Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHTC Desire 530

Desire 530 er den dårligste mobilen vi har testet i år

Du er pen, Desire 530, men jeg vil aldri se deg igjen.

I februar lanserte HTC et par av de kanskje mest særegne mobilene i 2016, i form av den nye Desire-serien. Dette er taiwanernes budsjettserie, og i årets portefølje finner vi tre modeller: Desire 530, Desire 630 og Desire 825.

Alle har unibody-design i plast, og plasten har blitt prydet med det HTC kaller «micro splash». Eller individuelt påførte malingsflekker, på godt norsk.

Resultatet er slående og unikt (bokstavelig talt; hver enhet har helt unike flekker), og vi har derfor gledet oss til å få disse telefonene i hende.

Til Norge er det imidlertid kun lillebror Desire 530 som har funnet veien, og vår testmodell er dessverre av varianten svart – og uten flekker. Vi legger derfor flekkene til side, men har i bakhodet at de finnes der ute et sted.

Dette er i utgangspunktet en telefon vi er veldig spente på. HTCs utvikling de siste årene har på mange måter vært som en eneste lang begravelsesferd, der både konkurser, lekkasjer, svak omsetning og flere lite vellykkede produkter er treffende stikkord. Det hittil siste slaget i ansiktet for HTC var katastrofetallene fra første kvartal i år, der omsetningen var mer enn halvert. Kan årets mobilportefølje sørge for å snu denne utviklingen?

Desire-mobilene er nok neppe de selskapet tjener mest på, men etter flere år med tvilsomme budsjettmodeller kan de utvilsomt heve selskapets rykte et par hakk. Og førsteinntrykket er absolutt ikke så verst – Desire 530 er pen og ren i tøyet, samtidig som den også er særegen, urban og kul på en måte ingen andre mobiler er akkurat nå. Byggekvaliteten virker også tillitsvekkende, og slark og knirking er helt fraværende.

Samtidig kan mobilen bøyes ganske langt om du tar i litt, men vi tviler på at det vil være et problem i praksis. I motsetning til metall har nemlig plast en tendens til å sprette tilbake til sin vante posisjon etter litt bøying, så problemet er nok mindre her enn hos for eksempel Apples iPhone 6.

Designet på Desire 530 er ganske lekkert og særegent. Den ruglete, røde knappen liker vi veldig godt, og også den tykke metallringen rundt kameraet.
Desire 530 kommer i mange farger. Her ser vi også prikkene telefonen kan leveres med, samt «retrostroppen».

Fra nær sagt alle vinkler skiller Desire 530 seg fra røkla. Foran finner vi to halvgjennomsiktige plastpaneler i topp og bunn, med særegne høyttalergriller med syv hull hver. Over bunnpanelet finner vi HTC-logoen, mens toppanelet har frontkamera. Enkelt og greit.

På baksiden er det en diger HTC-logo midt på, to nedsenkede hull til en (medfølgende) festestropp og – selvfølgelig – et kamera med en blits. Kameraet har en svær, svart metallring som er hevet noe ut fra telefonen, mens blitsen også har fått en liten ring i plasten.

Totalinntrykket er lekkert og tiltalende – og ikke minst unikt. Dette underbygges også av strømknappen på høyre side, som er ruglete og knallrød. Over sitter en tjukk volumknapp, og på venstre side finner vi en lang luke til SIM- og minnekort. Hodetelefoninngang sitter i toppen, mens strømkontakten sitter forskjøvet til høyre i bunnen. I noen tilfeller er sistnevnte upraktisk, og derfor ikke noe vi applauderer så høyt.

Dårlig prosessor, dårlig ytelse og dårlig brukeropplevelse

Det er ikke bare på designsiden Desire 530 skiller seg ut. Også på innsiden er den nokså unik, om enn ikke i positiv forstand. Som eneste produsent i denne prisklassen har HTC valgt å gå for en prosessor fra Qualcomms 200-serie, nærmere bestemt Snapdragon 210. Ikke bare er dette en absolutt bunnprosessor, men også en aldrende en som sådan. Det medfører en del begrensninger, noe vi kommer tilbake til.

