Til hovedinnhold

Smartklokkene kommer

... men først må noen finne formelen.

Produsentene
Pebble er smartklokken som slo alle rekorder på Kickstarter i fjor. Nå er den her. Til tross for å ha fått inn mange ganger beløpet de ba om, virker den fortsatt ganske uferdig.Foto: Pebble
Hyetis Crossbow koster rundt 8000 kroner, og skal spleise smartklokken med kvalitetsmekanikk fra Sveits.Foto: Hyetis

Listen over smartklokker vi har sett begynner å bli lang. Sony var tidlig på ballen med sin LiveView, som siden har blitt SmartWatch og SmartWatch 2. Samsung ble med på moroa for et par uker siden, og Apple er ventet å bli med en gang i løpet av neste år.

Selv brikkeprodusenten Qualcomm, som vanligvis ikke selger produkter direkte til sluttkunder, vurderer å selge smartklokken sin, Toq, i begrenset opplag.

Les også: Apple registrerer iWatch som varemerke

Ba om 100 000, fikk 10 millioner

I tillegg til de store elektronikkprodusentene er det en lang rekke mindre selskaper og tiltak som bygger smartklokker i dag. Pebble banket alt av tidligere kampanjer da de hentet inn ti millioner dollar, milevis forbi målet på 100 000 dollar, på spleiseportalen Kickstarter for litt over ett år siden.

Det er ingen tvil om at mange, også utenfor analytikernes kretser, setter sin lit til at smartklokkene skal bli det neste store. Pebble er slett ikke alene om å ha startet sitt liv som et spleiseprosjekt, og det dukker opp nye hele tiden, slik som Kreyos.

Enn om vi kaster penger på problemet?

De fleste klokkene legger seg mellom noen hundrelapper og 3000 kroner, og til å være et såpass ungt marked, er forskjellene mellom dem påfallende små. Det hederlige unntaket er muligens Hyetis Crossbow, som må være definisjonen av å kaste penger etter et problem.

Til rundt 8000 kroner før norske avgifter får du et sveitsisk urverk, paret med svært spesielle spesifikasjoner og et smartklokkekonsept ingen vet om er det riktige.

Her er kjernen av problemet. Norge er et høykostland. Mange kunne nok tenkt seg å bruke 8000 kroner på en sveitsisk smartklokke, dersom man var sånn høvelig sikre på at den ville fungere i noen år.

Problemet er at ingen vet. Ingen har funnet formelen. Smartklokkenes iPhone ser foreløpig ikke ut til å ha kommet. Vi har ikke sett ett eneste produkt som får oss til å tenke; "Her har vi innertiern ..."

Les testen av I'm Watch: James Bond ville brukt angrefristen

Også Kreyos har sitt opphav på en spleiseportal, og skal ha betydelig flere funksjoner enn Pebble.Foto: Kreyos/skjermdump
Da iPhone gjorde sitt inntog i Norge, med 3G-modellen, beskrev vår tester den som fullstendig overlegen.Foto: Simen J. Willgohs, Amobil.no
Få måneder etter testen av iPhone 3G testet vi Nokia 5800 Tube. "Dette er ingen iPhone" var et av punktene i testkonklusjonen. Den målestokken ble med oss hele veien til Android ble et modent operativsystem.Foto: Marius Valle, Amobil.no
Sony har lekt med smartklokkekonseptet lenge. Dette er forgjengeren til dagens Sony SmartWatch-modeller. LiveView het den - her ved siden av en helt vanlig klokke.Foto: Einar Eriksen, Amobil.no
Sony SmartWatch 2 er den nyeste generasjonen smart klokke fra Sony. Den kommer i salg om kort tid.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Samsung Galaxy Gear har innebygget kamera, en rekke funksjoner og tar seg pent ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Men på lanseringskvelden kjørte Galaxy Gear tidlig programvare som ikke fungerte helt knirkefritt. Prisen er også forholdsvis høy.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

VM i galskap

For mobiltelefonene var dette en følelse som var nesten fysisk i brytningspunktet mellom berøringsskjermer og tastetelefoner. De fleste som brukte Nokias Symbian-telefoner på tidlig 2000-tall, visste akkurat hvor sær mye av bruken kunne virke for de som ikke var spesielt interesserte.

