På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Du får ikke en bedre mobil til 2500 kroner.
Moto G4 Plus er rask, den tåler uvær og den har et supert kamera.
Innhold
- Introduksjon og førsteinntrykk
- Kjedelig, men fin å se til
- Motorola Moto G4 Plus
- En skjerm som kan blende
- Rene og raske Android-menyer
- Ytelse, bruk og kamera
- Fin ytelse
- God å spille på
- Ingen app-duplikater
- Har ikke like mange funksjoner som andre
- Kamera
- Konklusjon og alternativer
- Ekstremt mye telefon for pengene
- Knall på underholdning og kamera
- Alternativene
Introduksjon og førsteinntrykk
Motorolas Moto G-serie begynner å bli godt etablert som en av de mest prisgunstige mobilseriene. Nå er serien inne i sin fjerde generasjon, og tre nye Moto G-modeller er på vei mot markedet. Vi har fått inn toppmodellen av dem, Moto G4 Plus. Her får du alt den nye serien tilbyr, til og med en forholdsvis lav pris på 2500 kroner.
Konkurransen begynner å bli sterk i dette mellomsjiktet. Både Samsung og Sony har telefoner som sikter seg inn under 3000 kroner, og dette prissjiktet er hjemmebane for eksempelvis ZTE og Huawei, selv om sistnevnte de siste par årene har slått kraftig fra seg også på toppmodellnivå her i landet.
Kjedelig, men fin å se til
Dermed handler alt om å tilby så mye som mulig, til så overkommelig som mulig pris. Det betyr kompromiss, men ikke nødvendigvis en dårlig telefon. Og førsteinntrykket av Moto G4 Plus antyder at Motorola har gjort hjemmeleksene sine også denne gang.
Denne serien har aldri vært noe flaggskip på designfronten. Nesten alle Moto-telefonene likner ganske mye på hverandre, og har beholdt en designestetikk som er mer prototypen på en storskjermtelefon enn noe annet. Her snakker vi om sterkt avrundede hjørner, chassis i plast, hodetelefonutgang på midten oppå og et kamera som stikker bittelitt ut på baksiden.
Designet er like pent som det dessverre er anonymt. Den tar seg fint ut, den er tynn og den virker velbygget. Her er det ikke noe som knirker eller skaper seg på annet vis. Merkbare gliper eller åpninger er det heller ikke å rapportere om på vårt testeksemplar. Personlig liker jeg designen godt, og det er ett eller annet med totalen her som bare virker mer solid enn mange telefoner i denne prisklassen, uavhengig av byggemateriale. Men særlig godt synlig i mobilhyllen blir den neppe, der den henger og ser omtrent ut som forrige generasjon.
En skjerm som kan blende
Men det litt kjedelige designet skjuler en telefon som etter alle solemerker er svært mye mobil for pengene. Én av de første overraskelsene den stiller med er skjermen. Den 5,5 tommer store skjermen har en rett ut voldsom lysstyrke. Da jeg skulle skru ned intensiteten litt, oppdaget jeg at skyvebryteren ikke var så langt fra bunnen. Det er heldigvis mulig å dempe skjermen godt også, men på full spiker virker det mest som denne telefonen har vært en 500-watts garasjelampe i sitt tidligere liv. En stor fordel hvis du snubler i sol utendørs og trenger å lese noe på den.
Ellers er bildekvaliteten prima, og full-HD-oppløsningen er tilstrekkelig til at vi ikke savner 1440p-skjermer under bruk av telefonen.
Skulle du bo i Bergen, eller være uheldig med været andre steder i landet, kan du trøste deg med at Moto G4 Plus er vannavstøtende. Helt tett er den ikke, men den skal altså tåle litt dritvær. Dette er noe Motorola har satset mye på, og så godt som alle deres telefoner tåler vann i en eller annen grad, noen er tette mens andre er satt inn med materialer som skal holde fuktigheten ute.