Slik ser HTC Sense-grensesnittet ut. Til venstre ser du nyhetsfeeden, til høyre innstillingene. Ved siden av sistnevnte er appmenyen.

Programvaren er i det minste av det nyere slaget. Her kjører Android 6.0.1 Marshmallow med HTCs Sense 7.0 smurt over. Dette er en ganske tung overhaling, og i motsetning til i toppmodellen HTC 10 har man ikke tilnærmet seg standard Android i særlig grad. HTC Sense er i denne formen nokså særegent, noe spesielt innstillingsmenyen og appmenyen bærer preg av. Her snakker vi skarpe kanter og en noe mer «maskinell» designretning enn de fleste konkurrentene.

Desire 530 har et design som skiller seg ut.

På startskjermen dukker nyhetsfeeden Blinkfeed opp om du blar til venstre. En annen nyhetsfeed, News Republic, er også forhåndsinstallert – uten at vi helt ser poenget. Sense Home gir deg også en del annen funksjonalitet, deriblant forslag til attraksjoner i nærheten med avstand og anmeldelser rett på låseskjermen. En rekke spenstige temaer er også med på lasset, deriblant en «Freestyle»-variant som bytter ut alle ikonene med, tja, hva som helst. Vil du helst at Facebook skal representeres av en skilpadde, sier du? Vel, null problem!

Ellers er det masse andre små tilpasninger her og der – for eksempel «fades» alle elementene på skjermen ut til grått når skjermen skrus av. Både nedtrekksmenyen og appveksleren ligger tett opptil de originale fra Google selv.

Hva angår opplevd ytelse, så er det mildt sagt ingenting å skryte av her. Det tok knapt mer enn én dag før Desire 530 begynte å lugge, og i vanlig bruk har den vært særdeles uregjerlig. Selv etter to fullstendige tilbakestillinger og slettinger er resultatet det samme: å navigere på Desire 530 er som å forsøke å gå kappgang gjennom et basseng av sirup. Noen ganger går det greit, men alt for ofte – og gjerne hver eneste gang – får telefonen hikke og må tenke seg om. Lenge.

For å illustrere: i GIF-en til høyre åpner vi appen Snapchat og forsøker å ta et bilde og skrive litt. Fra før var alle prosesser avsluttet, telefonen kald og drev ikke med noen form for nedlasting. Som du ser tar det hele mer eller mindre nøyaktig 15 sekunder – en øvelse en toppmodell ville klart på under to sekunder.

Slik er det stort sett uansett hva man gjør, og selv ved vanlig menysveiping hender det at man må vente både to og tre sekunder på at noe skal skje. Også når man skal åpne telefonen kan det ta litt tid. En av Desire 530s uvaner er nemlig å bruke et par sekunder bare på å skru på skjermen når man trykker på strømknappen. Og da har vi ikke en gang åpnet telefonen. Også startskjermen må titt og stadig tegnes opp helt på nytt når du kommer ut av en app. Blegh.

De syntetiske tallene forteller samme historie. Fire lavt klokkede A7-kjerner – som gjerne er de strømgjerrige hverdagssliterne i dyrere, åtterkjernede prosessorer – er alt Desire 530 har å rutte med. Kombinert med grafikkbrikken Adreno 304 – heller ikke den akkurat rykende fersk – blir det seende slik ut:

Ingen av de andre i grafen har en brikke fra 200-serien, og samtlige yter bedre i alle testene. Spesielt i Geekbench blir det tydelig at det er et klasseskille.

Skjerm, lyd, underholdning og samtale

Selv i nokså duse omgivelser er skjermen vanskelig å lese. Legg til en liten vinkling, og det blir nesten umulig.

Vi skulle gjerne stanset klagingen i avsnittet over, men også med skjermen har vi en høne å plukke. Ikke bare er innsynsvinkelen heller begredelig, men fargene er nokså blasse (kan justeres noe) og kontrasten kun middels god. Kombinert med et svært lyssvakt panel gir det en slitsom bruksopplevelse utendørs, og i solrike omgivelser gjør det skjermen nær sagt ubrukelig. Du må selvsagt også ha lysstyrken på full pinne omtrent hele tiden, noe som tapper batteriet.

