Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia XA

Sonys nye Xperia XA er en skikkelig lekkerbisken

Les hvorfor den likevel skuffer stort.

Ny side

Hils på Sony Xperia XA. Hvis du ser etter en ny mobiltelefon til rundt 3000 kroner, er sannsynligvis denne tassen det mest iøynefallende i butikken. Sant å si er den nok den mest iøynefallende av alle de tre nye telefonene i Xperia X-serien. Æren for det er det skjermen og den nesten rammeløse designen som har.

Greit, det er rammer i topp og bunn her, men den fem tommer store HD-skjermen går helt ut på hver langside, og kombinert med såkalt 2,5D-glass som avrundes mot kantene blir utseendet både uvanlig og eksklusivt. Men kan telefonen ellers leve opp til dette inntrykket?

Legger du merke til kompromisset?

Design er tross alt ikke alt, og velger man godt i denne prisklassen kan man få svært gode telefoner. Som regel dukker det opp ett eller flere kompromiss, men i 2016 er mange av disse kompromissene til å leve med. For Xperia XA skjuler faktisk ett av disse kompromissene seg i selve blikkfanget på telefonen. Jepp, det er skjermen som gjør at telefonen skiller seg ut, men den har også lavere oppløsning enn mange mobilskjermer.

Og det er saktens synlig at Xperia XA har 1280 x 720 bildepunkter i skjermen. Det er ikke en fryktelig krevende øvelse å se enkeltpiksler her, og avhengig av hva som vises på skjermen blir det av og til litt ekstra tydelig.

– Har den lavere oppløsning enn de pleier, var spørsmålet som dukket opp et par ganger da telefonen ble vist frem i redaksjonen. Flertallet tittet på telefonen uten å merke seg ved denne egenskapen. Hvis høyere oppløsning er viktig for deg, finnes det telefoner i samme prisklasse som stiller med det, men ingen av dem har en designvri som denne.

Skjermen fremstår ellers som ålreit. Den er lyssterk og har fin fargegjengivelse. Men sammenliknet med de fleste andre telefoner samler den fingermerker som bare det. Til slutt begynner den delvis å jobbe på eget initiativ, dersom den ikke tørkes av. Det må være oljeavstøtende belegg på den – mobilskjermer uten dette belegget er langt verre. Likevel er opplevelsen dårligere enn med andre skjermer både i samme og høyere prisklasser.

Det største kompromisset sammenliknet med tidligere Xperia M-modeller som denne havner i omtrent samme pris- og ytelsesklasse med, er at Xperia XA ikke er vanntett.

Antall prosessorkjerner er ikke alt

Sony Xperia XA er en telefon som tar seg veldig pent ut i de fleste sammenhenger. Den kommer både i svart og mer lekne farger, som den limegrønne vi har med her. Hadde det enda vært så vel med ytelsen. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvordan står det til med resten av telefonen, da? Et annet uvanlig valg her er valget av innmat. Den kinesiske MediaTek-brikken har rett nok åtte prosessorkjerner, men disse er Cortex A53-kjerner. Betaler du dobbelt så mye for telefonen din som for Xperia XA får du sannsynligvis noen høytytende Cortex A57-kjerner med på kjøpet, sammen med et antall Cortex A53-kjerner. Cortex A53 pleier å være hverdagssliteren som skal hjelpe oss å spare strøm når vi ikke gjør krevende ting med telefonene våre.

En nokså svak tokjernet grafikkløsning er også nok til å gjøre meg bittelitt usikker på hvor god opplevd ytelse vil bli. Til sammenlikning har Exynos 8890 i Samsungs toppmodell Galaxy S7 tolvkjernet grafikk, der hver av kjernene er kraftigere enn de som bor i denne telefonen.

Selv grisebillige telefoner reklamerer gjerne med antall prosessorkjerner utenpå pappesken. Nesten ingenting utstyres med færre enn fire kjerner i dag, men selv om dette kan oppleves som litt teknisk, er det viktig å få med seg at det er langt større forskjell på disse prosessorkjernene enn man kan få inntrykk av ved å se på pappesken. Åtte kjerner gir ikke automatisk en rask opplevelse, dersom vi ikke også snakker om åtte noenlunde raske kjerner.

Burde den ikke vært raskere?

