TestLG X Screen

To skjermer, syltynn kropp og svært lav vekt

Billig-mobilene blir stadig mer imponerende.

Introduksjon og design

For ikke lenge siden hadde vi en av årets så langt beste budsjettmodeller inne til test, nemlig den svært billige og svært gode LG K10. Nå er det duket for nok en test av en mobiltelefon fra LG, men denne gangen av en litt annen art.

Dagens hovedperson heter nemlig LG X Screen, og kan skryte av et aldri så lite partytriks: den har to skjermer.

Vi snakker om samme løsning som LG utstyrte den svært spesielle V10-modellen sin med, med den hovedforskjellen at du her må ut med en langt mer beskjeden sum for å bli den stolte eieren av en slik telefon.

En annen viktig forskjell er at telefonen er en god del mindre, med en skjerm på under 5 tommer. Dette gjør altså X Screen hakket mer både taste- og lommevennlig enn V10, som må kunne karakteriseres som et monster av en mobiltelefon med 5,7 tommer skjerm ikke medregnet den ekstra skjermen.

Egentlig har de to svært lite til felles utenom den ekstra skjermen, så det er riktigere å se på X Screen som en budsjettmobil med en kul ekstrafunksjon heller enn en lillebror til V10. Både byggematerialer, spesifikasjoner og ytelse er nemlig på helt forskjellige breddegrader – men det har også sin egen forklaring.

Hele poenget med LGs X-serie er nemlig å tilby telefoner som fokuserer på én spesifikasjon, slik at du skal kunne velge akkurat det som er viktigst for deg. I og for seg ikke så dumt, og egentlig noe som kun var beregnet på LGs eget hjemmemarked: Sør-Korea. Konsekvensen av dette utgangspunktet er at hverken X Cam eller X Power – de så langt to andre modellene i serien – ser ut til å finne veien til ordinært salg her på berget.

Som du kanskje kan gjette er fokus for disse to henholdsvis kamera og batteri, og egentlig virker det nesten mer tilforlatelig at en budsjettmobil-kjøper ville fokusert på en av disse spesifikasjonene heller enn en ekstra skjerm.

Spenstig design – og er det lånt fra Samsung?

X Screen er både tynn og lett – ja, rett og slett ganske pen!

Nuvel. X Screen er i seg selv også en ganske kul og unik dings, også designmessig. Det første som slo oss da vi plukket den opp fra esken sin var hvor lett den var. Med en skjerm på 4,93 tommer og størrelse omtrent som en iPhone 6S skulle all erfaring tilsi at X Screen skulle veid mer enn de skarve 120 grammene sine. Nevnte iPhone veier til sammenligning 143 gram, mens en iPhone SE med 4 tommers skjerm veier 113 gram. Dette er rett og slett ganske besynderlig – hva har skjedd?

Baksiden er av glassfiber, og skal tåle en trøkk. Den ligner også svært mye på noe annet vi kjenner fra Sør-Korea...

Vel, én forklaring er tykkelsen på skarve 7,1 millimeter – en annen er de lette byggematerialene glass, plast og glassfiber. Sistnevnte er et uvant grep, men kan være en genistrek.

Imitert metall vs ekte metall (Xperia X Performance). Her synes også skjøtet i X Screens rammehjørne.

Du skal nemlig ta rimelig hardt i for å knuse et slikt panel, og alle forsøk på å minske brekkasjefaren er gledelige. Glasstelefoner er svært utsatt for slikt.

Apropos glassdesign, så virker det som om LG har skult bort på Samsung da de designet X Screen. Baksiden ga oss Samsung-vibber hver eneste gang vi tittet på den, med en blank metallist avrundet i kantene rundt en svakt uthevet kameralinse, samt en enslig blits under.

Ellers er det en logo på midten av glassfiberet, som fremstår som en ren og blank glassflate – og kameraet har en rekke pynteringer. Begge delene typisk Samsung.

Misforstå oss rett: når vi sier at LG har latt seg inspirere av Samsung, så er det en god ting. Galaxy S7 og A-serien er noen av peneste telefonene som er laget den siste tiden, og absolutt ikke dumt å bli sammenlignet med.

Ekstra skjerm og uvant knappeplassering

Den ekstra skjermen lar deg blant annet ha en signatur i toppen – uten at vi helt ser den store nytteverdien.

På fremsiden ser telefonen nokså ordinær ut – frem til du skrur den på. Med mindre du aktivt velger å skru av den ekstra skjermen – ja, det er et valg – vil denne nemlig alltid vise informasjon, selv med hovedskjermen avslått. Dette har sine helt egne bruksområder, og er noe vi skal komme tilbake til. Ellers er det lite å sette fingeren på på fremsiden.

Knapper på sidene er uvant kost fra LGs side, selv om toppmodell G5 riktig nok har fått volumknappene på sidene den også nå.

Rammen rundt X Screen forsøker så godt den kan å ligne på metall, og i et par sekunder lurte den oss. Men la oss være ærlige: dette er plast, og selv om det virker både mer eksklusivt og gjennomført enn mye annet vi har tatt i virker det noe unødvendig resten av designet (og prisen) tatt i betraktning. Spesielt SIM-kortluken gir en utpreget billig-følelse, der den sitter litt skjevt og utilpass plassert på høyre side.

