Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG Nexus 5X

En slik Google-mobil har du aldri sett før

LG Nexus 5X har neste generasjon Android.

Espen Irwing Swang, Tek.no

Introduksjon

Når Google slipper en Nexus-mobil med siste versjon av sitt operativsystem, Android 6.0, kanskje bedre kjent som Marshmallow, pirres vår nysgjerrighet unektelig en smule. For hvilke smarte løsninger finner vi her, og er de egentlig så smarte når det kommer til stykket?

Viser hva du kan forvente

En test av LG Nexus 5X er nemlig ikke bare enda en mobiltest, det er like mye en kikk på hvilke funksjoner du kan vente at dukker opp i andre mobiltelefoner, etter hvert som det kommer nye Android-mobiler til, eller eldre modeller får Marshmallow-oppdateringen.

Denne høsten kommer det sågar to Nexus-mobiler. I tillegg til denne modellen fra LG, har også Huawei en Nexus klar. Sistnevnte er litt større og kraftigere enn LG Nexus 5X, som har 5,2 tommer skjerm, og omtales som folkeversjonen av Google-mobilen.

Tilhører den øvre middelklasse

I esken finner du telefonen, en lader med USB Type-C, og en kabel med Type C-plugg i begge ender. Her finnes også litt papir, men ikke øreplugger eller noen adapter for USB Type-C til standard USB. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

LG Nexus 5X ser også ut som en folkemobil, i alle fall om man med det mener en mobil folk flest skal ha råd til å kjøpe. Telefonen er i plast, kameraet stikker litt ut, og Nexus-logoen på baksiden er bare trykt på plasten. Telefonen vi har fått til test er hvit på baksiden, mens rammen og fronten er sort.

På fronten finner du også to høyttalere, en på hver side av skjermen om du holder telefonen vannrett. Disse er like, og det gjør at det er vanskelig å se hva som er opp eller ned på telefonen. Ladepluggen i bunnen og det lille kameraøyet på frontkameraet avslører likevel at det er forskjell på opp og ned, også her.

Lydutgangen er plassert under telefonen, ved siden av den nye ladekontakten.

USB Type-C

Nettopp ladepluggen er noe av det nye LG og Google bringer til torgs med denne modellen. Telefonen er den første vi har fått til test som bruker USB Type-C, den nye standarden som skal avløse Micro-USB.

USB Type-C-kontakten er atskillig større enn den gamle kontakten, men kan i likhet med Apples lightning-kontakt plasseres begge veier. Vi skal komme tilbake til fordelene og ulempene med USB Type-C.

LG Nexus 5X imponerer nok ingen med sin plastdesign, men hva med brukervennlighet og funksjonalitet?
Det kommer vi tilbake til på de neste sidene >>

LG Nexus 5X 32GB
7
Bra

LG Nexus 5X 32GB

7
Bra
sitatNexus-mobilene har sine tilhengere, men du får ikke spesielt mye for pengene

Fordeler

 • +
  Lett
 • +
  God å holde
 • +
  Bra samtalelyd
 • +
  Ingen unødige tredjepartsprogrammer
 • +
  Siste versjon av Android
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  USB Type C
 • +
  Greit kamera

Ting å tenke på

 • Ser billig ut
 • Støtter ikke minnekort
 • Musikkspilleren er litt tam
 • Foreløpig alene med USB Type C

Funksjoner, teknologi og bruk

En Nexus-mobil er en mobiltelefon som er produsert for Google, og som følgelig benytter seg av Android med Googles eget brukergrensesnitt. Tidligere har mobilprodusenter forsøkt å gi Android-mobilene noen ekstra egenskaper og et eget grafisk uttrykk for å differensiere seg fra konkurrentene.

De siste par årene har vi sett at Android har tatt opp i seg det meste av det andre produsenter lanserte først, og at andre produsenter har lagt seg tettere opp til det originale Google Android-grensesnittet.

Ikke den kraftigste maskinvaren

Slik ser den ut på baksiden. Kameraet benytter laser til rask fokusering. Sirkelen under kameraet er fingeravtrykkleseren. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Om vi ser på maskinvaren først, er dette ikke den kraftigste telefonen på markedet. Den har en Snapdragon 808-brikke med 2+4 prosessorkjerner, og 2 GB RAM. Men at det finnes kraftigere brikker betyr ikke så mye, for Nexus 5X er rask nok til de aller fleste oppgaver.

Det er først når du kjører på med mange oppgaver på en gang, og i tillegg jobber med krevende apper, at du vil kunne oppleve at enkelte operasjoner tar litt lenger tid.

