Til hovedinnhold
TestI'm Watch

Denne smartklokken kjører Android

Men vi tror James Bond ville benyttet seg av angrefristen, og sendt tilbake I'm Watch.

Sander Dyrop, Amobil.no
Klokken fås i flere ulike farger. Foto: I'm watch
I'm Watch. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no
Standardutgaven av I'm Watch er laget i aluminium, med rem i gummi. Foto: Sander Dyrop, Amobil.no

Da vi besøkte I'm watch' stand på Mobile World Congress i Barcelona i februar, skrev vi at dette så ut som en klokke som kunne gjøre James Bond misunnelig. Men etter å ha brukt den italienske klokken selv i et par uker, tror vi James Bond ville benyttet seg av angrefristen og sendt den tilbake igjen til produsenten.

Likevel – vi synes idéen er god, og klokken har en del smarte funksjoner som vi skal gå nærmere inn på i denne testen. Vi har i all hovedsak testet klokken mot en iPhone 5, men den fungerer også på Android-mobiler.

Kjører Android

I'm Watch er basert på en modifisert utgave av Android, som produsenten kaller I'm Droid 2. Men om dette er "verdens mest avanserte smartklokke-operativsystem", slik produsenten hevder, er vi litt usikre på.

Selve klokken er etter vår mening ganske pen å se på, selv om den er litt stor og tykk. Men den brede gummiremmen er behagelig å ha på seg, og siden hullene i remmen er tett plassert er det lett å justere den så den sitter akkurat passe stramt på armen.

Byggematerialet er aluminium, men det finnes også en enda mer eksklusiv variant som er bygget i titan. Men sistnevnte koster vanvittige 6 689 kroner på I'm Watch' norske nettsider – mot 2 699 kroner for den vanlige modellen. Det skal også finnes varianter i sølv eller gull, med logo i diamanter, smaragder og rubiner – for de som har mer penger enn forstand.

Fronten av klokken er dekket av glass, med en skjerm på 1,54 tommer med en liten svart ramme rundt. Den eneste fysiske knappen på klokken er en knapp øverst på høyre side. Denne brukes til å skru av og på klokken, eller for å gå ett skritt tilbake i menyene.

Tungvint oppsett

Før du kan begynne å bruke klokken, må du sette den opp. Dette skulle vise seg å være en mer omstendelig prosess enn vi hadde trodd. Det første du må gjøre er å koble klokken til PC-en med en USB-kabel og gå gjennom innstilinger for å sette opp blant annet land, klokkeslett og dato. Serienummer og produktnavn dukker etter hvert opp på skjermen, dette må du bruke når du registrerer klokken på imcloud.com, som er nettstedet som styrer alle funksjonene til klokken.

Før du kan begynne å bruke klokken, må du sette opp alle appene på en nettside.

Etter at klokken er registrert, må du koble den til mobiltelefonen via Bluetooth. En skulle kanskje tro at det da var bare å begynne å bruke klokken, men det er fortsatt en ganske lang vei å gå før den er klar til bruk. For det første må du skru på deling av mobilforbindelsen via Bluetooth (krever iOS, evt. Android 4.0 eller høyere), og så må du gå inn på imcloud.com og sette opp én og én av appene du vil bruke på klokken.

I'm Watch har apper for blant annet visning av SMS-er, e-post og kalender, og den kan varsle deg om Facebook-oppdateringer. Varslingene fra de ulike appene skjer kun med lydsignaler og meldinger på skjermen – her kunne vi ønsket oss en vibrasjonsvarsling i tillegg.

Mange av appene må som nevnt settes opp via imcloud.com. For eksempel må du gå inn på Appointments og legge inn informasjonen fra Google-kontoen din for å få varslinger fra Google-kalenderen. Det er ikke støtte for Exchange. Har du flere kalendere på mobiltelefonen din, vil du altså ikke få opp kalenderhendelser fra alle disse på klokken. Det er kun én Google-kalender, og vil du ha noe annet enn standardkalendere må du taste inn kalendernavn i et fritekstfelt. Dette fikk vi aldri til å fungere.

Også e-postappen støtter kun én konto, og det må være en e-posttjener som støtter IMAP. I det hele tatt satt vi igjen med inntrykket av at det var flere begrensninger enn muligheter i I'm Watch – og oppsettet av det hele var i beste fall tungvint.

Det er mulig å laste ned flere apper fra en egen app-butikk, men utvalget er ganske dårlig.

