Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG K10

Billig har aldri sett bedre ut

Du gjetter neppe prisen på LGs nye og knallgode budsjettmobil.

LG forsøker visst å finne seg selv for tiden. Etter flere år med særpregede, bøyde og ofte plastbekledde mobiler valgte sær-koreanerne i år en helt ny retning. Eller, flere retninger, for å være presis.

Først kom den svært spesielle LG V10, bygget i stål og det som mest av alt minner om den gummierte overflaten på et par skikkelige arbeidshansker. To kameraer i front hadde den også.

Deretter landet toppmodellen LG G5 som lyn fra klar himmel, med LGs første unibody-design i metall og modulær batteriluke. To kameraer her også, denne gangen bak, og toppen hadde en litt udefinérbar bøy.

Midt oppi det hele trakk LG sløret av den splitter nye K-serien, som ser ut til å ta over som billigalternativet her på berget. Toppmodellen heter K10, og ramlet for litt over en uke siden inn på testbenken.

K10 har det som så flott blir kalt 2,5D-glass, og som ble popularisert av Apple da de lanserte sin iPhone 6 tilbake i 2014. Siden har glasset blitt tatt i bruk av nær sagt alle produsenter, men nærmest utelukkende i dyrere telefoner.

LG K10 er alt annet enn dyr. Faktisk er den med en utsalgspris på 1 690 kroner den akkurat nå desidert billigste telefonen med Android 6.0 Marshmallow – ved siden av lillebror LG K8, med svakere innmat. Dermed er vi også svært spente – hvor mye telefon får du faktisk for en god håndfull hundrelapper i 2016?

Usedvanlig lekkert design

Førsteinntrykket K10 gir oss er det ihvertfall ingenting å utsette på. Det første som slo undertegnede – og flere andre i redaksjonen – da vi pakket opp K10, var at, jøss, dette var da lekkert til budsjettmobil å være. Fronten til K10 prydes av skjermen som buer ut mot sidene, og gir en lekker «såpestykke»-effekt. Effekten videreføres av blank plast ut mot sidene, som brytes i en slak kant mot baksiden av teksturert plast.

LG K10 har et svært lekkert design, og vi digger det.

Teksturen skal imitere et vevd tøystykke, og sammen med en gummiert overflate gir det en myk og behagelig følelse mot håndflaten. Det gjør også at K10 ligger tryggere i hånden enn de fleste andre mobiler, men først og fremst gir det plasten et slags «premium»-preg. Den skrikende billigfølelsen som har hjemsøkt mange plastmobiler – og lenge også Samsungs toppmodeller i S-serien – er ingen steder å finne her.

På baksiden finner vi ellers en liten høyttaler nederst i venstre hjørne, en svakt uthevet og gummiert LG-logo, hovedkamera og (i typisk LG-stil) strøm- og volumknapper. Strømknappen sitter mellom de to volumknappene, med kameraet rett over – alle innrammet av en blank, tynn og uthevet plastlist. Ved siden av kameraet sitter en liten blits.

Både knappene og kameraet har alle sine individuelle tekstureringer, og det hjelper faktisk med å finne dem i mørket eller i lomma. Det gir også et inntrykk av at noen faktisk har lagt ned litt arbeid i å designe herligheten – og høyner totalinntrykket betraktelig.

Baksiden er gummiert, og har en egen tekstur. Knappene har også fått hver sin individuelle tekstur, som gjør det lettere å finne dem på baksiden. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Fremsiden er mer eller mindre helt ren, utenom en LG-logo nederst og en enslig samtalehøyttaler i blank plast øverst – som for øvrig går i flyt med det avrundede glasset. Både Micro-USB og hodetelefoninngang sitter i bunnen – ryddig og greit.

Den gummierte baksiden gir godt grep for fingrene.

I det hele tatt har vi ingenting å utsette på hverken byggekvalitet eller design. Slark og knirk er umulig å spore, og designet er rett og slett noe av det lekreste vi har sett på lang tid.