Tabellen viser også at LG Nexus plasserer seg nokså midt på treet i ytelsestester. For sammenlikningens skyld har vi også merket forgjengeren Nexus 5 i denne tabellen:

Fin skjerm

Skjermen er skarp og klar med flotte farger og suverene kontraster. Oppløsningen er full HD, 1080 x 1920 piksler. Menytastene ligger inne på skjermbildet, til ergrelse for noen, men strengt tatt uten at det har større betydning. I de fleste apper hvor du vil ha glede av at hele skjermen viser innhold, forsvinner navigasjonstastene av seg selv.

USB Type-C i midten, flankert av Apples Lightning (til venstre) og MicroUSB. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En ladekontakt til besvær

Som nevnt har telefonen en ny type ladekontakt, USB Type-C. Kontakten på denne kabelen er betydelig større enn den vanlige Micro-USB-kontakten, men så er det ikke lenger en smal og en bred side på den, og det er likegyldig hvilken side som vender opp.

Fordelen med denne kabelen er altså at du slipper å snu og vende på den for å få den koblet riktig vei. Men overgangen til USB Type-C er ikke bare uproblematisk.

En ulempe er at USB Type-C-pluggen er en del større. Det spiller i praksis ikke så stor rolle. Verre er det at denne standarden er sjelden vare. Glemmer du laderen hjemme skal det godt gjøres å finne noen som kan hjelpe deg om batteriet går tomt. Ikke kan du bruke såkalte powerbanker heller, og du får ikke ladet fra USB-kontakten i bilen. For å bruke en slik må du ha en standard USB-plugg i den ene enden av ladekabelen, men LG Nexus 5X leveres med en kabel som har USB Type-C i begge ender.

Problemet hadde vært mindre om batteriet hadde vært større, men vi opplever at batterikapasiteten synker med mellom 10 og 15 prosent i timen. Dermed var telefonen som viste 100 prosent på morgene tom for strøm før arbeidsdagen var omme. Og laderen? Den hadde vi lagt igjen hjemme.

Bruken av USB Type-C betyr i tillegg at du ikke får koblet telefonen din til en PC via kabel, slik de fleste gjør om de vil overføre filer mellom PC og telefon.

Den nye MacBook-en har imidlertid støtte for USB Type-C, og flere produkter vil nok komme til. I mellomtiden kan vi anbefale en SanDisk Dual USB Drive. Denne har både USB Type-C og standard USB 3.0-kontakt. Dermed kan vi kopiere filer til og fra telefonen via SanDisk-pluggen.

Nexus 5X har en fotolampe med to lysdioder. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Brukbart kamera

Kameraet er slett ikke ille. Her har vi tatt et bilde i grålysningen. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Kameraet i telefonen tar gode bilder. Om du er fotoentusiast og vil lete etter svakheter ved kameraet, finner du det selvsagt. Enkelte later til å tro at det vi kaller et godt mobilkamera kan sammenliknes med et godt system- eller speilreflekskamera. Det kan det selvsagt ikke. Det vi sikter til er at du kan få klare og detaljrike bilder under gode lysforhold, og rimelig greie bilder også i svakt lys. Skriver du ut bildet på fotopapir i A4-størrelse og lar andre betrakte det fra en meters avstand, vil du antakelig kunne lure mange til å tro at du har brukt et ordinært kamera.

De fleste mobilbilder blir uansett aldri vist på noe annet enn mobilskjermer. Til dette bruket er kameraet i LG Nexus 5X helt utmerket. En sensor med større piksler (1,55 mikrometer) bidrar til å bedre lysfølsomheten.

Du kan filme med telefonen og få helt greie resultater, men selvsagt er det ikke snakk om kringkastingskvalitet.

På bunnen av denne siden ser du flere bilder vi har tatt med Nexus 5X.

Midt på treet som musikktelefon

LG Nexus 5X har en musikkspiller som gjør det musikkspillere flest gjør, verken mer eller mindre. Musikk-appen er Googles egen «Play Musikk», der du også kan abonnere på musikkstrømming.

Det fulgte ikke med noen øreplugger eller hodetelefoner, men det har du antakelig fra før. Lyden er litt tam, og maksvolumet er litt i underkant av det vi kunne ønsket. Vi snakker altså om en helt gjennomsnittlig musikkopplevelse.

De innbygde høyttalerne forundrer oss en smule. Til tross for at telefonen har to relativt store «høyttalergriller», på fronten, er det bare høyttaleren nederst (til høyre om du ser film) som gir lyd fra seg. Ikke spiller den særlig høyt eller bra heller. I tillegg kommer at musikkspilleren ikke har noen funksjon for lydutjevning (equalizer).