Vi gjorde en uoffisiell test på kontoret, der vi la Samsungs Galaxy S7 Edge ved siden av Desire 530 og justerte lysstyrken ned til omtrent samme nivå – altså omtrent én fjerdedel av total lysstyrke. Sammenlignet med panelet i nylig testede (og direkte konkurrerende) Xperia E5 er HTCs skjerm rett og slett dårlig.

Oppløsningen på 1 280 x 720 piksler fordelt over 5 tommer er helt innafor, men også et slags minstekrav i en telefon for rundt 2 000 kroner.

Joda, skjermen i Desire 530 er oppløst nok – den er bare veldig mørk...
Det er bøttevis med trykk i hodetelefonutgangen til Desire 530, takket være en skikkelig forsterker.

På lydsiden er det bedre stilt. Ikke det at den frontmonterte høyttaleren er noe særlig å skryte av (stikkord: diskant på ville veier), men i hodetelefonutgangen er det massevis av futt. Kombinert med HTCs BoomSound-funksjon blir det svært trivelig, og Desire 530 driver selv ganske tunge hodesett godt. Det er volum i massevis, godt basstrykk og generelt et nokså detaljert og balansert lydbilde. Dette er noe HTC har vært gode på lenge.

Takket være innmaten er ikke Desire 530 spesielt morsom å spille med. Her snakker vi både hakkete og lavoppløst spilleopplevelse i vår standardtest Asphalt 8: Airborne. Lette ting kjører fint, men eksempelvis Pokémon GO var ikke med på notene. Vi ble kastet ut flere ganger, og når det først kjørte gikk både opptegning og navigering sakte. For ikke å snakke om at batteriet forsvant ned i et bunnløst svart hull.

En artig liten detalj vi oppdaget under testen var at Desire 530 ikke ville synkronisere volumet sitt mot bluetooth-høyttalere. Altså måtte vi stille begge enhetene individuelt. Vi kan imidlertid ikke utelukke om dette gjelder kun vår enhet eller er gjengs oppførsel.

Samtalelyden er forresten bra, og vi opplevde Desire 530 som høylytt. Dog, muligens litt skarp til tider.

Dobbelt opp av flere ting og litt laber funksjonalitet

HTCs egen mailklient i all sin prakt. Den er noe mindre brukervennlig enn Googles egen.

I toppmodellen HTC 10 har HTC ryddet bort nær sagt alt som finnes av bloatware, deriblant doble apper som både de selv og Google stiller med. I Desire 530 har man ikke vært like nøye, og vi finner både store mengder bloatware og konkurrerende apper. Både Meldinger, E-post, Kalender, Galleri og Internett er HTC-apper Google har sitt eget, forhåndsinnstallerte sidestykke til.

VENSTRE: Videoredigeringsappen Zoe. MIDTEN: Bilderedigering. HØYRE: Kontaktappen.

HTC stiller også med en rekke verktøy, som for eksempel Kalkulator, Taleopptak, Lykt, Vær, Bilderedigering og Zoe Videoredigering. Sistnevnte er en hendig videoredigeringsapp som lar deg klippe sammen, trimme, tematisere og ikke minst legge lyd til videoer du har tatt med mobilen på farten. Vi synes det fungerer greit, men det kan nok også fort være verdt å se etter mer avanserte alternativer om du først skal drive med slikt.

Av skrivebordsløsninger er det Googles egen Office-pakke som gjelder, i form av de velkjente Dokumenter, Regneark og Presentasjoner. Dette er gode og nokså avanserte løsninger, som vi både liker og bruker til daglig. Det trengs ikke noe mer for den jevne bruker, og da er det helt greit at HTC har gått for dette. Noen notat-app finnes ikke forhåndsinstallert, så det må man finne selv om man trenger det. Tastaturet er for øvrig HTCs eget, og er litt så som så. Prediksjonen kunne vært bedre, og personlig foretrekker undertegnede Swiftkey fremfor dette.

