Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Dette armbåndet holder deg i aktivitet

Jawbone Up passer på at du får både nok aktivitet og nok søvn.

Kurt Lekanger, Amobil.no
Jawbone Up synkroniseres mot mobilappen ved å plugge armbåndet inn i hodetelefonutgangen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Oppdatert 27.11.: Etter lengre tids bruk har to av testproduktene fått problemer. Knappen på to testenheter sluttet å fungere etter en tid. Knappen ser ut til å være utsatt for å kunne skades når du ligger på armbåndet – og dette er et problem vi har notert oss at mange andre brukere også rapporterer om.

Vi anbefaler derfor i stedet et konkurrerende produkt, Fitbit Flex – som mangler fysiske knapper på utsiden – og dermed antagelig er mer robust.

Les testen av Fitbit Flex her »

Mange forventer at markedet for såkalte "wearable devices", eller ha på-dingser om du vil, kommer til å eksplodere de neste årene. Det begynner etter hvert å komme ganske mange "smartklokker" på markedet, og aktører som Google jobber også med produkter vi kan ha på oss – som Google Glass.

Armbåndet Jawbone Up er et typisk produkt i denne kategorien. Det er et forholdsvis tynt og lett elektronisk armbånd som døgnet rundt registrerer alle bevegelsene dine ved hjelp av innebygde sensorer. På den måten kan du i løpet av dagen få vite om du er i nok aktivitet, i tillegg til at armbåndet registrerer hvor rolig eller urolig du sover om natten.

Du får armbåndet i åtte ulike farger. Vi fikk inn både svarte og blå varianter til test i redaksjonen. Det er tre ulike størrelser; small, medium og large. Armbåndet er ganske fleksibelt og bøyes lett ut så du får tredd det på armen. Og det er vanntett, så du skal kunne bruke det i regnvær, under trening eller i dusjen. Men produsenten anbefaler at det tas av hvis du har tenkt å svømme.

Batteriet skal vare i rundt 10 dager mellom hver lading, men i vår test måtte vi lade det litt oftere – kanskje etter 8-9 dager. Det spørs antagelig på aktivitetsnivået ditt. Lading skjer ved å plugge inn den medfølgende spesialkabelen i en USB-lader eller en ledig USB-port på PC-en.

Appen styrer alt

Jawbone Up kommuniserer med en app på mobiltelefonen din, og det er i denne appen du får oversikt over hvordan aktivitetsnivået ditt har vært. Appen finnes til både iPhone og Android. Vi har i hovedsak brukt en iPhone 5 når vi har testet produktet, men installerte appen også på en Android-mobil – og funksjonaliteten så ut til å være stort sett den samme.

Til venstre: Du får for hver dag vite om du har nådd målene dine for hvor både søvn og aktivitet. Til høyre: Ved å sveipe fra høyre side av skjermen får du opp valg for å sette opp blant annet vekking.

Når appen er installert på mobiltelefonen din må du fjerne en liten hette på enden av armbåndet, som skjuler en vanlig 3,5 mm-plugg. Du setter opp armbåndet ved å plugge det i hodetelefonutgangen på telefonen, så blir du tatt gjennom registreringsprosessen.

I appen setter du opp mål for hvor mange skritt du mener du bør klare i løpet av dagen, og hvor mye søvn du synes du fortjener. Dette er på forhånd stilt inn på 10 000 skritt og 8 timers søvn. Hvis du gjør endringer i innstillingene må du plugge armbåndet i telefonen for å synkronisere det igjen.

Til venstre vises ''Lifeline"-funksjonen, som gir oversikt over all aktivitet over tid. Du kan også vise trender for både søvn og aktivitet (til høyre).

Når alt er satt opp vil armbåndet begynne å registrere bevegelser i løpet av dagen. Når du går og legger deg holder du inne en liten knapp i enden av armbåndet for å skifte fra dag- til nattmodus. Armbåndet vil da begynne å logge bevegelsene dine i løpet av natten, og kan ved hjelp av grafer i appen fortelle deg hvilke perioder av natten som er henholdsvis lett og dyp søvn, og eventuelt om du har vært våken i løpet av natten.

Et par ganger i døgnet – eller så ofte du orker – plugger du armbåndet i telefonen for å synkronisere aktivitetene dine. Grafer viser aktiviteten din så langt – og du kan blant annet se tidslinjer og trend-grafer som viser aktiviteten over tid.