Fingeravtrykkleseren er rask og presis. Med Marshmallow skal den kunne brukes til autentisering ved kjøp. Når vi bare får Google Pay, da.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Google-grensesnittet

Programvaren du får med når du kjøper telefonen er preget av at dette er en Google-mobil. Det betyr at alle Googles apper, eller i alle fall svært mange av dem, er å finne på telefonen. Musikkspilleren er allerede nevnt, og i tillegg kommer Play Filmer, Play Spill og Play Bøker.

I en annen gruppe finner du Google Søk, Gmail, Maps, Google+, Kalender, Hangouts, nyheter og vær, YouTube og Foto. I tillegg finner du dokumenter, regneark, presentasjoner, drive (skylagring) og standardappene for klokke, kalkulator, kontakter og så videre. Selv om telefonen har en helt ny versjon av Android, er det fint lite som ser nytt ut, og appene er de vi kjenner fra før.

Første gang du bruker appen får du et varsel om at den vil ha tilgang til ett eller annet. Du kan nekte appen den tilganger du mener den ikke trenger. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Marshmallow

Hold lenge på hjem-tasten, eller trykk raskt to ganger for å åpne «Google Nå». Ellers henter du varselpanelet ved å trekke ned fra toppen av skjermen med en finger. Trekker du med to fingre får du opp snarveier til de mest brukte innstillingene. Slik fungerer det også på de fleste andre mobiler med Android.

Du har hjemmeskjermer du kan legge dine mest brukte apper og moduler (widgets) på, og du har en appmeny der alle apper er plassert fire i bredden på en lang liste du kan bla deg nedover i. Ikonene ligger på en hvit bakgrunn, og de fire du brukte sist ligger på toppen av listen. Her er også et søkefelt som gjør det enkelt å finne appen du leter etter.

Slik kan app menyen se ut. De fire siste appene ligger øverst, og listen kan gjøres lang som et vondt år. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Endringene som følger av at denne telefonen kjører Marshmallow er med andre ord ikke påfallende. Noen punkter er likevel verdt å nevne:

 • Apptillatelser: Du kan enkelt velge hvilke funksjoner hver enkelt app skal ha tilgang til på mobilen din. Før måtte du ta stilling til dette når du installerte appen, men nå blir du spurt om du vil gi tillatelse første gang funksjonen blir aktivert. Du kan enkelt redigere tillatelser når du måtte ønske det.
 • Minnebruk: I Android 6.0 Marshmallow får du mye bedre oversikt over hvor mye minne (RAM) hver enkelt app bruker. Om det viser seg at enkelte apper spiser uforholdsmessig mye av batteriet, kan du enkelt tvinge dem til å stoppe.
 • Bedre støtte for fingeravtrykk: Fingeravtrykkteknologien er nå bakt inn i operativsystemet. Det betyr at du blant annet vil kunne bruke fingeravtrykk til å låse opp enkeltapper, eller for å bekrefte kjøp i Google Play. Fingeravtrykkleseren på Nexus 5X er lynrask og presis. Du finner den på baksiden av telefonen, i form av et sirkulært felt under kameraet.
 • Automatisk sikkerhetskopiering: Marshmallow harinnebygget sikkerhetskopiering av appdata. Data lagres ubegrenset, men bare opp til 25 megabyte per app. Telefonen har ikke støtte for minnekort, men fungerer utmerket med skylagring – i alle fall så lenge du har en god nettverksforbindelse.
 • Mer effektiv strømstyring: Marshmallow har en strømsparingsfunksjon, kalt Doze. Om du ikke bruker telefonen på en stund reduseres bakgrunnsprosesser, og strømbruken optimaliseres for å forlenge batteritiden. Vi har ikke testet dette, men ifølge Google skal det gi opp mot en dobbling av standby-tiden.
 • Raskere lading: Den nye USB Type C-laderen skal kunne lade batteriet opptil tre ganger raskere enn ved standardlading.
 • Custom Tabs: Marshmallow lar utviklere benytte nettleseren Chrome på en ny måte. Følger du en lenke i en eller annen app, skal du slippe at lenken åpnes i Chrome-appen. Istedet skal fanen kunne vises i et eget tilpasset vindu på toppen av appen som initierte visningen. Vi har så langt ikke funnet apper på LG Nexus 5X som fungerer på denne måten, men vi antar det vil tilsvare måten Facebook-appen lenge har åpnet lenker på.
 • Integrering av minnekort: Nexus 5X støtter ikke minnekort, og kan følgelig ikke gjøre nytte av den nye Marshmallow-funksjonen for integrering av minnekort i systemminnet. På telefoner som støtter minnekort vil du altså kunne bruke minnekort som en del av systemminnet. Da slipper du de ulempene vi tidligere har sett med at enkelte apper ikke tillater at data lagres på minnekortet.

