På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
LG G3 er en av årets aller beste mobiltelefoner
Stikkordene er: heftig skjerm, nyskapende kamera og alt av teknologi.
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Markedets beste mobilskjerm?
- Turbotasting
- Knappene på baksiden
- Nye menyer
- Ingen tregheter
- God kontroll på det grunnleggende
- Teknologi og funksjoner
- Kjør flere apper på en gang
- Klipp og lim
- Lettfattelig og praktisk
- Detaljert batterisparing
- God e-postløsning
- Rask på nett ... naturligvis
- Underholdning
- God og vellydende musikkspiller
- Knall spilltelefon
- Ytelsestester
- Meget bra kamera
- Konklusjon
- Kamera med laserfokus
- Helstøpt programvare
- God på det grunnleggende
- Til slutt
Design, skjerm og menyer
Toppmodellen G3 fra LG har akkurat kommet inn til test. Telefonen er toppspesifisert fra innerst til ytterst. Dermed konkurrerer den naturlig med de tre årsferske Android-toppmodellene fra Samsung, Sony og HTC. LG er fortsatt en forholdsvis liten aktør på telefonmarkedet her hjemme. Kan de likevel ta innersvingen på sine langt større konkurrenter?
For noen år tilbake pleide LG å være litt ustabile på telefonfronten. Det gjaldt både programvaren som kjørte på telefonene, og retningen selskapet gikk i for hver ny toppmodell de slapp. G3 kommer imidlertid som oppfølger til knallgode G2. Det hever forventningene med mange hakk.
Markedets beste mobilskjerm?
LG G3 er en ganske stor telefon. Med en skjerm på hele 5,5 tommer, kan den heller ikke bli veldig kompakt. LG har likevel gjort sitt beste for å få ned dimensjonene. Rammen rundt skjermen er syltynn på langsidene. Oppe og nede har den litt større rammer, men sammenliknet med telefoner fra andre produsenter, er også denne delen av rammen av det smale slaget. Forsiden av telefonen fremstår derfor som nesten bare skjerm.
Og for en skjerm! Vi var en smule skeptiske til at betydelig høyere oppløsninger ville bli merkbart i telefoner. Det virker som om vi tok feil. Dette er den skarpeste skjermen vi har sett til dags dato, og den er i tillegg lyssterk og god. Som flere av LGs skjermer tidligere, får vi litt følelsen av at bildet ligger oppå glasset, og ikke under. Effekten skyldes sannsynligvis den korte avstanden mellom glass og skjermpanel.
Turbotasting
En ting vi virkelig setter pris på, er hvor presis og responsiv skjermen er når vi trykker på den. Tastetrykk, eller åpning av lenker, går i en fei, og det er sjelden man trykker feil. Som om ikke det var nok skal tastaturet på G3 gradvis lære seg hvor du oftest trykker feil, og på den måten korrigere for dette underveis. Undertegnede skriver forbausende fort og veldig lite feil med G3.
Om den gode tasteopplevelsen skyldes presis skjermsensor, at tastaturet lærer underveis, eller bare flaks, er litt vanskelig å si. Undertegnede må iallfall bruke rettetasten betydelig oftere på en annen av dagens virkelige kremmodeller, HTC One (M8).
Det er også verdt å nevne at telefonen henter frem nye tekstmeldinger i et lite vindu over det du holder på med. Hvis du har tid til å svare med det samme, er dette den aller raskeste måten å gjøre det på. Denne løsningen skaper en imponerende flyt i bruken av telefonen, men hvis du ikke har tid til å svare går det også fort å fjerne meldingsvinduet.
Baksiden av G3 er buet, og har en metalliknende lakk. Telefonen er imidlertid bygget i plast, og bakdekselet kan tas av. Under skjuler det seg et batteri på 3000 mAh, og plasser for minnekort og SIM-kort.
Ellers er det verdt å nevne at lakken ser svært kledelig og lekker ut, men vi noterer oss at det skal ganske lite til før ripene i baksiden er et faktum. Da blir det fort synlig at det handler om plast. Vi skulle gjerne sett at G3 tålte litt mer i denne sammenhengenen, men samtidig må vi kanskje innse at nøkler og mobiltelefoner ikke nødvendigvis trives så godt i samme lomme.
