Til hovedinnhold
SniktittOlympus OM-D E-M10

Nå har klassikeren fra 1979 blitt helt ny

Olympus har satt sammen et veldig spennende kamera.

Eivind Hauger, akam.no

Fysisk

For mange år siden, da dagene var analoge og kveldene ble tilbragt i mørkerommet, var Olympus OM-10 en enkel inngang til fotografi for folk flest. Dette kameraet hadde en tidløs design, var enkel i bruk og var lett å ta med seg. Simplisitet satt i system gjorde at folk brukte kameraet som et verktøy og som et instrument for å beholde minner.

Olympus OM-D E-M10 er et nytt og spennende kamera.Foto: Olympus

Nå, flere år etter, har Olympus endelig relansert denne enkelhetens mester. Olympus OM-D E-M10 er navnet, og den er på mange måter den digitale versjonen av den klassiske versjonen fra 1979. Det er Olympus' innstegsmodell, der OM-D E-M5 blir mellomklassen og OM-D E-M1 er toppmodellen. Selv om dette er en innstegsmodell skal den ikke konkurrere mot de billigste modellene fra Nikon eller Canon. Dette blir av Olympus selv beskrevet som et alternativ til Canon EOS 700D og Nikon D5300.

Vi fikk anledning til å en sniktitt av OM-D E-M10 hos Olympus i Tyskland. Dessverre kan vi som vanlig ikke vise bilder tatt med apparatet siden dette bare var pre-produksjonsmodeller. Det vi derimot kan fortelle om er hvordan det var i bruk.

Vil du vite når E-M10 er i butikk? Bestill pris- og lagervarsel her »

Lite og nett

Olympus OM-D E-M10 passer også for den stilsikre herremann.Foto: Eivind Hauger, akam.no

Det du merker først størrelsen. Olympus OM-D EM-10 er et lite knøtt, spesielt når du setter det ved siden av undertegnedes egen Canon EOS 5D Mark III. Som du ser av bildet er ikke fotoapparatet særlig stort, men i hendene føles det likevel ikke som et knøtt. Akkurat hva Olympus har gjort vet vi ikke, men de har gjort noe veldig riktig med grepet.

I tillegg kan du kjøpe grep som ekstrautstyr om du føler at du trenger litt mer å holde i, et grep vi satte stor pris på. Det gjør at kameraet ikke blir eksepsjonelt mye større, men litt større i høyden og det er et grep som stikker litt mer ut.

Det som kan være litt uheldig er derimot plasseringen av hjulene. Tommelen kommer ikke så fort nær noe, men fronthjulet kan bli utsatt for uvøren behandling. Enkelte av knappene bak kan føles litt små om man er vant til andre kameraer. Er man derimot vant til OM-D-serien fra før bør likevel ikke dette være noe stort problem.

Skjermen er 3 tommer stor og utvippbar. Den er klar og god, selv i direkte lys. Oppløsningen er på, og selv om undertegnede ikke har helt vennet seg til elektronisk søker virker denne også god. Den har en oppløsning på 1 440 000 subpiksler, og er rent teknisk ikke så spesiell, men vi merker det dog at den har noe eget over seg nårvi bruker den. Rett nok; søkeren er hentet fra storebror Olympus OM-D EM-5.

Større enn vanlig

Søkeren er også mye større enn hva man er vant til fra små fotoapparater. Den har 100 prosent søkerdekning, føles veldig god i bruk og den gir deg også det du vil ha av informasjon. Blant annet får du fokus peaking, noe som gjør at kantene på det som er i fokus blir framhevet. Dette gjør fokus på små blendere mye enklere.

Olympus OM-D E-M10 ved siden av Panasonic GM1.Foto: Eivind Hauger, akam.no
Utvippbar skjerm gjør at du kan ta bilder fra andre posisjoner.Foto: Olympus

Et av problemene med elektronisk søker er at de ofte har litt dårlig oppdateringsfrekvens. Derfor har de gjerne ikke egnet seg til for eksempel sportsfotografering, der rask oppdatering av søker er alfa og omega.

Olympus' løsning på dette er, i tillegg til å gjøre latensen kortere, å lage en egen «high speed»-funksjon for de gangene du vil ta bilder som krever rask oppdatering av søkeren. Oppdateringsfrekvensen blir hele 120 bilder i sekundet. Ifølge Olympus gjør dette selve oppløsningen mindre, men vi fikk ingen informasjon om hvor mye mindre.

Teknisk

Mye gøy på innsiden

Inne i kameraet finner vi den 16 megapiksler store bildebrikken og en TruePic VII-bildeprosessor. Dette er to brikker Olympus OM-D E-M10 har arvet av sine større brødre. Bildebrikken er den samme LiveMOS-brikken som sitter i Olympus OM-D E-M5, mens TruePic VII-prosessoren finner du i E-M1. Du har altså mye avansert teknologi i noe som skal være et innstegskamera.

Denne kombinasjonen skal gi OM-D E-M10 bildekvalitet man finner i mye større og mer avanserte fotoapparater. Vi fikk se noen eksempelbilder, og ble imponert. Dessverre kan vi ikke vise disse bildene til dere da vi ikke fikk de til publisering.

