Til hovedinnhold

Nå er endelig Intels nye entusiast-prosessor lansert

En av de første nyhetene som sprakk på årets enorme datamesse kom fra Intel.

Hardware.no/Taipei: På den første skikkelige messedagen her på Computex-messen har Intel lansert Devil's Canyon. Denne lanseringen henger nøye sammen med lanseringen av Haswell Refresh, som fant sted for drøye to uker siden.

Nye Devil's Canyon er nemlig på mange måter nettopp Haswell Refresh under varmesprederen, men på grunn av enkelte endringer har denne fått et eget navn – og et potensiale til å levere mer kraft.

Det som er spesielt med Devil's Canyon er at den er mye bedre egnet til overklokking enn de andre Haswell Refresh-prosessorene. Her har Intels ingeniører fått et friere spillerom, noe som blant annet har resultert i en annen varmespreder og en annen varmeoverføring fra selve kjernen og over til varmesprederen.

I tillegg får prosessorene en bedre strømbehandling. Det Intel har gjort er å legge til en rekke kondensatorer som gjør at strømtilførselen til alle prosessorens deler blir glattere og mer stabil. Slikt er gull verdt nå man skal overklokke, og muliggjør enda en litt høyere frekvens, og det er nettopp slik ekstrembruk den er laget for.

Blir bare to prosessorer

Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det er to firekjerner som er lansert under Devil's Canyon-paraplyen, nærmere bestemt i7-varianten 4790K og i5-varianten 4690K. Prosessorene benytter dagens LGA1150-formfaktor, og passer eksisterende løsninger både innen hovedkort og kjølere.

Toppmodellen vil ha en kjernefrekvens på 4,0 GHz, med turbofrekvens på opptil 4,4 GHz. Som andre prosessorer i Core i7-serien snakker vi her om støtte for hyperthreading, og dermed en teoretisk mulighet for en liten ytelsesbonus. Cache-mengden er på 8 MB, og grafikkløsningen er Intels HD 4600 på 1250 MHz.

Lillebror vil ha en kjernefrekvens på 3,5 GHz, med en turbofrekvens på opptil 3,9 GHz. Denne får litt mindre cache, nærmere bestemt 6 MB. I tillegg kjører grafikkløsningen på en litt lavere frekvens, nemlig 1200 MHz.

Legg inn en gratis prisvarsel på Core i7-4790K og Core i5-4690K, så kan du få tilsendt en e-post så snart prosessorene har kommet i salg i Norge. Prisene er allerede kjent, og om du velger den råeste versjonen så koster den 2600 kroner, mens du slipper unna med 1800 kroner for den enkleste.

Store mengder med prosessorer er på vei ut til markedet, og ifølge Intel regnet de med at testeksemplarer ville komme ut allerede til uken. Det skulle bety at prosessorene er rett rundt hjørnet i databutikkene også.

Slik yter Core i7-4790 som standardmodell »

annonse