TestSony Xperia E5

Endelig har Sony skjønt hvor volumknappene skal sitte!

Budsjettmobilen Xperia E5 har også betydelig bedre ytelse og design enn forgjengeren.

2016 har vært et begivenhetsrikt år for Sony på mobilfronten. I februar kunne de avduke den splitter nye X-serien, med delvis nytt design, nye funksjoner, og ny formfaktor.

Litt senere ble det klart at X-serien faktisk var arvtagerne til Z-serien, og ganske snart også at alle andre serier utenom X ville legges ned. Det siste viste seg imidlertid ikke å stemme.

Mens både T-, C-, M- og Z-seriene (puh!) måtte bøte med livet, overlevde nemlig E-serien – altså Sonys aller billigste mobiler.

Femte generasjon av arten heter Xperia E5, og har fått en rekke store oppgraderinger sammenlignet med forgjengeren, Xperia E4G. Faktisk finner vi mye av det samme her som i den betydelig dyrere Xperia XA, deriblant skjerm på 5 tommer og 1 280 x 720 piksler, 2,5D-bakside og et kamera på 13 megapiksler. Også den prediktive autofokusen fra toppmodellene har fått innpass.

På papiret høres det altså ganske bra ut, og vi er derfor spente på å se om det holder i virkeligheten også. Men først: design og byggekvalitet.

E5 er bygget utelukkende i polykarbonat, altså plast av den gode sorten, og bærer mange likhetstrekk med Sonys øvrige modeller. Det betyr enkelt, firkantet design med avrundede hjørner og ingen store sprell. Av fargevalg er det enten hvit eller svart som gjelder.

Xperia E5 er en stilren telefon, og rent umiddelbart ble vi lurt til å tro at rammen var av metall. Øverst til venstre kan du se den opphøyde rammen, og legg også merke til den avrundede baksiden.
Xperia E5 Kommer i svart og hvit utgave – begge pene i tøyet og stilrene.

Et nøkkelord her er elegant minimalisme, noe Sony har vært flinke på lenge. Kall det gjerne kjedelig, men Sonys produkter har i flere år vært stilrene, enkle og forutsigbare – og stort sett også svært vellykkede designmessig.

Så også med E5. Det er dessuten et par fiffige detaljer som hever inntrykket flere hakk, deriblant baksiden som er svakt avrundet mot kantene (2,5D, som det ofte kalles), Xperia-logoen bak i høyglans og rammen som er svakt opphøyd rundt skjermen.

Totalinntrykket er lekkert, og spesielt i den svarte versjonen er det jammen ikke lett å definere om rammen er av metall eller plast ved første øyekast.

Dette er dessuten den første Xperia-modellen på mange år som har volumknappene på det undertegnede mener er «riktig» sted – altså på øvre halvdel av høyre side. Bra, Sony!

Strømknappen er forresten ikke den sedvanlige sølvfargede, runde knotten vi kjenner fra både XA og stort sett alle Xperia-er siden Xperia Z fra 2013, men heller det mange kjenner som den dedikerte kameraknappen. Og ja, sistnevnte mangler dessverre i E5.

Android-versjon, tilpasninger, prosessor og ytelse

Xperia E5 leverer nesten ren Android. Sonys egne tilpasninger er få, og mest av alt visuelle.

På innsiden av E5 er det Android 6.0 Marshmallow som regjerer, med Sonys Xperia UI på toppen. Tilpasningene sistnevnte bringer med seg er visuelt sett svært nærme ren Android. Det lover godt for ytelsen, og også for fremtidige oppdateringer.

Innstillingsmenyen og nedtrekkssøket til Sony.

Hurtig- og varslingsmenyen er den samme som i standard Android, og det samme gjelder appveksleren. Søket som dukker opp når vi drar nedover fra midten av skjermen er også kjærkomment, og innstillingsmenyen er ryddig og fin. Her ligger det også en del skjult funksjonalitet, noe vi kommer tilbake til snart.

Noe vi derimot er litt ambivalente til er brikkesettet på innsiden. I likhet med Xperia XA har E5 en MediaTek-prosessor på innsiden – her med fire Cortex-A53 kjerner klokket til 1,3 GHz. Hovedproblemet er ikke at MediaTek lager dårlige brikkesett, men at disse er langt mindre utbredte enn Qualcomms Snapdragon-serie.

Det betyr dårligere optimalisert programvare, eldre drivere og dermed lavere ytelse og energieffektivitet. Om det var dette vi merket i Xperia XA eller ei skal være usagt, men elendig opplevd ytelse var hovedårsaken til at Xperia XA kun fikk 5 av 10 da den ble testet hos oss.