Rene og raske Android-menyer
Motorola har holdt seg med menyer som ligger svært nærme Googles rene Android de siste årene, og gjør det fortsatt med Moto G4 Plus. Og nær sagt som vanlig betyr det en ytelse som går utenpå nesten alt med tilsvarende maskinvare.
Denne telefonen her har en systembrikke fra øvre halvdel av Qualcomms ytelsesstige, men i vanlig bruk av menyer og veksling mellom mindre krevende apper føles den vel så rask som over dobbelt så dyre toppmodeller.
Å åpne telefonen går unna på et øyeblikk ved å legge tommelen på den lille fingersensoren under skjermen. Her er det altså ikke noe behov for å trykke telefonen i gang før man leser av fingertuppen, slik det er på for eksempel Apples telefoner.
Forøvrig er selve fingerleseren påfallende liten her. Den utgjør et lite kvadrat nederst på telefonen, med størrelse på omtrent fire ganger fire millimeter.
Med unntak for klokkewidgeten på hjemmeskjermen, enkelte innstillinger i menyene og en app som bærer navnet Moto er dette for de fleste praktiske formål som å bruke en Nexus. Det er den typen menyflyt man får, og man får det med støtte for to samtidige SIM-kort og minnekort.
Dette lover veldig, veldig godt.
Moto G4 Plus er den nye referansen i sin prisklasse.
Fordeler
- +Lynrask i bruk
- +Meget bra kamera til prisen
- +Fingerleser
- +Fin bildekvalitet i skjermen
- +Lyssterk skjerm virker bra i solen
- +God lyd i hodetelefonkontakten
- +Plass for to SIM-kort
- +Minnekortplass
- +Tåler vann
- +Støtter hurtiglading
- +God batteritid
Ting å tenke på
- —Kunne vært bygget i finere materialer
- —Ikke den aller beste eksterne høyttaleren
Ytelse, bruk og kamera
Hva skal egentlig til for at en telefon i Moto G4 Plus' prisklasse skal være god? Vel den har med seg pluss i boka allerede for både å tåle norsk uvær, og for å være smidig i bruk. Men har den mer å by på, og kan den overgå sine jevnprisede konkurrenter på kamerakvalitet? Det veldig korte svaret er ja, men den detaljerte vurderingen av kameraet finner du nederst.
Så lenge inntrykket ellers er godt og telefonen fungerer fint, pleier hodetelefoner å stå tidlig på testelisten min. Man må jo ha musikk til arbeidet!
Og Moto G4 Plus gjør et veldig ålreit inntrykk også her. Hodetelefonkontakten kan skilte med en flott dynamikk, bredt stereoperspektiv og et tidvis riktig så imponerende trykk i bånn. Har du en hodetelefon av det mer påkostede slaget men med fornuftig impedans og følsomhet kan du finfint få en skikkelig voksen lydopplevelse ut av denne telefonen.
Her er det også en krisp og fin diskant, som tidvis kan skilte med et veldig ålreit detaljnivå, og en mellomtone som bor akkurat der den skal og låter naturlig og pent. Moto G4 Plus er rett og slett en ganske så flott spilledåse. Den spiller svært høyt med hodetelefonene jeg har koblet til i testen, i hovedsak voksne men lettdrevne varianter fra Denon.
Her bør du klare å trekke også tyngre saker, men siden mye i lydverdenen handler om kjemi mellom ulike enheter, og ikke minst smak, ta med deg hodetelefonene dine til en mobilbutikk nær deg, og prøv selv.
Det blir tid til en liten klage også, dessverre. Den eksterne høyttaleren i Moto G4 Plus er den samme som våkner til liv når du snakker i telefonen. All lyden kommer altså fra toppen av telefonen, og når jeg sier «all» handler det ikke om veldig store mengder lyd.
