Tek.no

Samletest

Hvor bra er egentlig kameraet i Moto G4 Plus?

Vi tok med oss Motorolas rimelige supertelefon og sju andre ut for å ta bilder.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
25 Juli 2016 06:00

Introduksjon og utvalg

Da vi nylig testet topptelefonen i Motorolas nye Moto G-serie ble vi overrasket over den flotte kamerakvaliteten i en såpass rimelig telefon. Den koster ikke mer enn 2 500 kroner, og enkelte steder på nettet påstås det at den har vel så godt kamera som enkelte av toppmodellene som er i salg.

Derfor fant vi ut det ville være interessant å se omtrent hvor Motorola G4 Plus plasserer seg kameramessig. Trenger du virkelig å bruke godt over 4 500 kroner for å få en god kameratelefon?

Fra midten til toppen av prisstigen

Vi tok med oss ut et utvalg bestående av tre av fjorårets toppmodeller, tre av årets toppmodeller og den nevnte Moto G4 Plus. I tillegg tok vi med oss Huaweis P9 Lite som en middelpriset telefon, med kamera som er nokså typisk for sin prisklasse.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

P9 Lite og en av fjorårets toppmodeller, LG G4, koster i dag omtrent det samme, altså rundt 3000 kroner. Gitt at LG de siste årene har vært helt i toppen på kamerakvalitet i telefonene sine, er det interessant å se kontrastene mellom to telefoner til samme pris, men med ganske forskjellig utgangspunkt. Den ene er en lettmodell der pris har vært viktig fra første stund, mens den andre er en påkostet toppmodell som nå er usedvanlig prisgunstig å kjøpe.

Under ser du listen over telefonene vi har med. De dyreste er merket med rødt, mens de rimeligste er merket med grønt. Priser for rimeligste modell av hver type er tatt med i parentes. Her forutsetter vi at kameraet er det samme i inngangsmodellen som i utgaven vi har testet med, selv om det noen ganger er en versjon med større lagringskapasitet eller kosmetiske endringer som er brukt i selve testingen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De to billigste:

  • Motorola Moto G4 Plus (2 500 kroner)
  • Huawei P9 Lite (3 000 kroner)

Fjorårets toppmodeller:

  • LG G4 (3 000 kroner)
  • Samsung Galaxy S6 Edge (4 000 kroner)
  • Apple iPhone 6S Plus (7 800 kroner)

Årets toppmodeller:

  • HTC 10 (7 000 kroner)
  • Samsung Galaxy S7 Edge (5 900 kroner)
  • Huawei P9 (4 900 kroner)

Det er ikke så lenge siden vi laget en omfattende mobilkameratest for årets toppmodeller. Vi går derfor ikke fullt så grundig til verks denne gang. I dagslys forutsetter vi at alle disse telefonene tar ålreite bilder, noe du finner eksempler på i testene av hver enkelt modell. Denne gang har vi fokusert på ytelse under de vanskeligste lysforholdene, altså bilder tatt i skumring og om natten.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

De fleste bildene er tatt med stativ, mens vi kostet på oss to håndholdte bilder fra hver telefon i tillegg.

Ettersom de fleste telefonene i testen har automatisk veksling mellom HDR og vanlig fotografering, har vi tatt noen bilder med og uten HDR manuelt, og noen der telefonene har fått velge selv. HDR-modusen er spesielt hendig i vanskelig lys, enten det er veldig mye eller veldig lite av det. Til slutt har vi valgt de bildene som var mest detaljerte og hadde minst støy fra alle de åtte telefonene.

Målet er å få en indikator på hvor langt over egen prisklasse kameraet i Motorolas billige toppmodell faktisk hører hjemme. Vi har dessuten med oss HTC 10 som ikke rakk å få en større kameraoppdatering før vi gjorde forrige samletest. Den vil være ekstra interessant å se opp mot Samsungs Galaxy S7-modeller.

Les testene av alle telefonene her:

Se også vårens store samletest av kameratelefoner. Den finner du her. Vær obs på at kameraet i HTC 10 har blitt noe forbedret siden testen ble utført. Ut fra resultatene i denne gjennomgangen virker det likevel lite sannsynlig at det vil ha endret særlig på plasseringen.