Det er som nevnt to mail-klienter: HTCs egen og Gmail. Av disse fungerer Gmail desidert bedre, og er både penere, mer oversiktlig og mer intuitiv i bruk. Begge to støtter for øvrig Exchange, så her er det bare å slå seg løs med jobbmail.

HTC Sense har med seg en rekke finurligheter. Til venstre: tastaturet og innstillingene dets. I midten: overføringsverktøyet fra en telefon til en annen. Til høyre: batterimenyen og nettleseren til HTC.

Hva angår øvrige nyttefunksjoner, så har HTC gjemt noe i innstillingsmenyene. Du finner både en strømsparingsfunksjon og Ekstrem strømsparing, hvor sistnevnte begrenser funksjonalitet og ytelse sterkt. Begge to begrenser imidlertid lysstyrken på skjermen, så for å overleve sommerdagene med den blasse skjermen har vi brukt dem svært lite.

En annen fiffig sak er HTC Connect, som lar deg spille av medier fra telefonen til nær sagt alle mulige mediebokser – inkludert både Chromecast og og via Apple AirPlay (!).

Det blir imidlertid fort klart at Desire 530 ikke er den telefonen vi kjenner til som stiller sterkest på funksjonalitetssiden. Veldig mange andre har både oppryddings-, sikkerhets- og tilgjengelighetsfunksjonalitet som overgår dette med glans.

Et kamera som ikke filmer i Full HD!

Bildene fra Desire 530 byr på dårlig fargegjengivelse og detaljomfang. Førstnevnte synes tydelig til høyre i bildet (treet og klippen), mens de utsmurte detaljene synes godt i trærne til venstre. Bildet er tatt med HDR, men selv da er himmelen utbrent.
Grensesnittet i kameraappen er noe foreldet, men greit. Verre er det at man sliter med å se det man fotograferer, og at bildene blir så dårlige.

Vi måtte blunke to ganger da vi så oppløsningen på hovedkameraet i HTCs nye budsjettmodell. 8 megapiksler er alt som står til rådighet, men i standardformat (16:9) betyr dette en maksimal oppløsning på 6 megapiksler. Det er lite. I tillegg er blendertallet på f/2,4, noe som vorder dårlig for bilder i dårlig lys – skjønt, bildebrikken skal være såkalt bakbelyst, og kan dermed bøte noe på dette.

I teorien ihvertfall. Bildene Desire 530 spytter ut er ofte både uskarpe, blasse og fulle av alskens aberrasjoner. Spesielt objekter ut mot sidene i et bilde får ofte en slags «glorie» i en eller annen obskur farge.

Skarpe bilder får man stort sett kun med enkelhet i fullt dagslys, og i innebelysning – eksempelvis på Oslo S – er det svært vanskelig å få helt skarpe bilder. Vidvinkel kan du se langt etter.

Å ta bilder i dunklere lysforhold er ingen god idé – hverken på Oslo S (venstre) eller nattklubber som Horgans (høyre).

Kontrasten er forresten lite imponerende, og bruker du ikke HDR sliter kameraet sterkt med både lyse og mørke områder. Dersom du formodentlig skulle finne på å bruke HDR, så må du uten unntak vente i minst tre sekunder før neste bilde kan knipses. Med HDR blir bildene mer balanserte, men både fargene og detaljnivået lider av prosesseringen. Aberrasjonene øker også i omfang.

Sminkefunksjonen er ganske begredelig, men kan heldigvis skrus av når HDR ikke benyttes.
Eksempler på HDR-bilder tatt med Desire 530. Joda, det blir bedre, men det blir også problemer på veien.

Det er HDR også på frontkameraet, men da er du låst til et et digitalt sminkenivå. Det blir fort litt mye av det gode, men uten kan det heldigvis skrus av helt. Bildene herfra blir egentlig mer som forventet, selv om kameraet slett ikke er hverken vidvinklet eller spesielt lysfølsomt (f/2,8).