Joda, den ringer saktens høyt nok til at de aller fleste burde høre den, og det er grei nok lyd her til å vise noen et videoklipp. Kanskje vil det også være tilstrekkelig for formidling av enkle spillyder i klassiske tidsfordriv som Candy Crush, men stort mer er det bare å gi opp. Musikkavspilling over tid eller film og TV-serier er ikke høyttaleren god nok til.
Men så er det også vanskelig å få absolutt alt man ønsker seg i en telefon for 2500 kroner. Vi går videre til neste punkt.
Fin ytelse
På innsiden av Motorola Moto G4 Plus, puh, skjuler det seg en Snapdragon 617-brikke fra Qualcomm. Dette er hakket over den som bor i en av våre store favoritter her på bruket, nemlig Huaweis rimelige og knallgode Honor 5X.
På papiret er det ikke fryktelig mye som skiller. Begge har åtte prosessorkjerner av typen Cortex-A53, og de er samlet i to grupper der den ene kjører ved 1,2 GHz mens den andre kjører 1,5 GHz og altså er noe kjappere. Grafikkprosessoren Adreno 405 er også lik, mens det er noen tekniske forskjeller så som annen lyd-/bildeprosessor (DSP) og høyere minnebåndbredde for Snapdragon 617 enn for 616.
Like fullt er forskjellen mellom våre to middelprisede favoritter stor. Det ser du med all tydelighet på de grafikkintensive testene 3D Mark og AnTuTu i grafene under:
Et hopp på rundt 2500 poeng i 3D Mark og mer enn 16 000 poeng i AnTuTu viser at Moto G4 Plus har betydelig mer krefter å rutte med i testene enn Huaweis telefon. Siden de fysiske forskjellene er så små at de neppe utgjør utslag på flere titalls prosent i målingene, er det mest sannsynlig at ytelsesforskjellen har med Android-versjoner å gjøre. Huaweis telefon kjører stadig forrige generasjon Android, altså versjon 5.1, mot 6.01-utgaven i Moto G4 Plus. Vi har tidligere erfart ganske store hopp i ytelse ved oppgradering til Android 6 Marshmallow.
En ting å få med seg her er at Moto G4 Plus i utgaven som selges i Norge har mindre RAM enn Honor 5X, uten at det er noe jeg har merket særlig til under bruk. Motoen lugger rett og slett aldri uansett.
God å spille på
Nå er ingen av de to telefonene utpregede kraftplugger, og før eller siden vil du nok snuble i et spill som ingen av dem kan kjøre. En Marshmallow-oppdatering er på vei til Honor 5X, og tallene i grafen over er altså fra telefonen mens den kjører Android 5.1. Sannsynligvis vil disse to kamphanene være forholdsvis like etter at oppdateringen kommer.
Den viktigste fysiske forskjellen som kommer med Snapdragon 617 er sannsynligvis støtten for Quick Charge, som gjør at Moto G4 Plus er halvladet på et øyeblikk, og fulladet på rundt en time.
Moto G4 Plus er utmerket å spille på, og blant spillene jeg la inn i testperioden var Asphalt 8, CSR Racing og Unkilled. Samtlige spill er av det krevende slaget, og alle rullet helt jevnt og pent på denne telefonen. Dermed skal du antakeligvis lete litt før du finner et spill som virkelig ikke vil kjøre på denne telefonen, og de aller heftigste spillene pleier uansett å ha kvalitetsinnstillinger som gjør at de tilpasser seg svakere telefoner.
Men det er i år, og neste år kan landskapet se annerledes ut. Dette er uansett mye futt til prisen, og absolutt godkjent.
Ingen app-duplikater
Telefonen har omtrent ikke overflødig programvare forhåndsinstallert. Alt er Google og ren Android i så stor grad at Gmail-appen faktisk er den eneste e-postleseren som følger med. Den er slik vi kjenner den, altså med meget gode søkemuligheter og støtte for Microsofts Exchange-løsninger. Dermed egner den seg fint til de vanligste typene e-postløsninger.