Det virker som om Sony har ryddet i sysakene med E5, for den oppfører seg markant bedre enn XA, som også har vært tilgjengelig under testperioden. Som regel er både menysveiping og åpning av apper en bagatell på begge to, men XA trenger langt oftere en pust i bakken enn E5. I tillegg må den titt og ofte tegne opp hele hjemskjermen på nytt når du kommer ut av en app, og har en tendens til å bli svært varm under last.

Disse problemene har ikke E5, noe som muligens tyder på at program- og maskinvaren er bedre samkjørt.

I Antutu ser vi at telefonen drar kraftig fra forgjengeren Xperia E4G, men av ukjente grunner drar sistnevnte fra i Geekbench. Vi ser ingen grunn til dette, og mistenker at tallene – som er ett år gamle – muligens er feil. Sett mot konkurrentene er ytelsen mer eller mindre som forventet.

Opplevd ytelse er imidlertid betydelig bedre enn forventet, og omtrent på linje med det vi opplevde i nylig testede Galaxy J5 (2016).

Skjerm hentet fra storebror XA?

Skjermen er lyssterk nok til å fungere selv på solrike dager. Den blir heller ikke like fettete som storebror XA.

For ikke mange år siden var skjermene i billige mobiler knapt til å leve med. Elendig oppløsning, dårlige farger og laber innsynsvinkel var blant tingene som gikk igjen. Nå for tiden er ståa langt bedre, og Xperia E5 er nok et bevis på dette. Den 5 tommer store skjermen er lyssterk, og med 1 280 x 720 piksler skarp nok til at man ikke ser enkeltpiksler i daglig bruk.

Mange skjermer har saktens langt høyere oppløsning, men for å sette det hele i perspektiv er det nesten like skarpt som i Apples nåværende toppmodeller. Undertegnede har ingenting i mot hverken 1080p- eller 1440p-skjermer, men i denne prisklassen er 720p absolutt godkjent.

Vi kan ikke annet enn å tro at Xperia E5 har lånt skjermen sin direkte fra XA. Både fargegjengivelse, dynamikk og innsynsvinkel er så langt vi kan se nesten helt identisk – hvilket er bra. Skjermen er ikke like fargesterk eller levende som i toppmodellene, men så er det heller ikke noe vi forventer til denne prisen. Alt i alt er det en flott skjerm å se til.

Både spilling og filmtitting fungerer bra på E5 – bare bruk ørepropper!

Skjermen gjør også spilling til en fryd, så lenge du ikke kjører alt for tunge spill. Asphalt 8: Airborne kjører bedre her enn på eksempelvis Vibe K5, men fortsatt merker vi at bildefrekvensen kunne vært bedre og responsen kvikkere. Lettere tidtrøyter som Hill Climb Racing og Angry Birds er dog null problem.

Vi er ikke så veldig imponerte over lyden fra bunnhøyttaleren. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no

På lydsiden er E5 litt mer utfordret. I likhet med både XA og X er hodetelefonutgangen ikke spesielt kraftig, og tunge hodesett får fort lite krutt å rutte med. Vanlige ørepropper drives imidlertid fint, og lyden er balansert og fin. Bassen kan være noe fremtredende til tider, men av mellomklassemobilene vi har tatt i er dette absolutt noe av det bedre.

Mye av dette kan vi nok takke Sonys lydforbedringsteknologi for, kalt ClearAudio+ og Dynamisk normalisering. Flikk på disse to under Lydinnstillinger, og – vips! – magi. Velger du å skru dem av kan du sågar gå inn i Lydeffekter og få tilgang til både Equalizer og innstillinger for romlyd – som faktisk fungerer overraskende bra.

Den bunnmonterte høyttaleren er derimot ingenting å skryte av, og legger i likhet med Xperia XA alt for stort fokus på diskanten. Ikke spiller den høyt heller. Samtalehøyttaleren er heller ikke spesielt høytlytt, men har klarere og mer balansert lyd enn den andre. Til samtaler fungerer det fint.

Googles office-løsning, og opprydding av nyttefunksjonene

Sony driver nå også høyst nødvendig opplæring av selfieentusiastene – se i kameraet, ikke i skjermen! Lydforbedringen, oppryddingsfunksjonen og oppdateringsoversikten er også funksjonalitet vi genuint liker. Sikkerheten må dessverre ivaretas av kode eller mønster, ettersom biometriske løsninger ikke er å finne.
Det er Google som står for Office-løsningen. Til venstre ses mappen med de fleste Google-appene.

