På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Farlig fristende skjermkonge
Men Apples nye 15-tommer er ikke for alle.
Innhold
Innledning
Det er nesten alltid litt ståhei når Apple lanserer nye produkter, og stort annerledes var det ikke tidligere i sommer. Den 11. juni ble en rekke nye bærbare sluppet, og det var uten tvil den nye utgaven av MacBook Pro som stjal showet med sitt ekstremt høyoppløste "Retina display" på 2880 x 1800 piksler.
Videre snakker vi her om en ganke så tynn datamaskin. Med lokket igjen måler den ikke mer enn 1,8 centimeter i høyden, noe som gjør at den på en måte kunne kvalifisert som en ultrabook – om den ikke var utstyrt med en såpass kraftig prosessor.
Spesifikasjoner | - |
Maskinvare | - |
Prosessor | Intel Core i7-3615QM (2,3 GHz, 6 MB cache) |
Harddisk | 256 GB SSD |
Skjerm | 15,4 tommer 2880 x 1800 pikslers oppløsning Reflekterende kontrastbelegg |
Optisk enhet | N/A |
Trådløs tilkobling | 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth |
Batteri | 95 Wh, 7 timers oppgitt batteritid |
Annet | - |
Størrelse | 1,8 cm tykk |
Vekt | Datamaskin: 2,02 kg Strømforsyning: 325 gram |
Pris | Fra 17 990 kroner |
Apple MacBook med Retina-skjerm kan også konfigureres med mer minne, og fåes dessuten i raskere utgaver med større SSD. Den råeste utgaven har 2,7 GHz prosessor, 16 GB RAM og 768 GB SSD. For den må du ut med drøye 30 tusen kroner.
Vi har testet den rimeligste utgaven, altså med prosesor på 2,3 GHz, 8 GB minne og 256 GB SSD. Grafikkdelen består av Intels integrerte løsning HD Graphics 4000, som svitsjer over til det rimelig potente Nvidia GeForce GT 650M ved behov.
Vi ser også at Apple her har ofret DVD-brenneren på tynnhetens alter, men optiske plater er noe vi uansett sjelden bruker lenger. Internett, nettbasert lagring og USB-lagring har i stor grad tatt over. Skulle du absolutt trenge et optisk drev, får du små, eksterne brennere til godt under femhundrelappen. Apples egen USB SuperDrive koster 650 kroner.
Bla om, så skal vi se litt nærmere på hva du får.
Takk til Apple for lån av datamaskinen.
I bruk
Apple MacBook Pro med Retina-skjerm har et utseende som ikke burde overraske noen. Den vanlige MacBook Pro har hatt den samme minimalistiske designen siden 2008, og bortsett fra en litt tynnere profil er ikke modellen med Retina-skjerm noe annerledes.
For dere som ikke har vært borti en slik bærbar før, kan vi ta kortversjonen. Selve karosseriet er i aluminium, både base og lokk. Dette gir godt med stivhet i konstruksjonen, og ikke minst en fin kvalitetsfølelse. De eneste utvendige plastelementene er tastaturet, føttene og det store skjermhengselet.
Skjermen er for øvrig godt hengslet og gir passe motstand, slik at du kan åpne den med én hånd.
Datamaskinen har en sølvgrå finish som nesten gjør den immun mot fingermerker. Det må ganske enkelt en solid dose møkk til for at den skal se shabby ut.
Bunnplaten holdes på plass av ti skruer, men det er ikke meningen at du skal åpne maskinen – her er det spesialløsninger over hele linja. Kjøper du deg en Retina-MacBook, er det altså viktig at du bestiller den slik du vil ha den.
Tastatur og pekeplate
Her er også ting ved det "samme gamle". Den store glassdekte pekeplaten har god følsomhet og støtte for bruk av opp til fire fingre. Tastaturet har justerbart bakgrunnsbelysning og nokså støysvakt. I tillegg er det faktisk ganske behagelig å skrive på.
Skjerm
Dersom vi kun skulle trukket fram én ny ting med denne utgaven av MacBook Pro, måtte det selvfølgelig blitt Retina-skjermen.
"Retina-skjerm" er noe Apple bruker på flere av sine produkter: iPhone, iPod touch, iPad og nå MacBook Pro. Med dette begrepet mener de en skjerm som har høy nok pikseltetthet til at det menneskelige øye ikke skal kunne se de enkelte pikslene på typisk synsavstand.
