Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic Lumix DMC-GX7

GX7 er nesten full pakke

Det er lite vi savner i Panasonics nye, kompakte systemkamera.

Innledning, batteri og skjerm

Micro Four Thirds (mFT) var det første speilløse systemet da det ble annonsert i 2008, og Panasonic var først ute med et kamera da G1 ble lansert i september samme år. G1 så ut som et lite speilreflekskamera med elektronisk søker plassert der den optiske søkeren er på speilrefleksene. Det gir en forhøyning omtrent på midten, og alle mFT-kameraer fra både Olympus og Panasonic (med søker) lansert frem til nå har beholdt denne formen.

De som ønsket et kamera med lavere profil har vært henvist til modeller uten søker - eller kameraer fra andre system. Sony har valgt en annen strategi på sine NEX-kameraer hvor både Sony NEX-6 og Sony NEX-7 har søker som er plassert til venstre på kamerahuset uten noen forhøyning. Det samme gjelder Fujifilm X-E1 og Fujifilm X-Pro1

Hva man foretrekker er en smakssak, men det er ingen tvil om at modeller med søkeren «nedfelt» får en litt lavere profil og dermed går lettere inn og ut av en lomme eller en liten veske. Det er for mange en viktig egenskap for små systemkameraer. De som har ønsket seg et slikt design for mFT trenger ikke vente lenger, for med GX7 har Panasonic innfridd ønsket.

Hittil har Panasonic satset på stabiliserte objektiv og det er vel og bra, men Olympus-objektiv og flere populære Panasonic-objektiv som 7-14 millimeter, 20 millimeter F1.7 og 25 millimeter F1.4 har ikke stabilisator og har dermed kun hatt stabilisering med Olympus-kameraer.

Det er det nå slutt på, for den kanskje største nyheten med GX7 er stabilisator i kamerahuset. Panasonic oppgir at GX7 også har fått en ny bildebrikke og den kommer vi tilbake til på siden om bildekvalitet.

Fysisk

GX7 erstatter GX1, som var forrige kompakte entusiastmodell fra Panasonic. GX1, som kom i november 2011, var en bra modell og en fin oppdatering fra tidligere GF-modeller, men GX7 virker likevel som en mye mer seriøs satsing på entusiastene med masse nytt.

Innebygd stabilisator finnes ikke engang på toppmodellen GH3 og i forhold til GX1 har GX7 vokst en del og fått et større grep. Det lille bildet til høyre viser GX1.

Sett forfra er det noen endringer fra GX1. Objektivfatningen er flyttet litt lenger ut mot siden og grepet er større. Området med belegg dekker også et større område.

Sett bakfra er store endringer. Utstyrsporten under blitsskoen for elektronisk søker er borte, siden GX7 har søkeren innebygd og skjermen kan nå vippes opp og ned. Knappene på fireveiskontrolleren har samme funksjoner som på GX1, mens Q.Menu er flyttet fra nedre venstre hjørne til der tommelen plasseres. Det gjør den lettere tilgjengelig uten å flytte hånden.

GX7 har fire programmerbare funksjonstaster som gir gode muligheter for konfigurering. Standardfunksjon står ved knappene, noe vi synes er positivt. Totalt er det også flere knapper og brytere for direkte tilgang til funksjoner enn det forgjengeren hadde. På den sorte versjonen av GX7 er det hvit tekst på svart bakgrunn som gir god kontrast, mens den sølvfargede har noe mindre kontrast på knappene som er plassert over skjermen.

På toppen av kameraet er det meste flyttet rundt i forhold til GX1. Det er ikke så rart, siden innebygd søker er nytt og den tar opp plassen på venstre side av kameraet. Modusrattet på GX7 er plassert helt ute til høyre, så utløseren havner litt lenger inn på kameraet. I praksis fungerte plasseringen bra og vi hadde ingen problemer med at modusrattet kom ut av stilling ved bruk av utløseren.

GX7 har forøvrig et kontrollhjul rundt utløserknappen som kan brukes for zooming med optikk med motorisert zoom. Med annen optikk fungerer det som et ekstra kontrollhjul. Kontrollhjulet på baksiden er av typen som kan trykkes inn for å bytte mellom justering av lukker og blender.

På venstre side er luken for tilkoblingskontaktene plassert. GX7 har USB kombinert med A/V, HDMI og inngang for fjernkontroll, men ikke mikrofoninngang. Høyre side brukes kun til grepet og feste for bærerem. Fra siden er det også lett å se at søkeren stikker en del ut fra kamerahuset, så selv om plasseringen av søker er endret fra tidligere modeller er det fortsatt noe som kan hekte seg fast når kameraet tas frem eller pakkes bort.

På undersiden er luken for batteri og minnekort. GX7 bruker SD/SDHC/SDXC kort. Batteriet er plassert på skrå i forhold til kamerahuset, noe som gjør at det passer inn i det litt avlange grepet.

