Til hovedinnhold
NyhetJulegavetips: Digitalkameraer

Her er kameraene som fortjener å havne under juletreet

Skal du gi bort litt fotoglede til jul?

Det er den tiden på året igjen. Tiden for blinkende lys over halve husveggen til naboen, for brente pepperkaker og for diskusjoner om hva som er best av ribbe og pinnekjøtt (selv har jeg planer om å kline til med porchetta, kanskje det blir en slager?).

Det drar seg altså nærmere mot jul, og det er på tide å tenke på hva Julenissen skal legge igjen under Du grønne, glitrende. Skal du gi bort et kamera til jul, men ikke er helt sikker på hvilket, anbefaler jeg derfor at du leser videre.

Fremdeles viktig med kamera

Det er mange gode grunner til å gi bort et dedikert kamera til jul, men den beste grunnen er antagelig følgende:

Selv om mange stadig oftere tyr til mobilkameraet istedenfor et dedikert kamera, er kvaliteten på disse fremdeles såpass langt bak dedikerte kameraer at du risikerer å bli veldig misfornøyd med resultatet i etterkant. Ekstra kjedelig er det hvis det er viktige minner du har dokumentert, slik som ferieturer og andre store hendelser i livet.

I tillegg er foto jo en morsom og kreativ hobby, som kan varieres i det uendelige. Hva mer trenger du?

Hva trenger du?

Som alltid med slike kjøpsanbefalinger, må du selv vite litt om hvilke behov gavemottakeren har og ikke minst hvilke begrensninger lommeboka di har.

Anbefalingene nedenfor er ikke nødvendigvis bare de beste kameraene, det kan også være tilfeller der det er et kamera som byr på ekstremt mye for pengene.

Hvis du er litt usikker på hvilken type kamera du trenger, kan du ta en kikk på denne guiden før du leser videre »

De rimelige

Noen kameraer er, enkelte svakheter til tross, veldig mye kamera for pengene. Her får du et knippe tips til slike kandidater.

Den kompakte Canon PowerShot S120

ca. 3000 kroner

Canon PowerShot S120.Foto: Canon

Canons lille entusiastkompakt S120 tilbyr 5 ganger optisk zoom og full manuell kontroll, alt i en svært lommevennlig pakke.

S120 bød på en relativt liten oppgradering fra forgjengeren PowerShot S110, hovedsakelig i form av litt bedre lysstyrke og en nyere bildeprosessor, så om du har et litt trangere budsjett er det penger å spare på å velge denne.

Knallkjøpet Olympus OM-D E-M10

ca. 4700 kroner

Olympus OM-D E-M10.Foto: Olympus

Olympus' lille speilløse systemkamera er svært mye kamera for pengene. Det har lånt mye teknologi fra den langt mer avanserte flaggskipet OM-D E-M1, og hvis vi ser på bildekvaliteten er det i praksis ikke langt unna toppmodellen.

Med pannekakezoomen som følger med er OM-D E-M10 også svært nett og passer fint inn i veska, men det er verdt å merke seg at pannekakezoomen ikke er blant de skarpeste eller beste.

Nybegynnerspeilrefleksen Canon EOS 1200D

ca. 2700 kroner

Canon EOS D1200.Foto: Canon

Har du lyst å ta steget opp til speilrefleks, men ønsker deg et rimelig og nybegynnervennlig alternativ? Da er kanskje Canon EOS 1200D det rette alternativet for deg.

Prisen er svært hyggelig og du får et kamera du kan vokse litt med, frem til du føler for å avansere til mer kompliserte modeller.

De lommevennlige

Kanskje er ikke pris det viktigste for deg, men lommevennlighet: det at du kan ha med deg kameraet på innerlomma når du går hjemmefra. Da er følgende kandidater verdt en nærmere kikk.

Reisekameraten Panasonic Lumix TZ60

ca. 2800 kroner

Panasonic Lumix DMC-TZ60.Foto: Panasonic

Panasonics TZ-serie er kjent for å tilby mye zoom i en veldig kompakt pakke, og er derfor et helt glimrende alternativ dersom man trenger et hendig kamera som dekker de fleste fotosituasjoner.

TZ60 kan nemlig skilte med hele 30 ganger optisk zoom, tilsvarende 28 – 720 mm i fullformat. Det betyr, som vi demonstrerte i testen vår, at du kan stå på Egertorget og fotografere slottsbalkongen, og slike egenskaper gjør kameraet temmelig allsidig når man er på tur.