Nøyaktig hvor godt menneskeøyet faktisk er, og hva som er "typisk synsavstand", blir stadig vekk debattert av såkalte eksperter og forståsegpåere. Samtidig er det store indivduelle forskjeller her. Vi skal derfor ikke gå inn på diskusjonen om pikslene er synlige eller ikke.
Hva vi vel kan si, er at den blanke skjermen utvilsomt er god. Panelet er av typen IPS, noe som gjør at den har større innsynsvinkler og bedre fargegjengivelse enn det du får på den "vanlige" MacBook Pro.
Og joda, her får du god kontrast og livlige farger. Skjermen er dessuten godt kalibrert fra fabrikken.
Men det er selvfølgelig oppløsningen på 2880 x 1800 piksler i 16:10-forhold fordelt på 15,4 tommer som gjør det helt store. Dette gir et meget stort og skarpt bilde. Men dersom du kjøper en slik Retina-modell for å få sinnsykt god plass på datamaskinens skrivebord, har vi en litt dårlig nyhet til deg. Apple og OS X har nemlig sin egen oppfatning av hvordan ting skal se ut.
Rett ut av esken kommer denne modellen med all skrift og skrivebordselementer oppskalert. I og for seg er ikke det så dumt, ettersom et skrivebordsmiljø med original oppløsning på 2880 x 1800 piksler over kun 15,4 tommer vil være altfor smått for mange. Men standard oppskalering til noe som ligner veldig på 1440 x 900 piksler, altså en halvering av faktisk pikselplass, synes vi er litt for kleint på en slik skjerm.
En såpass kraftig oppskalering fører også til at for eksempel lavoppløste fotografier, logoer og en del annen fast nettgrafikk vil virke lett grumsete – ja faktisk kan det være å foretrekke å se det på en skjerm med lavere oppløsning. Det samme gjelder i skrivende stund for en rekke tredjeparts applikasjoner, og sånn sett kan vi jo lure på hva vi da skal med denne skjermen i det hele tatt.
På den annen side får skjermen skrift og skalerbare grafikkelementer til virkelig å se sylskarpe ut.
En annen ting vi la merke til var at nettsider i Apples nettleser Safari ikke skrollet like jevnt som vi var vant til. På Retina-skjermen var det tydelig mer hakkete. Nå er jo ikke dette noe reelt problem, men viser at ikke alt i den underliggende arkitekturen er optimalisert for slike store oppløsninger.
Interessant nok fikk vi en hakket bedre opplevelse ved å bruke Firefox i stedet for Safari. Enda bedre ble det med Firefox når Windows var installert på datamaskinen.
Skjermbildet over viser hvordan Apple synes at ting skal se ut på Retina-skjermen. Heldigvis er det også mulig å bestemme litt selv, i skjermalternativene. Her kan du sette skaleringen enda mer ned, det er det da ingen grunn til. Oppover kan du velge noe som ser ut som 1680 x 1050 eller 1920 x 1200 piksler – valget helt til høyre kontrollpanelet for skjerm. Men 2048 x 1536? Nope. Hva med originale 2880 x 1800 da? Niks!
Bildet over viser en oppløsning som "ser ut som 1920 x 1200", og det var det beste vi kunne få til på denne maskinen i OS X. En klar forbedring fra anbefalte innstillinger, men mye vil som kjent ha mer.
Den eneste måten vi kunne få oppleve MacBook Pro med Retina-skjerm i all sin prakt, ble ironisk nok ved å installere Windows. Her startet vi også med et oppskalert skrivebordsmiljø til å begynne med, men her fikk vi i det minste muligheten til å gå ned fra 150 til 100 prosent.
Og på 15,4 tommer blir dette en ganske så spesiell og nærsynt fornøyelse – men vel verd opplevelsen. Likevel er det nok kun et fåtall som vil finne det spesielt anvendelig i lengden.
Her har vi sammenlignet med tre andre 15-tommere vi relativt nylig har testet. Gamingmodellen Asus G55VW, altmuligmaskinen Asus N56VZ og Dells nye XPS 15
Vi målte Retina-skjermens lysstyrke til nesten 300 nit (candela per kvadratmeter). Den er altså ikke blant de aller mest lyssterke, men holder seg da fint innenfor hva vi forventer på en slik bærbar. Ettersom slike blanke skjermer lett reflekterer andre lyskkilder, er det en fordel å ha litt god lysstyrke.
Av andre detaljer ved skjermen nevner vi at webkamera og lyssensor sitter i skjermrammen. Lyssensoren kan automatisk stille på tastaturets baklys og skjermens lysstyrke.