Knappene på baksiden
Siden G2 har LG plassert knappene på baksiden av telefonen for toppmodellene sine. De skryter fælt av at dette skal være et bedre sted å gjøre av dem enn langs kantene, og på fremsiden. I realiteten merker vi liten forskjell, men det synes heller ikke som noen ulempe å ha dem på baksiden. Vi blir fort vant til plasseringen.
En annen grunn til at det ikke gjør så mye å ha knappene på baksiden, er at du har relativt lite bruk for dem på G3. For å låse opp telefonen tapper du to ganger på skjermen. Denne funksjonen har dukket opp i mange telefoner, men det er kanskje LG som har satset hardest på det de har døpt Knock On. I G2 var denne løsningen av og til litt ustabil, mens i G3 fungerer den tilsynelatende hver gang.
Her har de også lagt til sikkerhet. Funksjonen kalles Knock Code, og gjør at du må tappe et bestemt mønster på skjermen for å vekke telefonen. Tapper du feil våkner den ikke i det hele tatt. Dette handler altså aller mest om sikkerhet, men Knock Code kan også være nyttig for deg som irriterer deg over at telefonen våkner mens den ligger i lommen. Funksjonen fungerer bra, og etterlater seg ikke striper på skjermen. Den burde dermed være litt sikrere enn den vanlige mønsterlåsen vi kjenner fra andre Android-produkter.
Nye menyer
Hvis vi skulle klaget på noe ved forrige generasjon toppmodell fra LG, så var det muligens litt rotete menyer. LG ser ut til å ha fått med seg misnøyen, og kuttet litt i menyelementer for G3. I tillegg er hele designen lagt om.
G3-skjermen domineres av lyse pastellfarger og grå, gjennomsiktige felter. Det hele ser ganske lekkert ut, og det har altså blitt en del ryddigere.
Dette er likevel fortsatt en Android-telefon. Dermed er det begrenset hvor mye ryddigere ting kan gjøres, og G3-menyene fremstår som relativt like de vi kjenner fra både Samsungs Galaxy S5 og HTCs One (M8). For å få mest ut av telefonen må du altså ta deg tid til å tilpasse ting litt.
Ved oppstart får du et sett hjemmeskjermer med det grunnleggende på, og en del LG-spesifikt innhold. På hovedskjermen finner du for eksempel Smart Notice. Den gir i overkant mange varslinger idet telefonen er helt ny, men roer seg fort. Det kan være lurt å la den stå på, til tross for at den er litt bråkete innledningsvis. Denne gir deg nemlig huskehjelp. Hvis du har tapte anrop får du beskjed om at du må huske å ringe opp igjen. Snakker du med den samme kontakten støtt, uten å lagre telefonnummeret? Da får du en påminnelse om det også.
Med anropslisten full av relativt anonyme tallkombinasjoner, er dette en løsning undertegnede setter stor pris på.
Ingen tregheter
En av hjemmeskjermene er dekket av en snarvei til LGs helseapp, som enkelt og greit heter Health. I tillegg får du snarveier til en interaktiv bruksanvisning for noen av de LG-spesifikke funksjonene i G3. Begge deler kan være kjekt å ha, men ettersom man lærer seg å bruke telefonen over tid, og det er enkelt å legge til en liten snarvei til LG Health på en av de andre skjermene, kan det være like greit å fjerne denne hjemmeskjermen.
Da vi fikk prøve LG G3 for første gang, under lanseringen i London, var det på tidlige koreanske eksemplarer. Her og der opplevde vi litt hakking og tregheter. Vi ble fortalt at dette ikke skulle være tilfelle på ferdige produkter, og LG har sine ord i behold. G3 er lynrask hele tiden, og enten vi oppdaterer apper fra Google Play, eller har mange prosesser i bakgrunnen, går alt i en fei. Det er telefonen som må vente på oss, og ikke omvendt. Akkurat slik det skal være med toppmodeller i de øvre prisklassene.
God kontroll på det grunnleggende
Vi nevnte innledningsvis at G3 er en meget god telefon å skrive tekst på. Også resten av det grunnleggende er på plass. Lydkvaliteten i samtale er god, og volumet kan stilles høyt. Det er også mulig å stille volumet på den innebygde høyttaleren svært høyt, slik at du hører telefonen når den ringer.
