ArtikkelIntel Hyper-threading

Ja takk til logiske prosessorkjerner

Vi har testet hvor mye ekstra ytelse Intels Hyper-threading-teknologi tilbyr

Intels Hyper Threading-teknologi er gammel. Faktisk dukket den opp for første gang i Xeon- og Pentium 4-modeller allerede i 2002. Formålet med teknologien den gang var å få prosessoren til å håndtere to arbeidsoppgaver samtidig, noe de faktisk ikke kunne gjøre før.

Teknologi som dette har mye å si for ytelsen maskinen din kan levere, men vet du egentlig hva Hyper Threading er? Det skal vi i dag lære deg.

Få fysiske, flere logiske kjerner

Intels toppmodell Core i7 5960X kan med sine åtte fysiske prosessorkjerner og HT-teknologi håndtere 16 samtidige oppgaver.

Samtidig som antall kjerner i prosessorene har økt, har det også vært en stor økning i hvor mange arbeidsoppgaver som vi kjører samtidig på maskinen. Dessuten har programvare i stadig større grad blitt utviklet for å utnytte mange prosessorkjerner. Denne utviklingen har gjort at Intels HT-teknologi forsatt er aktuell.

Vi har tidligere testet Intels nyeste flaggskip,
Intel Core i7 5960X, som kan skilte med åtte fysiske prosessorkjerner. Takket være Hyper Threading-teknologi har den imidlertid hele 16 «logiske» prosessorer, som kan håndtere hver sin oppgave, eller «tråd» som det ofte kalles.

Med Intels Hyper Threading-teknologi fremstår hver fysiske prosessorkjerne i maskinen som to logiske prosessorer. I realiteten sørger teknologien for å veksle raskere mellom arbeidsoppgavene. Foto: Intel.
Hyper Threading-teknologi finner du kun hos modellene i Intels Core i3- og Core i7-serie.

Trådene kan enten være ulike programmer, eller flere parallelle arbeidsoppgaver som et program sender til prosessoren for behandling.

Optimaliserer arbeidsflyten

Arkitekturen til en prosessorkjerne med Hyper Threading-teknologi er bygget opp slik at den er i stand til å klargjøre informasjon fra to tråder samtidig. Det er riktignok bare en prosesserende enhet som utfører instruksjonene, men med to informasjons-strømmer som forer prosessoren med data for behandling, blir dødtiden mellom arbeidsoppgavene effektivisert. Hyper Threading er dermed i realiteten en optimalisering av arbeidskapasiteten hver prosessorkjerne har tilgjengelig.

Hyper Threading er dag en viktig funskjon for å skille de ulike prosessorseriene hos Intel. Blant tokjerne-modellene er det nemlig HT-teknologien som skiller Intels Core i3-serie fra de svakere og rimeligere Celeron- og Pentium-modellene. På samme måte er samtlige firekjernemodeller med HT-teknologi plassert i Intels Core i7-serie, mens de rimeligere modellene i Core i5-serien må klare seg uten. Foruten tilstedeværelsen av HT-teknologi, er det blant annet forskjeller i arbeidsfrekvens, antall prosessorkjerner og mengden L3-cache blant Intels prosessorserier.

Med HT-teknologi som en sentral faktor for modellenes tilhørighet i Intels rekker av prosessorer, er det naturlig å tenke seg at teknologien har en del betydning for hvor god ytelse prosessoren leverer. Men hvor mye ekstra ytelse gir Hyper Threading egentlig?

Forskjellen i ytelse

For anledningen har vi testet modellene Intel Core i3 4340, Intel Core i7 4790K og Intel Core i7 5960X, hvor Hyper Threading har vært både aktivert og deaktivert. Det gir oss tall for både en råtassmodell, en mer folkelig modell og en billigere modell. Vi valgte testene Cinebench, Handbrake og AIDA64 AES, for å få et inntrykk av hvor viktig HT-teknologien er for prosessorytelsen.

Cinebench 11.5 gir indikasjoner på prosessorens ytelse i programmet Cinema4. Dette programmet utnytter mange kjerner godt, og nyter derfor også godt av Hyper Threading-teknologien. Vi ser 27 prosent høyere ytelse for Intel Core i3 4340, 26 prosent bedre ytelse for Core i7 4790K og hele 30 prosent høyere ytelse for Core i7 5960X.

Programmet Handbrake brukes til å konvertere tre kapitler av en DVD til MPEG-4-video med 720 x 576-pikslers oppløsning. Intel Core i3 4340 utfører oppgaven 19 prosent raskere når Hyper Threading er aktivert. Intel Core i7 4790K gjør det 17 prosent skarpere når HT er aktivert, mens hos Intel Core i7 5960X utgjør Hyper Threading en ytelsesforskjell på snaue èn prosent.

AIDA64 CPU AES måler hvor raskt systemet klarer å kryptere filer, og gir poeng etter ytelse. Her ser vi at Hyper Threading betyr mindre for ytelsen, med snaue tre prosent forskjell i ytelse for samtlige testmodeller.

Teknologien gir deg raskere maskin

Det er tydelig at Hyper Threading har noe for seg, selv når prosessoren har mange fysiske prosessorkjerner. Hvor mye ekstra ytelse teknologien gir avhenger imidlertid av om du kjører flere samtidige arbeidsoppgaver, eller om programvaren utnytter mange prosessorkjerner og tråder på en effektiv måte.

Prosessormodeller med Hyper Threading koster imidlertid en god del mer enn alternativene uten teknologien. Om du bør gå til innskaffelse av en prosessor med HT-teknologi, avhenger derfor av budsjettet ditt og hva du skal bruke maskinen til. Men en ting er sikkert; Intels Hyper Threading-teknologi har en solid del av æren for produsentens brede spekter av prosessormodeller.

Et lite men stort vidunder:
Slik lages en prosessor >>>

Les også
Hva med et 18-kjernet prosessormonster?
Les også
Morgendagens prosessor bygger seg delvis selv
annonse