Høyttalere
De innebygde høyttalerne gir god stereogjengivelse og åpent lydbilde, med tydelige diskanter og stemmer. Men noe særlig bass og dybde får du pent se etter andre steder. Likevel, for litt sporadisk video- og musikkbruk fungerer det helt greit – bare ikke forvent partytilstander av det du får klemt ut av den.
Tilkoblinger
Inn- og utganger | - |
Type og grensesnitt | |
---|---|
Bilde | HDMI 2 x Thunderbolt (Mini DisplayPort) |
Enhetstilkobling | 2 x USB 3.0 |
Annet | Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser for SD |
I forhold til den vanlige MacBook Pro, har Retina-modellen verken optisk drev eller kontakt for kablet nettverk – akkurat som på sine mindre Air-fettere. Trenger du DVD-brenner eller LAN-kontakt, får du pent satse på Thunderbolt- eller USB-utgaver av dette.
På venstre side finner vi nettopp to slike Thunderbolt-porter, en USB 3.0-kontakt og minijack for lyd. Bakerst sitter den nye kontakten for strøminntak: MagSafe 2. Denne er litt tynnere og litt lenger enn den gamle kontakten. Ønsker du å bruke Apples tidligere strømadapetere med denne modellen, må du kjøpe en overgang til 89 kroner.
På høyre side er det nok en USB 3.0-kontakt, pluss HDMI og SD-minnekortleser.
Temperatur og støy
Med en fullblods firekjernet prosessor og dedikert grafikkort, har Apple klemt inn ganske godt med muskler i et skall på kun 1,8 centimeters tykkelse.
Så lenge datamaskinen holder seg unna de tyngste oppgavene, holder også temperaturene seg på et fint nivå. Det samme er tilfelle med støyen – den er knapt hørbar ved lett belastning.
Under hard jobbing får MacBook Pro med Retina-skjerm litt problemer med å holde temperaturene nede. Metallet mellom noen av tastaturets taster kom opp i hele 47 grader, og dette varmet godt på fingertuppene. Skulle vi jobbet med denne maskinen under høy belastning over tid, ville vi sterkt vurdert et eksternt tastatur.
Viftestøyen tiltar med belastning og temperatur. Den høres godt på full pinne, men er slett ikke blant de aller mest masete vi har hørt.
Batteri
Vi har nylig endret rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven. Men MobileMark er dessverre kun for Windows, mens batteriet på en MacBook så absolutt bør testes i OS X.
Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift. Siden VLC finnes for alle plattformer, er dette grei skuring også for Apples operativsystem. I denne testen klarte MacBook Pro med Retina-skjerm litt over fire og en halv time på batteridrift.
Ingen av maskinene vi har valgt å sammenligne med i denne testen har kjørt tilsvarende test. Men et visst referansepunkt finner du ved å se på våre nylige test av 13,3-tommeren Asus Zenbook Prime UX31A, som klarte en hel time mer på videoavspillingen.
Apple selv har oppgitt batteritiden til syv timer, og dersom du holder deg til veldig lav arbeidsbelasting, kan du nok sikkert også klare dette. Vi lot også maskinen stå uvirksom så lenge den klarte, og da endte vi opp på åtte og en halv time fra et fulladet batteri.
For våre batteritester setter vi for øvrig lysstyrken så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.
Ytelse
Apple MacBook Pro med Retina-skjerm kommer naturlig nok med OS X fiks ferdig installert. Kjøper du en i dag, får du med OS X Lion (10.7), men får oppgradere gratis til OS X Mountain Lion (10.8) når den slippes senere nå i juli.
Et alternativ er å installere Windows på MacBooken. Vi gjorde dette med Windows 7 Home Premium, og dette gikk smertefritt. Vår testperiode med Retina-modellen var dessverre ganske kort, så vi fikk ikke anledning til å prøve en Linux-distro.
Systemytelse
Som nevnt har vi satt Apples MacBook Pro med Retina-skjerm til 18 tusen kroner opp mot tre andre 15-tommere. Dette er gamingmodellen Asus G55VW til omtrent 11 000 kroner, altmuligmaskinen Asus N56VZ til kr 9000, og til slutt Dells nye XPS 15 til nesten femten store lapper.
Da Retina-modellen har stor fokus på vekt, størrelse og skjerm er nok sammenligningen til en viss grad urettferdig, men nå er det jo slik at denne MacBooken uansett er unik på den måten. Og det betyr heller ikke at alle andre datamaskiner er noen tunge beist. Riktignok veier Asus G55VW inn på 3,8 kilogram, men de to andre modellene har da en anstendig matchvekt på omtrent 2,7 kilogram. Alle de tre har også Full HD-oppløsning, altså 1920 x 1080 piksler.