LG G2 var en slugger på batteritid, og varte til dels mye lenger enn konkurrentene. G3 har ikke lenger et like stort forsprang, men det skyldes kanskje først og fremst at konkurrentene endelig har skjønt at store batterier er en fin ting. Vi opplever at G3 varer i rundt halvannen dag med middels til tung bruk. Er du litt forsiktig kan den fint lades annenhver dag. Som vanlig for toppmodellene, er imidlertid ikke G3 en modell som innbyr til forsiktig bruk.
LG G3 har alt av teknologi, og en veldig heftig skjerm
Fordeler
- +Fantastisk bildekvalitet i skjermen
- +Lynraske menyer
- +Alt av teknologi
- +Lett å bruke
- +Meget godt kamera
- +God formatstøtte
- +Svært presis skjerm
- +Lynrask autofokus
Ting å tenke på
- —Noen bilder blir litt feileksponerte
- —Får lett riper i lakken
Teknologi og funksjoner
Det skal godt gjøres å finne en nyere mobilteknologi som ikke er støttet av G3. Den har så godt som alt av teknologi du forventer å finne i en moderne toppmodell, og noen ting du kanskje ikke forventet.
Ser vi på spesifikasjonene er den utstyrt med en Snapdragon 801-brikke fra Qualcomm. Avhengig av om du velger utgaven med 16 GB eller 32 GB innebygget lagring, får du 2 eller 3 gigabyte RAM. 4G-hastigheter inntil 150 Mbps er støttet, og det samme er de raskeste Wi-Fi-nettene du kan kjøpe utstyr til i dag. Spesifikasjonslisten er altså komplett.
Det eneste vi stusser litt over er at LG har valgt å putte inn forskjellige mengder RAM avhengig av størrelsen på den interne lagringen. Det er 16 GB-utgaven vi har testet, og dermed telefonen som har 2 gigabyte RAM. Vi har ikke merket noe til tregheter hverken i apper eller menyer som kan skyldes dette. Det er likevel mulig at den største modellen er noe mer fremtidsrettet, med tanke på at apper blir stadig større og mer krevende.
LG har kuttet litt i medfølgene apper i G3. Det er med på å gjøre at G3 ikke føles som en overlesset telefon, men som vanlig er dette et tveegget sverd. Savner du noe må du finne, og laste det ned selv. De fleste produsentene ser ut til å være på akkurat denne trenden. Det kan skyldes at Sør-Korea nylig innførte begrensninger for forhåndsinstallerte apper. Det er likevel fortsatt mye som følger med, og mye vi liker.
Kjør flere apper på en gang
G3 bærer litt preg av at noen av de særkoreanske løsningene endelig har modnet. Vi har alt nevnt muligheten til å svare på tekstmeldinger uten å åpne menyer, men også løsningen for å kjøre flere apper samtidig begynner å bli virkelig smidig.
Denne støtten har vært her i noen generasjoner allerede, og om det var Samsung eller LG som hadde den aller først, er kanskje ikke så viktig. Det som er litt viktig er at LGs måte å løse biffen på i G3 er svært intuitiv og innbyr til mye bruk.
Knappen som lar deg kjøre flere apper samtidig, er nemlig plassert i appoversikten. Dermed ligger den godt tilgjengelig, på et sted du har god oversikt over alle kjørende apper. En kjempestor og svært høyoppløst skjerm hjelper naturligvis også på inntrykket. Listen over apper som støtter funksjonen er fortsatt ikke kjempelang, men den inkluderer mange av appene der nyttepotensialet er størst, altså apper vi er tilbøyelige til å bruke sammen, og til å flytte data mellom.
Klipp og lim
Apropos å flytte data; en funksjon som får aldeles for lite oppmerksomhet, er måten klipp og lim foregår på. For telefoner flest er klipp og lim noe du gjør med ett element av gangen. Det var mange ting i den e-posten du ville ha med deg til notatet ditt, sa du? Da må du nok krongle deg frem og tilbake mellom apper en gang for hver ting du vil ha med deg. Iallfall for telefoner flest.
