Til hovedinnhold

Google Glass er det viktigste som har skjedd siden Internett

Denne nyheten er så viktig at du neppe vil forstå rekkevidden.

Google

BETRAKTNINGER: Google er et selskap som har litt historie for å revolusjonere ting. Uten å gå i detaljer på alle de tingene som de har snudd på hodet, så er de et selskap som i vesentlig grad har påvirket hvordan vi lever i dag.

Teknologi er verken god eller ond, og alt handler om hvordan man benytter teknologien på. La oss ta noe så enkelt som søkemotoren:

Ved Googles hjelp er det nå lettere enn noen gang i historien å søke opp informasjon om nær sagt hva som helst. Oppskrifter på cupcakes? Ikke noe problem. Livshistorien til FDR? Pøh! Hvordan utarter egentlig sykdommen FDR hadde seg? Barnemat!

Nyhetssaken om den gang du gjorde noe fryktelig dumt du skammer deg over? Nakenbildene som eksen din la ut på nett...?

Lar oss påvirke

Google har gjort ting så tilgjengelig på nett, at vi tar det som en selvfølge. Men samtidig lar vi oss påvirke av det. Også dette på godt og vondt. Rasismen forsvinner nesten fra kommentarfeltene hvis innleggene må postes under fullt navn. Samtidig er det mange som ikke tør være med i det offentlige ordskiftet, eller stille opp i mediene på viktige saker, i frykt for hvordan det kan brukes mot en senere i livet.

Men Googles neste store prosjekt vil potensielt kunne påvirke hverdagen din mye, mye mer enn du kan ane. Prosjektet har enkelt og greit bare fått navnet «Glass».

Ved første øyekast kan det hele se litt ut som en gimmick: Google har laget «briller» som du kan se noe som ligner på mobilskjermen din rett på glassene. Det kan brukes for så enkle ting som å se hva klokka er.

Et fantastisk leketøy

Brillene er koblet til mobiltelefonen din gjennom bluetooth, og dermed fungerer også brillene som en handsfree-enhet. Siden den er koblet til mobilen, er det hele utviklet videre slik at du kan stemmestyre brillene. For eksempel kan du gjøre nett nettsøk og få resultatene rett opp på skjermen.

En tur i historiske gater kan skape en helt ny opplevelse om utviklerne får til det de ønsker.Foto: Jo Hedwig Teeuwisse

Tanken er videre å lage en såkalt «utvidet virkelighetsopplevelse» (augmented reality), og Google ønsker å gi utviklere fullt spillerom til å utvikle de løsningene de vil. Mulighetene her er så massive at vi neppe forstår det, men karttjenester vil for eksempel kunne få en helt ny dimensjon. Se for deg at du kommer inn på et handlesenter, er ute etter en spesiell vare, sier hva du vil ha - og automatisk kommer det opp piler i brillene dine som forteller hvor du skal gå for å finne det du leter etter.

Noen trekker det så langt som å kunne si at leger kan få operasjonshjelp med slike briller.

Rulles ut nå

I disse dager er de første 2000 personene i ferd med å få sine briller. Det er primært utviklere som skal kunne få bruke brillene til å skape sine egne applikasjoner. Den amerikanske teknologibloggen TechCrunch har allerede publisert sitt førsteinntrykk, og før jul er det ventet at brillene vil være allment tilgjengelig for rundt 8-9000 kroner.

Jeg tør ikke spå om Googles briller i første utgave vil være en braksuksess. Tilbakemeldingene så langt er delte, der en både ser enorme muligheter og store utfordringer, og vi vet fortsatt ikke hva utviklere vil få til. Men ser vi på Apples AppStore, er det rundt 800.000 applikasjoner å velge mellom. Mulighetene er enorme.

Men på sikt, er vi overbevist om at dette kommer til å bli allemannseie. Når teknologien og designet blir finslipt.

Det gir oss veldig blandede følelser. Google Glass ser utrolig spennende ut, og vi klarer ikke å slutte å komme på nye ideer der en slik «utvidet virkelighet» kan være praktisk. Men samtidig skremmer dette nærmest livskiten ut av oss.

Kan forandre alt

Hvorfor?

Google Glass har et innebygget kamera som kan ta opp video i HD-kvalitet. Tanken er at du skal kunne dokumentere nærmest hele livet ditt, og aldri gå glipp av et øyeblikk. Allerede i dagens utgave kan dette kobles rett opp mot Googles videochattetjeneste på Google+. For eksempel kan en ha en samtale mens en får hjelp til å lage mat - eller foreldre kan vise hva barna gjør til hverandre hvis en er bortreist.

Bare tenk på underholdningsverdien med alle spennende og morsomme videoer på YouTube med en slik teknologi. Aldri mer trenger du å tenke «åh, det skulle jeg hatt bilde av», og med et klikk - eller stemmekommando - ligger bildet eller videoen på Facebook.

Du blir alltid filmet

Men hvis noen alltid kan dokumentere livet sitt, så må en alltid forutsette at personer som bruke Google Glass filmer deg når du er i nærheten. Det blir ikke som i dag da noen må ta opp et kamera og filme deg. Ser noen på deg, filmer de deg kanskje. Og hvis teknologien blir allemannseie, må du kunne forvente at noen filmer deg til enhver tid. Uansett hvor du er.

Og da er mitt spørsmål: Hvordan endrer din oppførsel seg om du vet du blir filmet og det du sier dokumentert? Er du like avslappet og like mye «deg selv», som ellers?

Du kan fort bli den personen som havner på nett, fordi noen så deg si eller gjøre noe de mente var morsomt/oppsiktsvekkende/sjokkerende/avslørende.

En slik situasjon kan fort bli en av de største sosiale revolusjonene i historien, fordi den vil påvirke vår oppførsel på et helt grunnleggende nivå.

Over tid vil man kanskje tilvenne seg en slik virkelighet, men overgangsfasen vil bli turbulent.

annonse