Selv om bildebrikken og prosessoren er avansert så er det noe som er blitt kuttet. For eksempel har OM-D E-M10 bare tre akser i sin bildestabilisator, mot E-M1s fem. Dette skal i følge Olympus være veldig bra til bruk når du skal filme, men ikke like effektivt for makrobruk.

Forklaringen på dette er enkel. Olympus mener OM-D E-M10 i all hovedsak vil brukes av fotografer som ikke vil konsentrere seg på avansert makro, men heller bruke det til filming og det du kan kalle vanlig bruk.

Avansert autofokus og wifi-tilkobling

Olympus OM-D E-M10 er et kamera spekket med mange interessante funksjoner. En av de kanskje viktigste nyhetene er det nye fokussystemet. E-M10 har visstnok Olympus' raskeste autofokussystem og har fått det passende navnet «FAST AF». Dette dekker 81 forskjellige deler som tilsammen dekker hele bildeflaten.

Olympus OM-D EM10 ovenifra.Foto: Eivind Hauger, akam.no

I tillegg finner du «Small AF Target» og «Super Spot AF». Dette er autofokusmodier som gjør det mulig å zoome inn på enkeltdeler av bildet og velge fokus derfra.

Nå er ikke Olympus OM-D E-M10 ment for å være et sportskamera, men det skal fortsatt kunne bite fra seg på hastighetssiden. Om du prefokuserer så skal fotoapparatet kunne ta hele åtte bilder i sekundet. Vi fikk dessverre ikke brukt dette noe særlig, da forholdene i Tyskland ikke tillot til særlig sportslig aktivitet.

Trådløst nett er blitt mer og mer vanlig i nye kameraer. Spørsmålet er hva de velger å bruke det til. I Olympus OM-D E-M10 får du mye spennende. Det mest interessante er måten du skal kunne styre kameraet gjennom smarttelefon eller nettbrett og de funksjonene som følger med slik bruk.

Nyttig implementering av smartfunksjoner

For eksempel så kan du styre zoomobjektiver med elektronisk zoom direkte fra applikasjonen. Dette betyr at du kan sette fra deg kamera med objektiv, koble til med smarttelefon eller nettbrett, og styre hele kameraet. I tillegg til å styre zoomen kan du også styre blender, lukkertid, eksponeringskompensasjon og alt annet.

«Live bulb» er en funksjon du kanskje kjenner fra tidligere Olympus-kameraer. OM-D E-M10 har også mulighet for dette. Denne funksjonen gjør det mulig å gjøre bulb-opptak via smarttelefon eller nettbrett. I tillegg ser du hvordan eksponeringen blir samtidig som opptaket blir gjort.

Olympus OM-D EM10 bakfra.Foto: Olympus

En annen Live-funksjon er den nye «Live composite». Den er veldig lik Live Bulb, men skiller seg litt fra den allikevel. Som navnet tilsier så er dette en kompositt-funksjon. I stedet for å ta en eksponering over lengre tid, tar Live Composite flere eksponeringer og setter det sammen til ett bilde. Dette kan være nyttig om du for eksempel skal ta bilder av stjernehimmelen.

Problemet med disse to live-funksjonene er at man ikke kan bruke kameraet fysisk om man vil det.

Sosiale medier er i vinden som aldri før og dette har Olympus også fått med seg. Det vil derfor være mulig å dele bilder ut på sosiale medier med en gang etter at man har tatt dem, såfremt man har et nettbrett eller smarttelefon å dele det ut med.

Avslutning

Olympus OM-D E-M10 har innebygget blits.Foto: Olympus

Et veldig spennende kamera

Alt i alt virker OM-D EM-10 som et veldig spennende kamera. Det er kompakt og enkelt, uten at det går ut over selve følelsen av kameraet. Olympus har også valgt å hente inspirasjon og bruke teknologi fra deres egen produksjonsavdeling for medisinsk utstyr. Satt sammen kan dette tyde på et enkelt innstegskamera, som også kan passe de som vil ha et billig kamera i tillegg til sitt allerede eksisterende store speilrefleks.

Det passer også godt inn i Olympus' OM-D-serie. Det ser rett og slett veldig pent ut, og kameraet er designet for å være en arvtager etter OM-10 fra 1979, noe du ser. Følelsen fotoapparatet gir når du plukker det opp og holder det i hendene for første gang gir deg tanker du kanskje ikke har hatt siden du holdt ditt eget analoge OM-10 i hendene. Huset er bygget i metall, men føles lett uten at det går ut over kvalitetsfølelsen.

Vi gleder oss til å se Olympus OM-D E-M10 i butikkhyllene, noe som ikke er så lenge til. Allerede medio februar skal fotoapparatet være i salg. Huset kan du få i enten sort eller sølv og vil få en veiledende utsalgspris på 5500 kroner for huset. Trenger du objektiv i tillegg kan du velge mellom to forskjellige pakkeløsninger. Enten med M.ZUIKO DIGITAL 14 - 42 mm f/3.5-5.6 til 6500 kroner eller pannekakezoomen M.ZUIKO DIGITAL 14 - 42 mm f/3.5-5.6 EZ til 7300 kroner.

Vil du vite når E-M10 er i butikk? Bestill pris- og lagervarsel her »

Få med deg teste av Olympus OM-D E-M1:
Denne lille tøffingen klarer det meste »

Turen til München ble i sin helhet dekket av Olympus.

annonse