Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Gear

Så smart er Samsungs smartklokke

Samsung Galaxy Gear har både sterke og svake sider. Nå har vi testet den over tid.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design og brukergrensesnitt

Etter å ha testet Samsung Galaxy Gear et par måneder, begynner vi å danne oss et greit bilde av hva dette er og ikke er. For å ta det siste først – det er ikke en mobiltelefon til håndleddet, og det er ikke en slags fjernkontroll som kan styre alle funksjonene på mobilen din.

Ja, du kan ringe med den, og du kan styre enkelte av telefonens funksjoner. Men du slipper ikke unna å måtte fiske frem mobilen for å lese e-post, sende meldinger eller gjøre mange andre nokså basale oppgaver.

Et tilbehør til smartmobilen

Så hva er dette da? Galaxy Gear kan best beskrives som et tilleggsutstyr til mobilen din. Den viser tiden, varsler om hendelser, og du kan til nød føre en samtale i den. Du kan knipse bilder, eller filme små snutter med lyd. Men kameraet ligger langt tilbake for det som sitter i mobilen din.

Du kan også laste ned en del apper, men foreløpig er det svært få vi egentlig ser noen glede i å bruke.

Robust, men ikke vanntett

Selve enheten har en AMOLED-skjerm på 1,63 tommer, med 320 x 320 bildepunkter. Ved å bruke AMOLED gir Samsung klokken sin en svært skarp og klar skjerm. Men den er liten. Skal du slå et telefonnummer må du sikte godt. Skjermen er på ingen måte fantastisk i sollys, men den duger.

Designen gir en god kvalitetsfølelse, og i motsetning til en del andre smartklokker, ser Gear ikke ut som en plastleke. Den krystallklare skjermen, glassfeltet i fronten og chassiset i børstet stål gir et solid inntrykk. Det er delte meninger om hvor vakkert det er med en kameralinse som stikker litt ut av klokkeremmen, men ok – vi lar det passere. Remmen kan ikke byttes ut, men klokken kommer i et assortert utvalg av farger.

Enkel å bruke

Galaxy Gear kan varsle ulike hendelser.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brukergrensesnittet er enkelt. Om du vil vite hva klokken er, så løfter du armen så du kan se på skjermen. Da tenner skjermen automatisk, og du får se en klokkeskjerm slik du har bestemt at den skal se ut. Her kan du nemlig velge mellom en drøss forskjellige stiler og temaer. Hvilken du vil bruke bestemmer du fra telefonens kontrollpanel. Om klokken ikke tenner automatisk, og det hender det titt og ofte at den ikke gjør, så må du trykke på knappen på høyre side av skjermen.

Når skjermen er tent, kan du trekke en finger fra toppen av skjermen og ned. Det åpner kameraet på klokkeremmen. En kjapp skjermberøring til, og bildet er tatt. Bildet overføres automatisk til telefonen, som igjen kan sende bildet videre til Dropbox eller andre nett-tjenester.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dette bildet er tatt med Galaxy Gear og lastet opp via Dropbox.

Stryker du skjermen motsatt vei, får du opp et alfanumerisk tastatur, et såkalt T9-tastatur, slik det var på mobiltelefoner før smartmobilenes tid. klokken sjekker tallene du slår opp mot adresseboka på telefonen, og gjør det ganske enkelt å ringe. Klokken søker på matchende kontakter ut fra tallene eller bokstavene på tastene du trykker.

Standardfunksjoner

Stryker du fra høyre mot venstre på klokkeskjermen, får du opp ulike funksjoner. Her er varsler, S Voice, talenotat, galleri, mediekontroller, skritt-teller, innstillinger, finn enheten min, nedtelling, stoppeklokke, appoversikt, samtalelogger og kontakter. Stryker du motsatt vei, dukker de samme funksjonene opp i motsatt rekkefølge.

For å bruke klokken trenger du en mobiltelefon å pare den opp mot. Paringen er enkel. Du kan sette den opp manuelt slik du kobler andre Bluetooth-dingser til telefonen din, eller du kan holde telefonen mot klokkens lader(!) med NFC aktivert på telefonen. Da finner telefonen klokken av seg selv.

