TestHuawei Honor 5X

Dette er rett og slett latterlig mye telefon for pengene

Lynrask fingeravtrykksleser og metalldesign for under 3 000 kroner – ja takk!

Introduksjon og design

Ting som er for gode til å være sanne er gjerne det, men da vi testet Huawei Honor 7 i fjor møtte vi både ordtaket og fordommene våre i døra. Telefonen kostet bare 3 500 kroner, men var like godt utstyrt som telefoner til flerfoldige tusenlapper mer. Resultatet ble en klar anbefaling fra vår side.

Nå har også lillebroren til Honor 7 dukket opp på markedet, i form av Honor 5X. Denne har en startpris på bare 2 790 kroner, men er nesten like godt utstyrt som storebroren. Så hva er egentlig forskjellene?

Ikke lillebror på alle områder

Rent størrelsesmessig blir det feil å kalle Honor 5X for «lillebror». Her har man gått for et 5,5 tommers LCD-panel, mot 5,2 tommer i Honor 7. Begge telefonene har Full HD-oppløsning, hvilket betyr at pikseltettheten vil være noe mindre i Honor 5X – noe du sannsynligvis ikke vil merke.

Designmessig er Honor 5X svært lik Honor 7, og det er utelukkende positivt. Det betyr nemlig et stilig og slankt unibody-design nesten utelukkende i metall – ikke hverdagskost for en telefon i denne prisklassen. Lagt ved siden av en iPhone 6S står ikke Honor 5X noe tilbake på design – kudos!

I topp og bunn av telefonen finner vi imidlertid to plastdeksler som forsøker så godt de kan å kamuflere seg som metall, noe de også klarer bra. De virker solide, og smelter sammen med metallet rundt bedre enn de gjorde på Honor 7. Vi tipper plastbitene har med design så vel som med plasseringen av antenner å gjøre.

Designet på Honor 5X er lekkert og gjennomført. Knappene har en tekstur, noe vi setter pris på.
Huawei har lykkes med utseendet på telefonen.

Fronten av Honor 5X preges av den store skjermen, som omsluttes av en svart ramme.

Når skjermen er av hjelper denne rammen telefonen med å lyve på seg tynnere rammer på utsiden – et fint designtrekk, synes vi. De gullfargede rammene rundt ellers er uansett nokså sparsomme, og gjør fotavtrykket ganske mye mindre enn iPhone 6S Plus med like stor skjerm.

Bunnen av telefonen har telefonen nærmest stjålet fra Apple, med ladeinngang i midten, to skruer på sidene av denne og høyttalergrill på utsiden av disse igjen. Sidene er på sin side enkle, med en frest aluminiumskant som skrår over fra baksiden.

Knappene er teksturerte og enkle og gripe, men det er uvant at de sitter så høyt oppe på telefonen og at volumknappene er over strømknappen. Med det sagt, så bruker undertegnede også en Xperia Z3 til daglig, og har derfor fullstendig motsatt oppsett svidd inn i muskelminnet.

Lynrask fingeravtrykksleser på billigsalg

Det første vi biter oss merke i ved denne telefonen er fingeravtrykksleseren som sitter på baksiden. Teknikken er den samme som hos Honor 7, hvilket burde bety en lynraskt og presis sensor.

Fingeravtrykksleseren er lynrask og presis, og bedre plassert enn på Honor 7. Kameraet ser også lekkert ut, med små sirkeldetaljer a là Samsung Galaxy S7.

Huawei lover jo selv at innloggingen kun skal ta 0,5 sekunder, og førsteinntrykket er tilsvarende – dette går minst like raskt og lett som i mange konkurrenters toppmodeller. Leseren er også noe mer tilgjengelig plassert her enn på Honor 7, og den lavere plasseringen sørger også for at kameraet sjeldnere blir tilsmusset.

Foruten dette kommer Huaweis fingeravtrykkslesere også med et lass ekstrafunksjoner, blant annet en kjekk pekeplatefunksjon. Dette kommer vi tilbake til.

Tungt tilpasset menysystem – men får Android 6.0

På innsiden av telefonen er det Android 5.1.1 som surrer og går, men dét er ikke så lett å se med en gang. Med Huaweis EMUI 3.0 på toppen er Huaweis telefoner de kanskje aller tyngst tilpassede på hele markedet. Undertegnede synes det er nokså vellykket, om enn litt vel iOS-inspirert til tider. Her er det gjennomsiktighet, duse farger og tynne linjer som gjelder.

Om du liker EMUI er mest av alt en smakssak, og for eksempel den forsvunne appmenyen kan forvirre noen. Her får du i stedet kun hjemskjermer, med apper spredt utover.

Ellers er det også verdt å merke seg at Huaweis Android-verden gir deg helt ekstreme mengder tilpasningsmuligheter. Det virker som det alltid finnes en undermeny for alle valg, og når du til slutt når bunnen er det som regel mange bokser å huke av eller på.

Det aller meste er faktisk ganske nyttig, men krever litt innsats fra brukeren. Om du ikke ønsker så mange valg, så tilbys det også en enkel startmeny med kun de viktigste valgene.

En oppdatering til Android 6.0 og EMUI 4.0 er for øvrig allerede bekreftet.

Førsteinntrykk av menyer og hurtighet

På innsiden av Honor 5X sitter det en Qualcomm-prosessor av nyere dato, nærmere bestemt Snapdragon 616. Dette er i motsetning til Honor 7, som er utstyrt med en HiSilicon-prosessor fra Huawei selv.

Prosessoren er åttekjernet og gir telefonen godt med fraspark til daglig bruk. Å navigere seg gjennom menyene eller sveipe mellom startskjermer går som en lek, og alt av apper kjører fint. Det er noe lugging, men det merker man fint lite til med mindre man har veldig mange apper aktivert samtidig.

Dog, vi opplevde tidvis at noen prosesser tok et sekund eller to ekstra, eller at en app sluttet å svare. Dette er imidlertid forbigående problemer, og løses lett.

Dette er altså kun førsteinntrykket – men hva blir dommen?

Huawei Honor 5X
8
Meget bra

Huawei Honor 5X

sitat"Har du tre tusenlapper å bruke på mobil nå, så er det Honor 5X du skal ha."

Fordeler

 • Krysse av
  Lynrask og presis fingeravtrykksleser
 • Krysse av
  Massevis av (nyttige) ekstrafunksjoner
 • Krysse av
  Pent design i metall
 • Krysse av
  Hevet kant rundt skjermen
 • Krysse av
  Støtte for to SIM-kort OG minnekort
 • Krysse av
  Skarp og god skjerm
 • Krysse av
  Ekstremt mye mobil for pengene
 • Krysse av
  God opplevd ytelse
 • Krysse av
  Høy lyd i høyttaleren
 • Krysse av
  Aktiv støydemping ved samtaler

Ting å tenke på

 • Bytt
  Middels kamera – sliter i dårlig lys
 • Bytt
  Tidvis litt lugging
 • Bytt
  Fislete lydbilde fra høyttaleren
 • Bytt
  Nedlesset med apper – en del kan avinstalleres
 • Bytt
  EMUI krever tilvenning
 • Bytt
  Dårlig lyd på videoopptak