På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Dette er rett og slett latterlig mye telefon for pengene
Lynrask fingeravtrykksleser og metalldesign for under 3 000 kroner – ja takk!
Innhold
- Introduksjon og design
- Ikke lillebror på alle områder
- Lynrask fingeravtrykksleser på billigsalg
- Tungt tilpasset menysystem – men får Android 6.0
- Førsteinntrykk av menyer og hurtighet
- Bruk, ytelse og konklusjon
- Laber ytelse på papiret, men kvikk i responsen
- Grei batteritid som kan forlenges betraktelig
- Kontorapp med vanvittig mye valg
- God på underholdning – men vi vil velge spillene våre selv!
- Uendelige tilpasningsmuligheter og en svært nyttig fingeravtrykkssensor
- Et kamera som gjør jobben sin
- Konklusjon – ekstremt mye mobil for pengene
Introduksjon og design
Ting som er for gode til å være sanne er gjerne det, men da vi testet Huawei Honor 7 i fjor møtte vi både ordtaket og fordommene våre i døra. Telefonen kostet bare 3 500 kroner, men var like godt utstyrt som telefoner til flerfoldige tusenlapper mer. Resultatet ble en klar anbefaling fra vår side.
Nå har også lillebroren til Honor 7 dukket opp på markedet, i form av Honor 5X. Denne har en startpris på bare 2 790 kroner, men er nesten like godt utstyrt som storebroren. Så hva er egentlig forskjellene?
Ikke lillebror på alle områder
Rent størrelsesmessig blir det feil å kalle Honor 5X for «lillebror». Her har man gått for et 5,5 tommers LCD-panel, mot 5,2 tommer i Honor 7. Begge telefonene har Full HD-oppløsning, hvilket betyr at pikseltettheten vil være noe mindre i Honor 5X – noe du sannsynligvis ikke vil merke.
Designmessig er Honor 5X svært lik Honor 7, og det er utelukkende positivt. Det betyr nemlig et stilig og slankt unibody-design nesten utelukkende i metall – ikke hverdagskost for en telefon i denne prisklassen. Lagt ved siden av en iPhone 6S står ikke Honor 5X noe tilbake på design – kudos!
I topp og bunn av telefonen finner vi imidlertid to plastdeksler som forsøker så godt de kan å kamuflere seg som metall, noe de også klarer bra. De virker solide, og smelter sammen med metallet rundt bedre enn de gjorde på Honor 7. Vi tipper plastbitene har med design så vel som med plasseringen av antenner å gjøre.
Fronten av Honor 5X preges av den store skjermen, som omsluttes av en svart ramme.
Når skjermen er av hjelper denne rammen telefonen med å lyve på seg tynnere rammer på utsiden – et fint designtrekk, synes vi. De gullfargede rammene rundt ellers er uansett nokså sparsomme, og gjør fotavtrykket ganske mye mindre enn iPhone 6S Plus med like stor skjerm.
Bunnen av telefonen har telefonen nærmest stjålet fra Apple, med ladeinngang i midten, to skruer på sidene av denne og høyttalergrill på utsiden av disse igjen. Sidene er på sin side enkle, med en frest aluminiumskant som skrår over fra baksiden.
Knappene er teksturerte og enkle og gripe, men det er uvant at de sitter så høyt oppe på telefonen og at volumknappene er over strømknappen. Med det sagt, så bruker undertegnede også en Xperia Z3 til daglig, og har derfor fullstendig motsatt oppsett svidd inn i muskelminnet.
Lynrask fingeravtrykksleser på billigsalg
Det første vi biter oss merke i ved denne telefonen er fingeravtrykksleseren som sitter på baksiden. Teknikken er den samme som hos Honor 7, hvilket burde bety en lynraskt og presis sensor.
Huawei lover jo selv at innloggingen kun skal ta 0,5 sekunder, og førsteinntrykket er tilsvarende – dette går minst like raskt og lett som i mange konkurrenters toppmodeller. Leseren er også noe mer tilgjengelig plassert her enn på Honor 7, og den lavere plasseringen sørger også for at kameraet sjeldnere blir tilsmusset.
