Til hovedinnhold

Snart kan du slippe kritthvit bakgrunn på bildene dine

Olympus har tatt patent på «variabel eksponering».

Shutterstock, Akam.no

Stadig flere kamera kommer med en innebygget såkalt HDR-funksjon, hvor en serie bilder tas med ulike eksponeringer og sys sammen i etterkant.

Nå kan det se ut som om Olympus snuser på muligheten for å gjøre dette i én eneste eksponering.

Ren teknologi

I en patentsøknad japanske Egami har oppdaget, ser det ut til at Olympus leker med muligheten for å eksponere deler av et bilde ulikt ved å bruke berøringsskjermen til å justere områder separat.

For eksempel ville man da kunne få en mer jevn eksponering i tilfeller der forgrunnen i bildet er vesentlig mørkere enn bakgrunnen, som når man fotograferer mennesker i sterkt sollys.

Uten og med separat justering av forgrunn. Foto: Olympus

Funksjonen ser ut til å basere seg på «Live Time»-funksjonaliteten vi har sett i henholdsvis Olympus OM-D E-M1 og OM-D E-M10.

Sistnevnte, som vi for øvrig nylig testet, er i tillegg utstyrt med en «stablefunksjon» kalt «Live Composite», hvor kameraet først gjør én eksponering med den lengden du oppgir, før den legger til eventuelle nye elementer som dukker opp i bilderammen så lenge «opptaket» foregår. På den måten kan du gjøre lange eksponeringer uten å risikere utbrente områder, for eksempel ved stjernesporfotografering.

At Olympus nå undersøker muligheten for å ta denne teknologien videre, er dermed ikke helt overraskende, men det kan bli interessant å se om patentet ender opp i et kamera i nær fremtid.

Kameraet er egentlig ikke spesielt intelligent: Her er 5 grunner til at du er smartere »

(Kilde: Egami, via 4/3 Rumors)

annonse