TestApple iMac med Retina 5K-skjerm

Vi har testet Apples råeste iMac – og den er den sinteste vi har sett

Ekstrem skjerm og knall ytelse – men kan prisen forsvares?

Hovedside

Apples veldreide iMac er en stasjonær datamaskin – en såkalt alt-i-ett – som burde være kjent for de aller fleste datainteresserte. For når Apple først har funnet en god oppskrift, skal det en del til før de gjør så veldig mange forandringer med den. Kanskje med unntak av at produktene har en tendens til å bli stadig mindre og tynnere.

Oppskriften på en iMac er egentlig ganske enkel. Ta en god skjerm pluss gode komponenter, og klem det hele inn i et tynt aluminiumsskall med gode lufteegenskaper. Hold lydnivået nede og bruk strømgjerrige deler om mulig, men ikke spar for mye på datamusklene. Servér med stil.

Resultatet har vi testet flere ganger, sist for ganske nøyaktig ett år siden. Da var det en 27-tommer til over 18 000 kroner som stod og funklet på testbenken.

Nå har vi fått leke med en modell som ved første øyekast er kliss lik, men også veldig ny. Og med en prislapp på drøye 26 000 kroner, snakker vi naturligvis om den nye kongen på iMachaugen, nemlig utgaven med Retina-skjerm, det vil si en skjermoppløsning på hele 5120 x 2880 piksler.

Raskere og nyere

Den Retina-utstyrte iMacen har ikke bare en ultrahøyoppløst skjerm, den kan også skilte med kraftigere innmat enn de andre iMac-modellene. Apple har stappet inn de heftigste Intel Core i5- og i7-prosessorene som hører til Haswell Refresh. Spesielt har i7-utgaven fått ekstra omtanke, da den er bestykket med Devil's Canyon-utgaven av prosessoren, altså selveste Core i7-4790K.

Datamaskinen har Bluetooth 4.0 og 802.11ac trådløst nettverk. I tillegg kommer lydutgang, minnekortleser, fire USB 3.0-porter, to Thunderbolt 2-porter og gigabit LAN-port.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

De andre iMac-modellene med 27-tommers skjerm har ikke blitt oppgradert, og har altså stadig den samme innmaten som de ble utstyrt med i fjor – det vil si den vanlige Haswell-prosessoren og Nvidias skjermkort i 700M-serien.

I iMac med Retina-skjerm kommer dog grafikken fra AMD, da i form av det råeste de kan hoste opp av mobile skjermkort: Radeon R9 M290X og M295X.

Bortsett fra prosessor og skjermkort – pluss naturligvis den ultrahøyoppløste skjermen – er den eneste praktiske forskjellen at Thunderbolt 2 er på plass i Retina-modellen, mens de andre har den første Tunderbolt-versjonen.

Råtass med rå pris

Testeksemplaret av iMac vi ble tilsendt var verstingutgaven med Core i7-prosessor og Radeon R9 M295X fra AMD. Ifølge Apples egen konfigurator, er den totale prisen på herligheten 26 290 kroner.

Da vi testet Intel Core i7-4790K som et frittstående produkt, kom vi fram til at dette er den firekjerneren fra Intel som sparker hardest akkurat nå.

Heldigvis kan du selv stappe i mer minne ved behov. Vårt eksemplar kom med 2 x 4 GB og to ledige modulplasser.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Drøye 26 tusen kroner høres kanskje spinnvilt ut, men faktisk kan en ny Retina-iMac fort koste enda mer. Vårt testeksemplar begrenset seg jo til de opprinnelige åtte gigabytene med RAM, mens en Fusion Drive på én terabyte tok seg av all lagring. Dette gir en fin kombinasjon av hurtighet og kapasitet til en anstendig pris, men ønsker du det noe råere enn dette, hadde vi måttet dykke dypere i lommeboka.

Skulle du gå for den ultimate «jeg har mer penger enn vett»-utgaven med 32 GB RAM og en terabyte SSD i stedet, må du legge til tolv høvdinger på den opprinnelige seddelbunken. Moderasjon kan med andre ord lønne seg her, ettersom det er enkelt å oppgradere minnet i ettertid. Er du ekstra hendig, vil det også være mulig å eventuelt bytte til en større HDD/SSD og raskere prosessor dersom det skulle være aktuelt.

En skjermopplevelse

Det meste som kan sies om iMac kan og bør begynne med det iøynefallende displayet, som i mangel av et mer beskrivende ord kan omtales som supert.

Retina-skjermen treffer ganske så godt på fargene.

Skjermen er blank, men ikke merkbart skinnende og reflekterende, noe også lysstyrken på opptil 436 nits hjelper til med. Fargene oppleves som rene og klare, og profilen er ganske så godt kalibrert fra fabrikken.