Foruten dette kommer Huaweis fingeravtrykkslesere også med et lass ekstrafunksjoner, blant annet en kjekk pekeplatefunksjon. Dette kommer vi tilbake til.
Tungt tilpasset menysystem – men får Android 6.0
På innsiden av telefonen er det Android 5.1.1 som surrer og går, men dét er ikke så lett å se med en gang. Med Huaweis EMUI 3.0 på toppen er Huaweis telefoner de kanskje aller tyngst tilpassede på hele markedet. Undertegnede synes det er nokså vellykket, om enn litt vel iOS-inspirert til tider. Her er det gjennomsiktighet, duse farger og tynne linjer som gjelder.
Om du liker EMUI er mest av alt en smakssak, og for eksempel den forsvunne appmenyen kan forvirre noen. Her får du i stedet kun hjemskjermer, med apper spredt utover.
Ellers er det også verdt å merke seg at Huaweis Android-verden gir deg helt ekstreme mengder tilpasningsmuligheter. Det virker som det alltid finnes en undermeny for alle valg, og når du til slutt når bunnen er det som regel mange bokser å huke av eller på.
Det aller meste er faktisk ganske nyttig, men krever litt innsats fra brukeren. Om du ikke ønsker så mange valg, så tilbys det også en enkel startmeny med kun de viktigste valgene.
En oppdatering til Android 6.0 og EMUI 4.0 er for øvrig allerede bekreftet.
Førsteinntrykk av menyer og hurtighet
På innsiden av Honor 5X sitter det en Qualcomm-prosessor av nyere dato, nærmere bestemt Snapdragon 616. Dette er i motsetning til Honor 7, som er utstyrt med en HiSilicon-prosessor fra Huawei selv.
Prosessoren er åttekjernet og gir telefonen godt med fraspark til daglig bruk. Å navigere seg gjennom menyene eller sveipe mellom startskjermer går som en lek, og alt av apper kjører fint. Det er noe lugging, men det merker man fint lite til med mindre man har veldig mange apper aktivert samtidig.
Dog, vi opplevde tidvis at noen prosesser tok et sekund eller to ekstra, eller at en app sluttet å svare. Dette er imidlertid forbigående problemer, og løses lett.
Dette er altså kun førsteinntrykket – men hva blir dommen?
Huawei Honor 5X
Har du tre tusenlapper å bruke på mobil nå, så er det Honor 5X du skal ha.
Fordeler
- +Lynrask og presis fingeravtrykksleser
- +Massevis av (nyttige) ekstrafunksjoner
- +Pent design i metall
- +Hevet kant rundt skjermen
- +Støtte for to SIM-kort OG minnekort
- +Skarp og god skjerm
- +Ekstremt mye mobil for pengene
- +God opplevd ytelse
- +Høy lyd i høyttaleren
- +Aktiv støydemping ved samtaler
Ting å tenke på
- —Middels kamera – sliter i dårlig lys
- —Tidvis litt lugging
- —Fislete lydbilde fra høyttaleren
- —Nedlesset med apper – en del kan avinstalleres
- —EMUI krever tilvenning
- —Dårlig lyd på videoopptak
Bruk, ytelse og konklusjon
Huawei Honor 5X er nok myntet på kjøpere som er ute etter en premiumtelefon, men som også har et ønske om å spare penger. Det er jo nøyaktig det den er: en billig mellomklassemobil som ser ut og føles som den skulle ha kostet flerfoldige tusenlapper mer.
Ett av de viktigste salgspunktene er altså fingeravtrykkleseren, som få andre telefoner i denne prisklassen kan skryte av å ha.
Men har Huawei virkelig klart å kutte prisen så drastisk uten å samtidig ofre noe annet?
Laber ytelse på papiret, men kvikk i responsen
Som nevnt tidligere virker Honor 5X å fungere fint i det daglige. Etter å ha brukt telefonen over en lengre periode er vi fortsatt enige i dette utsagnet, men må også presisere at den er slappere enn både Honor 7 og alle toppmodeller på markedet. Ikke så overraskende, siden brikken på innsiden er mer sparsom med kreftene og det «bare» er 2 GB minne (RAM).