Smart klokke, teit lader

Laderen er for øvrig et kapittel for seg selv. Her følger det med et slags deksel til klokken, og når klokken er spent fast i dette dekselet kan du lade med en standard MicroUSB-kabel. Du kan med andre ord ikke lade klokken uten denne snodige innretningen, og når klokken trenger lading så ofte som denne gjør, er det unektelig et handicap.

Vi klarte også å forlegge det lille ladetilbehøret, og dermed var klokken ubrukelig. Ekstra ladekrybbe var det nemlig ingen som kunne oppdrive, og vi endte i stedet opp med en ny klokke. Nå skal det legges til at dette var like etter at klokken kom på markedet. Nå er det mulig å bestille ekstra ladeenheter på nett, og prisen på 25 dollar er ikke avskrekkende.

Innbygget håndfri som fungerer bra

Som håndfri fungerer Galaxy Gear utmerket. Høyttaleren sitter i låsen på remmen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er som nevnt ikke mulig å bytte ut remmen på klokken. Det skyldes ikke bare at det er her kameraet sitter. Låsen på remmen inneholder høyttaler og mikrofon, så du kan bruke klokken som trådløs håndfri. Lydkvaliteten er brukbar, men volumet er noe begrenset. Det skal ikke være mye støy i omgivelsene før du må løfte klokken opp mot øret for å høre hva som blir sagt.

Om du har lov til å bruke Gear som håndfri når du kjører bil er vi litt usikre på. Det vil avhenge av hvordan lovanvender velger å tolke begrepene håndholdt og fastmontert. Vegvesenets veiledning til mobilforskrift gir ikke noe entydig svar.

Å fikle på klokken mens du kjører bil vil uansett lett kunne komme i konflikt med veitrafikklovens aktsomhetsregler.

Følg med til neste side for å se hva du kan gjøre med appene på Galaxy Gear

Apper til Galaxy Gear

Litt av vitsen med en smartklokke er at den skal være smart. Samsung har derfor lagt inn en egen app-butikk som kan levere apper til klokken.

Krever Gear Manager på mobilen

Du må ha Gear Manager på mobilen for å kunne bruke Galaxy Gear. Slik ser den ut på Galaxy Note 3Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Denne app-butikken åpner du fra programmet Gear Manager, som du må ha på mobilen for å kunne bruke den med Galaxy Gear. En ulempe med Gear Manager er at du bare kan bruke programmet på et begrenset utvalg Samsung-mobiler. Disse er selskapets ulike Galaxy S III og Galaxy S4-varianter, samt Note 10.1 og Note 3. Hele listen finner du her.

Hvor smarte appene til Galaxy Gear er, kan nok diskuteres.

Appene er delt inn i sju ulike områder. Disse er finans, helse/trening, livsstil, sosiale nettverk, underholdning, verktøy og klokke. Ettersom utvalget er nokså begrenset gir vi deg en kjapp oversikt over appene her. Merk at flere vil komme til etter hvert.

Finans

Under fanen finans, finner vi bare «MarketWatch». Denne appen gir deg beskjed om finansnyheter fra MarketWatch. Vil du vite hva nyhetene faktisk handler om, må du frem med mobilen.

Helse

Samsung vil åpenbart ha oss til å trimme mer.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Her finner du sju ulike treningsapper. Disse er Runtastic, Runkeeper, Golf Navi, Golf Navi Lite, My Fitness Pal, Focus Trainr Beta og QuickSpeedometer. Golf Navi kan hjelpe deg å finne retning og avstander til hullene på 60 000 golf-baner rundt om i verden. Det meste av informasjonen får du imidlertid på mobilskjermen, og ikke på klokken.

Quick Speedometer lar deg se hvor raskt du beveger deg og hvor lenge du har trent. Dette er en app som er laget for Gear og gir deg all informasjon du trenger på håndleddet.

Fitness Pal og Focus Trainr er en loggbok for trening og matinntak, og et treningsprogram som gir deg ulike øvelser du kan gjøre hjemme.

Livsstil

Livsstilsappene er stort sett svært enkle i forhold til versjonen du har på mobilen.

