Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOlympus OM-D E-M5

– Et av de beste speilløse kameraene vi har testet.

Ny klassiker fra Olympus

Fysisk

Panasonic satset på kameraer med innebygd søker fra første generasjon med MicroFourThirds-kameraer (mFT) og har fulgt opp med stadig nye modeller. Olympus satset derimot på Pen-serien uten søker og har allerede lansert åtte Pen-modeller med ganske like spesifikasjoner uten å tilby noen modell med søker.

Nå er imidlertid Olympus OM-D E-M5 (forkortes til E-M5) her med innebygd søker, ny bildebrikke, forbedret stabilisator og en god del annet nytt. Olympus er glad i retro design og OM-D henspeiler til OM-systemet som var populært på 70- og 80-tallet. E-M5 minner litt om de gamle OM-kameraene, men er et vanlig mFT-kamera.

Den store nyheten med OM-1 var hvor lite kameraet var uten at det gikk ut over funksjonaliteten. E-M5 er ikke revolusjonerende på samme måte. Det er mer kompakt enn bildene gir inntrykk av, men det finnes allerede mindre mFT-kameraer, også med innebygd søker. E-M5 er likevel unikt takket være værtetting og mulighet for ekstra grep som gjør det til et mer komplett systemkamera enn noe annet kamera i denne klassen.

Aller først, noen spesifikasjoner. For systemkameraene er pris, vekt og zoomområde oppgitt med standardzoomer, 12-50 for Olympus, 14-42 for Panasonic og 18-55 II OIS for Samsung. Brennvidder er 35mm ekvivalente og vekt for NX20 med 18-55 er oppgitt til ca 540 gram, men det er sannsynligvis uten batteri. Andre konkurrenter som godt kunne vært med i tabellen er Panasonic GH2 og Sony NEX-7.

Olympus E-M5 Panasonic G3 Samsung NX20
Oppløsning16 megapiksler16 megapiksler20 megapiksler
BrikketypeLive-MosLive-MosCMOS
Brikke- størrelseMicro FourThirds (225 mm²)Micro FourThirds (225 mm²)APS-C (396 mm²)
Brennvidde (tilsvarende)24-100 mm28-112 mm28-83 mm
Største blenderf/3.5-6.3f/3.5-5.6f/3.5-5.6
Optisk zoom4x3x3x
Videooppløsning1920 x 10801920 x 10801920 x 1080
Batterikapasitet330 bilder270 bilder360 bilder
Vekt med zoomCa 682 gramCa 576 gram-
RAW-støtteKrysse avKrysse avKrysse av
Pris per 23/05 2012ca kr 10400,-ca kr 4100,-ca kr 8900,-

Sjekk flere spesifikasjoner på Olympus E-M5 i prisguiden

Her kan du hoppe rett til seksjonen som interesserer deg mest:

Kamerahus

Olympus E-M5 finnes i sølv og sort og er funksjonelt helt identiske. Designet minner en del om gamle OM-modeller, men det er mFT-fatning og elektronisk søker på toppen.

E-M5 er værtettet og har dermed en egenskap som ingen andre speilløse systemkamaeraer har. På speilreflekser må man opp i den halvproffe klassen for å finne tilsvarende, men E-M5 ligger ganske høyt i pris og er ikke rimeligere enn speilreflekser med tilsvarende forsegling. Pentax K30 og K-5 er for eksempel lavere priset enn E-M5. Det er altså ikke pris, men kombinasjonen størrelse/vekt, utbyggbarhet, speilløst og værtettet som gjør E-M5 unikt.

For å ha fullt utbytte av et værtettet hus må objektivene tåle det samme. Det gjør mFT-objektiv stort sett ikke, men den nye 12-50mm standardzoomen skal tåle samme behandling som E-M5. Olympus har også en vanntett adapter for FT-optikk og der er det flere slike objektiv å velge mellom, men da med middels til dårlig autofokushastighet.

I tillegg til å være forseglet mot støv og vann har E-M5 bra byggekvalitet med kamerahus i metall. Kontrollhjulene på toppen virker også veldig solide, men knappene er små og sitter til dels litt kronglete til. De er også litt svampete og å scrolle i menyer med piltastene på baksiden var en prøvelse fordi en knapp ofte registrerte to trykk hvis den ble holdt inne for lenge.

E-M5 har et ganske stor bul på toppen. På et speilreflekskamera ville det vært et pentaprisme der, men hvorfor er det så stort på dette kameraet som har elektronisk søker?

Det skal selvsagt være plass til søker og blitssko, men det er ingen innebygd blits og det virker unektelig litt stort i forhold til resten av kameraet. Olympus har imidlertid en port for ekstrautstyr rett under blitsskoen og den krever en del plass.

På høyre side er det bare en luke for minnekort mens venstre side har et plastdeksel som dekker HDMI, USB og A/V-kontakter. Skjermen måtte vippes litt ut for å få tak på dekslet.

Stativfestet er ikke sentrert i forhold til objektivet, men er plassert på motsatt side av batteriluken så den kan åpnes selv med en hurtigkoblingsplate for stativ montert.

Diagrammet under viser vekt for E-M5 og noen konkurrenter. Vekten er med batteri, bærerem og minnekort, men uten objektiv. Med 12-50mm normalzoom veide E-M5 vel 680 gram.

E-M5 har ikke innebygd blits, men det følger med en liten blits som monteres i blitsskoen og får strøm gjennom tilbehørsporten. Denne veier vel 40 gram inklusiv en oppbevaringspose.

Skjerm

Tilbake til toppen

E-M5 har en tretommers AMOLED skjerm med vel 600000 punkter. Ikke høyest oppløsning altså, men den virker likevel skarp og god. En fordel med AMOLED-skjermer i forhold til LCD er at fargene holder seg så og si uendret selv om man ser skjermen fra siden.

Formatet er 3:2 så det blir svarte striper på siden med 4:3-format og øverst og nederst med 16:9-format. 3:2-skjerm er et bra kompromiss på kameraer som brukes både til stillbilder i flere format og til video.

Skjermen er hengslet på baksiden slik at den kan vris opp og ned, men ikke til siden og inn mot kamerahuset slik Panasonic og Canon har på en del av sine modeller. Til gjengjeld er hengsling på baksiden mer kompakt enn hengsel på siden. Skjermen er berøringsfølsom.

Søker

Tilbake til toppen

Olympus har hatt ekstern søker til sine mFT-kameraer allerede fra den andre modellen (E-PL1) kom på markedet. E-M5 er første versjon fra Olympus med innebygd søker. Den har samme 1.4 millioner punkter som er samme oppløsning som den eksterne søkeren VF-2, men det er en oppdatert versjon med blant annet bedre oppfriskningshastighet.

Søkeren har ikke like høy oppløsning som Sony bruker på sine mest avanserte modeller, men har nok piksler til at skjermbildet er meget bra.

Siden E-M5 har samme port for ekstrautstyr som Pen-kameraene er det mulig å montere ekstern søker også på dette kameraet.

På neste side snakker vi om ergonomi og hvordan det er i praktisk bruk.