Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei P9 Plus

Huawei har sluppet en enda bedre P9

God batteritid, flere funksjoner og mye større skjerm.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon og førsteinntrykk

Med så mange gode telefoner på markedet i alle prisklasser, har det knapt vært enklere å være mobilkjøper noen gang enn det er i år. Samtidig er det mer utfordrende enn noensinne å være mobilprodusent. Hva er det kundene egentlig vil ha? Der enkelte mobilprodusenter virker å klø seg litt i knollen om dagen, kjører kineserne i Huawei hardt, med telefoner som på rad og rekke melder seg på helt i toppen. Vi testet akkurat nye Huawei P9, men nå er det Plus-utgaven vi skal se nærmere på.

Forskjellene mellom de to telefonene er vesentlig større enn navnet skulle tilsi.

Som alle Plus-modeller siden tidenes morgen har også P9 Plus større skjerm enn «originalen», men det er slett ikke den eneste forskjellen på de to telefonene. Plus-modellen har i tillegg en AMOLED-skjerm fremfor LCD IPS-varianten som er å finne i den mindre utgaven.

Bruksmessig merker vi ikke noen voldsom forskjell. Oppløsningen er lik, og begge telefonene klarer seg greit med full-HD-skjermene sine. Vi skulle gjerne sett enda skarpere skjerm på største versjon, men noen krise er det ikke. Svartnivået er kanskje enda et knepp bedre på AMOLED-varianten, siden den jo ikke lyser i det hele tatt der den ikke skal. Men det er ikke noe vi legger merke til til daglig.

– En firkant har aldri vært penere*

Det vi legger merke til til daglig er designen. Standardutgaven av P9 kommer i matt aluminium, med lys eller mørk utførelse. Den er pen nok, og ser ut som den mener alvor, i et marked dominert av metalltelefoner. Men, og her tar jeg en høyst subjektiv avstikker, P9 Plus er sannsynligvis det peneste rektangelet jeg har sett.

Det doble kameraet på baksiden får telefonen til å se litt særegen ut. Svart-hvitt-kameraet hjelper hovedkameraet, eller kan brukes til gråtonebilder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Telefoner kommer i stadig flere smårare designvarianter, enten det er Edge-skjermene fra Samsung, eller de helt kantløse skjermene på Sharps telefoner. Den vanlige firkanten har blitt litt kjedelig. Men med ekstremt kompakte rammer rundt skjermen, små detaljer som den røde stripen rundt låsetasten – det eneste synlige tegnet til farge på telefonen – og til slutt et lag perlemorlakk over aluminiumen, ser P9 Plus rett og slett fabelaktig ut.

Den er syltynn, men veier litt i hånden. Den har diger skjerm, men er kompakt i hånden. Og de doble kameraene på baksiden, samt den smale rammen gjør at det er liten tvil om at dette er en ny telefon.

* Som nevnt er dette svært subjektivt, og vi har hørt stemmer som mener at originalen er penere. Den er jo hverken fullt så tung, eller fullt så iøynefallende. Og ikke minst, den har ikke en fullt så sterk tendens til å samle fingeravtrykk som P9 Plus har.

Hele familien Huawei P9 - fra venstre: P9, P9 Plus og P9 Lite. Det er ganske store forskjeller mellom utgavene, tatt i betraktning at de deler modellnavn.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Første Android med trykkfølsom skjerm

Da vi testet Apples iPhone 6S i fjor høst, fikk vi stifte bekjentskap med den trykkfølsomme skjermen som i Apples univers heter 3D Touch. Huawei har hatt en liknende løsning i sin Mate S-utgave for de asiatiske markedene en stund. Med P9 Plus debuterer løsningen i på Android i Norden.

Vi ser helt klart at det er nytte i dette. Eller, i hvert fall at det kan bli det. I delene der Huawei har lagt til støtte for løsningen virker det både intuitivt og pent. Men det er langt mellom stedene som støtter ekstra harde trykk. Der selv Apple innimellom virker å ha glemt sin egen teknologi litt, er løsningen i P9 Plus svært ofte utenfor rekkevidde.