Under fanen «livsstil» er det hele 18 apper å velge mellom. To av dem kjenner vi igjen fra fanen «helse/trening», men de resterende 16 er nye. Her er blant annet Vivino-appen, som lar deg knipse et bilde av etiketten på en vinflaske, for så å få opp informasjon om vinen på klokkeskjermen. Her styres alt fra klokken, også fotograferingen av etiketten. Appen er praktisk om du er interessert i vin.

Cam Dictionary er en app som lar deg fotografere tekst med kameraet på klokken, og få den oversatt til et annet språk. Appen støtter 36 språk, og blant annet norsk.

Under denne livsstilsfanen finner du også Evernote, eBay og en rekke apper som kan hjelpe deg å finne ut hvor venne dine er, og dele din posisjon med andre. Blant disse er MiniSquare, Glympse og Path.

I denne mappen finner du også MusicRadar, som er en tjeneste som lytter til musikk, og søker den opp i en base for å kunne fortelle deg hva du hører på.

Soyou er en taleassistent, som visst nok skal kunne gi deg alt fra værvarsel til å fortelle vitser. Men appen er på et asiatisk språk vi ikke behersker. Her har vi større glede av å bruke S Voice, som tilsynelatende gjør mye av det samme, men som forstår engelsk. S Voice trenger du ikke å laste ned, for denne ligger fast på Galaxy Gear.

Atooma er en app som lar deg automatisere flere funksjoner. Blant annet kan du sette opp en funksjon som lar deg skru av lyden på telefonen ved å riste på klokken.

MoWeather er værvarsel der du kan velge mellom 100 000 byer, mens TripIt Travel holder oversikt over reisene du skal på. TripIt krever i likhet med svært mange av appene på Gear at du installerer en «moderapp» på mobilen. I tillegg trenger du en konto.

ZDclock gjør armåndsuret ditt til en vekkeklokke, eller du kan sette på forskjellige alarmer som minner deg om ulike begivenheter.

Sosiale nettverk

Ti apper for sosiale nettverk. Ingen av dem er veldig gode, men det er i alle fall enkelt å dele sin egen posisjon med andre.

Det finnes enkle FaceBook- og Twitterklienter for klokken, kalt FaceBook Quickview og Tweet Quickview. FB-klienten gir en kort oversikt over innkommende meldinger, venneforespørsler og chat, men er ikke veldig praktiske. Å bla seg frem til og åpne en slik applikasjon på klokken, tar lenger tid enn det gjør å vippe frem telefonen for å kikke på den store skjermen. Skal du svare, like eller kommentere, må telefonen uansett frem. Innkommende beskjeder vises riktignok som varsler på klokkeskjermen, men det er også det hele.

Det finnes ytterligere åtte apper i denne kategorien, men de fleste av dem har vi omtalt før, ettersom de også ligger under andre faner. Banjo, ChatON og KakaoTalk er alle enkle apper som enten viser begivenheter og venner i nærheten, eller lar deg lese chat-meldinger som kommer inn til telefonen. KakaoTalk er en chatte-klient med emoticons, en slags klistremerker med figurer du kan sette på meldingene dine for å vise hvilken stemning du er i.

Underholdning

En skjerm på håndleddet kunne muligens vært brukt til noe underholdende, men på Gear er moroa begrenset til seks apper. En lar deg aktivere nettradio – ikke på klokken, men på mobilen din, en annen, Camera360, sar deg legge enkle effekter på bilder du tar med klokken på kameraet.

Appen Zite lar deg lese nyheter fra et begrenset utvalg tidsskrifter på klokkeskjermen. Her kan du sette opp varsler, slik at nyheter som interesserer deg dukker opp på skjermen automatisk. Igjen er det telefonen som kjører hovedappen, mens klokkeskjermen blir en slags nyhetsvarsler.

Pocket for Samsung er en app til mobilen. Denne lar deg samle ulike typer innhold, som du senere kan få lest opp som tekst til tale. Her fungerer Gear som fjernkontroll der du kan starte og stoppe opplesningen på mobilen.

I tillegg har du den fantastiske «flasketuten peker på»-appen, der du kan velge om du vil snurre en ølflaske eller en champagneflaske på skjermen.