Selv om spesifikasjonen på innmaten skulle være grei nok, opplever vi støtt at menyer stopper opp, eller ikke oppfører seg helt som planlagt. Ofte er det fin flyt her, men problemene melder seg relativt ofte og tilsynelatende uten spesiell sammenheng med hva jeg gjør. Man blir som regel vant med tempoet en telefon og menyene dens klarer å holde. Resultatet av disse sporadiske treghetene er at bruken av hele telefonen gjerne stokker seg litt.

Strukturen i menyene er enkel og fin, men tregheter, enormt batteriforbruk og reklame vi ikke vil ha gjør brukeropplevelsen dårlig.

For eksempel kan telefonen bruke sekunder på å hoppe fra et nummer i kontaktlisten til å faktisk ringe ut når man trykker på det. Av og til må den tegne opp hele hjemmeskjermen på nytt når man går ut av appmenyen. Og disse problemene som virker å ha mest med programvare å gjøre forverres litt av det fysiske ved telefonen. Skjermen er nemlig ekstremt følsom langt kantene, og innimellom begynner den å jobbe med ulike ting fordi fingrene bare er i nærheten av et menyelement på skjermen.

For å være tydelig: Xperia XA er vanligvis ganske så ålreit, men avbrudd og problemer skjer ofte nok til at bruken blir frustrerende. Så kan det gå en time eller ti minutter til neste gang man river seg i håret.

Ellers er menyene enkle å like, og lette å finne frem i. I de fleste menyene snakker vi om relativt ren Android, der Sony har supplert med enkelte egne apper for blant annet bildefremvisning og fotografering.

Sony Xperia XA
5
Middelmådig

Sony Xperia XA

sitat"Flott design er ikke nok til å gjøre Xperia XA god å bruke."

Fordeler

 • Krysse av
  Kantløs skjerm
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  Lyssterk
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  Ålreit kamera

Ting å tenke på

 • Bytt
  Treg
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Meget svak batteritid
 • Bytt
  Skjermen samler fingermerker
 • Bytt
  Skjermen reagerer ofte på berøringer langs sidene
 • Bytt
  Mange bugs
annonse
Sony Xperia XA F3111 2GB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Ytelse, bruk og kamera

Etter et litt vekslende førsteinntrykk, der ytelsen kanskje er det viktigste spørsmålstegnet, starter vi rett og slett med den. Og her blir vi rett og slett litt overrasket. Geekbench-testen nekter å kjøre på vårt eksemplar, fordi den fullt og fast hevder å ikke ha nettforbindelse – uansett om vi prøver med Wi-Fi eller 4G-nett aktivert. Spennende er det også at den påstår prosessorhastigheten er på fabelaktige 0 GHz. Ifølge Geekbench kunne altså Xperia XA like gjerne vært drevet av en Teletubby.

Resultatet er selvsagt feil, men det viser også at alt ikke er helt som det skal være i Xperia XA-land.

For å være helt sikker på at vi ikke har fått en mandagsmodell har vi hentet inn to testeksemplarer av Xperia XA til test, der det nyeste har fungert noe bedre enn det første.

Både AnTuTu og 3D Mark virker vesentlig bedre, og særlig i førstnevnte får telefonen en helt ålreit skår, mens den legger seg omtrent på nedre tredel av tabellen for den mer spillrettede ytelsestesten. Det er helt naturlig, gitt at den har en nokså forsiktig spesifisert grafikkdel.

Sony holder stadig på micro-USB-porten i bunnen av telefonen. Stadig flere skifter til nye USB type-C, som ikke kan settes inn feil vei.

Xperia XA er dermed ikke en telefon du kjøper først og fremst til å spille på. Den har ytelsen til å drive det meste av enklere spill, og også en del mer påkostede spill fungerer bra på den. Men her og der virker det som om mangelen på responsivitet forsterkes kraftig, uten at det ser ut til at grafikken går saktere. Telefonen klarer altså å dytte pikslene den skal, og alt ser pent timet ut, men det kan innimellom ta tid og flere trykk å få den til å reagere – det gjelder også de fysiske knappene. Hvis telefonen er opptatt med å laste et spill med ventemusikk kan du glemme å få skrudd ned lydvolumet, for eksempel.