Vekker deg mykt og forsiktig

En av de funksjonene vi setter mest pris på, er vekkefunksjonen. Jawbone Up kan settes opp med opptil fire alarmer, og armbåndet vil analysere søvnen din i løpet av natten og vekke deg på riktig tidspunkt – slik at du skal føle deg mest mulig utvilt. I løpet av natten veksler du nemlig mellom dyp og lett søvn, og det er derfor en fordel å bli vekket til rett tid. Måten det fungerer på i praksis, er at du stiller inn når du senest må være oppe – så vil armbåndet vekke deg maksimalt 10, 20 eller 30 minutter før dette tidspunktet – avhengig av hva du har stilt inn.

Vi synes vekkefunksjonen fungerte veldig godt, og har du noen liggende ved siden av deg i sengen er det også veldig praktisk at vekkingen foregår ved at armbåndet vibrerer lett. Dermed er det bare du som våkner.

Det er også en "power nap"-funksjon som lar deg ta en høneblund på dagtid, og basert på søvnmønsteret ditt vekker deg på et mest mulig optimalt tidspunkt.

Her får du oversikt over aktiviteten din i løpet av dagen (til venstre), og du kan også se hvor godt du har sovet i løpet av natten.

Hold kontroll på kaloriforbruket

Ved å legge inn matvarene du spiser i løpet av dagen, kan du holde styr på både kaloriinntak og -forbruk.

I appen har du til enhver tid oversikt over hvor mange kalorier du har forbrent i løpet av dagen. Men siden dette fungerer som en skritteller, får du ikke automatisk uttelling for aktiviteten hvis du for eksempel sykler til jobben. Det er imidlertid mulig å legge inn dette som en treningsøkt i appen ved å trykke "Log workout". Da kan du velge mellom en rekke ulike typer trening – for eksempel spaserturer, vekttrening, løping, sykling eller fotball. Når du har valgt en treningsform må du også legge inn hvor hard treningen var, og hvor lenge den varte. Appen vil da beregne et omtrentlig kaloriforbruk.

Jawbone Up kan ikke bare holde styr på hvor mange kalorier du forbruker, men også hva du putter i deg. Du kan velge mellom et stort utvalg matvarer med bilde – og du kan også skanne inn strekkoden på matvarer. Utvalget av varer i appen virket imidlertid veldig amerikansk – vi la spesielt merke til antallet kaker under kategorien frokost.

Du har imidlertid mulighet for å søke i en stor database over ulike matvarer, og få opp omtrentlig kalorinivå i disse. Har du for eksempel en middag bestående av både kjøtt, grønnsaker og saus, så legger du inn én og én ingrediens og mengden for å beregne det totale kaloriinnholdet. Kalori- og næringsinnhold kan eventuelt legges inn manuelt, hvis du vil ha det mer nøyaktig – eller du har matvarer som ikke ligger i databasen. Har du lyst, kan du ta bilde av maten også.

Nyhetsfeeden i Jawbone Up-appen.

Jo flere vi er sammen...

Hvis dere er flere som bruker Jawbone, kan dere koble dere sammen med "team"-funksjonen. Det å kunne konkurrere om hvem som har gått flest skritt i løpet av uken kan være en god motivasjonsfaktor. Ønsker du ikke å dele alt – for eksempel hvis du ikke vil at alle skal vite at grunnen til at du er så uopplagt på jobben, er at du aldri går og legger deg om kvelden – kan du velge å dele bare noe av informasjonen.

Vi er tre i redaksjonen som har brukt Jawbone Up daglig i et par uker, og erfaringen så langt er god. Dette er ikke et "må-ha"-produkt, men det kan være kjekt å ha for å gi deg et mer bevisst forhold til hvor mye (eller lite) du er i aktivitet. Armbåndet kan til og med settes opp til å vibrere når det oppdager at du har sittet stille for lenge av gangen...

Prisen ligger på rundt 1000 - 1300 kroner. Det er ikke billig, men likevel tror vi dette er et produkt mange vil ha nytte av og være villige til å betale for.

Skulle vi savnet noe, måtte det vært trådløs kommunikasjon med telefonen – for eksempel via Bluetooth. Det er mye styr med å plugge inn og ut armbåndet. Men i det store og hele er dette et produkt vi kan anbefale.

Les også disse sakene om treningsklokker og smartklokker:

annonse