LG G3 har nemlig en funksjon som minner mye om den gode gamle utklippstavlen i Windows- og Office-utgaver. Her kan du kopiere alt du måtte ønske i én omgang. Du kan kopiere fra så mange kilder du vil. Innholdet havner alltid i en egen klippoversikt.
Når du er ferdig kan du sette stødig kurs mot stedet du skulle bruke dataene, og lime inn alt etter tur. Dette er strengt tatt heller ingen nyhet, ettersom vi tidligere har sett funksjonen både i LGs telefoner, og noen av Samsungs modeller.
Funksjonen er enda et bevis på at en av G3s store styrker er at den lar deg gjøre mange ting om gangen med en flyt vi sjelden opplever på skjermstørrelser som passer i lommen.
Enda en funksjon som bidrar til flyt i bruken av G3 er såkalte Quick Memo. Knappen er plassert lengst til venstre i hurtigvalgene på nedtrekksmenyen. Det den gjør er å ta en skjermdump av det du holder på med, før den lar deg notere og skrible oppå bildet. Når det er gjort kan du lagre bildet, eller sende det til noen via det du måtte ha av skytjenester.
Lettfattelig og praktisk
Selv om det er mange telefoner som har liknende funksjoner som de vi har nevnt her, er det ofte med en eller annen liten ulempe. Veldig ofte må man skru av eller på en spesifikk funksjon på generelt grunnlag. Lar man den stå på, er man ofte belemret med knapper som går i veien for viktige funksjoner, eller som hindrer en i å bruke hele mobilskjermen. Andre ganger er funksjonen så vanskelig å få øye på, at man kanskje ikke er klar over at man har den. Dermed blir LGs glimrende måte å sy inn disse funksjonene i menyene på nesten like imponerende som selve funksjonaliteten.
Leter du i instillingsmenyen vil du også finne en del funksjoner som er litt spesielle. En av dem heter Smart Cleaning. Her handler det om å kvitte seg med gammelt slagg som fyller opp lagringsplassen din, og som til syvende og sist kan gjøre telefonen tregere enn den trenger å være.
Funksjonen lister opp alt det den bedømmer som unødvendige plasstyver på telefonen, og lar deg fjerne innholdet med et par kjappe trykk. Funksjonen gir kjapt overblikk, og fremstår som en langt kjekkere løsning enn å laste ned en tilfeldig app fra Google Play. Det er fryktelig mange aktører som kjemper om å få gjøre både PC-er og mobiltelefoner raskere. Blant løsningene som fins, er det også fryktelig mye humbug en bør være skeptisk til. Et innebygget verktøy som tar seg av jobben er dermed et definitivt pluss i margen for G3.
Detaljert batterisparing
Nesten alle dagens Android-telefoner har hjelpemidler som skal strekke batteritiden på en lading. Det har også G3. Du kan velge når batterisparingen skal slå inn automatisk, eller du kan styre den helt manuelt. Du har en rekke ulike valg som kan brukes for å skru ned strømforbruket, men vi noterer oss at telefonen ikke sier noe om hastigheter eller systembrikke, slik enkelte strømsparefunksjoner gjør. Vi regner med den delen av pakken følger med så fort strømsparingen skrus på.
Avhengig av hvilke sparefunksjoner som står på, og hvordan du bruker telefonen, vil G3 kontinuerlig opplyse deg om hvor mange timer, eller dager, som er igjen før telefonen må lades. En praktisk funksjon som gir deg et hint om du bør la telefonen ligge noen timer, hvis laderen er langt unna.
En mangel LG G3 har kontra to andre viktige toppmodeller, er en ekstrem strømsparemodus. Både Samsungs Galaxy S5, og HTCs One (M8), kan gå svært så voldsomt til verks når strøm skal spares. Telefonene går i sort hvitt, gir deg kun tilgang på noen få, grunnleggende, apper, og blir sirupstrege. Løsningen er for det meste ganske kjip, og har bare én fordel, men til gjengjeld er den fordelen stor. Du kan strekke de siste ti-tjue prosentene av batteriet i dagevis.