Dette merkes først og fremst når man har mange apper aktivert samtidig, eller hvis man forsøker å gjøre mye på svært kort tid. Da kan telefonen ta seg en tenkepause til tider, og med mindre du renser systemet vil også animasjoner og menysystemet bli mindre responsivt og tregere.
Med det sagt: den opplevde ytelsen er svært god med tanke på prisen, og at det lugger noe er derfor ikke spesielt overraskende. Grafene under viser nok en gang at målt og opplevd ytelse er to vidt forskjellige ting:
Grei batteritid som kan forlenges betraktelig
Batteritid er essensielt i enhver mobiltelefon. Med et batteri på 3 000 mAh klarer Honor 5X seg fint gjennom dagen, men du må – som med de fleste mobiler – belage deg på å lade hver natt. Dersom du virkelig går inn for det er det imidlertid mulig å få betydelig lengre batteritid, gjennom flere nyttige funksjoner Huawei har lagt inn. Du har for eksempel en egen «Smart»-modus, som begrenser ytelsen og nettverksbruken, og også en «Ultra»-modus som kun lar deg beholde de aller mest grunnleggende funksjonene på telefonen.
Videre kan du også hindre én og én app fra å kjøre mens skjermen er av, og telefonen vil varsle deg om en app bruker uhensiktsmessig mye strøm. Du kan også velge å kjøre en optimering, der du får oversikt og enkel kontroll over alt som kan gjøres for å bedre batteritiden. Smart!
Samtaler med Honor 5X er en fryd, med god samtalelyd og en egen mikrofon på toppen av telefonen for aktiv støykansellering. Å sende meldinger er ikke en like stor fryd, men det har mest av alt med tastaturet å gjøre. Swype-tastaturet til Huawei føles rotete og lite responsivt, så vi byttet det raskt ut med vår favoritt – SwiftKey. Da ble det igjen fred i paradis.
Ellers er det verdt å nevne at også Honor 5X i likhet med den nylig testede Fairphone 2 har både to SIM-kortsport og minnekortplass.
I Honor 7 måtte du velge mellom minnekort og ekstra SIM, gjennom en kombinert plass, så dette er en langt bedre løsning. Fordelen med tvilling-SIM er i all hovedsak at du kan ha to telefonnumre samtidig – nyttig når du er i utlandet og har et lokalt SIM-kort, for eksempel.
Kontorapp med vanvittig mye valg
På produktivitetssiden har Huawei utstyrt Honor 5X med skrivebordsappen WPS Office fra utvikleren Kingsoft. Dette er en grei løsning om du skriver et dokument i ny og ne, og har dessuten både regneark, presentasjoner, dokumenter og notater samlet i én app.
Dette kan være litt forvirrende, men mange vil nok også sette pris på det. Appens grensesnitt ser ut som en blanding av Googles og Huaweis grensesnitt, og om det er pent får være opp til den enkelte å bedømme.
Faktum er imidlertid at WPS Office er nokså avansert, og at også Kingsoft i likhet med Huawei er litt for glad i å pepre menyene med valg. Litt for mange valg, synes vi. Skal vi skrive avanserte dokumenter, velge sideskift, sette inn kommentarer og legge inn grafer så bruker vi uansett datamaskin. Googles skrivebordsløsning er imidlertid bare en appbutikk unna, så det er lett å bytte ut dette.
På mail-siden er det enten den innebygde mail-løsningen til Huawei eller Gmail du har å velge mellom. Heller ikke denne telefonen har fått støtte for Exchange i Gmail, så om du har en jobbmail må du se til Huaweis løsning eller en annen app. Litt synd, men heller ikke uvanlig.
For å lagre alle disse herlighetene er det 16 GB innebygget lagring, som heldigvis kan utvides med minnekort og skyløsninger.
God på underholdning – men vi vil velge spillene våre selv!
Med 5,5-tommers Full HD-skjerm burde alt ligge til rette for at Honor 5X skal fungere godt som underholdningsmaskin. Skjermen i seg selv er svært lyssterk, og stanger ikke i taket før på 555,2 lumen i vår test. I anledning en annen sak målte vi også fargegjengivelsen på Honor 5X, og fant ut at også fargene er ganske presise. Spesielt blått treffer svært bra, men hvitbalansen som helhet trekkes – ikke uventet – mot et ganske kjølig bilde.
