypere og 145 gram tyngre.

Canon EOS 70D og Samsung NX1 side ved side.Foto: camerasize.com

Med 16-50mm S-objektivet påmontert, fra Samsungs «proff-serie» av objektiver, blir kameraet heller ingen lettvekter. Huset alene veier 610 gram.

NX1 ligger definitivt godt i hånden, men som vanlig kommer dette veldig an på hvilke hender som holder kameraet. I mine moderate damelanker blir NX1 kanskje til og med litt i største laget for optimal komfort, men det igjen betyr at det vil sitte som støpt hos noen med litt større hender.

1/60s, f/2.5, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Litt for glatt

Kamerahuset, som er laget i en magnesiumlegering, føles solid. Likevel er det noe med finishen på de delene av kamerahuset som ikke er gummiert som føles litt for glatt, nesten litt plastaktig. Det minner mest om plastfinishen fra langt rimeligere speilrefleksmodeller.

Det blir en bagatell, men det er en bagatell som gjør noe med helhetsinntrykket. Hadde områdene hatt en ørliten anelse mer tekstur, ville plastfølelsen være helt fraværende.

Har det noe å si i praksis? Neppe. NX1 er et solid bygget kamera. Det er også vær- og støvtettet, og skal sånn sett tåle å være med ut.

Konklusjon

Samsung har med NX1 gjort et solid inntog i en ny, mer avansert kameraklasse. Det er mye vi liker svært godt ved kameraet, blant annet lynkjapp og presis autofokus, lyssterk skjerm, god ergonomi og god bildekvalitet.

1/50s, f/2.8, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Likevel er det ikke til å komme utenom at det er et stort kamera i speilløs forstand. Dette er ikke nødvendigvis et onde, for kameraet vil føles veldig kjent for de som i dag bruker speilrefleks.

Samtidig kan det risikere å havne mellom to stoler: de som ønsker seg speilløse kameraer gjør det delvis på grunn av den nette størrelsen, mens speilrefleksbrukere kan komme til å holde seg til nettopp speilrefleksene. Det ville i så fall være synd, for Samsung NX1 er absolutt verdt en nærmere kikk.

Dersom du ønsker deg et nettere alternativ til Samsung NX1, er Olympus OM-D E-M1 verdt en nærmere kikk, eventuelt OM-D E-M10 om du ønsker et rimelig alternativ.

Hvis du ønsker et speilløst kamera med høyere oppløsning, kan derimot Sonys fullformatskamera A7 II være et alternativ.

Hvordan klarte Olympus E-M1 seg gjennom testrutinene? Denne lille tøffingen klarer det meste »

Les også