Like fullt, under normal bruk er ikke det noe stort problem at G3 mangler denne løsningen. Vi skulle likt at den var der, men som regel er smarttelefoner i nærheten av kontakter, og et alternativ nødstrømsløsning virker egentlig som en bedre løsning enn å leve med en direkte dum smarttelefon i dagevis.
Ut over dette har LG G3 en hendig filbehandler, og en notatapplikasjon som er svært nyttig og enkel. Du får naturligvis det du ellers er vant til å se på nyere Android-telefoner også.
God e-postløsning
To e-postlesere hører til. Den ene er Googles egen Gmail-klient, som er kjekk og enkel å bruke, men som ikke støtter noe annet enn Googles egne e-postkontoer. Har du mer enn en Gmail-adresse kan du fort bli nødt til å bruke to ulike apper for e-brevene dine. Undertegnede velger som regel å flytte alt til den universale e-postleseren, slik at alt er samlet.
For LG G3s del er denne e-postklienten en meget god sak. Den har veivisere som tar seg av oppsett av kontoer fra de vanligste tilbyderne. Har du en mer eksotisk e-postløsning kan det hende du må legge inn serverinformasjon, og sikkerhetsvalg selv.
Når du først har passert den hindringen er du i gang, og e-postleseren er både kjapp og enkel å ta i bruk. Her kan du velge rushtidsinnstillinger for alle innboksene, slik at innboksen på jobb ikke oppdateres like ofte i helgene. Det kan være like viktig at ikke den private innboksen spiser opp batteriet mens du er på jobb.
Vi noterer oss dessuten at e-postvisningen deles i to når telefonen holdes vannrett, slik at du får opp et ekstra felt til mappene dine, eller innboksen, mens du leser meldingene dine. Det er mulig å justere størrelsen på dette feltet, slik at det blir akkurat passe. Dette er ingen ny funksjon, men vi liker den.
En aldri så liten kjepphest for undertegnede er at det må være mulig å zoome tilstrekkelig ut til at man får sett e-posten i sin fulle bredde på skjermen. Med full-HD eller enda mer høyoppløselige skjermer, som her, virker det helt tullete at man på mange telefoner må panorere også sidelengs for å få lest en hel e-postmelding. LG har vært flinke på dette gjennom flere telefonmodeller, og også G3 tillater deg å zoome ut meldingene til det nesten komiske. Det er svært praktisk for meldinger som er forhåndsformaterte, og ellers ville stukket utenfor på en eller begge sider av skjermen.
Rask på nett ... naturligvis
Det følger med to nettlesere i G3. Den ordinære Android-nettleseren er fortsatt med oss her, selv om en del produsenter nå har begynt å kutte den helt ut, til fordel for Google Chrome.
Begge nettleserne er lynraske og enkle å bruke. Noe annet skulle selvsagt bare mangle, med kraftressursene som bor under panseret på en nyere toppmodell.
Chrome byr på skyfunksjoner som synkroniserer bokmerker, åpne faner og nettleserhistorikk. Den vanlige Android-nettleseren har ikke så mange spesielle funksjoner, men vi liker Capture Plus-funksjonen, som lar deg ta en skjermdump av en hel nettside, fra topp til bunn. Dette kan være praktisk i noen situasjoner.
LG G3 har alt av teknologi, og en veldig heftig skjerm
Fordeler
- +Fantastisk bildekvalitet i skjermen
- +Lynraske menyer
- +Alt av teknologi
- +Lett å bruke
- +Meget godt kamera
- +God formatstøtte
- +Svært presis skjerm
- +Lynrask autofokus
Ting å tenke på
- —Noen bilder blir litt feileksponerte
- —Får lett riper i lakken
Underholdning
LGs G2 var en virkelig slugger på underholdningsfronten. Kan G3 følge opp?
Betydningen av den flotte skjermen kan vanskelig underdrives, og vi gledes umiddelbart av en videospiller som ser ut til å støtte nesten alt vi kaster etter den av utbredte filformater. Her er det ingen grunn til å gjøre noe med videofilene sine før man reiser avgårde. G3 ser ut til å ha god støtte for dem bygget inn.
Vi merker oss at selv filer vi innimellom har problemer med, fordi noe gikk galt under kodingen, spiller helt fint her. Telefonen laster også undertekster helt automagisk.
