Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestStor mobilkameratest

Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

Innledning og modellutvalg

Hver vår slippes det nye toppmodeller fra mange av de store mobilprodusentene, og akkurat nå står den hardeste konkurransen på kamerafronten. Hvilken av denne vårens toppmodeller tar best bilder?

Utvalget vi har tatt med er likevel litt todelt. Vi har nemlig også tatt med noen av de beste kameramobilene som har vært med oss siden i fjor høst. Det innebærer at vi tar med oss telefoner fra Microsoft, Apple og Huawei som ikke er helt ferske, men likevel hører til de mistenkte når vi skal finne den beste kameratelefonen.

Testingen er gjort med stativ i sterkt dagslys og i mørke. I tillegg har vi tatt innendørsbilder i middels belysning, og håndholdte bilder med full automatikk. Vi har også sett på hvilken telefon som tilbyr mer enn bare god bildekvalitet, siden noen er enklere å bruke, mens andre gir tilgang til flere muligheter.

Dette er telefonene som er med:

Vi valgte å ta med nye iPhone SE fremfor fjorårets iPhone 6S, rett og slett fordi de deler kamerakonstruksjon. De to telefonene skal i utgangspunktet ta kliss like bilder, og vi lar derfor minstemann iPhone være representant for begge. Den største utgaven er også med, fordi den har optisk bildestabilisering som kan påvirke kvaliteten.

Huawei Mate 8 har ikke fått noen skikkelig oppfølger ennå, men har tidligere overbevist under fotografering i skarpt lys. Derfor er den med også her, sammen med Microsofts Lumia 950 XL. Det kommer ikke nye Lumia-modeller hver dag, så vi tok den siste toppmodellen de lanserte.

En modell enkelte kanskje vil savne er Huaweis Nexus 6P. Den har vi valgt å hoppe over i denne omgang, rett og slett fordi utvalget allerede er stort, og vi vet av erfaring at 6P neppe vil hevde seg helt i toppen.

Det beste mobilkameraet

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

De aller beste mobilkameraene:

  1. Samsung Galaxy S7 (Edge)
  2. Huawei P9
  3. LG G5

Også et godt valg

Huawei P9

Etter å ha testet kameraene på samtlige mobiler i en rekke ulike scenarioer – fra håndholdte bilder av dyr til selfies tatt i mørket – var det én telefon som virkelig skilte seg ut.

Vi skal vel innrømme at vi hadde en liten mistanke om at Samsungs Galaxy S7 ville stikke av med showet. Og i noen tilfeller hadde vi rett. I mørket er den svært vanskelig å slå, men det vi kanskje ikke hadde ventet oss var at den var så jevnt god på alle utfordringene. Den sliter litt med kattepels, men utover det er den mobilkameraet vi ville helst vil ha i lommen nesten uansett situasjon.

En overraskende tredjeplass

LG G5

Huaweis P9 overrasket litt i samletesten, etter å ha gjort det litt midt på treet da vi testet den tidligere i år. En mulig forklaring er en stor kameraoppdatering som nylig har kommet til den. Oppdateringen ser ut til å ha gjort susen, og P9 tar høyst brukbare bilder i nesten alle situasjoner. Den stiller dessuten med et par ekstra fiffige funksjoner, slik som en utrolig effektiv nattbildemodus og et eget sort-hvitt-kamera.

Den nye LG G5 viser seg å også være en allsidig telefon. G5 tar gode bilder i de fleste forhold, men i noen deltester sank den ned til midten av haugen. At den likevel krysser målstreken til en finfin tredjeplass skyldes vidvinkelkameraet som under riktige forhold kan gi en fantastisk ekstraverdi til telefonen. Det er bare så synd at det skal ganske mye lys til før vidvinkelkameraet er godt nok.

Et spørsmål som gnager i bakhodet for både Huawei P9 og LG G5 er om de to telefonene virkelig kunne truet Samsungs triumfferd dersom produsentene ikke hadde brukt både penger og plass på en ekstra kameramodul.

... Og den kjipeste

På en litt uventet jumboplass finner vi Sonys Xperia X. Den sliter med å eksponere bilder riktig, den kan ta gigantiske bilder uten å gi deg flere detaljer tilbake og ved flere anledninger bommet den ganske tydelig på fargegjengivelsen. De store bildefilene den tar i full oppløsning gjør også at kameraappen er til dels treg.

Til Xperia X' forsvar var ingen av bildene i testen lagt opp for å teste den prediktive autofokusen. Dermed kan det tenkes den er riktig telefon å ha i noen situasjoner. Problemet er likevel at den faller gjennom i de fleste andre situasjoner.

Hopp til deltestene (klikk på bildene)