Eksempelvis er standardnettleseren Googles egen Chrome. Der for eksempel Samsung legger ved den gode gamle Android-nettleseren full av det de betrakter som egne forbedringer, ligger det ikke noen Huawei-spesifikk nettleser i P9-modellene. Nå er det opp og ned om endringene produsentene gjør i disse nettleserne faktisk gjør brukeropplevelsen bedre, men resultatet av å kjøre en helt standard Chrome-variant er at den trykkfølsomme skjermen ikke har noen som helst funksjon i nettleseren. Helt ordinære berøringer, alle registrert med likt trykk, er det som gjelder her.

Funksjonen er grei der den virker, men i motsetning til iPhone blir det for langt mellom disse stedene til at vi oppfatter det som en viktig fordel. Det handler nok mer om et lite frempek til hva vi kan forvente oss når teknikken en eller annen gang havner inni Googles egen kodebase for Android, og apputvikling for den skyter fart. I skrivende stund kan det se ut til at Android N vil gå et steg eller to i riktig retning.

Menysystemet i Huawei P9 Plus er det produsenten selv som har laget. Det ligger oppå Android, og er fullt av nyttig funksjonalitet. En særegenhet her er at telefonen kan måle trykket du legger i berøringer, slik at enkelte funksjoner kan betjenes ekstra raskt. For eksempel oppretting av tekstmeldinger.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Lynrask og med spennende løsninger

Ellers er telefonen lynrask å bruke, og det er haugevis av Huawei-spesifikke nyttefunksjoner rundtom. Det betyr også at vi snakker om en telefon som er ganske annerledes i bruk enn Android-telefoner flest.

Appmenyen vil du ikke finne her, og telefonen har annerledes menystruktur enn mange andre Android-telefoner både i innstillingsmenyer og nedtrekksmenyer. Den er likevel ikke vanskelig å bruke, og vi har ikke lagt merke til mange dårlige oversettelser rundtom. Det meste er intuitivt og fint.

De to ulempene med P9 Plus' menyer er at så omfattende produsentspesifikke systemer gjerne bruker litt lang tid mellom hver storoppdatering. I tillegg er det en del brukere som foretrekker en renere menyopplevelse enn P9 Plus byr på. Her ligger det nok en del valg og apper rundtom som noen brukere bare vil synes er i veien. For andre igjen er de nyttige, så her gjelder det å ta utgangspunkt i egne preferanser.

Huawei P9 Plus
9
Imponerende
9
Imponerende
sitatHuawei P9 Plus er rask, god og stappfull av nyttige funksjoner

Fordeler

  • +
    God batteritid
  • +
    IR-øye til fjernstyring
  • +
    Meget pent bygget
  • +
    Gode materialer
  • +
    Forsiden er nesten bare skjerm
  • +
    Meget god kamerafunksjonalitet
  • +
    Rask
  • +
    Tilpasses enkelt til dine behov
  • +
    Stabil og fin programvare

Ting å tenke på

  • Noe forhåndsinstallert skrot i menyene
  • Ikke vanntett
annonse
Huawei P9 Plus 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Ytelse, bruk og kamera

Vi liker å sutre over været i disse traktene. En annen ting vi liker å sutre over er batteritid i telefonene våre. Værgudene har sin egen plan, og bare fuglene kjenner den. Men batteritiden vår råder vi i hvert fall til dels over selv. Med Huawei P9 Plus stiller vi ganske sterkt på den fronten.

For det første har den et forholdsvis voksent batteri på 3 400 mAh. Det er ikke unikt svært, eller ekstremt på noe vis, men det vanlige er stadig vekk en størrelse på rundt 3 000 mAh. Det som gir en avansert bruker av P9 Plus superkrefter her, er at den er én av relativt få telefoner i dag som lar deg sette hele dingsen på en forhåndsdefinert timeplan.

En liten innsats gir kjempebatteritid

Er ikke 64 gigabyte lagringsplass nok? Da kan du sette inn et minnekort i tillegg.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den kan skru seg av hver dag på et fast klokkeslett du bestemmer. Her får du omtrent alle valgmuligheter selv, så om du vil at den skal ta kveld samtidig med deg hver kveld kan du få den til å gjøre det. Kanskje du bare vil at den skal gjøre det på ukedagene? Det går også fint. Men å huske å skru den på igjen er det kanskje verre med? Det går helt fint, for det kan du også be telefonen om å gjøre.