Som for tidligere LG-telefoner er det mulig å poppe ut videoen i et eget vindu, som kan plasseres hvor som helst på skjermen mens du jobber med andre ting.
God og vellydende musikkspiller
Også musikkspilleren i LG G3 er svært god, og akkurat som i forgjengeren er lydkvaliteten som kommer ut av hodetelefonpluggen i toppklasse. Vel er ikke forsterkeren like kraftig som i HTC One (M8), men så lenge du ikke skal drive svært tungdrevne hodetelefoner, spiller G3 veldig pent. Telefoner som er så tunge å drive at de krever HTCs potente forsterker, er uansett vanligvis laget for innebruk.
Spilleren er ikke stappfull av avanserte funksjoner, men er lett og kjapp å bruke. Den gir deg musikken din ordnet etter låt, album, artist og sjanger. Hvis du ønsker det har du et eget valg som lar deg se filstrukturen musikken ligger lagret i. Dermed kan du selv velge hvordan du vil organisere musikken din.
Du kan stille lydkvaliteten akkurat slik du ønsker den gjennom både forhåndsdefinerte innstillinger, eller en helt åpen equalizer der du kan justere alt selv. En artig detalj er at du også kan styre hastighet og tonefall for musikken. Dermed kan du, om du skulle føle for det, få Akon til å høres ut som en litt dårlig Samuel L. Jackson-imitator.
Det er ikke alle funksjonene her som er like nyttige, men det er likevel kjekt å ha både en god musikkspiller, og en videospiller, når man legger ut på tur. Mange av telefonens egenskaper vil dessuten være viktige for alle typer filmtitting og musikklytting, enten man bruker de innebygde appene, eller laster ned en strømmetjeneste som Netflix eller Spotify.
Googles egne tjenester er naturligvis også her gjennom Google Play-butikken.
Knall spilltelefon
LG G3 gjør en knallgod jobb som spilltelefon. Den er rask nok til å trekke de aller fleste spill, og den store og skarpe skjermen gjør det lettere å leve seg inn i moroa. Nå er det ikke så mange spill som har grafikk som støtter den voldsomme oppløsningen G3 stiller med, men støtter de full-HD ser det uansett veldig bra ut på den store skjermen. Spill basert på vektorgrafikk burde kunne skalere opp, så lenge det ikke er lagt begrensninger på dem.
Det er et par Android-telefoner siden vi begynte å se Googles såkalte "immersive mode" fungere skikkelig. Løsningen kom sammen med Nexus 5, og Android 4.4 KitKat i fjor, og skulle sørge for at telefoner med snarveistaster på skjermen kunne skjule disse til fordel for nettleseren, videovisning eller spill, for å nevne noe. Frem til nylig har det stort sett vært et fåtall apper som faktisk har kunnet ta kontroll over hele skjermen. Om dette skyldes Google, mobilprodusentene eller spillutviklere som har vært trege vet ikke vi. Men nå fungerer løsningen for de fleste av spillene vi prøver, og gjør faren for å trykke feil, eller å snuble seg ut av spillet, betraktelig mindre.
Ytelsestester
Som du ser i ytelsestestene under, er det ikke alle G3 kommer like godt ut i, til tross for at den deler maskinvare med de fleste av telefonene vi sammenlikner med. Det er sannsynlig at noe av dette kan ligge i den voldsomme skjermoppløsningen, som krever ekstra krefter når alle detaljene skal tegnes opp.
Om vi virkelig bør stole på disse ytelsestestene, etter at det flere ganger har blitt påvist juks og fanteri, er en annen sak. Vi noterer oss for eksempel at G3 kommer ut langt bak Samsung Galaxy S5 i noen av testene, til tross for at Galaxy S5 innimellom viser tregheter som G3 ikke har vært i nærheten av å vise i testperioden.
Det er altså litt vanskelig å si akkurat hvor mye man bør lene seg på ytelsestester om dagen.
Meget bra kamera
Megapiksler er vel og bra, men det siste året har vi knapt sett en toppmobil med et kamera uten en eller annen halvsprø ny teknologi. For HTC One-modellene har det vært lavoppløste brikker, med såkalte Ultrapiksler, og en ekstra linse for fokusinformasjon. Samsung har lansert en helt ny brikketype i sin Galaxy S5. Megapiksler dukker opp som argument fortsatt, i for eksempel Nokias Lumia 1020, med en sensor som har hele 41 megapikslers oppløsning.