Spesielt gjaldt dette Hitman, som er et spill jeg riktig nok ikke kjenner så godt på mobil. Noen spill er jo trege i seg selv, men samtidig viser telefonen grader av dette i mange sammenhenger, så det henger ikke utelukkende på spillkoden.

I Hitman for Android fungerer grafikken og spillmekanikken greit - men Xperia XA sliter veldig med responsen på knapper og skjermtrykk. Det kan ta mange sekunder før selv volumtastene reagerer.

Et annet litt krevende spill som er kjørt i testperioden heter Breakneck, og her var responsiviteten på topp, samtidig med at grafikken imponerte for en telefon med såpass slanke spesifikasjoner som XA har.

Enklere spill enn dette har jeg heldigvis ikke opplevd problemer med. En av tidtrøytefavorittene mine heter Hill Climb Racing, og selv om det er et enkelt spill har det en tendens til å skjemmes av hakking på telefoner der programvaren ikke er optimal. Det var ikke merkbart her, men ett av flere appkrasj vi opplevde i testperioden dukket opp da spillet ble startet første gang. Det så ikke ut til å gjenta seg for denne appen.

Underholdning

Xperia XA kommer med Sonys egen musikkspiller, og Spotify. Sistnevnte ble fast inventar på Sonys telefoner etter at de la ned sin egen strømmetjeneste i fjor. I motsetning til telefoner lenger oppe på Xperia-prislisten har ikke Xperia XA stereohøyttalere. Dermed er musikkspilling via den innebygde høyttaleren noe du sannsynligvis vil ønske å unngå. Den spiller hverken særlig høyt eller særlig pent. Stikkordet er diskant herfra til månen. En god gammeldags skingrehøyttaler.

Da er lyden vesentlig bedre i hodetelefonpluggen. Telefonen spiller pent, og du får mange ulike innstillinger å velge i, inkludert en romeffekt som faktisk fungerer ganske bra. Men helt uten innsigelser blir ikke dette avsnittet heller; hvorfor blir ikke volumet høyere?

Av en eller annen grunn kan den vanlige musikkspilleren spille relativt høyt, mens Spotify og andre strømmetjenester føles kraftig begrenset. Ser vi til en hvilken som helst mobil i høyere prisklasse kan den som regel spille så høyt at øra faller av. Det inkluderer storebror Xperia X, Huaweis P9 og Apples iPhone, for å nevne noen.

Lydvolum skal i utgangspunktet ikke være en premiumgreie.

Volumet på hodetelefonutgangen blir svært lavt i alle apper, unntatt i Sonys egen musikkspiller. Det finnes mange lydinnstillinger på telefonen, og lyden i seg selv er god nok. Mye tyder på at dette kan fikses med programvare, men foreløpig er andre telefoner å foretrekke dersom du er glad i musikk.

En noenlunde habil knøtteforsterker fås fra et par hundrelapper i veldig kompakt utforming, og mange andre og rimeligere telefoner har mye bedre lydtrykk enn Xperia XA.

Til musikk vil uansett Xperia XA kunne klare seg greit. Desto verre ble det da vi slapp til filmtjenestene Netflix og Viaplay. En actionfilm nesten nede på snakkevolum blir ikke så fryktelig engasjerende, selv om skjermens kvaliteter glimrer på videotitting. Lyssterk og fin som den er blir den delen av opplevelsen meget god, selv om oppløsningen er lavere enn for toppmodellene.

Alt i alt blir inntrykket helt greit, og hvis du har øreplugger eller veldig følsomme hodetelefoner er også lyden god nok. Større og tyngre utstyr vil du slite med å drive med denne telefonen. I testen har jeg koblet hodetelefonsettet Denon D2000 mellom en rekke telefoner, og det er åpenbart heller ikke snakk om små forskjeller. At den innebygde spilleren har noe bedre volum enn tjenestene tyder imidlertid på at noe av dette kan ordnes i senere oppdateringer.

Nytte

Telefonen kommer med to ulike e-postlesere, og begge leser omtrent det du måtte ønske av e-postvarianter. Jeg foretrekker Googles egen Gmail-app siden den har overlegen søkefunksjonalitet, men det er store forskjeller mellom hvilke funksjoner som tilbys i appene. Sonys egen har en del fiffige funksjoner så som oppkobling til LinkedIn og enkle innstillinger for å velge hvor ofte kontoen skal oppdateres. Slikt kan spare strøm og være praktisk.