Nå ligger det batterisparefunksjoner i Android 6, kjent under dekknavnet Doze, som skal sørge for at telefonen i størst mulig grad slumrer med sin eier. Men det ligger likevel både nettverksprosesser og sensorer som strekker på musklene i blant, og dermed spiser av strømmen. Ved å stille telefonen til å skru seg helt av og på i takt med ditt eget døgn klipper du effektivt ut et sted mellom seks og ti timer i døgnet, som kan bli til stand-by-tid når du trenger det, eller de ekstra minuttene du trenger å bruke telefonen rett før den eventuelt går tom.

P9 Plus er ikke helt alene om å ha denne funksjonaliteten. Den blir vanligere jo større endringer mobilprodusentene gjør i Android, som gjerne også betyr at den er aller mest utbredt i mobiler fra de kinesiske produsentene. Men P9 Plus er en telefon som varer lenge i utgangspunktet, og her kan vi altså strekke tiden mellom ladere godt. Det er aldri feil.

Ekstra strømsparefunksjoner hører også med, så som at mobilen kan klokke ned ytelsen, gå fra 1080p til 720p i skjermoppløsning, eller gå i svart-grått-modus. Sistnevnte er spesielt nyttig på en AMOLED-skjerm, der de svarte feltene ikke bruker strøm i det hele tatt.

Bygger på og utvider Google-funksjonene

Huawei P9 Plus er ingen liten telefon, men til å ha 5,5 tommer stor skjerm er den ganske kompakt. Her avbildet med den vanlige P9-utgaven oppå.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Inni Huaweis menysystem finner vi det meste vi er vant til å finne i Googles Android. Men som regel er det en ekstra knapp i nærheten, som antyder utvidet funksjonalitet. For eksempel har Android i dag en meget god datateller med oversikt over hvordan vi bruker datakvotene våre. Men den har ikke vært god nok for kineserne, som har lagt til periodisering for hver app som spiser av kvoten. Hvilken app har brukt mest data den siste dagen? Eller den siste uken? Et enkelt spørsmål for P9 Plus.

Skulle du ha forbruksmåling på det vanlige trådløse nettet, for eksempel på et hotell, kan du fint finne ut av det også.

På samme vis har Android innebygget støtte for fingerlesere, så som den du finner på baksiden av P9 Plus. Men hvorfor ikke bruke den som pekeplaten på en bærbar PC? Et kjapt trykk på en bryter i menyene og du kan bla mellom bilder eller trekke ned menygardinen bare ved å la fingeren gli over fingeravtrykksensoren.

Når menygardinen først er nede er det kjekt å vite at absolutt alt i den kan tilpasses. At du kan endre utvalget av hurtigknapper er ikke så uvanlig. Men her kan du også skru av og på om operatørnavnet skal vises, om du vil ha varslingsikoner i det hele tatt. Eller kanskje du bare er lei av å ha et permanent ikon der fra Snapchat, e-posten din eller Facebook. I så fall kan du sperre for varslinger fra enkeltapper også. Visning av batteriprosenten er kanskje den vanligste egenskapen du får råde over her, men det er ikke så vanlig at du kan velge hvor på statuslinjen den vises.

Skjermsnarveiene nederst på skjermen kan du selvsagt stokke om på etter eget ønske.

Det finnes knapt noe du ikke kan tilpasse i denne telefonen. Du trenger ikke å gjøre noe, hvis du ikke vil - den fungerer fint rett ut av esken. Men en løpetur gjennom menyene kan lønne seg, for her er det mye gull.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Blir du varslet om for mye? Alle telefoner har enten en stillemodus eller ulike grader av filtrering for varslingene. Det har P9 Plus også, men du kan i tillegg sette opp timeplan for ikke forstyrr-modusen. Hvis du har faste timer gjennom dagene og ukene dine der du ikke vil bli forstyrret, kan du altså få telefonen til å adlyde det etter ditt tidskjema. Sett opp funksjonen én gang, så slipper du å tenke mer på den.

Det er ikke mye av dette som er unikt i seg selv. Vi har sett mye av dette enkeltvis i andre enheter. Men det er, såvidt vi vet, unikt for Huawei at du får alle disse valgene på samme sted.

Alle de vanlige appene

Drar du på haugevis av data? Da er P9 Plus din venn, med både 64 gigabyte intern lagring, minnekortstøtte og gode funksjoner for å holde orden i sysakene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Huawei har ingen egen appmeny, men sprer i stedet alt innholdet på telefonen utover hjemmeskjermene dine. Om dette er en god løsning er en vanesak, og for at det skal være oversiktlig forutsetter det en liten ryddejobb nå og da. På den annen side er det mange telefoner som virker slik i dag, og ureksempelet er jo Apples iPhone som svært mange lever godt med.

