TestSony Xperia XA

Sonys nye Xperia XA er en skikkelig lekkerbisken

Les hvorfor den likevel skuffer stort.

Ny side

Hils på Sony Xperia XA. Hvis du ser etter en ny mobiltelefon til rundt 3000 kroner, er sannsynligvis denne tassen det mest iøynefallende i butikken. Sant å si er den nok den mest iøynefallende av alle de tre nye telefonene i Xperia X-serien. Æren for det er det skjermen og den nesten rammeløse designen som har.

Greit, det er rammer i topp og bunn her, men den fem tommer store HD-skjermen går helt ut på hver langside, og kombinert med såkalt 2,5D-glass som avrundes mot kantene blir utseendet både uvanlig og eksklusivt. Men kan telefonen ellers leve opp til dette inntrykket?

Legger du merke til kompromisset?

Design er tross alt ikke alt, og velger man godt i denne prisklassen kan man få svært gode telefoner. Som regel dukker det opp ett eller flere kompromiss, men i 2016 er mange av disse kompromissene til å leve med. For Xperia XA skjuler faktisk ett av disse kompromissene seg i selve blikkfanget på telefonen. Jepp, det er skjermen som gjør at telefonen skiller seg ut, men den har også lavere oppløsning enn mange mobilskjermer.

Og det er saktens synlig at Xperia XA har 1280 x 720 bildepunkter i skjermen. Det er ikke en fryktelig krevende øvelse å se enkeltpiksler her, og avhengig av hva som vises på skjermen blir det av og til litt ekstra tydelig.

– Har den lavere oppløsning enn de pleier, var spørsmålet som dukket opp et par ganger da telefonen ble vist frem i redaksjonen. Flertallet tittet på telefonen uten å merke seg ved denne egenskapen. Hvis høyere oppløsning er viktig for deg, finnes det telefoner i samme prisklasse som stiller med det, men ingen av dem har en designvri som denne.

Skjermen fremstår ellers som ålreit. Den er lyssterk og har fin fargegjengivelse. Men sammenliknet med de fleste andre telefoner samler den fingermerker som bare det. Til slutt begynner den delvis å jobbe på eget initiativ, dersom den ikke tørkes av. Det må være oljeavstøtende belegg på den – mobilskjermer uten dette belegget er langt verre. Likevel er opplevelsen dårligere enn med andre skjermer både i samme og høyere prisklasser.

Det største kompromisset sammenliknet med tidligere Xperia M-modeller som denne havner i omtrent samme pris- og ytelsesklasse med, er at Xperia XA ikke er vanntett.

Antall prosessorkjerner er ikke alt

Sony Xperia XA er en telefon som tar seg veldig pent ut i de fleste sammenhenger. Den kommer både i svart og mer lekne farger, som den limegrønne vi har med her. Hadde det enda vært så vel med ytelsen. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvordan står det til med resten av telefonen, da? Et annet uvanlig valg her er valget av innmat. Den kinesiske MediaTek-brikken har rett nok åtte prosessorkjerner, men disse er Cortex A53-kjerner. Betaler du dobbelt så mye for telefonen din som for Xperia XA får du sannsynligvis noen høytytende Cortex A57-kjerner med på kjøpet, sammen med et antall Cortex A53-kjerner. Cortex A53 pleier å være hverdagssliteren som skal hjelpe oss å spare strøm når vi ikke gjør krevende ting med telefonene våre.

En nokså svak tokjernet grafikkløsning er også nok til å gjøre meg bittelitt usikker på hvor god opplevd ytelse vil bli. Til sammenlikning har Exynos 8890 i Samsungs toppmodell Galaxy S7 tolvkjernet grafikk, der hver av kjernene er kraftigere enn de som bor i denne telefonen.

Selv grisebillige telefoner reklamerer gjerne med antall prosessorkjerner utenpå pappesken. Nesten ingenting utstyres med færre enn fire kjerner i dag, men selv om dette kan oppleves som litt teknisk, er det viktig å få med seg at det er langt større forskjell på disse prosessorkjernene enn man kan få inntrykk av ved å se på pappesken. Åtte kjerner gir ikke automatisk en rask opplevelse, dersom vi ikke også snakker om åtte noenlunde raske kjerner.

Burde den ikke vært raskere?

Selv om spesifikasjonen på innmaten skulle være grei nok, opplever vi støtt at menyer stopper opp, eller ikke oppfører seg helt som planlagt. Ofte er det fin flyt her, men problemene melder seg relativt ofte og tilsynelatende uten spesiell sammenheng med hva jeg gjør. Man blir som regel vant med tempoet en telefon og menyene dens klarer å holde. Resultatet av disse sporadiske treghetene er at bruken av hele telefonen gjerne stokker seg litt.

Strukturen i menyene er enkel og fin, men tregheter, enormt batteriforbruk og reklame vi ikke vil ha gjør brukeropplevelsen dårlig.

For eksempel kan telefonen bruke sekunder på å hoppe fra et nummer i kontaktlisten til å faktisk ringe ut når man trykker på det. Av og til må den tegne opp hele hjemmeskjermen på nytt når man går ut av appmenyen. Og disse problemene som virker å ha mest med programvare å gjøre forverres litt av det fysiske ved telefonen. Skjermen er nemlig ekstremt følsom langt kantene, og innimellom begynner den å jobbe med ulike ting fordi fingrene bare er i nærheten av et menyelement på skjermen.

For å være tydelig: Xperia XA er vanligvis ganske så ålreit, men avbrudd og problemer skjer ofte nok til at bruken blir frustrerende. Så kan det gå en time eller ti minutter til neste gang man river seg i håret.

Ellers er menyene enkle å like, og lette å finne frem i. I de fleste menyene snakker vi om relativt ren Android, der Sony har supplert med enkelte egne apper for blant annet bildefremvisning og fotografering.

Sony Xperia XA
5
Middelmådig

Sony Xperia XA

sitat"Flott design er ikke nok til å gjøre Xperia XA god å bruke."

Fordeler

 • Krysse av
  Kantløs skjerm
 • Krysse av
  Velbygget
 • Krysse av
  Lyssterk
 • Krysse av
  Minnekortplass
 • Krysse av
  Ålreit kamera

Ting å tenke på

 • Bytt
  Treg
 • Bytt
  Ikke vanntett
 • Bytt
  Meget svak batteritid
 • Bytt
  Skjermen samler fingermerker
 • Bytt
  Skjermen reagerer ofte på berøringer langs sidene
 • Bytt
  Mange bugs
annonse
Sony Xperia XA F3111I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no