Likeledes er nettleseren Chrome, og bare Chrome, og musikkspilleren er Google Play Music. Slik fortsetter det, og det har to sider. På den positive siden er det ingenting av overflødig skrot her. Alt som er her trenger du, og på en nesten hvilken som helst annen telefon ville du funnet flere duplikater. For mange tar disse kun opp unødvendig plass, og er i veien.
Ulempen er at enkelte av disse duplikatene i noen telefoner er ganske gode. Måtte jeg velge har jeg en tendens til å bruke en fullfunksjons Office-pakke heller enn Google Docs . Men sistnevnte gjør en absolutt akseptabel jobb, og har både skytilkobling og nok funksjonalitet. Moto G4 Plus leveres i utgangspunktet uten forhåndsinstallert Office-løsning, men ønsker du å redigere dokumenter tas du til nedlastingen fra Google Disk som følger med.
For oss som er litt ekstra kresne på dette punktet er det uansett veldig greit å vite at Office-pakker nå koster en slikk og ingenting. Og blant de beste pakkene du kan hente ned for dine 0 kroner, er Microsofts originale Office for Android. Den kjører nemlig gratis på alle skjermer mindre enn ti tommer.
Har ikke like mange funksjoner som andre
En ulempe som ikke nødvendigvis er fullt så enkel å bøte på med Google Play og alternativ programvare, er at en del vante funksjoner ikke ligger her. For eksempel er det ikke mulig å få batteriprosenten synlig i topplinjen. I stedet vises bare den sedvanlige, upresise batterilogoen. Det er nok til å få meg til å klø på meg grå hår i bakhodet, så en kjapp jakt etter noe å erstatte dette med førte frem, men i disse menyene bor også ofte ting som ikke er enkle å erstatte.
For eksempel er det ikke bare bare å legge inn en app som sørger for at mobilen både stenger seg av og skrur seg på igjen, slik som Huawei har bygget inn i sine innstillingsmenyer. Hos Sonys Xperia-varianter finner vi fortsatt den for mange kjære funksjonen som starter ringingen på lavt volum, mens volumet gradvis skrus opp til maks. Kjekt om du sitter i møte og ikke vil at mobilen din skal ringe med volum 100 sånn helt med en gang.
Sistnevnte av disse er det mulig å få orden på selv, men det er ikke alt det er enkelt å ordne, og Motorolas menyer har altså ikke så mange slike funksjoner innbakt.
Ett unntak her er at du kan stille på fargegjengivelsen i skjermen, men det er ikke mange valgene du får, og noen full manuell innstilling får du ikke. Normal og fargesterk er de to innstillingene Moto G4 Plus stiller med.
Et annet er Moto-appen som hører til. Denne telefonen har for eksempel hurtigvisning av varsler på skjermen om den oppfatter bevegelse. Synes du det er irriterende når lyset er skrudd av, kan du be Moto-appen blokkere denne oppførselen mellom gitte klokkeslett.
Heri ligger det også en del automatikk så som at man kan gjøre håndbevegelser mens man holder telefonen for å aktivere kamera eller lommelyktfunksjonen.
Kamera
Kameraet er ofte smertepunktet for rimelige telefoner. Selv om vi har blitt veldig imponert over mange av de nyere rimelige telefonmodellene, har de til dels svært dårlige bildene vi har fått ut av dem vært malurt i begeret.
Her har tydeligvis Motorola sett seg ut et enkelt område å angripe.
En kjapp titt på spesifikasjonene for Moto G4-serien viser at kamera og tillegget av fingerleser er de viktigste forskjellene fra Moto G4 til Moto G4 Plus. I hvert fall i vårt marked der variantene med ulik mengde RAM og lagringsplass ikke selges.