LG har visstnok hentet sitt lille stykke science fiction fra en selvkjørende støvsuger.
Kameraet i G3 er nemlig utstyrt med laserbasert fokus. Det betyr at telefonen fokuserer klart nesten uansett lysforhold, og ikke tar det lenger tid å fokusere i halvmørke heller, slik det kan gjøre på andre telefoner.
Fokusen er dessuten svært rask og treffsikker. Vi tok flere bilder av blafrende blader og trær, med telefonen i konstant varierende avstander til motivet. Kun på ett av de rundt ti bildene vi knipset bommet telefonen på fokuseringen.
G3 tar dessuten bilder svært raskt. Du kan velge mellom to bildemodi i fotoappen. Enten kan du ha funksjonsknappene fremme, og fotografere på omtrent samme måte som med andre telefoner, eller du kan ha bare et stort søkervindu på skjermen. Ett klikk hvor som helst på skjermen fokuserer og knipser bildet i svært høy hastighet.
Selv med hjelpemidlene fremme, er det fortsatt lang vei til jungelen av informasjon som for eksempel Samsung presenterer i sin fotoapp.
Vi noterer oss at bildene vi tar ser ut til å være nesten uten digitalt juks og fanteri. De ser ikke ut til å lide under hverken komprimeringsstøy, overoppskarping eller noen av de andre vanlige problemene vi ser på bilder tatt med mobiltelefon.
Det vi imidlertid merker oss er at telefonen av og til bommer litt med eksponeringen. De gangene det skjer har vi stort sett utsatt den for ganske vanskelige lysforhold. Bildene blir stort sett godt brukbare likevel, og bittelitt etterbehandling pleier å være nok.
LG G3 har alt av teknologi, og en veldig heftig skjerm
Fordeler
- +Fantastisk bildekvalitet i skjermen
- +Lynraske menyer
- +Alt av teknologi
- +Lett å bruke
- +Meget godt kamera
- +God formatstøtte
- +Svært presis skjerm
- +Lynrask autofokus
Ting å tenke på
- —Noen bilder blir litt feileksponerte
- —Får lett riper i lakken
Konklusjon
LGs nye toppmodell, G3, ble lansert i slutten av mai, og har nå rukket å lande på testbenken hos oss. Dette er det andre flaggskipet i G-serien som kommer til landet, og det er mye som tyder på at LG virkelig er inne i en formtopp om dagen.
G3 er nemlig kvass som få på spesifikasjoner, og det merkes at selskapet har gjort veldig mye riktig med programvaren på telefonen. Tregheter må du se etter andre steder.
Telefonens største skrytepunkt er muligens skjermen. Den er 5,5 tommer stor og er voldsomt høyoppløst, med sine 2560 x 1440 piksler. Hvor lett det er å se alle pikslene strides både de lærde og resten av oss om, men at G3 har en av de beste skjermene vi har sett i en mobiltelefon. Den er knivskarp, har god fargegjengivelse og er forholdsvis lyssterk.
Kamera med laserfokus
Et annet punkt som skiller G3 ut fra mengden er det spesielle kameraet. Her styres fokuseringen av en laserdiode. Målet skal være presis og rask fokusering, noe vi også ser at G3 har. Da vi testet den forsøkte vi å fotografere blader og greiner som svaiet i vinden. Vi tok med telefonen på svært nært hold, og likevel klarte den å fokusere riktig på nesten alle bildene. På et motiv i bevegelse, så nærme, er det relativt imponerende.
Den generelle bildekvaliteten fra kameraet blir også svært god. Vi får som regel skarpe, klare bilder. Det hender seg at eksponeringen ikke treffer helt riktig, men det er også det eneste vi virkelig kan arrestere G3-kameraet på. Når det bommer er det vanligvis ikke snakk om noen fullstendig skivebom heller, og bildene blir fullt brukbare.
Den nevnte programvaren er relativt nedtonet denne gangen. Som de fleste andre mobilprodusenter har LG hatt en tendens til å overlesse mobilene sine litt. Det kan være plagsomt enten det handler om en haug tannhjul som leder inn i ulike menyer, eller et villniss av apper du aldri får bruk for.