Sony har lenge levert en rekke egne tjenester med telefonene sine, men de siste årene har det blitt stadig færre. Tjenestene har blitt erstattet med Googles egne, samtidig som Sonys menysystem har tilnærmet seg ren Android. Helt greit for oss forbrukere, som da har mer plass å rutte med og færre forvirrende tjenester å forholde oss til.

Hele Office-pakken på Xperia E5 er det Google som står for, i form av Dokumenter, Regneark og Presentasjoner. Dette er en god løsning med mye bra funksjonalitet og skykobling, og vi savner ikke noe mer avansert. Ønsker du dét er for eksempel Microsofts Office-løsning bare et par tastetrykk unna. Google står dessuten for kalender og nettleser, som Sony har sluttet å lage selv.

Mange andre Google-tjenester er også forhåndsinstallert, men alt kan avinstalleres. Det er veldig bra, og ikke alltid en selvfølge.

Sonys egne nyttefunksjoner fungerer bra, og spesielt Stamnina-modusen (midten) er super å ha. Det finnes også en mer ekstrem Ultra Stamina-modus, som i praksis gjør telefonen til, ja, kun en telefon. Til venstre Sonys egen mail-løsning.

På mail-siden får vi tilgang til både Gmail og Sonys egen mail-tjeneste, som begge fungerer svært godt. Vi holder nok allikevel en knapp på Googles tjeneste, som er noe mer oversiktlig. Begge to støtter for øvrig Exchange.

Sony leverer selv SMS- og telefon-appen, og det er enkelt, forståelig og greit. Også her ser vi tydelig inspirasjon fra Googles egne apper, og vi blir ikke overrasket om også disse blir erstattet etterhvert. Av andre verktøy Sony leverer finner vi Kalkulator, Vær, Klokke, FM-radio og Skisse. Sistnevnte er en relativt artig drodle-app som vi også tidligere har stiftet bekjentskap med. Noen filutforsker finnes ikke her, så det må du laste ned selv.

De tre eneste tingene vi virkelig oppfatter som bloatware her er AVG Protection, TrackID og en app kalt Video & TV SideView. Sistnevnte nærmest forutsetter at du eier en Sony Bravia-TV, mens TrackID er en slags musikkgjenkjenningstjeneste a là Shazam. Alle tre kan heldigvis enkelt avinstalleres.

Vi lovte å komme tilbake til innstillingsmenyen, og her finner vi en rekke smarte tjenester. Først og fremst må vi si at vi stadig setter stor pris på Sonys Stamina-modus, som gjør underverker for batteritiden. I praksis begrenser den sterkt både prosesser og kommunikasjon ut og inn av telefonen så lenge du ikke har skjermen påslått, og så lenge du er som undertegnede og sjekker telefonen nå og da uansett er det mange prosenter å spare på dette.

Også i lydinnstillingene finner vi – som tidligere nevnt – et par fiffige innstillinger, og under skjerm kan vi skru på såkalt smart bakgrunnsbelysning som merker om du bruker enheten eller ikke – og holder skjermen på om den er i bruk. Sistnevte er dog ikke unikt for Sony. En rekke andre funksjoner vi kjenner fra toppmodellene glimrer med sitt fravær.

Overraskende bra kamera

Kameraet i Xperia E5 overrasker positivt, og spytter ut riktig så bra bilder. HDR-funksjonen fungerer svært godt.
Detalj- og støynivå er godt under kontroll med mindre man gjør svært små utsnitt – som vist på bildet tatt mot kontoret vårt i Grensen.

NB: Se hele bildekarusellen nederst!

På kamerafronten stiller E5 til dyst med 13 megapiksler bak og 5 megapiksler foran. Av de to er det nok hovedkameraet vi liker best. Sony sier ikke så mye om kameraets andre spesifikasjoner, men at blendertallet er f/2,0 og at bildebrikken ikke er fra Exmor-serien har vi fått nyss om. I motsetning til i alle andre Xperia-telefoner finner du her ikke Fremragende Auto, men heller bare «Auto». Dette fungerer greit nok, og gir egentlig overraskende gode resultater.

Vi ville imidlertid heller gått over til manuell modus for det aller meste av fotograferingen vår, der vi får litt flere valg og – ikke minst – mulighet for å bruke HDR. Resultatet ved fotografering både med HDR blir i de aller fleste tilfeller svært godt, og overkompensering som hos Vibe K5 er helt fraværende.

Bildekvaliteten i Xperia E5 er generelt veldig god, prisklassen tatt i betraktning.