Moto G4 Plus knipser bilder i inntil 16 megapikslers oppløsning, og fokusen er det en hybridløsning med fasedeteksjon og laser som tar seg av. Første gang løsningen dukket opp i en mobil fra en større elektronikkprodusent var i LG G3 for et par år tilbake. Nå er den forholdsvis dagligdags i toppmodellene, blant annet i Nexus-telefonene, men dette er første gang vi ser den i denne prisklassen.
Det er altså en del som tyder på at Motorola har gjort seg ekstra flid med kameraløsningen i Moto G4 Plus, og det bærer faktisk bildene preg av også.
Her er det godt mulig å få ut ålreite bilder. Både i godt og dårlig lys. Det er fortsatt ikke noen Galaxy S7 dette her, og det hadde vi heller ikke forventet. Men de nærmest ustanselige fokus- og støyproblemene rimelige mobiltelefoner byr på merkes ikke særlig her.
Hvis forholdene er slik at det ser ut som om telefonen burde klare å ta et godt bilde, så gjør gjerne Moto G4 Plus det. Og allerede her har den et overtak på mange av sine konkurrenter.
Legg til full manuell kontroll på kamerainnstillingene, og god støyreduksjon i nesten stummende mørke, så har vi faktisk en virkelig habil kameratelefon her. Flere av bildene i karusellen under er tatt med kun gatelys som hjelp, i det som ellers er stummende mørke. Alle er også tatt med mobilen som håndholdt kamera, så bildene er ikke «lurt til» ved hjelp av lange eksponeringer.
Moto G4 Plus er den nye referansen i sin prisklasse.
Fordeler
- +Lynrask i bruk
- +Meget bra kamera til prisen
- +Fingerleser
- +Fin bildekvalitet i skjermen
- +Lyssterk skjerm virker bra i solen
- +God lyd i hodetelefonkontakten
- +Plass for to SIM-kort
- +Minnekortplass
- +Tåler vann
- +Støtter hurtiglading
- +God batteritid
Ting å tenke på
- —Kunne vært bygget i finere materialer
- —Ikke den aller beste eksterne høyttaleren
Konklusjon og alternativer
Motorolas Moto G-serie har gjennom flere år vært et trygt valg for deg som vil ha det som nesten er prototypen på en smarttelefon. Det har enkelt og greit vært et produkt som gjør det esken sier. Derfor var det med stor spenning vi mottok Moto G4 Plus, toppmodellen i seriens nyeste generasjon. En toppmodell til skarve 2 500 kroner.
Ekstremt mye telefon for pengene
Designmessig ser telefonen pen, men litt kjedelig ut. Den er en firkant med avrundede hjørner, og den er hovedsakelig bygget i plast. Relativt forglemmelige saker, altså, og neppe en telefon du legger merke til om du ikke vet hva du ser etter i butikken.
Det er veldig synd. For Moto G4 Plus er sannsynligvis så mye telefon som du klarer å oppdrive i denne prisklassen. I hvert fall om du ikke importerer en av de mange svært gunstige kinesiske modellene på markedet selv.
Her får du nemlig en telefon som tåler godt gammeldags norsk uvær. Den er ikke tett, men den er sikret mot fukt.
Den 5,5 tommer store skjermen har tilstrekkelig oppløsning og kan være meget lyssterk om du stiller den til topps. Bildekvaliteten opplever vi også som god. Her er det ikke mye å utsette. Og heller ikke det som foregår på den bærer preg av at dette er en forholdsvis rimelig telefon å kjøpe.
Android-menyene flyter på en måte vi svært sjelden ser utenfor Googles referansetelefoner i Nexus-serien. Det til tross for at den naturligvis ikke er fullt så kraftig motorisert som telefoner til to og tre ganger prisen.
Her er det også nesten ren Android som kjører, med kun noen få endringer gjort av Motorola. Dermed kan du være rimelig sikker på å finne frem i menyer og innstillinger. Jo mindre som gjøres med operativsystemet mellom Google og sluttproduktet, desto høyere sannsynlighet pleier det å være for at man får de store Android-oppdateringene tidlig.