Undertegnede brukte både MSN-klienter og IRC-klienter i kombinasjon med Bluetooth-tastatur, og en gigantisk Nokia 3650. 3G-telefonene inspirerte til enda mer moro. Å strømme musikk fra egen hybel var plutselig mulig. I kategorien mulig, men kanskje ikke spesielt praktisk, gikk også forsøket på å koble opp en Telio-boks for IP-telefoni gjennom en av de tidligste, og tregeste, 3G-tilkoblingene.

Det fantes altså en rekke sære ting man kunne gjøre med mobiltelefoner før "Angry Birds" kom seilende inn på ei finsk fjøl, til dekket bord.

– Multitasking har vi hatt lenge

Fansen av operativsystemer som Symbian og Windows Mobile tviholdt på enkelte av fordelene ved systemene til lenge etter at Apple hadde gjort sitt inntog. Forskjeller ble forsøksvis gjort større og viktigere enn de var – "multitasking har vi hatt i evigheter", var det mange som sa.

De mest hardbarka mobilbrukerne, de av oss som bruker teknologien i like deler som leketøy og verktøy, har gjerne et bruksmønster som ikke stemmer for alle andre. Det ble ofte ikke til at man forklarte hva man holdt på med. Når det kom til stykket var det gjerne både for kronglete, og for lite interessant for de fleste rundt en.

Gjentar historien seg?

Akkurat sånn føles det å omgås det som kalles smartklokker i dag. Vi aner at det er gode idéer her, og både på papir og på nett ser en del av produktene veldig flotte ut.

Hadde vi i tillegg kunnet gjøre unike ting med produktene, slik vi kunne med Symbian og Windows Mobile før iOS og Android, er det stor fare for at smartklokkene hadde fulgt samme mønster som smarttelefonene gjør. De ville funnet veien via de teknointeresserte først.

I realiteten tilfører dagens smartklokker veldig lite – de fleste av dem er helt verdiløse uten å være koblet til en mobiltelefon.

Selv de største sliter med formelen

I tillegg sliter selv de store leverandørene med å finne den riktige formelen. Smartklokkenes iPhone er ikke lansert ennå, og til tross for at Apple har noe i nærheten av tradisjon for å gjenoppfinne konsepter på en spennende måte, ville jeg vært forsiktig med å trykke opp noen premier i forkant av en iWatch-lansering.

At Apple historisk sett har fått til spennende ting på denne fronten, er ingen garantist for at de klarer det igjen.

Hva med Galaxy Gear?

Samsung var sammen med Apple ventet å bli pådriverne for kategorien. De som kom opp med både en god grunn og et godt brukergrensesnitt, og pakket det hele inn i en formfaktor folk ville ha.

Det er for tidlig å si om Galaxy Gear er akkurat det produktet. Med tanke på pris, funksjoner og en beskjeden batteritid på ett døgn og én time, har vi en mistanke om at Galaxy Gear vil bli for de få.

Hva med resten?

Selv ikke Pebble har imponert oss noe særlig, til tross for den massive suksessen de opplevde under lansering av konseptet sitt. Italienske I'm Watch er nesten en komplett mobiltelefon på armen. Problemet er bare at den ikke virker. Qualcomm Toq får god omtale, men vil bare selges i svært begrenset omfang.

Sonys SmartWatch 2 ser ut til å være fryktelig god på det den gjør, og ha en byggekvalitet som gjør at den tar seg ut på armen. Men heller ikke den tilfører noe særlig funksjonalitet, og blir i praksis bare et lite utsnitt av mobilskjermen til å ha på armen.

Qualcomm sysler egentlig ikke med sluttprodukter som du og jeg kan kjøpe. Smartklokken Toq skal imidlertid selges i et lite opplag via internett.Foto: Qualcomm

Vi venter videre ...

Dermed venter vi fortsatt på at noe virkelig skal blåse liv i markedet for smartklokker. Det eneste vi føler oss noenlunde sikre på, er at det vil være umiddelbart synlig når produktet som endrer alt kommer. Etter det kommer det til å gå fort.

Les sniktitten på Samsung Galaxy Gear

annonse