Slik ser startskjermen på I'm Watch ut. Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Praktisk bruk

Skjermen på klokken er kapasitiv, det vil si at den reagerer på lett berøring. Du navigerer i menyene ved å sveipe over skjermen med fingeren. Hovedskjermen viser dato, klokkeslett og værmelding for et sted du har satt opp på imcloud.com. Nederst på skjermen er det knapper for å ringe, for å gå til e-postvisning og for å vise adresseboken, som synkroniseres fra telefonen din.

Blar du sidelengs mot høyre kommer du til en oversikt over alle appene på telefonen. Her finner du blant annet alarmklokke, kalkulator, kompass, apper for å vise nyheter, samt aksjekurser. Det er også en app for å vise bilder, og bildene kan automatisk synkroniseres fra Google Picasa til klokken. Ikke alle appene er like nyttige. Nyhetsappen viser for eksempel overskrifter fra Google Nyheter, men det er ikke mulig å trykke på en nyhet for å lese hele nyheten.

Heller ikke Facebook-appen er spesielt nyttig. Du får varslinger om Facebook-innlegg, men du kan ikke gjøre noe med dem. Da er Twitter-oppdateringene nyttigere, siden Twitter jo som kjent er korte meldinger. Dermed får du se hele meldingen på klokken – riktignok uten at du kan svare eller twitre selv.

Innkommende samtaler dukker opp på klokken. Foto: I'm Watch.

Se hvem som ringer

Når noen ringer deg, vil du se hvem som ringer på skjermen til telefonen. Det skal såvidt vi har skjønt være mulig å snakke i klokken, og få lyd fra telefonen via den innebygde høyttalere, og bruke mikrofonen i klokken til å snakke i. Dette fikk vi imidlertid aldri til å fungere – verken på iPhone eller på en Android-telefon, så vi måtte snakke i selve telefonen på vanlig måte.

En morsom funksjon lar deg riste på klokken for å avvise en samtale, eller legge på når du er ferdig å snakke.

Du kan ringe direkte fra klokken enten ved å taste inn nummeret på skjermen, eller velge en kontakt fra kontaktregisteret. Det som da skjer, er at klokken får telefonen til å ringe opp nummeret for deg.

Musikkspiller og treningskamerat

Klokken har en innebygget musikkspiller, og du kan overføre musikk til klokken ved å koble den til PC-en med den medfølgende spesialkabelen som plugges inn i hodetelefonutgangen på klokken. Så er det bare å kopiere musikken over i "Music"-mappen på klokken.

Musikkspilleren er enkel og grei – men støtter kun MP3-filer, så har du filer i "M4A"-format (MPEG4) eller lignede, for eksempel fra iTunes, må du konvertere dem. Siden det ikke er volumknapper på klokken er det litt tungvint å justere lydvolumet. Du må navigere deg frem til riktig meny inne i musikkappen for å få justert lyden, eventuelt finne frem til en app som heter "Volumes". Lydkvaliteten var helt ok – og vi kunne spille forholdsvis høyt. Det følger ikke med ørepropper.

Det er støtte for pulsbelte. Foto: I'm Watch.

Har du et Bluetooth-pulsbelte kan du med appen I'm Sport bruke I'm Watch når du trener. Treningsfunksjonene er ganske begrensede. I tillegg til at du kan se pulsen din på skjermen, kan du velge hvor lenge du vil trene og få beskjed når perioden er over. Eller du kan sette en øvre og nedre pulsgrense, og bli varslet når pulsen går over eller under disse grenseverdiene.

Konklusjon

I'm Watch er et spennende konsept, og idéen er god, men det skorter på gjennomføringsevnen. For det første er det komplisert å sette opp klokken, og når du først har satt den opp fungerer mange av funksjonene dårlig – eller kanskje ikke i det hele tatt. I tillegg er menyene trege, og vi opplevde svært ofte at operativsystemet eller apper krasjet, og at vi fikk ulike feilmeldinger opp på skjermen. Vi oppgraderte programvaren til nyeste versjon, uten at det hjalp. I ett tilfelle sluttet klokken helt å fungere, og vi måtte lete lenge på nettet før vi fant ut hvordan vi fikk resatt den til fabrikkinnstillingene.

Batteritiden er for dårlig, og du må regne med å måtte lade hver eneste dag. Samtidig er du nødt til å ha på Bluetooth-deling av internett via mobiltelefonen – noe som fører til at også batteritiden på mobilen du har koblet til blir dårligere enn normalt. Klokken bruker riktignok ikke denne forbindelsen hele tiden, men jo mer du bruker klokken, jo mer vil også mobiltelefonen din tappes for strøm.

Med en pris på rundt 2700 kroner bør man kunne forvente langt mer av en smartklokke, enn det du får når du kjøper en I'm Watch.

Styr unna!

Les også vår test av GPS-pulsklokken Polar RCS GPS

annonse