Oppløsningen i sin opprinnelige form får du ikke oppleve, da OS X Yosemite oppskalerer skrift og skrivebordselementer slik at ting ikke virker for smått. Standardvisningen gir en opplevelse som «tilsvarer 2560 x 1440 piksler», altså det samme som den vanlige 27-tommers iMacen. Men forskjellen er der likevel – tekst og skrivebordselementer er knivskarpe.

Vil du ha opplevelsen av et mer luftig skrivebord, kan du stille denne til å maksimalt tilsvare 3200 x 1800 piksler.

I operativsystemets eget miljø byr ikke oppskaleringen på noen utfordringer, men når vi beveger oss ut på det store Internettet merker vi det samme «problemet» som da vi testet den aller første MacBook Pro med Retina-skjerm. Og det er at når bilder og lavoppløste grafikkelementer skaleres opp på Retina-skjermen, blir det mer grums enn når det sees på en skjerm med lavere oppløsning.

Så vi må ta det vonde med det gode, som det heter. Dessuten er en trøst at det har blitt bedre med tanke på tredjeparts applikasjoner.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Ved siden av detaljnivået som dukker opp når kildematerialet har god nok oppløsning, synes vi skjermens mange piksler virkelig kommer til sin rett når vi eksempelvis kan starte opp videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro og ser at vi har godt med plass i applikasjonen selv om vi sitter og redigerer 4K-film.

Å se på filmklipp i 4K er for øvrig også en nytelse, og datamaskinen har ikke problemer med avspillingen heller. Med Intels raskeste firekjernede prosessor og AMDs kjappeste mobile skjermkort skulle det da også bare mangle.

Og med dette er det naturligvis heller ikke å si så mye på ytelsen for hverken programmer eller spill. Testresultatene finner du på neste og siste side »

Et spørsmål om pris

Apples nye iMac med Retina 5K-skjerm er på mange måter akkurat som sine lavere oppløste brødre – den er pen i tøyet, anstendig utstyrt, er knapt hørbar ved moderate belastninger og har god innebygd lyd.

Der Retina-modellen skiller seg ut, er først og fremst med nettopp en lekrere skjerm. I tillegg har den fått den nye Thunderbolt 2-standarden, og enda kraftigere innmat i form av kjappere prosessor og kraftigere skjermkort.

Dette kommer naturligvis ikke uten ekstra kostnader, og når alt kommer til alt, vil spørsmålet om iMac med Retina-skjerm som oftest koke ned til prisen.

En «vanlig» 27-tommers iMac starter på 15 490 kroner. Retina-utgaven begynner på 21 990 kroner – 6500 kroner mer. For disse pengene får du da en ultrahøyoppløst skjerm og mer datamuskler. Pluss Thunderbolt 2, men akkurat det vil nok ikke være det største salgspunktet.

Apples super-iMac er deilig, men dyr.

Å sammenligne prisen på Retina-iMacen med en tilsvarende PC blir vanskelig, da vi kun vet om én frittstående 27-tommers 5K-skjerm: Dell UP2715K. Hvor mye den kommer til å koste her er vi ikke sikre på, men på den andre siden av dammen må du fremdeles ut med 2500 dollar for den. Det er akkurat like mye som det koster for den rimeligste Retina-iMacen.

Sånn sett er vi ikke i tvil om hva vi ville valgt.

Men kunne vi i stedet gått for en 4K-skjerm, stiller det hele seg ganske så annerledes. Eksklusive skjermen, vil en PC med ytelse som tilsvarer den råeste Retina-modellen til 26 000 kroner koste omtrent 10 000 kroner å bygge. Og selv om vi da skulle legge en god del penger i en god 4K-skjerm, vil totalsummen likevel ende opp på godt under det vi må ut med for selv den rimeligere Retina-modellen.

Vi ville dog ikke fått det hele i en såpass lekker og diskret pakke. På den annen side vil skjermen kunne heves, senkes og settes på høykant, noe du ikke kan gjøre på en iMac – uansett hva du til slutt ender opp med å betale for den.

Når alt kommer til alt er det likevel vanskelig å finne noe direkte galt med Apples nye iMac. Men vi tror det må semiproffe hjemmebrukere eller bedrifter med anstendige overskudd til for å akseptere prisen av den heftige ytelsen og siste skrik i skjermoppløsning.

For vanlige dataoppgaver vil nok de fleste andre forbrukere ha det like moro med en vanlig iMac eller Mac mini med en kurant skjerm.

Ikke trenger den være dyr heller:
Nye Mac mini er en herlig tass >>>