Litt mer spennende er kanskje QuickDice, i alle fall om du er av den typen som lar terninger avgjøre dine valg i livet. Her kan du slå opp til tre terninger på en gang. Juhu!

Verktøy

Galaxy Gear er først og fremst en klokke, i alle fall etter apputvalget å dømme.

Du blir ikke Inspector Gadget av å ha en Samsung Galaxy Gear. Til det er verktøykassa alt for slunken. Det hjelper lite at det er 27 apper i denne kategorien, når tolv av dem ikke gjør annet enn å vise tiden på forskjellige måter.

Resten av «verktøyet» er apper vi allerede har omtalt i forbindelse med de andre kategoriene, så nær som Mini Gallery. Dette er en app som gjør det mulig å se bildene fra mobilen på klokkeskjermen. Du kan også slette bilder rett fra klokken, eller dele dem.

Klokke

I den siste kategorien finner du klokkeapper. Det er de samme tolv klokkeappene som du finner under verktøy, pluss ZDclock som også ligger under fanen «livsstil».

Det er også en del faste apper på Gear, så som kalkulator, stoppeklokke, talenotat, stemmesøk, skritt-teller osv. Skritt-telleren synkroniserer seg med skritt-telleren i S Health på telefonen. S Voice kan brukes til å lese inn tekstmeldinger direkte fra klokken. Det fungerer utmerket på engelsk, men mangler støtte for norsk. Så om du får en tekstmelding på engelsk fra en av vennene dine, vet du nå hvorfor.

Samsung opplyser at batteritiden er 25 timer. Vår erfaring er at den ved normal bruk holder i omtrent det dobbelte, slik at det holder å lade annenhver dag.

På neste side kan du lese vår dom over Samsung Galaxy Gear

Konklusjon

Kort oppsummert er Galaxy Gear en klokke med noen smarte ekstrafunksjoner.

En av de nyttigste funksjonene er dens evne til å oppdage at du har gått fra mobilen. Når du kommer utenfor rekkevidde av telefonen din, durer det nemlig i klokken.

Det er også greit å kunne se hvem som ringer, og noen ganger er det fint å kunne besvare anrop uten å måtte finne frem mobilen. Å bruke klokken som vekkeklokke er heller ikke dumt, og bruker du mobilen som vekkeklokke kan du skru alarmen av med et strøk over klokkeskjermen.

Kameraet er mye dårligere enn på mobilene klokken er kompatibel med, men til gjengjeld er det klart til bruk på et blunk. Siden det er kamera i klokken, risikerer du også å bli uglesett om du har denne på deg i en offentlig garderobe. Du kan også filme med klokken, men klippene er begrenset til 15 sekunder varighet. Oppløsningen er ikke så gal, 720p med 30 bilder per sekund.

Dommen

Vi liker klokken, men ser frem til at det skal komme noen flere applikasjoner som kan gjøre den litt mer nyttig. Men før Gear Manager blir kompatibel med et bredere utvalg av mobiltelefoner, er det neppe mange utviklere som gidder å bruke tid på dette produktet.

Kameraet sitter i remmen. Det tar kvadratiske bilder med 1,2 megapiksler oppløsning.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Galaxy Gear er på ingen måte den smartmobilen for håndleddet som science fiction-filmene har forespeilet oss. Skjermen er for liten, og klokken er for dum. Du kan ikke en gang føre en videosamtale på den. Ikke kan du sende SMS heller, i alle fall ikke på norsk. Å søke opp kontakter med stemmen fungerer heller ikke. Det er ingen nettleserfunksjoner eller mulighet for å streame videoklipp til klokken. Kalkulator og vekkerklokke er på plass, men det kom på årmbåndsur for mer enn 30 år siden.

Men skal du absolutt gå med klokke, kan det like gjerne være denne. Om ikke annet så gir den oss noen varslingsfunksjoner og mulighet for å lese meldinger på håndleddet, og vi kan snakke "håndfritt". Dessuten er det litt kult å ha en gadget som ikke alle andre har.

Men det finnes også en konkurrent

Et annet alternativ som støtter flere apper, men som mangler kamera og håndfrifunksjon, er Sonys SmartWatch 2. Denne klokken er også kompatibel med et bredt utvalg av Android-mobiler.

annonse