Knapper på baksiden er en smakssak, men i rettferdighetens navn også noe man venner seg til kjapt. Dessuten: fingrene befinner seg stort sett alltid i riktig posisjon for å nå dem.

Android Matshmallow på innsiden – og forbasket god ytelse

Det tok mange nesten ett år, men endelig er det blitt som en selvfølge å regne at nye Android-telefoner faktisk har Android 6.0 Marshmallow surrende på innsiden. Så også med LG K10, hvor produsenten i kjent stil har plassert sitt LG UX på toppen – en nokså tung tilpasning. Grensesnittet er preget av skarpe kanter og kvadratiske ikoner, og tradisjonen tro er fargepaletten i pastellens stjernetegn. Altså: duse, lyse og lite prangende.

LGs grensesnitt er rent og pent.

LG har tatt mer eller mindre total kontroll over både appveksleren, nedtrekksmenyen, hjemmeskjermoppsettet og innstillingsmenyen. Det eneste vi tydelig kjenner igjen fra Googles eget og «rene» Android er varslene, som er uendret. Ellers har alt fått en visuell og funksjonell overhaling fra LGs side.

Innstillingene, filbehandleren og kalenderen fra LGs menysystem. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje/skjermdump

Innstillingsmenyen er eksempelvis delt i fire noe uklare seksjoner, noe ihvertfall undertegnede anser som mindre oversiktlig enn det vanlige oppsettet. Dette kan dog endres til «vanlig» listevisning via innstillingsmenyen, noe vi setter pris på.

LG er ellers flinke på valgmuligheter, og lar deg for eksempel endre rekkefølgen på bunnknappene og legge til knapper. I lagringsmenyen er det sågar innebygget en egen filutforsker – ikke hverdagskost i alle mobiler.

Et eget valg – aktivert som standard – lar deg også bruke volumknappene som hurtigtaster til kameraet og notat-appen, ved å trykke to ganger i rask rekkefølge – enten med skjermen avslått eller fra låseskjermen.

Det hele er stort sett en fryd å bruke, og ved vanlig menysveiping og oppstart av apper er det svært lite forsinkelse å spore. Det er nesten på høyde med det storfavoritt Moto G4 Plus presterer, som igjen lett tåler sammenligning med Googles egne Nexus-telefoner rent ytelsesmessig. Med andre ord: smidig og rask menyflyt. Det er også lysår foran forrige billigmobil vi testet her på huset, nemlig den forferdelige HTC Desire 530.

De to dedikerte SIM-kort-inngangene er et solid pluss. At du kan bytte batteri det samme. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Inntrykket fikk vi langt på vei bekreftet da vi sjekket den syntetiske ytelsen. K10s Snapdragon 410-brikke yter rett og slett forbasket godt i alle ytelsestestene, og både undertegnede og andre i redaksjonen ble litt forbauset over tallene. Samsung Galaxy J5 (2016) skal i utganspunktet yte likt, ettersom den er utstyrt med nøyaktig samme brikkesett, samme GPU, RAM og også har Marshmallow på innsiden – men her er gapet enormt.

I AnTuTu suser K10 opp på over 35 000 poeng, omtrent det samme som den betydelig dyrere Galaxy A3 (2016) ga oss da den ble testet med Android 5.1.1 innabords. Dog, ta høyde for at A3 sannsynligvis ville gitt en del bedre tall dersom Marshmallow hadde vært å finne der. I de to andre testene våre er også forspranget stort for LGs billigmobil. Vi har ingen god forklaring på dette, men det kan tyde på at LG har gjort en solid jobb med å optimalisere og sy sammen programvaren sin.

Resultatene kan du selv beskue i grafen under:

En skjerm som gjør jobben – og super lyd fra hodetelefonutgangen!

Skjermen er en god hverdagsskjerm, og gjør jobben sin. Lysstyrken er også tilstrekkelig selv til utebruk.