Stativfestet er i metall og sentrert i forhold til objektivet. Siden objektivet er plassert på motsatt side av grepet er det mulig å åpne batteriluken uten å ta av hurtigkoblingsplate for stativ.

GX7 er solid bygget. Det har en ramme av en magnesiumlegering som er dekket av paneler med et ruglete materiale på grepet og deler av baksiden. Knapper og kontrollhjul virket også solide, og modusrattet har tydelige klikkstopp. Vi så ingen opplagt svake punkter, men det er klart at vridbar skjerm og søker samt den innebygde blitsen ikke tåler alt for hard behandling.

GX7 er ikke av de letteste kameraene i klassen, men forskjellene til de nærmeste konkurrentene er ikke stor. GX1 var oppgitt til 318 gram inklusiv batteri og minnekort, og diagrammet er basert på data fra produsentene. Vekten er uten objektiv.

Skjerm og søker

Mens GX1 hadde kun en fast LCD-skjerm innebygget, har GX7 både skjerm og en elektronisk søker. Skjermen kan vris vertikalt, men ikke vippes ut til siden som på Panasonics G- og GH-modeller. Vi synes det er et greit kompromiss mellom fleksibilitet og krav til kompakthet, siden en vippbar skjerm krever noe mindre plass enn en som er hengslet i siden. Skjermen har vel 1 million punkter og er på tre tommer. På Panasonic GF6¨, som Akam nylig testet, kunne skjermen vris opp 180 grader for å være synlig forfra, men det er ikke mulig på GX7 fordi søkeren stikker ut på baksiden og begrenser hvor langt oppover skjermen kan vris.

Skjermen er berøringsfølsom og menyer kan styres fra skjermen. Det er også mulig å plassere fokuspunkt og ta bilde med et trykk på skjermen. Vi opplevde imidlertid flere ganger at fokuspunkt ble satt ved et uhell. Vi hadde ikke samme problem med GF6, som har så og si samme skjermløsnin,g så det er mulig dette skyldes at Akams testeksemplar var en tidlig modell.

Panasonic opplyser at skjermen har en ny konstruksjon som skal gi tynnere skjerm, lavere strømforbruk og mindre reflekser. I bruk var skjermbildet bra under de fleste lysforhold, men i sterkt sollys ble skjermbildet vanskelig å se på grunn av reflekser og redusert kontrast - som LCD-skjermene på andre kameraer.

GX7 er første systemkamera med innebygd søker som kan vris 90 grader opp. En sideeffekt av dette er at diopterinnstillingen justeres med en skyvbar hendel på undersiden av søkeren, noe vi synes er en meget praktisk løsning. Det vanlige er lite hjul på siden av søkeren, som er både vanskeligere å justere og lettere å komme borti ved et uhell. Hendelen på GX7 sitter helt beskyttet så lenge søkeren er i normalposisjonen og er enkel å justere når søkeren vris opp.

Panasonic sier GX7 har en 2764K-punkt ekvivalent søker, sannsynligvis fordi mange av dagens LCD- og OLED-søkere har rundt 2.5 millioner punkter og da høres vel 900K piksler (som er det faktiske antallet) litt dårlig ut. GX7-søkeren viser imidlertid alle farger i hvert punkt mens vanlige LCD- og OLED-søkere bruker tre punkt per farge, så på mange måter har Panasonic rett i sitt regnestykke.

Teknologien i GX7-søkeren er den samme som har vært brukt i en rekke av Panasonics tidligere modeller og viser de tre fargekanalene multiplekset. Det vil si at rødt, grønt og blått vises i sekvens for hvert punkt, men raskt nok til at øyet oppfatter det som et fullfarge bilde. Panasonic oppgir at søkerbildet gjengir omtrent Adobe RGB fargerom, og det er positivt at produsentene sier noe om hvilket fargerom søkerne dekker.

GX7 har en sensor som detekterer når søkeren er i bruk og flytter søkerbildet fra skjermen til søkeren. Slike sensorer er ikke ufeilbare og byttet kan også gjøres manuelt med en knapp ved siden av søkeren.

I praktisk fungerte søkeren godt. Vi sammenlignet side ved siden med Olympus E-M5 og det var forskjeller, men vanskelig å si at den ene er bedre enn den andre. Søkerbildet på GX7 virket omtrent like detaljert som på E-M5 og oppløsningen er høy nok til at det er vanskelig å se at bildet er bygd opp av piksler.

Batteri

GX7 levere med et oppladbart Li-Ion batteri og ekstern lader. Batterieliminator finnes som ekstrautstyr. Batteriet skal gi 1025 mAh som holder til 320 bilder med 20mm F1.7 eller 350 bilder med 14-42 standardzoom. Som diagrammet under viser er dette ganske typiske tall for dagens speilløse systemkameraer.

På neste side snakker vi om hvordan GX7 er i praktisk bruk »