Det skal også komme nye funksjoner i «Google Nå», med forbedret intelligens knyttet til søk. Det er mulig dette bare ikke er klart på norsk, for det er ikke noen nye funksjoner i «Google Nå» på vårt testeksemplar. Om du ikke vet hva «Google Nå» er, så er det en funksjon der Google henter inn såkalt kontekstbasert informasjon og presenterer den på ulike «kort» som du kan bla i. Du kan for eksempel få beskjed om hendelser som vil påvirke hvor lang tid du trenger for å komme deg på jobb eller for å rekke en avtale. Du kan få varsler når favorittlaget skårer mål, se været på stedet du planlegger å reise til og mye annet.

Hva som skal vises, når og hvor, er det du som avgjør fra innstillingspanelet i «Google Nå».

Googles kontorløsning

Kalenderen gir god oversikt. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Appene som brukes til filbehandling er basert på Googles egen programvare. Ikke så underlig, med tanke på at dette er en Google-mobil. Men om du heller vil bruke de litt mer funksjonsrike Microsoft-appene kan du laste ned disse gratis.

Ellers er det lite å utsette på kontorappene til Google. En fin ting er den tette integrasjonen mot Google Disk, som gjør at du kan jobbe med samme dokument på flere enheter uten å måtte sende det hit og dit. Trykker du «lagre» på én enhet, er dokumentet med endringer lagret også på de andre.

God lyd ved samtaler

Lyden i telefonen er god. Det gjelder for begge ender av samtalen, selvfølgelig under forutsetning av at den andre telefonen er av tilsvarende kvalitet (HD Voice). Men om du sliter med dårlig hørsel vil du kanskje ønske deg en telefon der du kan kjøre volumet enda høyere. Du kan også bruke hodetelefoner med Bluetooth. Flere av disse har også god passiv demping så du ikke blir like plaget av forstyrrelser som følge av støy i omgivelsene.

Det vi ikke finner på LG Nexus 5X er støtte for teleslynge.

Alt fungerer som det skal

I perioden vi har testet telefonen har vi ikke oppdaget noen skavanker eller «bugs». At noe ikke virker helt som forventet er ikke uvanlig på telefoner som benytter seg av et OS som nettopp har gjennomgått en del forandringer. De siste oppdateringene fikk vi på fredag, og antakelig vil det ganske snart komme en oppdatering eller to til for å fintrimme programvaren. Vi har imidlertid ikke kommet over noen feil det haster å få rettet opp i.

Er dette en mobil du bør bruke penger på?
På neste side feller vi dommen >>

Bilder tatt med Nexus 5X:

LG Nexus 5X 32GB
7
Bra

LG Nexus 5X 32GB

7
Bra
sitatNexus-mobilene har sine tilhengere, men du får ikke spesielt mye for pengene

Fordeler

 • +
  Lett
 • +
  God å holde
 • +
  Bra samtalelyd
 • +
  Ingen unødige tredjepartsprogrammer
 • +
  Siste versjon av Android
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  USB Type C
 • +
  Greit kamera

Ting å tenke på

 • Ser billig ut
 • Støtter ikke minnekort
 • Musikkspilleren er litt tam
 • Foreløpig alene med USB Type C

Alternativer og konklusjon

LG Nexus 5X har fått mye oppmerksomhet, først og fremst fordi det er en Nexus-mobil som kommer med Googles flunkende nye Android Marshmallow. Men skyver vi hypen til side er det lite ved denne telefonen som påkaller særlig entusiasme. Nå er dette heller ikke ment å være noen luksusmobil som strutter av krefter og funksjoner, men vi må nok innrømme at vi hadde litt større forventninger enn det LG klarer å innfri.

Sidetastene er stive med skarpe kanter. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

«Plastic fantastic»

For det første virker telefonen unødvendig billig i designen. Plast kan være pent, men i dette tilfellet imponeres vi ikke. At den hvite telefonen er mer skittengrå enn hvit, er så sin sak. Kombinasjonen sort telefon med sorte sider og hvitt bakstykke er heller ikke designavdelingens heldigste påfunn, om du spør oss.

Til dette kommer at volum- og strømtastene er smale og rektangulære plastbiter med skarpe hjørner. Disse er verken pene eller behagelige å bruke.