Med 5,3 tommers skjerm å rutte med er K10 blant de større virkelig billige mobilene du finner i dag. Oppløsningen på 1 280 x 720 piksler er tilstrekkelig, og du skal se svært godt etter for å kunne skimte enkeltpiksler. I denne prisklassen er dette absolutt godkjent, og ikke noe man tenker over i daglig bruk. Nær sagt alle konkurrentene benytter samme oppløsning, med et hederlig unntak av Huaweis strålende Honor 5X.

Både lysstyrke. innsynsvinkel og fargegjengivelse er innafor, selv om noen kanskje vil oppleve sistnevnte som noe blass. Dette har dog mer med LGs pastelltematikk å gjøre enn med telefonens egen skjerm, som fungerer utmerket til både film og spill.

Brikkesettet svelger fint unna standardtesten Asphalt 8: Airborne, og i motsetning til HTC Desire 530 kjører også Pokémon GO fint her. For hva skal man vel egentlig med en telefon som ikke takler et par lommemonstre i disse tider?

Til forskjell fra Desire 530 er også lysstyrken tilstrekkelig til utendørs bruk, selv uten at skyvebryteren må stå på full pinne til enhver tid. Det sparer også dyrebart batteri, som noe som er svært gledelig. For øvrig får du egentlig overraskende mye ut av de 2 300 mAh-ene på innsiden, og å komme seg gjennom dagen er uproblematisk.

LG K10 egner seg godt til musikklytting. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no

På lydsiden er K10 overraskende bra. Hodetelefonutgangen virker å ha blitt påkostet en grei forsterker, og spiller høyere og renere enn mange andre telefoner vi hadde for hånden. Den tre ganger så dyre Xperia X må se seg slått, spesielt på litt tunge hodesett. K10 tilfredsstiller altså de fleste på dette området. Også den bakre høyttaleren spiller greit. Det er alltid begrenset hva slags lyd du får ut av slike, men den skjærende diskanten man ofte opplever – ja, vi snakker til deg, Xperia XA – er ikke å finne.

Den dedikerte samtalehøyttaleren på fremsiden gir dessuten klar og fin lyd under samtaler – kort sagt, K10 er en vinner for deg som er opptatt av at telefonen skal levere brukbar lyd til de fleste behov. Legg til at telefonen også støtter tvilling-SIM samtidig som et minnekort er i bruk, så kan telefonen tilfredsstille selv kravstore forretningsmenn såvel som ferieglade nordmenn som både vil ta bilder og ha lokalt SIM til data ved siden av det norske SIM-et.

LG leverer gode løsninger, men noe burde kunne avinstalleres

Vi begynner å bli vant til at Googles tjenester tar over for produsenters egenutviklede løsninger, og så også her. Skrivebordsløsningen består av programvaregigantens Dokumenter, Regneark og Presentasjoner, og det fungerer godt. Til de aller fleste formål trengs ikke noe mer avansert, og skulle behovet melde seg er appbutikken kun et par trykk unna. Notat-app leveres av LG selv, sammen med en kjekk app kalt Oppgaver. Her kan du legge inn notater som påminnelser, slik at du ikke bare vet hva du skal kjøpe på Rema, men også når du skal gjøre det.

LGs apper er enkle og lettfattelige. Til høyre kan du se noe av ekstrafunksjonaliteten: tvilling-SIM, tilpasningsdyktig knapperad og snarveier via volumknappene bak.

Ellers leverer LG også både kalender, FM-radio-app, filbehandler, kalkulator, opptaker, en backup-tjeneste, værtjeneste og en e-post-app. Spesielt sistnevnte liker vi dårlig, og vil heller anbefale å bruke Googles egen Gmail-app – som også er forhåndsinstallert med Exchange-støtte.

Googles kontorapper følger med, sammen med en rekke verktøy fra LGs side. En egen «Oppgaver»-app finnes også.

Andre duplikat-apper finnes også. Notat-appen Evernote oppleves som overflødig, sammen med de to musikkspillerne og de to album-appene. LGs Smartworld-app er også noe vi tviler på at folk faktisk vil bruke aktivt, sammen med de noe kryptiske tjenestene RemoteCall Service og CBS. Ingenting av dette kan heller avinstalleres.