Som du kan se av bildet øverst i avsnittet blir bildene ofte godt balanserte, har godt detaljnivå og fanger store deler av fargespekteret. Vi er stadig et godt stykke unna toppmodellnivå, noe vi ser spesielt i detaljnivået og dynamikken i de mørkeste områdene. Men alt i alt er vi svært positivt overrasket.

Hovedkameraet overrrasker positivt.
Frontkameraet er helt ok.

Også den prediktive autofokusen som ble lansert med X-serien har funnet veien ned til E5, og fungerer etter forholdene nokså godt. Følgefokusen gjør det enklere å fotografere eksempelvis katta, småbarn eller måker i flukt, og er ikke noe vi tar for gitt at skal være å finne i så billige mobiler. Stort sett gjetter den riktig, og gir skarpe bilder av objekter i bevegelse.

Men det er ikke bare fryd og gammen i Xperia-leiren, og funksjonen begynner også i ny og ne å følge ting den overhodet ikke skal holde fokus på. Det kreves også flerfoldige klikk inn i innstillingene for å skru funksjonen av og på. Kameraet har også lett for å overeksponere bildene om du ikke passer på før du knipser. Med HDR elimineres dette problemet mer eller mindre totalt, men spesielt i Auto er det noe å være obs på.

Video filmes i Full HD og 30 bilder i sekundet, men vi savner en form for stabilisering. Kvaliteten ellers er nokså bra, og filmene blir både skarpe og avbalanserte.

Frontkameraet er ikke like imponerende, og sliter med motlys. Det har heller ikke like mye vidvinkel som vi kanskje skulle ønske, og i mørke sliter optikken sterkt med både bevegelse og detaljnivå. Men alt i alt er det heller ikke katastrofal, og omtrent på linje med mange andre telefoner i samme prisklasse.

For øvrig liker vi også Album-appen, og muligheten til å ubegrenset sikkerhetskopiering av alle bildene på telefonen gjennom Sonys PlayMemories Online-tjeneste.

Tre telefoner med tre vidt forskjellige knappeoppsett

Xperia E5, Xperia XA og Xperia X er tydelig skudd fra samme tre. Ingen av dem er vanntette – et klart brudd med tidligere Sony-tradisjoner.

Under testperioden hadde vi tilgang på både Xperia XA og Xperia X, i tillegg til Xperia E5 selv. Vi benyttet derfor anledningen til å oppsummere status for Sonys mobilsortiment etter avlivningen av Z-serien og øvrige bokstaver i alfabetet. For hva skiller egentlig disse tre fra hverandre, rent utenom spesifikasjoner?

Først og fremst kan vi vel si at Sonys nye mobiler ikke faller langt fra stammen. Alle følger samme designfilosofi, og det markerer også et brudd med fortiden. Ingen av dem har bakside i glass, alle har åpen ladekontakt i bunnen og ingen av dem er vanntette. På både XA og E5 er baksiden avrundet, noe de har til felles med også Sonys eneste vanntette X-modell: X Performance. Sistnevnte har ellers mye til felles med Xperia X rent designmessig.

Sony har nå tre modeller med tre forskjellige strømknapper og tre vidt forskjellige plasseringer av volumknappene.

Alle telefonene har dessuten baksider med kamera og blits i venstre hjørne og en Xperia-logo i midten, og kun én luke på venstre side av rammen. På høyre side blir det derimot mer ulikt, og for første gang på svært lenge har Sony stor fragmentering i knappeutvalget. Xperia X har en avlang og stor knapp med fingeravtrykksleser, Xperia XA den tradisjonelle, runde strømknappen og E5 en knapp i samme farge som rammen, og som minner mistenkelig om kameraknappen hos de to andre.

En svært uoffisiell sammenligning av de tre Xperia-skjermene – her ser vi også tydelig forskjellen på 720p og 1 080p fordelt på 5 tommer.

Desto høyere vi beveger oss i modellutvalget, desto lavere flytter dessuten volumknappene seg. Det er kun på E5 knappene er å finne i øvre halvdel av rammen, der de med andre ord burde være.

Vi sammenlignet også skjermene i de tre modellene, og oppdaget at XA og E5 deler overraskende mye. Det er knapt mulig å se forskjell på farger og dynamikk i de to, og lysstyrken er også tilsvarende god.

Sammenlignet med Xperia X ser vi at fargene er noe mindre livlige, og titter vi virkelig nøye etter kan vi også se at Full HD-oppløsning er å foretrekke. Det kan du også se selv i sammenligningen til høyre.

Konklusjon: En overraskende god telefon

Under denne luken finner vi plass for SIM- og minnekort. Det finnes en E5 Dual for tvilling-SIM også, men den ser ikke ut til å nå våre breddegrader.