Full manuell kontroll, mulighet for fjernstyring via mobilen og ikke minst en elektronisk søker er også egenskaper som gjør den lille langsynte kompakten til en høyaktuell reisekamerat.

Stor bildebrikke: Sony CyberShot RX100 Mark III

ca. 7500 kroner

Sony RX100 III.Foto: Sony

Dette lyssterke kompaktkameraet har noe så finurlig som en sprettopp-søker av den elektroniske varianten. Mange foretrekker fremdeles søkere kontra komponering via skjermen, og en søker er helt uunnværlig dersom man fotograferer i sterk sol.

I tillegg kan RX100 Mark III skilte med en 1 tommer stor bildebrikke og en vridbar skjerm.

Hvis du heller vil ha en blitssko fremfor sprettopp-søker, kan du eventuelt spare et par lapper på å velge forgjengeren RX100 Mark II.

Det bittelille systemkameraet Panasonic Lumix DMC-GM5

ca. 8500 kroner

Panasonic Lumix DMC-GM5.Foto: Panasonic

Da vi først traff GM-serien til Panasonic for et drøyt år siden, var det ikke helt uten måpende uttrykk. Panasonic GM1 var nemlig noe så selsomt som et knøttlite speilløst systemkamera, det minste vi hadde sett til da. Så ble GM1 også kåret til «Årets overraskelse» av Akam i fjor.

Nå har serien fått et nytt medlem i GM5. GM5 er bittelitt større enn GM1, men til gjengjeld får du både en elektronisk søker og blitssko, samt litt bedre plasserte knapper. Den økte størrelsen er ikke nødvendigvis noen stor ulempe heller, kanskje tvert i mot blir det akkurat det som trengs for at det lille knøttkameraet skal være litt mer håndterlig.

De for Julenisser med større budsjett

Råtasspeilrefleksen Pentax K-3

ca. 7000 kroner

Pentax K-3.Foto: Pentax

Pentax K-3 ble kåret til årets beste speilrefleks av Akam.no i fjor. K-3 halte seieren i land med en meget innovativ og alternativ bruk av bildestabilisatoren. Denne, som sitter på selve bildebrikken i K-3, brukes nemlig istedenfor et såkalt anti-alias-filter.

Et slikt filter fjerner normalt den bildefeilen som kalles moiré, som gjerne oppstår når man tar bilder av veldig detaljrike mønstre. Samtidig gjør filteret også bildet en liten anelse mindre skarpt. Praktisk hvis det er nettopp detaljrike mønstre du vil ta bilde av, ikke fullt så praktisk hvis det ikke er det.

Med K-3s løsning kan funksjonen skrus av og på, alt ettersom hva man har behov for. Smart og nytenkende, sa Akam. Legg til at Pentax er kjent for å fete opp speilrefleksene sine med funksjoner man vanligvis må opp et én eller to prisklasser hos konkurrenten for å få, og vi har en vinner.

Retrosjarmøren Fujifilm X-T1

ca. 11 000 kroner

Fujifilm X-T1.Foto: FujiFilm

Fujifilm har høstet mange godord for X-serien sin og X-T1 er ikke noe unntak. Da vi testet kameraet tidligere i år, konkluderte vi med at ikke bare var innpakningen pen, men også bildekvaliteten var helt super.

Legg på en super elektronisk søker, god autofokus og tilgang på full manuell styring via hjul og ratt på kamerahuset og du har en totalpakke som blir svært tiltalende.

Entusiastkompakten Panasonic Lumix DMC-LX100

ca. 8500 kroner

Panasonic Lumix DMC-LX100.Foto: Panasonic

Selv om markedet for kompaktkameraer har stupt den siste tiden, mye takket være at stadig flere benytter seg av mobiltelefonen til å fotografere med, er det én spesifikk kategori av kompaktkameraer som flere får øynene opp for: entusiastkompakten.

Dog, kompakt kan Panasonic LX100 neppe kalles å være med sine 393 gram. Derimot får du et veldig lyssterkt objektiv tilsvarende 24 til 75 mm brennvidde med f/1.7 til f/2.8, og full manuell kontroll, mye direkte tilgjengelig via knapper og hjul på huset.

I tillegg kan kameraet gjøre filmopptak i 4K-oppløsning i 30p.

Hvis du fremdeles er litt usikker på hvilken type kamera du trenger, kan du se om denne guiden kan hjelpe deg »

annonse