Med det sagt, så har vi sett langt verre eksempler også. LGs apper fungerer tross alt stort sett bra, og byr dessuten ofte på mer avanserte muligheter enn konkurrentene. Notat-appen er for eksempel integrert i selve telefonen, og kan hentes frem både ved hjelp av to hurtige trykk på den nedre volumknappen eller som en egen snarvei i bunnknapperaden. Egen nettleser har de også greid å holde seg unna – her er det Chrome som gjelder.

LGs tastatur fungerer utmerket, og kan tilpasses stort.

Vi setter pris på LGs innebygde tastatur, som har store tilpasningsmuligheter. Du kan blant annet justere størrelsen, bytte ut en del knapper, styre hvor aggressivt stavekontrollen skal fungere for hvert enkelt språk og enkelt bytte mellom flere språk på farten. Layout i landskapsvisning kan også endres, og ønsker du å ha tastaturet permanent forskjøvet til en av sidene av telefonen er det også mulig. Det gjør det langt enklere å bruke K10 med én hånd, størrelsen tatt i betraktning.

Alt i alt synes vi LG har gjort en god jobb med programvaren, og liker grensesnittet og valgmulighetene. Men det kan gjerne jobbes litt med duplikat-apper, eller i det minste gjøres mulig å avinstallere det man ikke trenger.

Et greit kamera – men hvorfor mangler det HDR?

Kameraet er ikke egentlig så galt, men mangelen på HDR er litt skuffende.
 • OBS: Se nederst for flere bilder i karusellen!

På kamerasiden er telefonen utstyrt med 13 megapiksler bak, og 5 megapiksler i front. Av disse to er det nok hovedkameraet som er mest imponerende, men her har vi en stor og irriterende høne å plukke med K10: hvorfor finnes det ingen HDR-støtte?

Detaljnivået er godkjent under gode forhold, og oppløsningen tilgir at man gjør små utsnitt. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Kamera-appen er noe av det mest spartanske vi har sett, og gir ikke store valgmuligheter. Oppløsningen er låst, og det eneste du kan endre er formatet på bildet. Du får riktig nok rutenett, nedtelling og mulighet for å ta bilde ved hjelp av stemmen, men dette er ting vi strengt tatt ikke trenger.

HDR (High Dynamic Range) er derimot en nødvendighet. Uten HDR sliter K10 med å få balanserte bilder ved utfordrende lysforhold, og i praksis må du ofte velge mellom utbrent himmel eller kullsvart landskap.

Det er synd at LG ikke har lagt inn støtte for dette, for kameraet er ellers nokså kapabelt. Oppløsningen er tilstrekkelig til at du kan gjøre små utsnitt, og støyen behandles på en pen og uniform måte. Ofte spytter også kameraet ut overraskende gode bilder, der både farger, kontrast og detaljnivå er høyst akseptabelt.

Disse bildene hadde blitt betydelig bedre med HDR. Kvaliteten generelt er dog ikke så dårlig, så det er merkelig at LG ikke har utstyrt K10 med dette. Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Vi mistenker at dersom telefonen en gang i fremtiden skulle få HDR, så vil den bli en nokså god kameramobil – prisklassen tatt i betraktning. Men slik det er nå kan den altså ikke sies å være det – kun middelmådig. Bilder i mørke omgivelser er også utfordrende, og lukkerhastigheten skrus fort ned på et nivå der du nesten må ha stativ for å få skarpe bilder.

Selfiekameraet er ikke blant de beste, men duger som regel. Motlys er en fiende, dog.

Videokvaliteten er vi mer fornøyd med. Kameraet filmer i Full HD, og selv om vi kunne ønsket oss bedre stabilisering er videoene stort sett skarpe og balanserte.

Frontkameraet er en annen historie. Bildene herfra bærer preg av knallhard støybehandling, og er ofte kornete og fulle av artefakter vi ikke kjenner oss igjen i. Da særlig i dårlig belysning.

