TestRuntastic GPS Watch

Rimelig GPS-klokke med Runtastic-synkronisering

Denne klokken gir deg pulsmåling og plotter treningsøkten inn på kartet for deg.

Runtastic-klokken leveres med pulsbelte og monteringssett for sykkelstyre. Treningsarmbåndet foran kjøpes separat.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Runtastic er en av mange produsenter av treningsapper, og en av appene som gjorde det best i vår test av treningsapper i fjor. I høst lanserte Runtastic en serie med treningsrelaterte elektronikkprodukter, blant annet en pulsklokke med innebygget GPS. Pulsklokken heter Runtastic GPS Watch, og synkroniseres mot Runtastic-tjenesten på nett når du er ferdig med treningen.

Siden vi virkelig har sansen for Runtastic, var vi veldig spente på å teste den nye pulsklokken. Det skulle imidlertid vise seg at pulsklokken var langt fra like gjennomtenkt som Runtastics treningsapper.

Runtastic GPS Watch.Foto: Runtastic

Klumpete design

Dette er en billigklokke, noe den også bærer preg av. Den er ganske klumpete, og har en liten skjerm med lav oppløsning. Dette kunne vi imidlertid vært villige til å tilgi, hadde resten vært på stell.

Dessverre er også brukergrensesnitt og betjening av klokken lite intuitivt. Når oppløsningen på skjermen er lav, blir det plass til lite informasjon – og informasjonen kan være litt kryptisk. Vi måtte frem med bruksanvisningen både titt og ofte i starten for å finne ut hva som var hva.

Klokken har fem knapper, to på venstre side og tre på høyre. Den øverst til høyre brukes for å starte og stoppe en treningsøkt, den nederst til høyre til å ta rundetider, mens den i midten til høyre brukes for å veksle mellom ulike visninger. Knappene på venstre side brukes for å aktivere lys i skjermen og for å veksle mellom ulike klokkemoduser.

Klokken er vanntett, men ikke ment for dykking eller bruk under vann. Det advares mot å bruke knappene på klokken når den er våt, siden vann kan trenge inn der når knappene er i bruk. Ladeløsningen er for øvrig noe av det mest spesielle vi har sett. I stedet for å plugge inn en USB-kabel eller lignende, har klokken fire små kontaktpunkter på baksiden. Det følger med en USB-kabel med en stor klype i den ene enden. Denne klypen klemmes fast på klokken slik at kontaktpunktene på baksiden treffer kontaktpunktene i klypen. Ikke en spesielt elegant løsning, men det fungerer – og poenget er vel å ikke ha noen luker som må åpnes, og som kan forårsake at det kommer vann inn i klokken.

Pulsbeltet som følger med er ganske behagelig å ha på seg.

Treningsøkten synkroniseres til Runtastic-tjenesten på nettet.

Praktisk bruk

GPS-funksjonen i klokken er skrudd av som standard, for å spare batteri. Vi måtte finne frem bruksanvisningen for å finne ut hva som var årsaken til at GPS-en ikke virket.

Du kan veksle mellom fire ulike moduser; klokke, GPS-trening, GPS-navigasjon og kompass. GPS-navigasjon brukes for å finne frem til et bestemt punkt, for eksempel der du startet. Da viser en pil retningen, samtidig som du får vite avstanden til målet. Kompass forteller deg himmelretningen.

Etter at du har startet en ny treningsøkt viser skjermen blant annet gjennomført distanse, hastighet og tid. Ved å trykke View-knappen kan du få tilleggsinformasjon. Det er mulig å tilpasse hva som skal vises på de ulike skjermbildene via Runtastic Connect-programvaren til Windows eller Mac OS. Det er støtte for treningsprofiler, slik at du kan ha ulike oppsett for hva som skal vises på de ulike skjermbildene når du sykler, løper, osv.

Dette tilleggsutstyret gir deg pulsmåling også i Runtastic-appen på mobiltelefonen.Foto: Runtastic

Selv om klokken absolutt gjør nytten, er menyene og betjeningen av klokken rotete, lite intuitiv og ganske tungvint.

Etter endt treningsøkt kobler du klokken til PC-en via den litt snodige kabelen, og treningsøkten synkroniseres over til Runkeeper.com. Der kan du se løpe- eller sykkelturen på et kart, få detaljert statistikk, og sammenligne deg selv med andre.

Konklusjon

Runtastic-klokken er forholdsvis rimelig, men den er etter vår mening for komplisert å bruke, har et for rotete brukergrensesnitt – og virker i det store og hele rett og slett som et lite gjennomført billigprodukt.

Vil du ha en rimelig treningsklokke anbefaler vi heller Nike SportWatch GPS, en treningsklokke som kobler seg opp mot tjenesten Nike+. Denne tjenesten er kanskje ikke like avansert som Runtastic, og klokken mangler også de mest avanserte funksjonene – men er du ute etter en treningsklokke som er svært enkel å bruke, samtidig som den er stilig å se på, er Nike SportWatch GPS et godt valg.

Er du villig til å legge litt mer penger i å få en virkelig god GPS-pulsklokke med integrasjon mot en treningstjeneste, anbefaler vi Polar RC3 GPS. Den har mange avanserte muligheter, er enkel å bruke, og den er ganske slank og stilig å se på. Klokken er integrert med Polars egen Polarpersonaltrainer.com-tjeneste, som gir deg omfattende analyser av treningen din, samt plotting av løpeturen på kart.

Les også
Smart treningsdings til sykkelen
Les også
I'm Watch: Denne smartklokken kjører Android
Les også
Strava: Toppformen kommer av seg selv
Les også
Jefit: Klar for hardkjør?
Les også
Slank GPS-klokke
Les også
Kom i form med Yngvar
Les også
Avantree Jogger: Denne kan du jogge med i regnvær
Les også
Ti treningsapper til mobilen: Disse appene gjør det morsommere å trene
Les også
Slik får du pulsmåling i treningsappen
Les også
Nike+ SportWatch GPS: Løpeturen blir ikke den samme uten denne
annonse