Huawei har sine egne apper for en rekke funksjoner, men inkluderer også alle de vanlige Google-appene vi forventer å finne her. Dermed ligger deler av funksjonaliteten dobbelt, med to musikkspillere og Google Disk som fungerer som en portal inni Google Docs-universet, selv om enkeltappene ikke er forhåndsinstallert her.

En kategoriorientert filutforsker forenkler jakten på det fordømte e-postvedlegget du lastet ned for et par uker siden, og viser deg i tillegg får du god oversikt over hva som bruker av plassen din. Den har du forresten mye av. Huawei P9 Plus gjør det enkelt og kommer med 64 gigabyte lagringsplass, slik at de fleste burde ha tilstrekkelig i utgangspunktet.

Gameloft og Booking.com, for å nevne noen,har sneket seg med i menyene på P9 Plus. Mesteparten av dette er skrot som vi helst ikke vil ha. Heldigvis kan det slettes.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Er du en ekte datanomade kan du uansett putte inn et minnekort for å få med deg resten av ditt digitale flyttelass.

Hvis du ikke bruker Googles tjenester følger det med en Office-pakke som er lett å komme i gang med. Den er oversiktlig og enkel, og har i det hele tatt mye til felles med Office på storskjermen. Det er utviklerne i Kingsoft som lager Office-pakken, og dermed vil den kanskje være kjent for en del allerede. Den viktigste ulempen som kan få noen til å velge Googles alternativ, er at den ikke har integrasjon mot skytjenester. Dermed må du eventuelt laste opp sikkerhetskopier eller delekopier manuelt til Dropbox, Google Drive eller noe annet.

Musikalsk

Blant Huaweis egne apper er avspillere for musikk og video. Nå har vi i Norden gått i nærmest samlet flokk til Spotifys hovedkvarter for å avlevere vår månedlige hundrelapp, men mange av oss har et musikkbibliotek ved siden av strømmetjenestene.

Da er det greit å vite at musikkspilleren i P9 Plus er av det ålreite slaget. Den lar deg hente musikk fra mapper, den har en helt ålreit lydforbedrer fra DTS som kan være nyttig i noen tilfeller og, viktst av alt, er lyden god.

Lyden er like ålreit om du kjører en strømmetjeneste, men DTS-lydforbedringen får du ikke sammen med disse. Så er det heller ikke alltid behovet er like stort. DTS-løsningen gir en slags mellomting mellom virtuell surround og et enormt stereoperspektiv.

I enkelte av Huaweis tidligere modeller har vi merket at lyden ikke har vært øverste prioritet. Det merker vi ingenting til nå lenger.

P9 Plus byr på god lyd, god musikkavspiller og mulighet for stereolyd uten hodetelefoner.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fin til film og underholdning

Den flotte skjermen er ellers finfin å se film på. I vanlig portrettmodus bruker telefonen dessuten samtalehøyttaleren til å legge til diskant, mens den går over i en slags stereomodus når telefonen holdes sidelengs. Det blir ikke helt stereolyden vi foretrekker, siden samtalehøyttaleren ikke byr på en like fyldig lyd som hovedhøyttaleren. Men telefonen spiller likevel høyt, og det fungerer godt som et kompromiss når produsenten ikke har funnet plass til en fullverdig høyttaler i toppen av enheten.

En ting som derimot er i toppen av enheten er en IR-sender. Denne er ikke å finne i den vanlige P9-utgaven, og kommer med sin egen app. Appen er ikke blant de beste vi har støtt på, og det mangler blant annet en hel kategori for forsterkere og liknende utstyr. Heldigvis er IR-senderen på toppen av telefonen kompatibel med det meste av apper. Vi lastet ned AnyMote i stedet, og den fungerte utmerket med P9 Plus.

Det er ikke mange telefoner som har denne IR-senderen lenger, etter at det lenge var et populært tillegg i toppmodellene. Det er fortsatt en praktisk løsning for alt det utstyret som ikke lar seg styre over Wi-Fi-en.