Ligger forholdene til rette for det kan selfiene absolutt bli presentable, men innendørs må du være godt opplyst eller stødig på hånden for å unngå bevegelsesuskarphet. I denne prisklassen er dette dog langt fra uvanlig, og lettere å tilgi enn for dyrere modeller. Ser du pragmatisk på det blir jo de fleste bildene akseptable – i alle fall til bruk for for eksempel Snapchat.

Konklusjon: LG sparker oppover med stil, ytelse og eleganse

LG K10 er lekker og lynrask.
Også baksiden er flott å se til.

Det er mye å like ved LGs nye yndling, og det unektelig største høydepunktet er det slående og svært tiltalende designet. Du kan høyst sannsynlig enkelt lure kollegaene eller vennegjengen din til å tro at du har kjøpt telefon for langt mer penger enn du faktisk har om du klasker K10 i bordet. Også vår testsjef Kurt Lekanger ble tatt på senga da han skulle gjette hva K10 faktisk kostet, før han hadde fått satt seg inn i modellens spesifikasjoner og prisklasse:

– Hmm, skulle jeg tippe, så kanskje... 3 000 kroner?

Overraskelsen var stor da det ble avslørt at prisen faktisk er omtrent halvparten av dette, og det var den også da undertegnede i løpet av testperioden stilte samme spørsmål til intetanende venner og bekjente.

Til tross for at plast dominerer store deler av telefonen kjennes den på mange måter mer «premium» ut enn flere metallmobiler undertegnede har tatt i – for eksempel Lenovo Vibe K5.

På ytelsessiden er også K10 en skikkelig rakker, og suser forbi de aller fleste sammenlignbare konkurrentene. Dette gjenspeiles også i den opplevde ytelsen, som er skikkelig god. Hva slags mørk magi LG har tatt i bruk for å presse dette ut av den firekjernede Snapdragon 410-brikken er oss ukjent, men faktum er at det fungerer svært godt.

LG K10 er ikke blant de tynneste, men formen gjør at den ligger overraskende godt i hånden.

Også LGs grensesnitt, design og tjenester fungerer godt, og ser tiltalende ut. Det er også til dels mer avanserte funksjoner og tilpasningsmuligheter rundt omkring enn vi finner hos tilsvarende telefoner fra konkurrentene.

Det eneste punktet som trekker ned er egentlig kameraet, som ikke har HDR. Ellers er det nokså ålreit og har tilstrekkelig oppløsning, men er ikke overraskende noe lyssvakt.

Ser vi på prisen, er det imidlertid lett å tilgi. Med en startpris på kun 1 690 kroner er LG K10 desidert billigst blant de markedsferske telefonene. Dette er noen av de nærmeste konkurrentene vi kan komme på, og alle er dyrere:

Man kan selvfølgelig se etter modeller fra tidligere generasjoner, men selv da skal du slite med å finne mer mobil for pengene enn LG K10 gir deg. Legger du til en hodetelefonutgang med skikkelig trykk i og en finfin skjerm er det egentlig vanskelig å trå feil her. Dessuten: billig har aldri sett bedre ut. En klar anbefaling!

Vi har også testet LG G5:
TEST: LGs første metallmobil skiller seg kraftig ut »

LG K10
9
Imponerende
Anbefalt

LG K10

sitatAt en så god mobil kan koste så lite er rett og slett utrolig.

Fordeler

 • +
  Billigste telefon med Marshmallow på markedet
 • +
  Overraskende god opplevd ytelse
 • +
  Utbyttbart batteri, avtagbart bakdeksel
 • +
  Tre kortplasser – to til SIM-kort og én til minnekort
 • +
  2,5D-skjerm gir ekslusivt preg
 • +
  God i hånden, både vekt- og formmessig
 • +
  LGs grensesnitt er ryddig, pent og funksjonelt
 • +
  Ser langt dyrere ut enn den er
 • +
  Finfin skjerm med nok lysstyrke utendørs
 • +
  Baksiden har et gummiert preg, og gir godt grep

Ting å tenke på

 • Middelmådig kamera – ingen HDR
 • Ingen stereohøyttaler
 • Noen apper burde kunne avinstalleres
 • Hard komprimering i frontkamera
annonse