Resultatet er uansett en skarp og fin skjerm, som fungerer bra både inne og i sterkt sollys. Filmtitting er heller ikke noe problem på Honor 5X, men det anbefales å bruke ørepropper eller hodetelefoner – høyttaleren er nemlig ikke mye å skryte av. Ja, den spiller skikkelig høyt, men lydbildet er flatt, uengasjerende og direkte skarpt noen ganger.
Til spill fungerer det bedre, der lydkvalitet ikke har like mye å si. Grafikkbrikken svelger unna det vi kunne finne av spill, og kjører dem uten besvær. Under spilling og filmtitting kan det bli noe varmeutvikling i bunn av telefonen, men ikke plagsomt mye.
Noe som derimot er plagsomt, er at det følger med så mye unødvendig programvare. Spesielt gjelder dette på spillfronten, der spillselskapet Gameloft har pepret en egen mappe med en rekke spill de også vil ha deg til å kjøpe. Dette ble raskt avinstallert.
Ellers kan vi nevne at lyden fra hodetelefonutgangen er helt på det jevne, og at øreproppene som følger med spiller grumsete og ser ut som en kvasi-kopi av Apples EarPods.
Uendelige tilpasningsmuligheter og en svært nyttig fingeravtrykkssensor
Huawei er som tidligere nevnt gode på tilpasningsmuligheter, og i menyene på Honor 5X er det et hav av valg. Noen av valgene er mer nyttige enn andre, og spesielt fingeravtrykkssensoren har en rekke funksjoner vi kommer til å savne i andre mobiler. Den har nemlig pekeplatefunksjonalitet, for eksempel:
- Gå tilbake – Berør
- Tilbake til startsiden – Berør og hold
- Ta bilde/video – Berør og hold mens kameraappen er åpen
- Besvar anrop – Berør og hold
- Stopp alarm – Berør og hold
- Vis nylig brukte apper – Skyv opp
- Vis varslingspanel – Skyv ned + berør to ganger for å fjerne varsler
Alt det ovenfornevnte er rett og slett genialt, og ved selfier er det veldig greit å kunne trykke også på baksiden. Undertegnede tar stadig seg selv i å både stryke, tappe og holde intenst på baksiden av andre telefoner – til liten nytte, selvfølgelig.
Utover fingeravtrykkssensoren er det også mange andre nyttige valg. Du kan for eksempel skru på «Lommemodus», som øker vibrering og ringelyd når telefonen ligger i lomma eller en sekk.
Hanskemodus er også på plass, sammen med dobbelttapping på skjermen for å vekke den, mulighet for å vende telefonen for å skru av lyd, risting for automatisk organisering av apper og en knokefunksjon. Sistnevnte lar deg tegne bokstaver når skjermen er av, som automatisk starter forhåndsdefinerte programmer.
Både hurtigvalgene og bunnknappene kan også tilpasses stort, og aktiverer du enhåndsmodus kan du stryke over sistnevnte for å få en miniversjon av den store skjermen – perfekt for enhåndsbruk. Og nevnte vi at Huawei lager helt enorme mengder omfattende temaer og design til EMUI?
Mulighetene for tilpasning i Honor 5X virker nærmest endeløse.
Et kamera som gjør jobben sin
Honor 5X knipser bilder i 13 megapikslers oppløsning, og får i de fleste tilfeller jobben gjort. I dagslys har kameraet få problemer, og bildene blir skarpe gode. I utfordrende lysforhold blir det naturligvis større problemer, men mindre enn vi fryktet. HDR-modusen gjør for eksempel underverker for å redde bilder i sterkt sollys.
Av andre funksjoner kan både «Panorama», «All fokus» og «Beste bilde» nevnes. Førstnevnte er innlysende, og sistnevnte tar mange bilder i rask rekkefølge. Den midterste lar deg justere fokus i etterkant, ved å ta flere bilder raskt etter hverandre og vise det som én fil.
Også på videosiden har Honor 5X noen triks opp i ermet. Du kan for eksempel filme i saktefilm, med 120 fps i 720p, og aktivere en egen «skjønnhetsmodus». Skjønnhetsmodusen er ikke aktivert som standard, men det er derimot 720p-oppløsningen.