Helstøpt programvare
G3 har i stedet relativt lite staffasje, og kommer kun med noen veldig få tredjeparts apper. Det gjør det enklere å finne frem, og det gjør menysystemet en hel del lekrere å se til.
Vi liker at funksjonaliteten som tross alt er her er så godt bygget inn. Det gjør den lett å finne og enkel å ta i bruk. Du behøver sjelden å lete etter funksjonene her. Skal du for eksempel lime inn innhold, dukker utklippsbrettet opp, der alt du har kopiert blir liggende. Dermed er det kjapt og enkelt å ta i bruk, sammenliknet med telefonene der du må trykke på en egen knapp for å aktivere tilsvarende funksjonalitet.
Dette gjelder det meste av LGs egen funksjonalitet i telefonen. Løsningen som lar deg ha oppe to apper samtidig er smidig og fin, og funksjonen som rydder bort gamle filer for å gi deg mer lagringsplass er også smart.
God på det grunnleggende
LG G3 gjør et godt inntrykk også i vanlig bruk. Batteritiden er god, selv om forspranget på konkurrentene ser ut til å ha krympet noe siden G2, som hadde uslåelig utholdenhet. Den presise skjermen, og tastaturet som lærer seg hvor du vanligvis trykker feil, gjør G3 til en fantastisk telefon for deg som skriver mye. Med svært høyt volum på den eksterne høyttaleren, og god lydkvalitet og volum under samtale, skulle G3 egne seg godt til å ringe med også.
Det er først og fremst to litt negative punkter å nevne for G3. For det første virker lakken på baksiden å være ganske skjør. Vi har på få dager rukket å få relativt synlige riper i baksiden på telefonen. Det er også greit å få med seg at G3 ikke er vanntett, slik et par av de andre toppmodellene på markedet er.
I realiteten er det først og fremst lakken på baksiden vi er litt skeptiske til. Samtidig vet vi også at langt mer solide materialer enn dette viser slitasje etter kort tid om de behandles uforsiktig.
Til slutt
De tre viktigste konkurrentene til LG G3 heter Samsung Galaxy S5, Sony Xperia Z2 og HTC One (M8). Alle er kostbare toppmodeller, som lever et liv på øverste hylle, med prislapper på rundt 5000 kroner.
Samsung Galaxy S5 er nok toppmodellen som vil selge mest i år. Den er vanntett, har fabelaktig skjerm og mange kjenner allerede Galaxy-serien godt. Vår erfaring er likevel at siste generasjon Galaxy S ikke alltid leverer fullt så gode bilder som den bør, og en så velutstyrt og dyr telefon burde ikke ha de treghetene vi observerte. Like fullt, hvis du ønsker deg en vanntett telefon kan Galaxy S5 være et meget godt valg, og akkurat som G3 koster den akkurat 5000 kroner.
Et annet vanntett alternativ er Sony Xperia Z2. Modellen troner i dag øverst på testlisten vår, og det er ikke uten grunn. Mobilen har svært god skjerm, lynraske menyer og et supert kamera. I tillegg tåler den altså norske, ofte sinte, værguder. I skrivende stund legger den seg et par hundrelapper under G3.
Hvis det viktigste er stil og materialvalg, bør du se nærmere på HTC One (M8). Den aluminiumskledte toppmodellen har det aller meste, og en svært vellykket design. Den er ikke vanntett, og du må leve uten det aller beste kameraet, men når telefonen er så vellykket på alle andre hold er den likevel et meget godt alternativ. Regn med å betale rundt 5300 kroner for One (M8).
Vi må heller ikke glemme LGs egen G2, som til under 3000 kroner fremstår som et røverkjøp.
LG G3 har alt av teknologi, og en veldig heftig skjerm
Fordeler
- +Fantastisk bildekvalitet i skjermen
- +Lynraske menyer
- +Alt av teknologi
- +Lett å bruke
- +Meget godt kamera
- +God formatstøtte
- +Svært presis skjerm
- +Lynrask autofokus
Ting å tenke på
- —Noen bilder blir litt feileksponerte
- —Får lett riper i lakken