Sonys egen e-postleser får en solid stjerne i boka for å ta utgangspunkt at e-poster ikke skal varsles med lys og lyd. Hvem er det egentlig som ønsker slikt? Samtidig er det fort gjort å skru av lydvarslingen i Gmail-appen også, og for meg er i hvert fall søkefunksjonaliteten derfra uunnværlig, men ikke alle prioriterer de samme tingene, og Sonys variant er et godt alternativ.

Ellers er telefonen utstyrt med Googles egen Office-løsning, slik at du enkelt kan redigere Word-dokumenter og annet som dukker opp i innboksen. Google Docs er koblet opp til skyen for lagring av dokumenter, men appen fungerer fint uten nettdekning også.

Som telefon

Etter halvannen time med skjermen på og en del bruk, stuper batterinivået med rundt 60 prosent. Det gir oss rundt 2,5 timer bruk på en lading. Det er ikke tilstrekkelig, selv om telefonen ellers har et godt arsenal nyttefunksjoner.

Xperia XA har tastatur fra Swiftkey, og det er en ting du enten elsker eller hater. For noen går det vesentlig kjappere å taste med disse knottene, og lærer du deg sveipeteknikken der du lar fingrene gli fra bokstav til bokstav kan det gå virkelig fort. Gjør man ikke det kan andre tastaturløsninger være bedre. Her er det heldigvis enkelt å velge det som passer deg best.

I samtale gir telefonen rimelig god og klar lyd, og vi har ingenting spesielt å utsette på dette punktet. Også tekstmeldinger går som en lek.

Nok et ankepunkt er batteristørrelsen. Telefonen har bare 2 300 mAh «på tanken», og i kombinasjon med at innmaten virker å slite litt under belastning, synker strømnivået til tider svært raskt. Den klarer seg fint om den får ligge i ro en stund, men for å nevne ett eksempel gikk batteriet ned med rundt 15 prosent på ti minutter med spilling. Da får man ikke holdt på lenge. Resultatet er at man i mye større grad enn med andre telefoner må tenke på om man virkelig trenger å gjøre dette akkurat nå, eller om man skal spare batteriet.

Etter at mange telefoner passerte 3 000 mAh-merket i batteriangsten avtatt litt, ettersom fryktelig mange av dem nå varer ut dagen neste uansett hvor mange tjenester du kobler til. Her er også storebror Xperia X vesentlig bedre.

Et konkret eksempel hentet fra batterioversikten i XA er et skjermen i løpet av åtte timer har stått på i litt over halvannen time, og stått for knappe 20 prosent av det totale strømforbruket. Neste strømtyv på listen er Wi-Fi som har stukket av med 11 prosent, før vi er nede i knøttetall for resten med 5 prosent og Facebook-appen på tredje. Og hvor mye står igjen på batteriet etter disse åtte timene? 41 prosent. Dette holder ikke til kvelden en gang.

Telefonen har heldigvis en del funksjonalitet for å hjelpe til med strømsparing, men her er rett og slett utgangspunktet ikke bra nok. For en telefon med litt begrenset med krefter er det ikke ønskelig å ha sparefunksjoner påskrudd hele tiden. For telefoner med mer futt finnes det ytelse å ta av, og mange av dem kan fint kjøre sparemodus konstant uten at man merker noe særlig til det.

Kamera

Sony prøver litt vel hardt å lære oss hvordan Xperia XA skal brukes. Det dukker svært ofte opp varsel som dekker større eller mindre deler av skjermen med forslag om hva vi kan gjøre. De vises heldigvis bare én gang, men det er mange av dem.

Kameraet tar helt ålreite bilder i tretten megapikslers oppløsning. Telefonen fokuserer stort sett greit, men er igjen bittelitt treg, og det er derfor av og til litt vanskelig å vite om man får tatt et godt bilde. Det gjelder spesielt når man forsøker å komme tett på et motiv i bittelitt bevegelse.

Bildene blir likevel slett ikke så verst til å komme fra en telefon i denne prisklassen. Skarphet og fargegjengivelse når ikke opp til toppmodellene, men ingen av delene er påfallende dårlige. Alt i alt har Sony her det meste greit på stell.