Samtlige av de bærbare har firekjernede Intel Core i7-prosessorer av Ivy Bridge-generasjonen og dedikert grafikk i Nvidias 6xx-klasse.
MacBook Pro med Retina-skjerm er den eneste i dette selskapet som er utstyrt med en SSD. Det gjør naturligvis noe med både prisen og hvor rask og responsiv maskinen føles. Her har vi ingenting å klage på med Retina-modellen.
I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her har Macbooken den samme prosessoren som de to Asus-modellene, og det gir oss også tilsvarende resultat.
I videokonverteringsprogrammet Handbrake gjør Retina-modellen det et lite hakk bedre enn konkurrentene. Det kan være at Handbrake glir noe bedre på OS X enn i Windows.
Spillytelse
Mens Cinebench og Handbrake finnes både for OS X og Windows, er 3DMark og våre vante spilltester kjørt med Windows 7 installert på MacBooken.
Retina-modellen har i bunn og grunn det samme grafikkortet som vi finner på Asus N56VZ, men gjør det bedre enn denne i spillbenchmarkene. Ellers vaker MacBooken rundt den samme ytelsen som de andre, men skiller seg noe fra de andre i OpenGL-testen, som ble kjørt i Apples eget OS X.
Som vi ser har Apple MacBook Pro med Retina-skjerm også maskinvaren som skal til for å kunne takle de nyeste spillene. På høy oppløsning er den ikke så veldig langt unna gamingmodellen Asus G55VW, som på sin side har et råere grafikkort.
Siden ingen bærbare – hittil – har hatt oppløsninger over Full HD, har vi naturligvis heller ikke testet med høyere oppløsning enn dette. For de spesielt interesserte kan vi likevel melde at Half-Life 2 Lost Coast klarer drøye 100 FPS i 2880 x 1800 på MacBooken.
Oppsummering
15-tommers MacBook Pro fikk i sommer en tynnere halvbror med noe ekstra lekkert å hvile øynene på: MacBook Pro med Retina-skjerm. Dette er Apples første, og såvidt vi vet verdens første – bærbare datamaskin med oppløsning på hele 2880 x 1800 piksler. Faktisk er dette også over det du finner på vanlige 30-tommers PC-skjermer, der standarden ligger på 2560 x 1600 piksler. Og denne MacBook Proen har altså en skjerm på kun 15,4 tommer.
Den flotte skjermen er det store salgsargumentet for denne datamaskinen, og det er uten tvil en fin sak å se på. Men her får du ikke styre helt som du vil. Superoppløsningen på 2880 x 1800 piksler må du nyte i en versjon der alt oppskaleres, det vil si forstørres. Kvaliteten på oppskaleringen er avhengig av kildematerialet, og gjør ofte at uklarheter forsterkes. Så for blant annet nettsurfing, med sine mange lavtoppløselige bilder og grafikkelementer, kan opplevelsen faktisk bli noe mer "grumsete" enn vanlig.
Tekst, skalerbar grafikk og høyoppløste bilder blir på sin side sylskarpe.
Det beste du får av Apple er at skjermens oppløsning "ser ut som 1920 x 1200". Det vil nettopp vil si at det er som å jobbe med en skjerm med 1920 x 1200 piksler. Dette er bedre enn du får på den vanlige MacBook Pro, men høyere oppløsning enn dette får du ikke velge i OS X. For å se på moroa i 100 prosent størrelse, måtte vi ironisk nok installere Windows 7 på MacBooken.
Se flere bilder av den nye Apple-maskinen her
Tynn og lett – til en pris
Men Apples nye modell har ikke bare denne såkalte Retina-skjermen på skrytelista. Her får du krefter fra en sistegenerasjons Intel Core i7-prosessor med fire kjerner, pluss et GeForce GT 650M fra Nvidia når du trenger ekstra grafikkytelse. Det hele er flatpakka i et 1,8 centimeter tykt og to kilogram tungt aluminiumskarosseri med den sedvanlige kvaliteten og designen som følger med en MacBook Pro. Også tastatur og pekeplata følger den gode standarden.
For å få alt dette på plass, har også Apple blitt nødt til å fjerne ting du finner på en "standard" MacBook Pro. Det optiske drevet er borte, sammen med FireWire og kontakt for kablet nettverk. Har du behov for å brenne en DVD, eller får trøbbel med det trådløse nettet, må du satse på eksterne løsninger over USB eller Thunderbolt.