Knall på underholdning og kamera
Telefonen stiller med meget god lyd på hodetelefonutgangen, og ganske laber lyd i den eksterne høyttaleren. Kunne vi ønsket oss noe mer her er ekstern stereohøyttaler høyt på listen, men det er fortsatt snakk om en telefon til 2 500 kroner. Og mesteparten av ønskelisten har Motorola allerede prikket inn.
Et annet eksempel på det er at den mot normalt i sin klasse faktisk tar ålreite bilder. Kameraet virker å levere jevnere og bedre kvalitet enn det aller meste vi har prøvd til under 3 000 kroner. Sannsynligvis konkurrerer det vesentlig høyere opp, men så nært har vi ikke rukket å sammenlikne Moto G4 Plus ennå.
Legg til et forholdsvis stort og holdbart batteri som strekker seg et par dager på en lading, og har støtte for hurtiglading, så snakker vi virkelig fugl. Vi har forresten sett at noen telefoner som støtter hurtiglading leveres uten selve hurtigladeren man trenger for å få gjort nytte av funksjonen. Moto G4 leveres med hurtiglader, og dermed trenger du ikke å legge ut mer for å få glede av dette.
Fingeravtrykksleser for rask og enkel sikring av telefonen er også inkludert.
Noen vil kanskje rygge på at telefonen er bygget i plast, men samtidig er det ikke alltid aluminium er å foretrekke. En del rimelige aluminiumsvarianter bærer preg av å ikke ha den beste finishen, og da kan fort velbygget plast, som her, være å foretrekke.
I en stadig større jungel av telefoner til mellom 2000 og 3000 kroner kan det være vanskelig å velge. Det som er ålreit er at få av dem i dag er virkelig dårlige. Det er likevel ikke alle vi ville hatt, og nesten uansett hvor vi ser vil det være ett eller flere gapende hull i ønskelisten.
Alternativene
Moto G4 Plus har det aller meste vi ønsker oss, og overtar dermed budsjettronen foran Huaweis knallgode Honor 5X.
Er du likevel lysten på Honor 5X er det greit å vite at du får et pent aluminiumschassis på en telefon som for det meste er rask nok å bruke, med stor og god skjerm og det meste av det nødvendigste på plass. Men vannsikret er den ikke, kameraet er svakere og det er opplevd ytelse også. Det handler ikke om fryktelig mye, men nok til at du bør prøve begge hvis du er i tvil.
Skal du ha deg en rimelig toppmodell med enda kvassere kamera er også Huaweis toppmodell, P9, et godt valg. Den fremstår som svært prisgunstig med ytelse som ligger nærme de aller heftigste, og dyreste, mobilene. Men vi snakker fortsatt om en telefon til rundt 4 700 kroner, så sammenliknet med Moto G4 Plus er det et stykke opp.
Det er nok også noen som kanskje vil vurdere Nexus 5X og Nexus 6P fra henholdsvis LG og Huawei. Helt ren Android rett fra kilden er en fordel med disse, men du gir også avkall på minnekortplass og vannsikring.
Vil du ha enda lekrere innpakning enn både Huawei og Motorola kan tilby kan Samsungs Galaxy A5 være et godt valg, med glass på begge sider av en flott aluminiumsramme.
Moto G4 Plus er den nye referansen i sin prisklasse.
Fordeler
- +Lynrask i bruk
- +Meget bra kamera til prisen
- +Fingerleser
- +Fin bildekvalitet i skjermen
- +Lyssterk skjerm virker bra i solen
- +God lyd i hodetelefonkontakten
- +Plass for to SIM-kort
- +Minnekortplass
- +Tåler vann
- +Støtter hurtiglading
- +God batteritid
Ting å tenke på
- —Kunne vært bygget i finere materialer
- —Ikke den aller beste eksterne høyttaleren