SniktittOlympus OM-D E-M10

Nå har klassikeren fra 1979 blitt helt ny

Olympus har satt sammen et veldig spennende kamera.

Fysisk

For mange år siden, da dagene var analoge og kveldene ble tilbragt i mørkerommet, var Olympus OM-10 en enkel inngang til fotografi for folk flest. Dette kameraet hadde en tidløs design, var enkel i bruk og var lett å ta med seg. Simplisitet satt i system gjorde at folk brukte kameraet som et verktøy og som et instrument for å beholde minner.

Olympus OM-D E-M10 er et nytt og spennende kamera.Foto: Olympus

Nå, flere år etter, har Olympus endelig relansert denne enkelhetens mester. Olympus OM-D E-M10 er navnet, og den er på mange måter den digitale versjonen av den klassiske versjonen fra 1979. Det er Olympus' innstegsmodell, der OM-D E-M5 blir mellomklassen og OM-D E-M1 er toppmodellen. Selv om dette er en innstegsmodell skal den ikke konkurrere mot de billigste modellene fra Nikon eller Canon. Dette blir av Olympus selv beskrevet som et alternativ til Canon EOS 700D og Nikon D5300.

Vi fikk anledning til å en sniktitt av OM-D E-M10 hos Olympus i Tyskland. Dessverre kan vi som vanlig ikke vise bilder tatt med apparatet siden dette bare var pre-produksjonsmodeller. Det vi derimot kan fortelle om er hvordan det var i bruk.

Vil du vite når E-M10 er i butikk? Bestill pris- og lagervarsel her »

Lite og nett

Olympus OM-D E-M10 passer også for den stilsikre herremann.Foto: Eivind Hauger, akam.no

Det du merker først størrelsen. Olympus OM-D EM-10 er et lite knøtt, spesielt når du setter det ved siden av undertegnedes egen Canon EOS 5D Mark III. Som du ser av bildet er ikke fotoapparatet særlig stort, men i hendene føles det likevel ikke som et knøtt. Akkurat hva Olympus har gjort vet vi ikke, men de har gjort noe veldig riktig med grepet.

I tillegg kan du kjøpe grep som ekstrautstyr om du føler at du trenger litt mer å holde i, et grep vi satte stor pris på. Det gjør at kameraet ikke blir eksepsjonelt mye større, men litt større i høyden og det er et grep som stikker litt mer ut.

Det som kan være litt uheldig er derimot plasseringen av hjulene. Tommelen kommer ikke så fort nær noe, men fronthjulet kan bli utsatt for uvøren behandling. Enkelte av knappene bak kan føles litt små om man er vant til andre kameraer. Er man derimot vant til OM-D-serien fra før bør likevel ikke dette være noe stort problem.

Skjermen er 3 tommer stor og utvippbar. Den er klar og god, selv i direkte lys. Oppløsningen er på, og selv om undertegnede ikke har helt vennet seg til elektronisk søker virker denne også god. Den har en oppløsning på 1 440 000 subpiksler, og er rent teknisk ikke så spesiell, men vi merker det dog at den har noe eget over seg nårvi bruker den. Rett nok; søkeren er hentet fra storebror Olympus OM-D EM-5.

Større enn vanlig

Søkeren er også mye større enn hva man er vant til fra små fotoapparater. Den har 100 prosent søkerdekning, føles veldig god i bruk og den gir deg også det du vil ha av informasjon. Blant annet får du fokus peaking, noe som gjør at kantene på det som er i fokus blir framhevet. Dette gjør fokus på små blendere mye enklere.

Olympus OM-D E-M10 ved siden av Panasonic GM1.Foto: Eivind Hauger, akam.no
Utvippbar skjerm gjør at du kan ta bilder fra andre posisjoner.Foto: Olympus

Et av problemene med elektronisk søker er at de ofte har litt dårlig oppdateringsfrekvens. Derfor har de gjerne ikke egnet seg til for eksempel sportsfotografering, der rask oppdatering av søker er alfa og omega.

Olympus' løsning på dette er, i tillegg til å gjøre latensen kortere, å lage en egen «high speed»-funksjon for de gangene du vil ta bilder som krever rask oppdatering av søkeren. Oppdateringsfrekvensen blir hele 120 bilder i sekundet. Ifølge Olympus gjør dette selve oppløsningen mindre, men vi fikk ingen informasjon om hvor mye mindre.