Retina-modellen har to slike universielle Thunderbolt-porter, samt to USB 3.0-kontakter, HDMI og minnekortleser. Den er altså ikke den best utstyrte maskinen når det gjelder tilkoblinger, men de fleste vil klare seg fint. Videre er det jo slik at moderne bærbare er ment å brukes uten for mange ledninger. Maskinen har Bluetooth og 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd. I tillegg har du Apples egen AirPlay, som lar deg vise skjermbilder, musikk, bilder og video trådløst til TV-en din. AirPlay på MacBook kommer i operativsystemet OS X Mountain Lion, som slippes i løpet av juli måned. Nye MacBook-kjøpere kan oppgradere til Mountain Lion gratis.
Les også: Femten myter om Mac
Tar alle jobber
Som vi så på forrige side har datamaskinen godt med muskler – dette er en bærbar som takler hverdagslige oppgaver med den største selvfølgelighet. Den vil også gjøre en god jobb med tyngre oppgaver, det være seg videoredigering eller nyere dataspill.
Et lite aber er at mye krefter i et trangt karosseri kan føre til problemer med varme. Og MacBook Pro med Retina-skjerm har et slikt problem, da tastaturet blir nokså varmt ved vedvarende hard belastning. Spørsmålet blir da om du er en av de få som belaster datamaskinen på den måten, og om du i så fall bryr deg om litt varme på fingertuppene. En "løsning" her kan i så fall være å bruke et eksternt tastatur hvis det trengs.
Batteritid er selvsagt viktig for bærbare datamaskiner. Apple selv oppgir syv timer for sin Retina-MacBook, noe du også kanskje kan klare dersom du unngår å belaste maskinen i særlig grad. Våre batteritester viser at den klarer seg i åtte og en halv time dersom den står helt uvirksom, mens den takler fire og en halv time med kontinuerlig avspilling av HD-video i 720p. Ingen batterikonge dette altså, men et helt greit resultat.
Konklusjon
Alt i alt har vi altså en 15,4-tommers bærbar som imponerer på mange måter. Kvalitet, skjerm, tastatur, pekeplate, vekt og tykkelse er alle punkter som må gå på vår pluss-liste. Samtidig lemper ikke Apple på ytelsen i forhold til sin "vanlige" MacBook Pro. Men disse kreftene bringer som nevnt også med seg ganske høy varmeutvikling, noe Retina-modellen med sitt tynnere karosseri ikke takler like godt.
En annen ting som ikke er så morsomt med denne datamaskinen er prislappen på 18 000 blanke kroner. Er du opptatt av hvor mye ytelse du får for pengene, er du ikke her bare på feil planet, du er faktisk i feil solsystem. Som eksempel og alternativ kan vi trekke fram den tykkere og litt tyngre Asus N56VZ, som med tilsvarende ytelse og Full HD-skjerm koster omtrent halvparten av hva du må ut med for Retina-Macbooken.
Men selv om Retina-modellen er dyr i forhold til bærbare fra en rekke andre produsenter, skal vi heller ikke glemme at prisen slett ikke er ublu dersom vi ser til den vanlige MacBook Pro uten Retina-skjerm. Faktisk er Retina-modellen nesten to tusen kroner rimeligere enn en vanlig 15-tommers MacBook Pro konfigurert til samme spesifikasjoner – selvfølgelig minus skjerm – på Apple Store. Men oppgraderer du den vanlige MacBook Proen selv, kommer du naturligvis bedre ut. Merk dog at Retina-modellen ikke kan oppgraderes.
Er du derfor ute etter nettopp en 15-tommers MacBook Pro med SSD til vanlig bruk, har vi ikke noe imot å anbefale folk å gå for utgaven med Retina-skjerm. Men skal vi anbefale deg en generell 15-tommers bærbar, blir det en helt annen sak. Snakker vi om ytelse, kan andre produsenter tilby deg tilsvarende eller kraftigere modeller til en langt hyggeligere pris.
+ God kvalitet, tynn og lett i forhold til størrelsen
+ Godt tastatur og pekeplate
+ Stillegående ved lave belastninger
+ Fin ytelse
+ Snasen skjerm med sykt god oppløsning
- Vedvarende hard belastning gir varmt tastatur
- Minimum oppskalering til "1920 x 1200" i OS X
- Kan ikke oppgraderes
- Ingen mulighet for matt skjerm
Sjekk også ut:
- Se flere bilder av den nye Apple-maskinen
- Nye MacBook Pro er et reperasjonsmareritt
- Dette er de nye maskinene til Apple