Ytelse og spill

Huaweis P9 og P9 Plus er blant de rimeligere måtene å skaffe seg skikkelig heftig mobilytelse. Disse står ikke mye tilbake for de dyreste telefonene du kan velge, men koster likevel en del mindre. Med en prislapp på rundt 6 800 kroner er heller ikke Huawei P9 Plus noen billig telefon, men ser vi til Samsung og til Apple fortsetter prislisten enda et greit stykke oppover.

I målingene våre kommer P9 Plus meget godt ut, men det er verdt å merke seg at telefonen blir varm etter en stund, og da dabber også målingene litt av. Dette er i og for seg det vi er vant til i telefoner, og det er egentlig det motsatte fenomenet som overrasker. Men en av representantene for det heter Galaxy S7, og den blir sjelden skikkelig varm. Når den er hardt prøvet har den en tendens til å bli lunken, samtidig som ytelsesmålingene forblir høye svært lenge. Vi aner altså en litt heitere brikke under panseret her, eller en kjøleløsning som ikke fordeler varmen like godt.

Nuvel – selv de tregeste målingene vi får fra P9 Plus er der en toppmodell bør være.

Det betyr at P9 Plus kan kjøre det du finner av spill og apper i dag, og sannsynligvis vil være rask nok til det også om et par år. Det er kjekt å være noenlunde fremtidssikker uten å ha tømt sparegrisen helt.

Som bærbar spillmaskin er den også helt utmerket, og selv om rammene rundt skjermen er forholdsvis minimale plages vi ikke av feiltrykk langs sidene.

Tidlig programvare

Telefonen vi har testet har blitt brukt en stund med både tidlig og ferdig programvare. I første del av testen, med uferdig programvare, merket vi at den av og til hadde noen nykker og en batteritid som kunne gå fra spektakulær til helt middels uten noen god forklaring.

I forkant av publisering har vi imidlertid hatt ferdig programvare på enheten, og batteritiden har stabilisert seg som meget god. Telefonen lades annenhver dag selv med tung bruk. Det lille vi så av nykker, som i hovedsak handlet om ørsmå heng og stopp, er også borte i ferdig programvare.

Ellers har vi merket minimalt til annen uryddighet. Oversettelsene er stort sett gode og bugs eller andre irritasjonsmomenter har vi ikke sett etter oppdateringen. I det hele tatt oppfører telefonen seg like solid som den føles i hånden. Det i seg selv er en av grunnene til at P9 Plus imponerer.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Meget godt kamera

Nattmodusen stiller telefonkameraet automatisk slik at du kan ta lange eksponeringer med forholdsvis lite støy. Her var det så godt som bekmørkt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kameraet i P9 Plus er en litt merkelig sak. Den har to øyne på baksiden, der det ene tar svart/hvitt-bilder mens det andre tar fargebilder. Til vanlig skal P9 Plus bruke begge de to kameraene for å sanke detaljer og fokusinformasjon. Dermed skal den gi bedre kontraster i svakt lys enn den ville gjort med bare det ene.

Akkurat hvor mye ekstra kvalitet det monokrome kameraet gir til de vanlige bildene er det ikke godt å si så mye om. I den vanlige P9-modellen merket vi ingen forskjell om ekstrakameraet var tildekket, mens P9 Plus ber oss om å ikke dekke til linsene. Greit nok, men om bildekvaliteten faktisk blir bedre av det vet vi ikke. Teorien høres i hvert fall fornuftig ut, ettersom to linser med litt avstand mellom kan få tredimensjonal informasjon om rommet rundt seg, og dermed fokusere bedre. Å fremheve kanter og kontraster med informasjon fra ekstrakameraet burde også la seg gjøre.

Uansett er dette samme kamera som bor i den vanlige P9-modellen, og med Huaweis nyeste programvare knipser det riktig så gode bilder. I tillegg får du en del kjempegode spesialmoduser som tar seg av fotografi i vanskelige omgivelser. Disse løsningene gjør ikke mer enn du kunne gjort selv med manuelle innstillinger, men her slipper du altså å styre så mye selv for å få lang lukkertid og med lav ISO og lite støy under nattfotografering.

Hvis du er nysgjerrig på innstillingene og mer kreativ fotografering kan du det også. Her får du kontroll over ting som ISO og lukkertid, og mer til. Kameraet kan dessuten lagre bilder i RAW slik at en del nesten mislykkede bilder lar seg berge i ettertid.