I den svarte versjonen er rammen skilt i to ytre, svarte felt, og ett midtre felt i gyllen utførelse. I rammen sitter det volumknapper på venstre side, og en strømknapp på høyre. Dette er høyst utradisjonelt fra LG, som de siste årene nærmest konsekvent har hatt alt av knapper i en kolonne på baksiden på sine modeller.

Fersk programvare fra både LG og Google

På innsiden av telefonen finner vi Android 6.0.1 Marshmallow, som er nyeste programvare fra Google og det blant annet Samsungs blodferske Galaxy Note 7 blir levert med. Dette er det ikke alle produsenter som får til, spesielt ikke i budsjettsegmentet – bra, LG!

Slik ser LGs relativt ferske programvare ut.

Videre er også LGs oppdaterte LG UX 5.0-skall på plass, altså samme versjon som er å finne på toppmodellen LG G5 – og som nylig testede LG K10 manglet. Skallet utgjør en ganske stor visuell overhaling sett opp mot det forrige, og fjerner blant annet appskuffen som standard. Denne kan imidlertid legges til igjen gjennom innstillingene om man ønsker det.

LG gir på starten en kjapp innføring i visse nyvinninger – og ikke minst, den ekstra skjermen.

Menysystemet i 5.0-skallet skiller seg samtidig sterkere fra standard Android enn forgjengerne, noe som kommer tydelig fram gjennom ikoner og menyer rundt om. Nedtrekksmenyen i toppen er ikke lenger delt i «lag» som Googles Material-design skulle tilsi, og hurtigvalgene er tynnere og lettere i utformingen. Hvitt og lyst er det også blitt, til forskjell fra de mørkeblå nyansene som ellers er standard hos mange andre produsenter.

På sett og vis minner LGs nye menysystem oss litt om Huaweis EMUI, med sine tynne linjer og svært minimalistiske og lette stil. Samtidig har de holdt seg unna de iOS-inspirerte, halvgjennomsiktige bakgrunnene og fargegraderingene som Huawei har vært kjent for de siste årene. At LG har valgt å gå for noe mer avrundede og mindre pastellfargede ikoner i sitt nye menysystem er også gledelig etter undertegnedes mening.

Det viktigste er imidlertid at det fremstår både ryddig og tiltalende, og som vi skal se på neste side er det også flust av funksjonalitet å finne – om man bare leter etter den.

Finfin og kjapp å navigere på

Grei skuring å navigere her.

Det begynner å bli lengre og lengre mellom mobiler som virkelig setter tålmodigheten på prøve ved vanlig menysveiping og navigering, og dette gjelder også X Screen. Det er Qualcomms Snapdragon 410-brikke som driver det hele, sammen med grafikkbrikken Adreno 306.

Plastrammen er ikke den peneste.

Dette er samme konfigurasjon som i nylig testede LG K10, men i X Screen har man hevet mengden arbeidsminne fra 1,5 til 2 GB RAM. Det gjør at X Screen er mer eller mindre identisk spesifisert som Samsungs billige Galaxy J5 (2016), og for den opplevde ytelsen lover det godt.

Førsteinntrykket er da også at X Screen holder det den lover, og med K10 friskt i minne er opplevelsen mer eller mindre identisk. Det vil si: svært god. Det er langt mellom lugging og tregheter ved vanlig navigering, og takket være det ekstra arbeidsminnet takler X Screen også veksling mellom flere oppgaver og programmer hakket bedre.

At det er en noe uimponerende, firekjernet brikkeløsning merkes egentlig først og fremst på åpning av enkelte apper, og unntaksvis også på at opptegning av hjemmeskjermen tar et halvt sekund lenger tid enn planlagt. I normal bruk er det imidlertid langt mellom slikt.

LG X Screen
6
Helt greit

LG X Screen

sitat"X Screen har en rekke unike egenskaper som dessverre ikke forsvarer prisen."

Fordeler

 • Krysse av
  Pent og stilig design – litt Galaxy S7-aktig
 • Krysse av
  Ekstra skjerm gjør mobilen svært unik – og kan være nyttig
 • Krysse av
  8 megapiksler frontkamera
 • Krysse av
  Godt og oppfrisket grensesnitt
 • Krysse av
  Ny programvare – Android 6.0.1 Marshmallow
 • Krysse av
  Batterisparemodusen gjør batteritiden ok
 • Krysse av
  Bra lysstyrke på skjermen
 • Krysse av
  NFC innebygget

Ting å tenke på

 • Bytt
  Den ekstra skjermen er mest en gimmick – og hvorfor ikke OLED?
 • Bytt
  Ikke imponerende til prisen
 • Bytt
  Litt kjip plastramme med tydelige skjøter
 • Bytt
  Hovedkamera uten HDR
 • Bytt
  TFT-skjerm med lyslekkasje i kantene
 • Bytt
  Noe laber ytelse til prisen
 • Bytt
  Ikke tvilling-SIM
 • Bytt
  Dårlig innsynsvinkel, dårlige farger og dårlig dynamikk
 • Bytt
  Samler fingermerker over en lav sko, og får riper på baksiden