Xperia XA har dessuten et ålreit selfiekamera på forsiden som tar bilder i fem eller åtte megapiksler. Programvaren jobber bittlitt imot dette kameraet, siden funksjonen «Myke hudtoner-effekt» er skrudd på som standard.

Bildet kan se supert og skarpt ut på skjermen, helt til du knipser det. Så fort det er ferdig ender det opp som en hudfarget og glatt rømmegrøt av et foto der ingen detaljer er igjen. Muligens den mest elendige skjønnhetsmodusen vi har støtt på. Og den er greit gjemt også, ettersom den ikke dukker opp under de viktigste innstillingene, men i stedet er gjemt sammen med de mindre viktige som du må velge «Vis mer» for å få frem.

Så fort Sonys sabotasjefunksjon er skrudd av blir ståa raskt bedre. Sony har sine ord i behold når de sier Xperia XA er en god selfietelefon, men det forutsetter altså en tur inn i kameramenyen.

Sony Xperia XA
5
Middelmådig

Sony Xperia XA

sitat"Flott design er ikke nok til å gjøre Xperia XA god å bruke."

Fordeler

 • Krysse av
  Kantløs skjerm
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  Lyssterk
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  Ålreit kamera

Ting å tenke på

 • Bytt
  Treg
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Meget svak batteritid
 • Bytt
  Skjermen samler fingermerker
 • Bytt
  Skjermen reagerer ofte på berøringer langs sidene
 • Bytt
  Mange bugs
annonse
Sony Xperia XA F3111 2GB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon og alternativer

Sony Xperia XA er en telefon med flott design og byggekvalitet til å koste under 3000 kroner. Skal jeg være helt ærlig hadde jeg rett og slett håpet at denne skulle innfri, for det mangler litt på de spennende designvriene i de lavere prisklassene. Men kombinasjonen av fysiske innsparinger og en programvare som ikke er helt i vater gjør at du bør tenke deg om før du eventuelt går til innkjøp av denne.

Trekkplasteret her er en fem tommer stor skjerm som omtrent er rammeløs på langsidene. Det er kombinert med at glasset over skrår svakt ut mot sidene. Resultatet blir en svært pen telefon som skiller seg tydelig ut på design.

Det skal forresten nevnes at Xperia XA ikke er vanntett, slik tidligere Xperia-modeller fra Sony har vært. Den har heller ikke fingerleseren som vi ser dukke opp i stadig rimeligere modeller.

Skjermen er god nok, selv om den bare har HD-oppløsning, og ikke full-HD eller mer. God lysstyrke og fin fargegjengivelse bidrar til at den er flott å se til.

Men så fort jeg startet opp Spotify og Netflix på telefonen ble det åpenbart at lydvolumet den presterer på hodetelefonutgangen er for lavt. Joda, den kan spille høyt nok gitt at lyden du spiller av er mikset høyt, men det er det ikke all lyd som er. Da blir det fort for lavt. Det er en god stund siden dette problemet var utbredt i telefoner.

Mange tregheter

Menyene er greie nok å finne frem i, men begge telefonene vi fikk til test var trege og spiste batteri i et rasende tempo. Her må man tøyle bruken om telefonen skal vare hele dagen.

Det hjelper ikke at telefonen skjemmes av tregheter rund baut. De oppstår ikke konstant, men fikler du med den i en times tid har du garantert rukket å irritere deg over plutselige stopp der de ikke har hørt hjemme. Resten av tiden er den rask nok, men man kan altså ikke stole på at den er det, og da stokker det seg for fingrene ganske ofte. Skulle ikke den knappen dukket opp nå?

At skjermen går helt ut til kantene er kjempetøft som designgrep. Jeg er selv veldig glad i Samsungs Galaxy S7 med avrundet Edge-skjerm, men av en eller annen grunn trykker jeg mye oftere feil på Sonys «designslektning».

Vi fikk tak i to testeksemplarer av denne telefonen for å sjekke om det kunne være noe galt med programvaren på det første. Men begge to skjemmes i stor grad av de samme problemene, inkludert meget følsomme skjermkanter. Noe av det første jeg gjorde med begge telefonene var å trekke ned toppmenyen ufrivillig bare ved å holde telefonen. Flere feiltrykk fulgte.

