Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung NX1

Samsungs speilløse proffkamera er et realt beist

NX1 er et modig og deilig kamera.

Samsung/Kjersti Stuestøl

Test og konklusjon

Den største overraskelsen under årets Photokina-messe i høst, må ha vært Samsungs nye speilløse kameraflaggskip, Samsung NX1.

For første gang beveger Samsung seg nå inn på proffsegmentet i kameraverden og spesifikasjonene står ikke tilbake for flere speilreflekskonkurrenter. Vi loves 15 bilder i sekundet med full autofokus, avanserte funksjoner og ikke minst en rekordstor bakbelyst bildebrikke.

Er dette fristende nok til å lokke proffbrukere over til den nye siden? Vi tar en nærmere kikk.

Bildebrikkerekord

Samsung NX1 uten objektiv.Foto: Samsung

Hvis vi tar tak i bildebrikken først: hittil har vi kun sett bakbelyste sensorer av mindre format, på opp mot én tomme. I NX1 sitter det en APS-C-stor variant som måler 23,5 ganger 15,7 millimeter.

Dette er samme størrelse som befinner seg i mange av Nikon og Canons semi-proffe speilreflekskameraer, og med unntak av Sonys speilløse fullformatskameraer i A7-serien, er det en en bildebrikke som er større enn de vanligvis har vært i speilløse systemkameraer så langt.

Bakbelyste bildebrikker er i teorien mer lysfølsomme enn tradisjonelle CMOS-bildebrikker. Den som sitter i Samsung NX1 opererer mellom 100 ISO og 25 600 ISO og mater ut bilder i 28 megapiksler. Av labtestbildene kan vi da også se at kameraet beholder mye av både farger og detaljer et godt stykke opp på ISO-skalaen.

1/60s, f/2.8, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Går tilbake i tid

Med NX1 ønsker Samsung å bevege seg fra glade amatører til semi- og proffer med høyere krav til ytelse. Det er flere ting som tyder på dette, hastighet og funksjoner blant annet, men vi finner også en kjenning fra avanserte speilreflekser.

NX1 har nemlig fått en LCD-infoskjerm på toppen av kamerahuset, som viser alle tenkelige innstillinger. Dette er et element vi er vant med å se hos litt mer avanserte speilreflekskameraer, og det er første gang vi har sett det i et speilløst systemkamera. Men, hva gjør det egentlig der?

1/125s, f/2.8, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Grunnen til at ingen andre speilløse kameraer har hatt tilsvarende statusskjerm tidligere, antar vi at er fordi de viser samme informasjonen i den elektroniske søkeren eller på skjermen på baksiden, i tillegg til at det ikke er plass til slikt på de mindre speilløse kameraene.

Og fordi det er et av disse stedene du kikker når du fotograferer, virker det litt snodig å bruke plass på å ha en ekstra statusskjerm. Det krever at du flytter blikket vekk fra motivet, og blir sånn sett ikke praktisk i bruk. Men kanskje andre fotografer ville brukt det av gammel vane?

Et speilløst beist

Også i utforming minner Samsung NX1 svært mye om et større speilreflekskamera. Det er det største speilløse kameraene vi har vært borti, og hadde det ikke vært for at selve kamerahuset er en liten anelse grunnere enn speilrefleksene, ville vi fort kunne latt oss lure. NX1 er regelrett et beist i speilløssammenheng.

Faktisk er NX1 på størrelse med Canons entusiastspeilrefleks EOS 70D, i hvert fall hvis vi bare ser på høyde og bredde. 70D er noe dypere og 145 gram tyngre.

Canon EOS 70D og Samsung NX1 side ved side.Foto: camerasize.com

Med 16-50mm S-objektivet påmontert, fra Samsungs «proff-serie» av objektiver, blir kameraet heller ingen lettvekter. Huset alene veier 610 gram.

NX1 ligger definitivt godt i hånden, men som vanlig kommer dette veldig an på hvilke hender som holder kameraet. I mine moderate damelanker blir NX1 kanskje til og med litt i største laget for optimal komfort, men det igjen betyr at det vil sitte som støpt hos noen med litt større hender.

1/60s, f/2.5, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Litt for glatt

Kamerahuset, som er laget i en magnesiumlegering, føles solid. Likevel er det noe med finishen på de delene av kamerahuset som ikke er gummiert som føles litt for glatt, nesten litt plastaktig. Det minner mest om plastfinishen fra langt rimeligere speilrefleksmodeller.

Det blir en bagatell, men det er en bagatell som gjør noe med helhetsinntrykket. Hadde områdene hatt en ørliten anelse mer tekstur, ville plastfølelsen være helt fraværende.

Har det noe å si i praksis? Neppe. NX1 er et solid bygget kamera. Det er også vær- og støvtettet, og skal sånn sett tåle å være med ut.

Konklusjon

Samsung har med NX1 gjort et solid inntog i en ny, mer avansert kameraklasse. Det er mye vi liker svært godt ved kameraet, blant annet lynkjapp og presis autofokus, lyssterk skjerm, god ergonomi og god bildekvalitet.

1/50s, f/2.8, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Likevel er det ikke til å komme utenom at det er et stort kamera i speilløs forstand. Dette er ikke nødvendigvis et onde, for kameraet vil føles veldig kjent for de som i dag bruker speilrefleks.