Skrur du opp til 1080p kan du imidlertid ikke slå på førstnevnte. Det er det uansett ikke så mye vits i, for det eneste som skjer er at bildet blir litt varmere og støyfjerningen mer aggressiv.
I motsetning til andre Huawei-mobiler som Honor 7 og Mate 8 er det imidlertid ikke noen form for manuelle instillinger her, utenom faste ISO-hakk og forhåndsredigering av bildet.
Frontkameraet er en helt gjennomsnittlig opplevelse, og er som før utstyrt med den ekstremt aggressive skjønnhetsmodusen. Om du ikke rører denne vil imidlertid ikke de 5 megapikslene volde deg særlig stor smerte eller vonde drømmer – bare se på kollegaen min i denne saken!
Se også bildekarusellen nederst for flere eksempelbilder.
Konklusjon – ekstremt mye mobil for pengene
At Honor 5X er en telefon med mye godt på lager er det lite tvil om. Her får du et brukbart og lettbetjent kamera, god opplevd ytelse, massevis av nyttig ekstrafunksjonalitet og et svært lekkert og solid design.
At telefonen plasserer seg i et segment der konkurransen har hardnet skikkelig til den siste tiden er det heller ikke tvil om. I skrivende stund finner du blant annet disse lekkerbiskenene i noe tilsvarende prissegment:
- Samsung Galaxy A3 (2016) – 2 777
- LG Nexus 5X – 2 990 kroner
- Huawei Honor 7 – 3 190 kroner
- Motorola Moto X Play – 3 290 kroner
- Huawei Ascend P8 – 3 458 kroner
- Sony Xperia M5 – 3 490 kroner
- Samsung Galaxy A5 (2016) – 3 490 kroner
- LG G4 – 3 490 kroner
Både storebror Honor 7 og den utgående toppmodellen Ascend P8 fra Huawei selv er altså direkte konkurrenter til Honor 5X, sammen med Google-mobilen Nexus 5X. Resten av mobilene er også gode konkurrenter, og selv den nokså ekstreme, tidligere toppmodellen LG G4 fås for knapt 700 kroner mer. Da får du samme skjermstørrelse som Honor 5X, men langt høyere oppløsning, et totalt overlegent kamera og mye bedre ytelse. Dette går på bekostning av design.
Er design viktig er altså både Honor 7, Ascend P8 og Galaxy A5 (2016) sterke konkurrenter. Spesifikasjonene er jevnt over litt bedre, spesielt på de to førstnevnte.
Med det sagt, så er det nå en gang slik at de faktisk koster mer. Har du under 3 000 kroner å bruke på en smartmobil er det trolig ingen telefon som gir deg så mye for pengene som Honor 5X. Som en ren bonus kan du lure folk til å tro at du har kjøpt et mye dyrere produkt enn du egentlig har.
La gå – Honor 5X har ikke NFC, kan ikke filme i 4K og er ikke den aller tynneste på markedet. Men den ser flott ut, er en fryd å bruke, har en lynrask og helt unik fingeravtrykkssensor og en super skjerm – samtidig som den koster mindre enn alle konkurrentene. Sånt blir det anbefaling av.
Se karakterer og oppsummering rett etter bildegalleriet under!
Fikk du ikke med deg testen vår av Honor 7?
Test: Her får du ekstremt mye mobil for pengene »
Huawei Honor 5X
Har du tre tusenlapper å bruke på mobil nå, så er det Honor 5X du skal ha.
Fordeler
- +Lynrask og presis fingeravtrykksleser
- +Massevis av (nyttige) ekstrafunksjoner
- +Pent design i metall
- +Hevet kant rundt skjermen
- +Støtte for to SIM-kort OG minnekort
- +Skarp og god skjerm
- +Ekstremt mye mobil for pengene
- +God opplevd ytelse
- +Høy lyd i høyttaleren
- +Aktiv støydemping ved samtaler
Ting å tenke på
- —Middels kamera – sliter i dårlig lys
- —Tidvis litt lugging
- —Fislete lydbilde fra høyttaleren
- —Nedlesset med apper – en del kan avinstalleres
- —EMUI krever tilvenning
- —Dårlig lyd på videoopptak