Føy til at telefonen har fått en kjempediger Nexus-logo trykt over hele ryggen, og bildet nærmer seg komplett. Tør vi nevne at laderen til Nexus 5X er sær, og har mobilhistoriens tykkeste og stiveste USB-kabel?

Byggekvaliteten later imidlertid til å være riktig så god. Telefonen har ikke noe knirk eller dårlige sammenføyninger. De avrundede kantene og god vektfordeling gjør at Nexus 5X ligger godt i hånden. Bare synd at de skarpe hjørnene på sidetastene kjennes så altfor godt.

Navigasjonstastene ligger på skjermbildet. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Definitivt for folk flest

Nå er det de som hevder at Nexus-mobiler ikke er for folk flest, men for utviklere og «geeks» som ønsker en renest mulig plattform å arbeide på. Det er vi slett ikke enige i. Nexus er ganske sikkert et godt utgangspunkt for utviklere, men telefonen vil fungere utmerket også for Hvermannsen.

Om noe skulle true betegnelsen «folkemobil» denne gangen, måtte det være prisen. 4200 kroner for en mellomklassemobil uten støtte for minnekort er ikke noe å ligge i sovepose på fortauet for.

Fikser jobben

Pass på å ha med originalladeren. Det er vanskelig å finne noen som kan hjelpe deg med strøm til mobiler med den nye USB Type-C-standarden.. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

For den som ikke er opptatt av utseendet, eller som faktisk synes Nexus-en er fin, er prisen kanskje ikke så avskrekkende. Nye toppspekkede smartmobiler i glass og aluminium koster gjennomgående mer enn dette. Noen av dem koster til og med mer enn det dobbelte av hva Nexus 5X koster. Så kan du spørre deg hva disse mobilene har som du ikke også finner i Nexus 5X.

Kameraet er greit nok for en mobiltelefon, og fingeravtrykkleseren er faktisk så rask og presis som LG skryter av at den skal være. Skjermen er fin, med full-HD-oppløsning (1080p). Oppløsningen på 424 ppi gir et bilde som er så skarpt at hvert enkelt piksel bare er synlig for slike som kan høre om det er gull eller kobber på hodetelefonkontakten. Med andre ord – skarpt nok for de fleste av oss. For VR-entusiastene, som jo studerer skjermen på kloss hold gjennom forstørrende linser, blir 1080p likevel i snaueste laget.

Den tøffeste konkurrenten er en annen LG-mobil

Kameraet er raskt og tar relativt gode bilder. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

En Nexus 5X lar deg gjøre det samme som de dyreste mobilene, og siden den kjører ren Android gir den antakelig vel så mye «kredd» i de rette miljøene. Brukergrensesnittet er også meget bra. Du kan ikke kjøre flere apper på skjermen samtidig, slik mange trodde Marshmallow ville åpne for, men ellers fikser denne telefonen det meste fra spill og underholdning, til sosiale medier og dokumentredigering.

Alternativene er imidlertid mange, og særlig aktuell er kanskje LGs egen G4. I motsetning til Nexus 5X er denne griselekker. Den har samme prosessor og grafikkbrikke, litt større skjerm, og et bakstykke som er trukket med skinn. Skjermoppløsningen er betydelig høyere, og prisen er omtrent den samme. G4 har også større batteri, bedre kamera og støtte for minnekort. I tillegg er den allerede klar for å oppdateres med Marshmallow. Men den mangler fingeravtrykkleser, om det skulle ha noe å si.

Om du er økonomisk anlagt bør du også se på Huawei Honor 7. Denne er ca 800 kroner billigere, samtidig som den har omtrent tilsvarende spesifikasjoner. Fingeravtrykkleser har den også, i tillegg til at den størtter minnekort. Skjermen er omtrent identisk. Foreløpig mangler den Marshmallow, men Huawei sier dette er planlagt å komme ganske snart.

Er du ute etter en mobil som gir deg mye for pengene?
Denne mobilen er kåret til årets beste kjøp 2015 >>

LG Nexus 5X 32GB
7
Bra

LG Nexus 5X 32GB

7
Bra
sitatNexus-mobilene har sine tilhengere, men du får ikke spesielt mye for pengene

Fordeler

 • +
  Lett
 • +
  God å holde
 • +
  Bra samtalelyd
 • +
  Ingen unødige tredjepartsprogrammer
 • +
  Siste versjon av Android
 • +
  God byggekvalitet
 • +
  USB Type C
 • +
  Greit kamera

Ting å tenke på

 • Ser billig ut
 • Støtter ikke minnekort
 • Musikkspilleren er litt tam
 • Foreløpig alene med USB Type C
annonse