Huawei P9 Plus
9
Imponerende
9
Imponerende
sitatHuawei P9 Plus er rask, god og stappfull av nyttige funksjoner

Fordeler

  • +
    God batteritid
  • +
    IR-øye til fjernstyring
  • +
    Meget pent bygget
  • +
    Gode materialer
  • +
    Forsiden er nesten bare skjerm
  • +
    Meget god kamerafunksjonalitet
  • +
    Rask
  • +
    Tilpasses enkelt til dine behov
  • +
    Stabil og fin programvare

Ting å tenke på

  • Noe forhåndsinstallert skrot i menyene
  • Ikke vanntett
annonse
Huawei P9 Plus 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon og alternativer

Huawei P9 Plus er det nye flaggskipet fra den kinesiske mobilprodusenten. Det er storebroren til den vanlige P9-modellen som imponerte i test for en stund siden. Telefonen rakk likevel ikke helt opp til de to øverste plasseringene på skalaen, så kan storebror gjøre det bedre?

Ofte er forskjellene relativt små innenfor en så tett beslektet serie, men for P9-modellene som kommer i år er det faktisk gode grunner til å ta seg litt ekstra tid med valget. Her er det forskjeller, og de er til dels viktige.

Stor skjerm, kompakt telefon

Den viktigste, og mest synlige, er naturligvis skjermstørrelsen. En 5,5 tommer skjerm pryder forsiden på P9 Plus, og det er en AMOLED-variant fremfor den vanlige LCD-skjermen som er å finne i den mindre modellen. Den er knallgod å bruke, og siden den har svært smale rammer langs sidene blir ikke telefonen like stor som mange andre telefoner med samme skjermstørrelse.

Designen er også litt annerledes her, med en slags perlemoreffekt over aluminiumsdekselet som dekker hele baksiden av telefonen. Når den også er tynn, men har fått plass til svakt buet glass på forsiden, har den et utseende som både er tradisjonelt og slående på en gang. Det føles rett og slett som en svært velbygget telefon både i hånden og når du ser på den. Den faktiske kvaliteten er vanskelig å måle uten å bruke telefonen over lang tid, men dette virker altså veldig lovende.

Tre varianter av Huawei P9. P9 Lite til venstre, P9 Plus i midten og den vanlige P9-modellen til høyre.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tilpasser seg livet ditt

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Og selve telefonen oppfører seg i tråd med det gode førsteinntrykket. Menyene er lynende raske, og feil ser vi jaggu ikke mange av. Noen foretrekker et renere menysystem enn det Huawei byr på, men det er også mange som vil sette stor pris på all funksjonaliteten P9 Plus tilbyr.

Mye av denne funksjonaliteten er Huaweis skreddersøm oppå Googles Android, og er dermed ikke å finne utenfor Huaweis telefoner. Når produsenten i tillegg har stålfokus på praktisk nytte, og vi ser ganske lite her som får oss til å klø oss i bakhodet, er dette skreddersøm vi applauderer. Du finner knapt nok en annen telefon på markedet som er like godt i stand til å tilpasse seg ditt liv og dine behov. Telefonen fungerer godt rett ut av esken, men den fungerer enda bedre om du bruker fem minutter på å krysse av for det du trenger i innstillingsmenyen.

Android-purister vil likevel kanskje se seg om etter noe annet enn P9 Plus. Og det er verdt å ha i bakhodet at tunge tilpasninger som dette, ofte betyr tregere oppdateringer når nye Android-versjoner dukker opp.

Telefonen har godt batteri, gode basisfunksjoner og meget god støtte for nettverkene den skal operere i. Det er i det hele tatt en super telefon også, og det er ikke selvsagt for dagens smarttelefoner, selv om det burde være det i denne prisklassen.

En ting vi ikke setter så stor pris på er forhåndsinstallert skrot i menyene, fra for eksempel Booking.com og Gameloft, men alt dette kan heldigvis enkelt fjernes av bruker.

Meget bra kamera

Huaweis nye P9 Plus tar svært gode bilder, og deler kameraløsning med lillebror, P9.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ser vi til kameraet tar den meget gode bilder. Den er ikke like god i mørket som Samsungs Galaxy S7, men den veier opp med en del svært nyttig funksjonalitet som kan gi deg gode bilder der du ellers ikke ville fått fine resultat. Gråtonekameraet som vanligvis assisterer hovedkameraet kan også gjøre nytte på egen hånd, og uten at vi kan si at kvaliteten skiller seg så mye fra vanlige gråfiltre, er det i hvert fall nok til at vi i testperioden har lekt en god del med behovet for farger i bildene våre.