Og vil du filme, sier du? Vel, takket være at HTC har valgt Snapdragon 210 under panseret stanger du i taket allerede ved HD-opptak. Vi trodde tiden var over da en telefon ble lansert uten mulighet for å filme i 1 920 x 1 080 piksler, men den gang ei. Filmen som spyttes ut er også begredelig, med null stabilisering og lav toleranse for store kontraster.

Vi fatter ikke hva HTC har tenkt her. Selv prosessoren hakket over, Snapdragon 212, kan filme i Full HD, og ville vært et bedre valg. Men igjen: her hadde det uansett vært på sin plass med en prosessor fra Qualcomms 400-serie i første omgang.

Grensesnittet i kameraappen er for øvrig pent og greit, om enn noe gammeldags i utformingen. Galleri-appen er derimot ganske håpløs, og krever eksempelvis hele tre steg inn i menyer for å kunne slette flere bilder i slengen.

Konklusjon: HTC har sendt feil telefon til Norge

Nei, dette har dere ikke fått til, HTC.
Kameraet er ganske begredelig.

Vi vil så gjerne like Desire 530, men klarer det bare ikke. Designet er i utgangspunktet svært vellykket, og telefonen kommer til å bli lagt merke til i butikkvinduene. Byggekvaliteten er ok, grensesnittet særegent men pent og HTC Sense et fullgodt alternativ til standard Android.

Der det skorter er først og fremst på, vel, alt det viktigste. Desire 530 har ikke en god skjerm, kameraene er elendige og har spesifikasjoner som hører til flere år tilbake og ytelsen er det dårligste vi har opplevd i hele 2016.

Ja, faktisk skal vi ganske mange år tilbake før dette var gjengs oppførsel blant markedsferske modeller her på berget.

Legg til at batteriet på skarve 2 200 mAh som oftest ikke holder til en dags bruk (mye takket være skjermen, som må stå fullt påslått hele tiden), så har du en oppskrift på en dårlig telefon. Med et hederlig unntak av hodetelefoninngangen er det enkelt og greit ingenting vi liker med Desire 530. Og forresten: baksiden samler fettmerker over en lav sko.

Desire 530 er ikke så veldig tynn, men ligger behagelig i hånden.

Ser vi på feltet, så blir det klart at Desire 530 kommer dårlig ut både pris- og spesifikasjonsmessig. Samtlige av følgende modeller er svært mye mer trivelige å bruke, og koster det samme eller bare noen hundrelapper ekstra:

Vi sitter i bunn og grunn igjen med følelsen av at HTC har sendt oss feil telefon. Altså Norge, ikke redaksjonen. Hvorfor kunne de ikke rett og slett droppet Desire 530 i sin helhet, og satset alle pengene sine på Desire 630? Her får du innmat som står i stil og kan konkurrere med resten av markedet, et bedre kamera, mer minne og det samme kule designet.

Men denne modellen ser dessverre aldri ut til å komme hitover. Synd, for den kunne ha reddet budsjettmarkedet for HTC. Slik det er nå er det bare én ting å si: styr unna. Desire 530 er den desidert verste nymobilen du kan kjøpe akkurat nå.

Vi har også testet HTCs toppmodell:
TEST: HTC 10 er en fantastisk mobil »

HTC Desire 530
3
Dårlig

HTC Desire 530

sitatDesire 530 er det dårligste nymobilkjøpet du kan gjøre akkurat nå

Fordeler

 • +
  Sprekt og unikt design
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  Hodetelefoninngang med skikkelig futt
 • +
  Særegent og pent menysystem

Ting å tenke på

 • Annenrangs prosessor
 • Svært dårlig opplevd ytelse
 • Lavoppløst og lite lyssterkt kamera
 • ...og video bare opp til 720p!
 • Veldig lyssvak skjerm med dårlig innsynsvinkel
 • Baksiden blir raskt fettete
 • Burde kostet halvparten av det den gjør
 • Får hikke og problemer over en lav sko
 • Flere små (men irriterende) bugs
 • Gammeldagse og lite intuitive løsninger i menysystemet
annonse