Artikkel

Denne klokken forteller når du skal dø

Men tanken bak «Tikker» er å få deg til føle deg mer levende.

Om Mannen med ljåen skulle bruke et armbåndsur, er det ikke utenkelig at han ville valgt seg den døds-kule klokken «Tikker».

Dette er en klokke som ikke bare gir deg tiden. Den forteller hvor mye tid du har igjen.

Fredrik Colting i Tikker. Foto: Tikker

Mannen bak klokken er svenske Fredrik Colting. Han fikk døden tett inn på livet da bestefaren hans stemplet ut for godt. Colting er ateist, og kunne ikke se på døden som en befrielse, reise eller belønning. Han så kun utslettelse, skriver nettsiden fastcodesign.com.

– Bestefars død fikk meg til å tenke på livets forgjengelighet. Jeg innså at ingenting betyr noe når du er død. Det eneste som betyr noe er hva vi gjør når vi lever, sier Colting.

Svensken har samlet inn penger for å finansiere klokken på Kickstarter, og det eksisterer tydelig et marked for «Tikker». Målet har vært å samle inn 25 000 dollar. Så langt er det kommet inn nærmere 50 000 dollar – rundt 300 000 kroner.

Fokusere på livet

Hensikten med dødsuret er imidlertid ikke å fokusere på døden, men livet.

– Forestill deg at du får beskjed om at du har ett år igjen å leve. Hvordan ville det forandret livet ditt? Døden kan du ikke gjøre noe med, men livet er annerledes. Alt vi trenger å gjøre er å lære hvordan vi skal sette pris den tiden vi har fått, gjøre ære på den, suge beinmargen ut av den, gripe dagen og følge hjertet, skriver gründeren på prosjektsiden.

Tikker-klokken teller ned hvor lang tid du har igjen å leve. Foto: Tikker

– Og den beste måten å gjøre det på, er å innse at sekundene, dagene og årene som går aldri kommer tilbake. Og å gjøre de riktige valgene.

Sinne eller tilgivelse? Tikk-takk ... Glad eller trist? Tikk-takk ... Rynke i pannen eller smil om munnen? Tikk-takk ...

– Det er derfor vi har skapt Tikker, klokken som teller ned livet ditt, slik at du kan la hvert sekund telle.

Regner ut antatt levetid

Klokken beregner hvor mye tid du har igjen ved å se på hvor gammel du er, hvor du bor, BMI og hvor aktiv du er, og sammelikner dette med gjennomsnittsalderen i din demografi.

Tikker-klokken er finansiert via Kickstarter. Foto: Tikker

Når det er gjort begynner tiden din å «renne ut». Hvert sekund trekkes fra din forventede levetid, helt til du faller om eller lurer døden – en stakket stund.

Du kan fremdeles støtte prosjektet i forskjellige prisklasser på kickstarter.com eller bestille fra hjemmesiden for rundt 350 kroner (59 dollar) pluss porto. De første klokkene forventes å være leveringsklare i april 2014.

Om du ikke kan vente til 2014 med å få vite når du kan regne med å måtte takke for deg, får du svaret gratis på death-clock.org.

Er du interessert i klokker? Da bør du få med deg disse sakene:

Sjekk også vår samleside – hvor du kan lese om enda flere dingser »

Les også
Slik gjør du mobilen til nattkikkert
Les også
Kickstarter-vekkeklokke som ikke ødelegger dagen
Les også
– Samsung lager Google Glass-variant
Les også
Er Samsungs smartklokke verd pengene?
Les også
Smartklokkene kommer
Les også
Nå kommer Snapchat til Samsungs smartklokke
Les også
Kan denne klokken endre alt?
Les også
Du kan måtte vente lenge på Apples smartklokke
Les også
Sony med vanntett NFC-smartklokke
Les også
I'm Watch: Denne smartklokken kjører Android
annonse