TestSamsung Galaxy Gear

Så smart er Samsungs smartklokke

Samsung Galaxy Gear har både sterke og svake sider. Nå har vi testet den over tid.

Design og brukergrensesnitt

Etter å ha testet Samsung Galaxy Gear et par måneder, begynner vi å danne oss et greit bilde av hva dette er og ikke er. For å ta det siste først – det er ikke en mobiltelefon til håndleddet, og det er ikke en slags fjernkontroll som kan styre alle funksjonene på mobilen din.

Ja, du kan ringe med den, og du kan styre enkelte av telefonens funksjoner. Men du slipper ikke unna å måtte fiske frem mobilen for å lese e-post, sende meldinger eller gjøre mange andre nokså basale oppgaver.

Et tilbehør til smartmobilen

Så hva er dette da? Galaxy Gear kan best beskrives som et tilleggsutstyr til mobilen din. Den viser tiden, varsler om hendelser, og du kan til nød føre en samtale i den. Du kan knipse bilder, eller filme små snutter med lyd. Men kameraet ligger langt tilbake for det som sitter i mobilen din.

Du kan også laste ned en del apper, men foreløpig er det svært få vi egentlig ser noen glede i å bruke.

Robust, men ikke vanntett

Selve enheten har en AMOLED-skjerm på 1,63 tommer, med 320 x 320 bildepunkter. Ved å bruke AMOLED gir Samsung klokken sin en svært skarp og klar skjerm. Men den er liten. Skal du slå et telefonnummer må du sikte godt. Skjermen er på ingen måte fantastisk i sollys, men den duger.

Designen gir en god kvalitetsfølelse, og i motsetning til en del andre smartklokker, ser Gear ikke ut som en plastleke. Den krystallklare skjermen, glassfeltet i fronten og chassiset i børstet stål gir et solid inntrykk. Det er delte meninger om hvor vakkert det er med en kameralinse som stikker litt ut av klokkeremmen, men ok – vi lar det passere. Remmen kan ikke byttes ut, men klokken kommer i et assortert utvalg av farger.

Enkel å bruke

Galaxy Gear kan varsle ulike hendelser.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brukergrensesnittet er enkelt. Om du vil vite hva klokken er, så løfter du armen så du kan se på skjermen. Da tenner skjermen automatisk, og du får se en klokkeskjerm slik du har bestemt at den skal se ut. Her kan du nemlig velge mellom en drøss forskjellige stiler og temaer. Hvilken du vil bruke bestemmer du fra telefonens kontrollpanel. Om klokken ikke tenner automatisk, og det hender det titt og ofte at den ikke gjør, så må du trykke på knappen på høyre side av skjermen.

Når skjermen er tent, kan du trekke en finger fra toppen av skjermen og ned. Det åpner kameraet på klokkeremmen. En kjapp skjermberøring til, og bildet er tatt. Bildet overføres automatisk til telefonen, som igjen kan sende bildet videre til Dropbox eller andre nett-tjenester.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette bildet er tatt med Galaxy Gear og lastet opp via Dropbox.

Stryker du skjermen motsatt vei, får du opp et alfanumerisk tastatur, et såkalt T9-tastatur, slik det var på mobiltelefoner før smartmobilenes tid. klokken sjekker tallene du slår opp mot adresseboka på telefonen, og gjør det ganske enkelt å ringe. Klokken søker på matchende kontakter ut fra tallene eller bokstavene på tastene du trykker.

Standardfunksjoner

Stryker du fra høyre mot venstre på klokkeskjermen, får du opp ulike funksjoner. Her er varsler, S Voice, talenotat, galleri, mediekontroller, skritt-teller, innstillinger, finn enheten min, nedtelling, stoppeklokke, appoversikt, samtalelogger og kontakter. Stryker du motsatt vei, dukker de samme funksjonene opp i motsatt rekkefølge.

For å bruke klokken trenger du en mobiltelefon å pare den opp mot. Paringen er enkel. Du kan sette den opp manuelt slik du kobler andre Bluetooth-dingser til telefonen din, eller du kan holde telefonen mot klokkens lader(!) med NFC aktivert på telefonen. Da finner telefonen klokken av seg selv.

Smart klokke, teit lader

Laderen er for øvrig et kapittel for seg selv. Her følger det med et slags deksel til klokken, og når klokken er spent fast i dette dekselet kan du lade med en standard MicroUSB-kabel. Du kan med andre ord ikke lade klokken uten denne snodige innretningen, og når klokken trenger lading så ofte som denne gjør, er det unektelig et handicap.

Vi klarte også å forlegge det lille ladetilbehøret, og dermed var klokken ubrukelig. Ekstra ladekrybbe var det nemlig ingen som kunne oppdrive, og vi endte i stedet opp med en ny klokke. Nå skal det legges til at dette var like etter at klokken kom på markedet. Nå er det mulig å bestille ekstra ladeenheter på nett, og prisen på 25 dollar er ikke avskrekkende.

Innbygget håndfri som fungerer bra

Som håndfri fungerer Galaxy Gear utmerket. Høyttaleren sitter i låsen på remmen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er som nevnt ikke mulig å bytte ut remmen på klokken. Det skyldes ikke bare at det er her kameraet sitter. Låsen på remmen inneholder høyttaler og mikrofon, så du kan bruke klokken som trådløs håndfri. Lydkvaliteten er brukbar, men volumet er noe begrenset. Det skal ikke være mye støy i omgivelsene før du må løfte klokken opp mot øret for å høre hva som blir sagt.

Om du har lov til å bruke Gear som håndfri når du kjører bil er vi litt usikre på. Det vil avhenge av hvordan lovanvender velger å tolke begrepene håndholdt og fastmontert. Vegvesenets veiledning til mobilforskrift gir ikke noe entydig svar.

Å fikle på klokken mens du kjører bil vil uansett lett kunne komme i konflikt med veitrafikklovens aktsomhetsregler.

Følg med til neste side for å se hva du kan gjøre med appene på Galaxy Gear