Samtidig kan det risikere å havne mellom to stoler: de som ønsker seg speilløse kameraer gjør det delvis på grunn av den nette størrelsen, mens speilrefleksbrukere kan komme til å holde seg til nettopp speilrefleksene. Det ville i så fall være synd, for Samsung NX1 er absolutt verdt en nærmere kikk.

Dersom du ønsker deg et nettere alternativ til Samsung NX1, er Olympus OM-D E-M1 verdt en nærmere kikk, eventuelt OM-D E-M10 om du ønsker et rimelig alternativ.

Hvis du ønsker et speilløst kamera med høyere oppløsning, kan derimot Sonys fullformatskamera A7 II være et alternativ.

Hvordan klarte Olympus E-M1 seg gjennom testrutinene? Denne lille tøffingen klarer det meste »

Bildekvalitet

Med den hittil største bakbelyste bildebildebrikken vi har vært borti, var vi spente på resultatet av testlabb-bildene.

Jevnt over er bildekvaliteten god, på høyde med de mest aktuelle konkurrentene. For eksempel holder Samsung NX1 godt følge med Olympus’ speilløse flaggskip E-M1 nesten helt frem til maksimal ISO-verdi. På de høyeste ISO-verdiene har Olympus derimot et ørlite fortrinn i form av bedre detaljgjengivelse og bedre farger.

Hvis vi sammenligner NX1 med Sonys speilløse fullformatskamera A7r, ser vi at sistnevnte grunnet høyere oppløsning byr på bedre detaljgjengivelse. A7r klarer seg også bemerkelsesverdig godt på ISO 12 800, hvor både NX1 og E-M1 mister mye av piffen.
Sammenligningsbildene finner du nedenfor:

Samsung NX1 og Olympus OM-D E-M1

Samsung NX1 og Sony A7R

1/160s, f/2.8, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl
1/80, f/2.8, ISO 800.Foto: Kjersti Stuestøl
1/50, f/2, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl
1/40s, f/2.5, ISO 400.Foto: Kjersti Stuestøl
1/125s, f/2.8, ISO 200.Foto: Kjersti Stuestøl

Hvordan klarte Olympus E-M1 seg gjennom testrutinene? Denne lille tøffingen klarer det meste »

Kameraet i bruk

Kjapping-fokus

Samsung NX1 kan skilte med kontrastbasert autofokus, totalt 209 autofokuspunkter spredt over nesten hele bildebrikken. 205 av disse kan kjenne igjen ansikter.

Og kameraet føles definitivt kjapt, i de fleste tilfeller helt på høyde med noen av de kjappere speilløse kameraene vi har testet det siste året.

1/125s, f/2.8, ISO 100.Foto: Kjersti Stuestøl

For eksempel er en av NX1s direkte konkurrenter, Olympus OM-D E-M1, lynraskt og det er først ved dårlig belysning at Olympusen drar litt fra NX1. Men det er først når du sammenligner kameraene side ved side at forskjellen i det hele tatt er merkbar.

Ikke bare er fokusen i NX1 kjapp, men den er nokså treffsikker også. Det vil alltid være et visst element av uintelligente kameraer, noe som innebærer at autofokus aldri kan stoles 100 prosent på. Det er ikke alltid at den vil fokusere på det du ønsker at den skal fokusere på, men alt i alt gjør NX1 en svært hederlig innsats på dette området.

1/60s, f/2.8, ISO 400.Foto: Kjersti Stuestøl

Lettvint betjening

Til å være Samsungs første steg inn i en mer avansert kameraklasse, har de truffet svært godt med betjeningen av kameraet. Kanskje nettopp fordi kameraet er såpass stort har de ikke måttet inngå kompromisser på grunn av plassmangel.

Knapper sitter der det er logisk at de sitter og alle viktige funksjoner har fått egne knapper. Skjermen er også berøringssensitiv, noe vi setter pris på fordi det gir muligheter for fokusering ved bruk av skjermen.

Hjul og ratt byr også på akkurat passe motstand og modushjulet på høyre side på toppen er låsbart. Knappene på venstre modushjul er kanskje i underkant små dersom man har større fingre enn undertegnedes.

1/60s, f/2.8, ISO 400.Foto: Kjersti Stuestøl

Hvem trenger optisk søker?

Baksiden av NX1.Foto: Samsung

Samsung NX1 kan skilte med en elektronisk OLED-søker med en oppløsning på 1024 x 768 piksler.

Denne er responsiv nok til at vi ikke opplevde noe særlig forsinkelse, og med en sensor som automatisk merker om du holder kameraet opp til øyet eller ikke, er den elektroniske søkeren svært praktisk i bruk.

Praktisk er også den tre tommer store Super-AMOLED-skjermen.

Denne har en oppløsning på 720 x 480 piksler, noe som betyr 1,04 millioner bildepunkter. Skjermen kan vendes 90 grader oppover og 45 grader nedover.

Midt i desember var det riktignok litt manko på skikkelig sollys å teste skjermen i, men den fremstår som svært lyssterk og vi ser for oss at den vil klare seg bedre i sollys enn mange av konkurrentene.

annonse