I utgangspunktet hadde vi ikke de helt store forventningene til Sonys nye budsjettmobil. På papiret kan du ikke lese at E5 skal imponere stort på noen områder, og Mediatek-prosessoren er nok til å få enkelte i redaksjonen – inkludert undertegnede – til å heve et par øyebryn.

Men E5 oppfører seg bemerkelsesverdig bra, selv om den opplevde ytelsen fortsatt er et godt stykke unna både toppmodeller og – ikke minst – Nexus-telefonene. Men noe annet er strengt tatt ikke å forvente heller i denne prisklassen.

Sony har renset kraftig opp i menyene sine de siste årene, og grensesnittet fremstår nå som et av de reneste og mest intuitive som finnes på markedet. Dersom du i utgangspunktet ønsker deg helt «ren» Android men ikke vil være låst til å velge Nexus-telefonene, så er Sony altså et godt alternativ. Både Samsung og de aller fleste kinesiske produsentene har til sammenligning langt tyngre skall på toppen av sine telefoners operativsystem.

Skjermen er både lyssterk og god å se på, og oppløsningen er tilstrekkelig for denne skjermstørrelsen. Lysstyrken virker bedre enn i både Lenovo Vibe K5 og i Samsung Galaxy J5 (2016), som vi også nylig har testet.

Hva angår batteritid, så skal nok Sonys Stamina-modus ha mye av æren for at vi opplever E5 som utholdende. Riktig nok er størrelsen økt til 2 700 mAh sett mot Xperia XAs skarve 2 300 mAh, men dette alene ville nok neppe vært nok. At prosessoren er svakere men også mer strømgjerrig har nok også noe å si. Alt i alt er vi tilfredse med batteritiden, men ikke forvent stort mer enn én dags brukstid ved normalt bruksmønster.

Ser vi på alternativene som finnes der ute, er det en rekke konkurrenter som melder seg:

Spesielt Moto G4 Plus, som vi nylig ga 10 av 10 poeng i vår test, er verdt å vurdere. For fem hundrelapper ekstra får du en fuktsikret telefon med kraftigere innmat, bedre opplevd ytelse og et kamera som yter bedre enn det meste til samme pris i mørket. Fingeravtrykksleser får du også. Skjermen er dog en del større, og designet er en smakssak. Men igjen: den koster også 25 prosent mer.

Dersom du ikke vil legge mer enn 2 000 kroner på bordet for en ny mobil, har vi imidlertid ingen kvaler med å anbefale Xperia E5. Her får du en relativt rask mobil med ryddig og pent grensesnitt, og et kamera som yter godt i de fleste sammenhenger.

Nest etter Xperia X Performance er Xperia E5 den Sony-modellen som så langt i år gir mest for pengene. En klar anbefaling!

Sonys dyreste modell er fortsatt den vi liker best:
TEST: Endelig en Xperia som lever opp til forventingene »

Sony Xperia E5
8
Meget bra
Anbefalt

Sony Xperia E5

sitat"Vi liker to av årets Xperia-modeller, og Xperia E5 er én av dem."

Fordeler

 • Krysse av
  Lyssterk og god skjerm
 • Krysse av
  Kjapp og god i bruk
 • Krysse av
  Har Android Marshmallow innabords
 • Krysse av
  Overraskende bra kamera med prediktiv autofokus
 • Krysse av
  Første Sony-mobil med volumknappene på riktig sted!
 • Krysse av
  Pen og stilren design i polykarbonat
 • Krysse av
  Strømgjerrig
 • Krysse av
  Nesten «ren» Android, lite bloatware
 • Krysse av
  NFC

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen dedikert kameraknapp
 • Bytt
  Kameraet sliter noen ganger med fokus og i mørket
 • Bytt
  Ingen fingeravtrykksleser
 • Bytt
  Ikke så framtidssikker prosessor
 • Bytt
  Sliter litt med tunge spill
 • Bytt
  Elendig bunnhøyttaler, litt lite futt i hodetelefonutgangen
Les også
Dette er de aller beste
Les også
LG K10: Billig har aldri sett bedre ut
Les også
HTC Desire 530: Desire 530 er den dårligste mobilen vi har testet i år
Les også
Nå skal Google advare deg mot uønskede samtaler
Les også
Motorola Moto G4 Plus: Du får ikke en bedre mobil til 2500 kroner.
Les også
Sony Xperia X Performance: Endelig en Xperia X som lever opp til forventningene
Les også
Sony Xperia XA: Sonys nye Xperia XA er en skikkelig lekkerbisken
Les også
Sony Xperia E4G: Mye for pengene
annonse