Gråskala kan bli pent det også, og dermed tilfører det ekstra øyet på baksiden en liten ekstra dimensjon til mobilfotograferingen, selv om den praktiske nytten altså kan diskuteres.

Huawei P9 Plus er rett og slett en solid telefon, med solid ytelse og haugevis av funksjonalitet der lite er overflødige gimmicks. Den ser ikke oppsiktsvekkende ut på samme måte som Galaxy S7 Edge fra Samsung – den klassiske rektangelformen er ikke så lett å få til å skille seg ut lenger.

Gode menyer og masse funksjonalitet. P9 Plus er den eneste Android-telefonen på det norske markedet med skjerm som kan måle trykk. Støtten er litt begrenset, men du kan for eksempel zoome inn på bilder ved å trykke hardere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Likevel mener vi at dette klassiske rektangelet fra Huawei begynner å nærme seg taket for hva man kan gjøre med formen. Både designmessig og innholdsmessig, og ikke minst, til en noenlunde fornuftig pris. Dette er så polert som vi omtrent har sett en telefon.

Et par små mangler

Det den mangler er nattytelsen på kamerafronten, der Samsungs Galaxy S7 for øyeblikket er best. P9 Plus er heller ikke dårlig, men den er altså ikke like god. Vi hadde gjerne sett at Huaweis alternativ var vanntett også.

En ting vi knapt har nevnt i denne testen er skjermen som kan måle trykk. Heri ligger også noe av forbedringspotensialet til P9 Plus. Foreløpig brukes denne løsningen svært lite i apper og menyer på telefonen. Vi savner rett og slett fokus på den, slik Apple har i sine iPhone 6S-modeller. Så lite brukt som funksjonaliteten er, tar det også lang tid for oss som brukere å venne oss til den. I praksis har den ikke blitt brukt i testperioden, i motsetning til de nevnte Apple-telefonene der man i hvert fall raskt finner mange steder man kan bruke løsningen.

Hvilke rivaler har Huawei P9 Plus?

Å velge en toppmodell i dag er ikke helt enkelt. Mange er svært like hverandre, og renspikket ytelse er ikke så viktig lenger. Dermed handler mye om totalinntrykk, pris og foretrukket operativsystem.

Vi kan vanskelig si at Apples iPhone-modeller er bedre enn P9 Plus, men iOS som operativsystem er et valg mange ønsker, og i iPhone 6S-modellene er det lite å utsette på hverken hastighet eller kvalitet. Men det koster altså å velge Apples operativsystem om du skal ha en telefon som matcher P9 Plus. Du kan selvsagt gå ned i skjermstørrelse og ytelse til en eldre eller mindre modell, men da snakker vi ikke toppmodell anno 2016 lenger.

Hvis ikke operativsystem og menyer er så viktig for deg står vi igjen med to naturlige rivaler.

Huaweis egen Nexus 6P er et godt valg for deg som vil ha Android uten noe som helst dilldall attåt. Prisgunstig er den også, og den leverer godt på de fleste områder.

Samsungs Galaxy S7-modeller har blitt nevnt noen ganger, og troner fortsatt som den beste Android-telefonen du kan kjøpe i dag totalt sett. Sannsynligvis er den også den beste telefonen du kan kjøpe, hvis ikke alle appene dine bor i Apples iOS-univers.

Huawei P9 Plus
9
Imponerende
9
Imponerende
sitatHuawei P9 Plus er rask, god og stappfull av nyttige funksjoner

Fordeler

  • +
    God batteritid
  • +
    IR-øye til fjernstyring
  • +
    Meget pent bygget
  • +
    Gode materialer
  • +
    Forsiden er nesten bare skjerm
  • +
    Meget god kamerafunksjonalitet
  • +
    Rask
  • +
    Tilpasses enkelt til dine behov
  • +
    Stabil og fin programvare

Ting å tenke på

  • Noe forhåndsinstallert skrot i menyene
  • Ikke vanntett
annonse
Huawei P9 Plus 4GB RAM 64GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse