Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iMac 27" 2013

Apples stilfulle stasjonære er blitt enda bedre

Ny innmat gjør det lett å like lekre iMac.

Innledning

Alt-i-ett-datamaskinen iMac krever ingen stor introduksjon. Apples skrivebordsmodell i glass og aluminium er lett gjenkjennelig, og har nok stil til at den har blitt satt til å smykke både bedrifter og finere hjem med eplelogoen. Stilen har stort sett vært den samme de siste seks årene, men iMac fikk også en real ansiktsløfting tidligere i år, hvor blant annet kanttykkelsen ble høvlet ned til kun fem millimeter.

Nå har nyeste generasjon iMac vært ute et par måneder, og endelig funnet veien til testbenken. Der står den og ser helt lik ut som den «gamle» modellen. Forandringene har skjedd innvendig denne gangen, og det betyr at Apple har fått på plass siste generasjon Intel Core i-prosessorer i iMac.

I tillegg har grafikkortprodusenten Nvidia bidratt med sine siste skjermkort i 700M-serien. Disse modellene er opprinnelig konstruert for bærbare datamaskiner, men med sin mindre størrelse og lavere varmeutvikling er de også godt egnet for andre datamaskiner med begrenset plass.

Vi nevner også at nye iMac har fått på plass IEEE 802.11ac, som er den nyeste og kjappeste standarden for trådløse nettverk. Den skal selvfølgelig være bakoverkompatibel med de eldre standardene.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i5-4570 (3,2 GHz, fire kjerner, fire tråder, 6 MB cache) Intel Core i5-4670 (3,4 GHz, fire kjerner, fire tråder, 6 MB cache) Intel Core i7-4771 (3,5 GHz, fire kjerner, åtte tråder, 8 MB cache)
Harddisk 1 eller 3 TB, 7200 RPM 1 eller 3 TB Fusion Drive 256 GB til 1 TB SSD
Skjerm 27 tommer 2560 x 1440 piksler Reflekterende kontrastbelegg
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n/ac WiFi Bluetooth 4.0
Annet -
Følger med Apple-tastatur Apple-mus eller Trackpad (pekeplate)
Størrelse Høyde: 51,6 cm Bredde: 65 cm Dybde: 20,3 cm
Vekt Fra 9,5 kg
Pris Fra 15 490 kr

Apples 27-tommers iMac kommer tradisjonen tro i flere konfigurasjoner. Vårt testeksemplar var 1500 kroner opp fra grunnmodellen – noe som betyr at den har litt kjappere prosessor og et adskillig bedre grafikkort.

I tillegg til en Intel Core i5-4670 på 3,4 GHz, 8 GB minne og Nvidia GeForce GTX 775M grafikk, var den også bestykket med 1 TB Fusion Drive, noe som gjør at lagringsdelen av datamaskinen både har fart og kapasitet uten at bankkontoen forblør av den grunn.

Totalprisen for vår testmaskin står da og blinker på 18 590 kroner.

Kan dette være verd alle pengene? >>>

Det var Apple som sendte oss produktet til test.

I bruk

Datamaskineri fra Apple dreier seg ikke bare om spesifikasjoner – det er også fokus på kvalitet og design. Sånn sett er det lite å plukke på når det gjelder førsteinntrykket av en 27-tommers iMac, og profilen er nærmest imponerende tynn.

Det er også litt artig at Apple faktisk har klart å få en ganske sterk datamaskin inn i hva som strengt tatt kun er en 27-tommers skjerm. Vekten på knappe ti kilogram er heller ikke avskrekkende når vi tenker på at det faktisk er et komplett PC-oppsett vi snakker om her.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Når det er sagt, er det også et par klare ulemper med Apples alt-i-ett-løsning. Med unntak av RAM er ikke datamaskinen ment å oppgraderes etter at den først er kjøpt. Du må altså levere inn hele sulamitten til Apple dersom du i ettertid finner ut at du skulle hatt den raskere prosessoren eller en SSD fremfor harddisken. Minneoppgraderingen kan du også kun gjøre på 27-tommeren, ikke 21,5-tommeren.

Den andre ulempen er at foten har klart begrensede justeringsmuligheter – den kan vippes, men ikke heves eller senkes. Du kan heller ikke vri skjermen til å stå i høyeretningen (pivot) dersom du skulle ønske dette. For all del, iMac har en fin høyde når du sitter vanlig ved pulten, men for noen vil det nok føles feil å betale i overkant av femten tusenlapper for noe med såpass lite fleksibilitet.

Men iMac er til sitt forsvar også enkel å plassere, ettersom den ikke tar mer plass enn selve skjermen. Alt den krever er en ledig strømkontakt – resten er ment å være trådløst.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde 2 x Thunderbolt / Mini DisplayPort
Enhetstilkobling 2 x Thunderbolt 4 x USB 3.0
Annet SD-kortleser Webkamera og mikrofoner
Fysiske tilkoblinger må til hvis ikke det trådløse er godt nok.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Selv om Apple iMac trives fint med strømledningen og ikke så mye annet, betyr det ikke at du trenger leve en trådløs tilværelse dersom du ikke har lyst til det. Nettverkskontakten kan være god å ha når ytelse og stabilitet står i fokus, mens Thunderbolt og USB 3.0 sørger for at du kan koble til det du trenger av ekstrautstyr – inkludert flere skjermer.

Valgfri mus og tastatur

Datamus og tastatur fra Apple følger med i pakken. Hvis du bestiller en iMac kan du selv velge mellom det trådløse tastaturet eller den kablede versjonen med talltastatur. Du har også muligheten til å velge mellom to forskjellige mus eller pekeplaten Magic Trackpad.

Testmaskinen vi mottok kom med det lille trådløse tastaturet og Apple Magic Mouse, også trådløs selvsagt. De ergonomiske kvalitetene kan naturligvis diskuteres, men etter litt tilvenning synes vi selv disse fungerer relativt bra.

Uansett kan du fint koble til annet utstyr etter ønske, så lenge det bruker Bluetooth, WiFi eller kablet USB-grensesnitt.

Høyoppløst, men ingen retina-skjerm

27-tommers Apple iMac har en klar og god skjerm. Oppløsningen på anstendige 2560 x 1440 piksler imponerer ikke fra et selskap som nå serverer «retina»-oppløsning på nesten alle sine produkter, men det er da heller ingen andre som kan servere mer enn 2560 x 1440 piksler på et panel av denne størrelsen – enn så lenge hvertfall. En retina-iMac ligger altså enda litt frem i tid.

Skjermen er bygd på IPS-teknologi, noe som gir høy innsynsvinkel og fin fargegjengivelse. Skjermen er av den blanke typen, men er fungerer likevel relativt godt sammen med lyse omgivelser og lyskilder. Her er det skjermens gode lysstyrke og gjenskinnsreduserende teknologi som bidrar – ifølge Apple selv er gjenskinnet redusert med 75 prosent i forhold til fjorårets iMacer.

Vi har ikke kunnet måle dette, men med det blotte øye kan vi da se en klar forskjell.

Webkamera og mikrofon sitter på toppen av skjermen.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Er du av den ekshibisjonistiske typen, vil det glede deg å høre at et webkamera er innebygd i skjermrammen. To integrerte mikrofoner jobber i tandem for å filtrere bort bakgrunnsstøy.

Litt go'lyd

Datamaskinen er utstyrt med en 3,5 millimeter lydutgang som kan brukes med analog eller optisk kabel. I tillegg har iMac innebygde høyttalere som gir fra seg ganske god og relativt fyldig lyd, størrelsen på karosseriet tatt i betraktning. Kraftige bord- eller gulvhøyttalere vi naturligvis sparke enda bedre fra seg, men den interne løsningen holder fint dersom du har planer om å se film eller høre musikk på et anstendig volum.

Kan knapt høres

Apple iMac drar inn godt med luft nedenfra.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Apple iMac har lenge vært snill mot ørene, og den nye modellen følger tradisjonen. Bortsett fra under de tyngste ytelsestestene våre hadde vi i faktisk problemer med å høre noe fra den i det hele tatt – i kontorlandskapet må vi legge øret inntil datamaskinen for å høre den under vanlig drift. Her er det bare å ta av seg hatten for Apples ingeniører, som har snekret sammen en datamaskin med svært gode kjøleegenskaper. Valget av komponenter som ikke gir fra seg så mye varme har naturligvis også sitt å si.

Utluftingsgrillen på baksiden av datamaskinen kan bli litt varm under tyngre bruk, men det er jo uansett ikke et sted du pleier å hvile fingrene dine.

Hva med ytelsen? Bla deg videre >>>

Ytelse

Programvare og ytelse

Apple iMac kommer nå med OS X 10.9, også kjent som OS X Mavericks. Dette operativsystemet har vi omtalt grundig i en egen test, så vi skal ikke gå inn på denne her.

Hvis du av en eller annen grunn ikke liker OS X, er det også mulig å installere Windows 7 eller nyere på iMac. For dette bruker du den medfølgende programvaren Boot Camp.

Vi testet nye iMac både med OS X og Windows 7 uten å oppleve problemer med stabiliteten. Ett problem hadde vi dog – med OS X nektet datamaskinen å koble seg til det trådløse nettverket vi vanligvis bruker. Dette er ikke helt uvanlig, spesielt ikke når Apple oppgraderer de trådløse nettverkskortene i sine produkter – og det har de altså nå gjort med nye iMac.

Som sammenligningsgrunnlag mot nye iMac har vi ikke så veldig mye å velge blant, men iMacen som kom ut tidligere i år har vi naturligvis tatt med, samt den som kom året før det igjen. Slik kan vi se om og eventuelt hvordan iMac har utviklet seg gjennom generasjonene.

Helt sammenlignbare er de dog ikke – spesifikasjoner og priser er vidt forskjellige. Men en viss pekepinn gir det oss jo likevel.

Systemytelse i OS X

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.

Handbrake er et program som konverterer og komprimerer video. Kildefilmen er rippet fra DVD og er på omtrent én time.

«Vår» iMac har en Intel Core i5 av den nye «Haswell»-generasjonen, og er dessuten klokket høyere enn den generasjonen eldre i7-prosessor som satt i 21,5-tommeren vi testet tidligere i år. Core i7-prosessoren har på sin side Hyper-threading, som gjør at den kan kjøre to prosesstråder på hver enkelt av de fire kjernene – det kan ikke i5-modellene.

Derfor ser vi her at selv om vårt testeksemplar gjør det aller best i enkelttrådede applikasjoner, ligger i7-en foran når det kommer til det å bruke alle kjernene. Men store forskjellen er det ikke nødvendigvis i praksis – under videokomprimeringen klarer den nye prosessoren å holde følge med den «gamle» i7-modellen, der den tikker inn på åtte solide minutter.

Den enda lavere klokkede «Sandy Bridge» i5-prosessoren, tilhørende den to år gamle iMacen, klarer på ingen måte å holde følge her.

Spillytelse

Spillytelsen har vi utelukkende testet i Windows.

Dersom spillytelse er viktig for deg, ser du her tydelig hva du bør legge pengene i: Et raskere grafikkort og ikke en raskere prosessor. Her har vi gått opp til GTX-klassen hos Nvidia med et GeForce GTX 775M. Forrige generasjons 21,5-tommer hadde et GeForce GT 650M, og dette er jo klasseforskjell.

Merk at grunnmodellen av en 27-tommers iMac er 1500 kroner rimeligere, men da får du en grafikkløsning som nettopp ligner mer på GeForce GT 650M, nemlig Nvidias GeForce GT 755M. Vi regner med at denne er et sted mellom 10 til 20 prosent raskere en GT 650M, og altså da ikke i nærheten av storebror GTX.

Med et heftigere grafikkort innabords er iMacen mer enn god nok til å kjøre de aller fleste spill – også de nyeste og heftigste – på høye oppløsninger og gode bildeinnstillinger. Til og med innbitte gamere ville kunne trives med dette, om de da er av den Mac-vennlige typen.

Visse programmer kan også bruke grafikkjernen til å avlaste prosessoren – som Photoshop og flere nyere videoredigeringsprogrammer. Også her vil en kraftigere grafikkløsning være en fordel.

Vi konkluderer >>>

Konklusjon

Oppsummering

Apple iMac har egentlig ikke forandret seg siden vi testet 21,5-tommeren tidligere i år. Det vi skrev da er derfor gjeldende også nå: Dette er et smålekkert designikon i glass og aluminium, som også er en godt sammenskrudd datamaskin. Med komponeter og skjerm i samme skall er den lett å plassere, og støynivået er svært lavt – ved vanlig bruk gir den knapt lyd fra seg.

Vårt testeksemplar denne gangen er på 27 tommer, noe som ganske enkelt betyr at det blir mer av alt det gode.

Apple iMac i profil.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Utgaven på 27 tommer er i våre øyne også den mest hensiktsmessige for deg som vil ha den beste brukeropplevelsen – og det vil du jo hvis du først skal bruke godt over ti store lapper på en datamaskin. Den store og klare skjermen med oppløsningen 2650 x 1440 piksler er bedre tilpasset OS X og dagens databruk. Datamaskinen kan også settes opp med raskere prosessor og bedre grafikkløsninger – om det da passer med dine behov og lommebok.

Det med kjøpe datamaskinen slik du vil ha den er for øvrig svært viktig, ettersom du normalt sett ikke har noen muligheter til å oppgradere den i ettertid.

Et spørsmål om pris

Prislappen er alltid en vanskelig ting når det kommer til Apple iMac. I de fleste tilfeller får du nemlig langt mer for pengene dersom du plukker en vanlig Windows-PC med de samme spesifikasjonene. Skulle vi selv bygd en datamaskin med den samme ytelsen som dagens testeksemplar kunne vi spart rundt 5000 kroner dersom vi ikke gikk for den aller beste kvaliteten – selv om vi hadde bevilget oss Apples egen Thunderbolt Display.

Men da snakker vi altså kun om ytelse. Ikke har vi regnet inn faktorer som at du med iMac får alt i samme pakke, operativsystemet OS X, stil og ynde, at den er spesielt stillegående, gode integrerte høyttalere og sikkert noe annet vi ikke har tenkt på. Det er fordeler og ulemper ved det meste, og det koker som alltid ned til hva du ønsker deg.

På grunn av forskjellige fargetemperaturer yter dessverre ikke bildet skjermen rettferdighet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

En ting vi dog er helt sikre på, er at dersom du først skal gå for 27-tommeren og har et fnugg av interesse for spill, bør du hoppe stav over grunnmodellen til 15 490 kroner. For 1500 kroner ekstra får du en litt raskere prosessor og et langt bedre grafikkort. Da sitter du plutselig på en iMac som også er en relativt god spillmaskin, og vil således få glede av den i lenger tid fremover.

Noen få tyngre applikasjoner kan også dra nytte av et kraftigere grafikkort – eksempelvis Photoshop og nyere videoredigeringsprogrammer.

Konklusjon

En 27-tommers Apple iMac gir deg en god brukeropplevelse i en kompakt pakke, og ikke ser den så dum ut heller. Det er ikke så mye å utsette på maskinvaren – trikset blir å finne den konfigurasjonen som vil passe akkurat deg.

Det største ankepunktet mot iMac er nok prisen, ettersom Apple på ingen måte gir deg mest mulig ytelse for pengene med denne datamaskinen. Kan eller vil du ikke bygge en PC selv, eller vil ha alt så kompakt som mulig, finnes det da alternativer i form av andre alt-i-ett-maskiner fra andre produsenter. Men selv om disse gjerne er rimeligere, er de ikke nødvendigvis like kraftige eller like elegante. På den annen side har mange også skjermer med touchteknologi, noe som kan være et pluss.

Se også våre anbefalte PC-er i flere kategorier »

+ Stilren design
+ Jevnt over god ytelse
+ Svært stillegående
+ Fin skjerm
+ Ålreit innebygd lyd
+ Har OS X, kan kjøre Windows


- Det koster litt ekstra
- Kun minnet kan oppgraderes (for vanlige folk) – og kun på 27-tommers iMac

Se også: Bygg PC-en selv

Les også
Hevder Apple utvikler nye maskiner med ARM-prosessorer
Les også
Apple tar patent på trådløs «projektor-PC»
Les også
Apple OS X Mavericks: Slik blir din nye Mac med Mavericks
Les også
Nei du, dette er ikke Apple iMac
Les også
Apple iMac 21,5": Slik er Apples nye og slanke iMac
Les også
Vi pakker opp Apples tynne iMac
Les også
Stasjonær Mac vs. PC: Apple iMac møter Asus' alt-i-ett
annonse