Begge de to telefonene spiser batteri. Det går med rundt 20 prosent strøm i halvtimen når skjermen er på og en eller annen app kjører. Spesielt virker det som om Wi-Fi kan trekke ganske mye på denne telefonen, gitt at strømforbruksoversikten er riktig. Det finnes strømsparefunksjoner tilgjengelig her, men med rundt to og en halv times brukstid i vanlig modus, er det et åpent spørsmål om Xperia XA varer hele veien fra morgen til kveld uansett. At telefonen er treg allerede på full guffe, uten Stamina Mode aktivert, gjør det dessuten lite ønskelig å aktivere sparemodusen.

Kameraet innfrir

Den gledelige nyheten for Xperia XA er at kameraet innfrir noenlunde. Et åtte megapikslers selfiekamera i front tar ålreite bilder, forutsatt at du roter i menyene og skrur av skjønnhetsfunksjonen. Med programvaresabotasjen avskrudd blir selfiene ofte skarpe og fine, men det er fortsatt en liten kunst å finne riktig lys.

På sitt beste kan Xperia XA ta meget gode bilder. Kameraet gjør en god jobb tatt i betraktning prisen på telefonen. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hovedkameraet gjør en grei jobb det også, og bildene blir noenlunde bra innenfor prisklassen denne telefonen er i. Toppmodeller til to og tre ganger prisen tar naturligvis vesentlig bedre bilder, men så har også innmaten kostet vesentlig mer enn den du finner her. Sammenliknet med tidligere mellomprisede telefoner fra Sony selv, og andre, gjør Xperia XA det ganske ålreit her.

Mye av det vi trekker for i denne testen handler sannsynligvis om programvare. Vi skal ikke se bort fra at Sony kan få XA til å bli en meget god budsjettmobil. Om en stund. De to telefonene som har blitt brukt i testperiodene er imidlertid ikke så gode, og frustrasjonsnivået har vært nokså høyt i testperioden. Det til tross for at begge telefonene var utstyrt med siste programvare fra Sony, noe som visstnok skulle være viktig for opplevelsen.

Konklusjon og alternativer

Designen kan ingen ta fra Xperia XA, og hvis du liker den kan det hende dette er riktig telefon for deg. Men da bør du være en tålmodig sjel, som har tid til å vente litt og som ikke river deg i håret når ting stopper opp.

For alle oss som sliter mer med tålmodigheten er det langt bedre alternativ i salg. To av dem kommer fra Huawei. Den ene heter Honor 5X og den andre heter Huawei P9 Lite. Begge to kommer med en opplevd ytelse som banker Xperia XA ned i støvlene. Det skal ikke være nødvendig å vente så altfor lenge på en telefon. Ei heller en til rundt 3000 kroner, og det slipper du om du velger en av disse to.

Også Samsungs Galaxy A5 i nyeste versjon kan være et godt alternativ. Til rundt 3400 kroner får du en telefon bygget i glass og metall, som er flott å se til. Innmaten har en del til felles med den Xperia XA skilter med, men telefonen oppleves likevel som vesentlig raskere i bruk. Batteritiden er også vesentlig bedre enn den Xperia XA gir.

Også Motorola har supre alternativ. For deg som ikke har noe imot en større telefon er Moto X Play et meget godt alternativ, og selskapets Moto G-varianter har lenge vært blant de beste rimelige telefonene du kan kjøpe. En ny variant er på vei, men vi har foreløpig ikke fått testet denne.

Sony Xperia XA
5
Middelmådig

Sony Xperia XA

sitat"Flott design er ikke nok til å gjøre Xperia XA god å bruke."

Fordeler

 • Krysse av
  Kantløs skjerm
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  Lyssterk
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  Ålreit kamera

Ting å tenke på

 • Bytt
  Treg
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Meget svak batteritid
 • Bytt
  Skjermen samler fingermerker
 • Bytt
  Skjermen reagerer ofte på berøringer langs sidene
 • Bytt
  Mange bugs
annonse
Sony Xperia XA F3111 2GB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Sony Xperia E5: Endelig har Sony skjønt hvor volumknappene skal sitte!
Les også
Huawei P9 Lite: En rask og velbygget mobiltelefon til 3000 kroner
Les også
Sony Xperia X: Sony Xperia X er god, men ...
annonse