Tek.no

Test Mac mini 2014

Nye Mac mini er en herlig tass, men ikke problemfri

Apples minste og rimeligste datamaskin har blitt ny og bedre – men sliter litt med kjerneverdiene.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen
15 Nov 2014 06:00

Hovedside

Det er godt over halvannet år siden testbenken sist hadde besøk av en Mac mini – Apples rimeligste og minste konvensjonelle datamaskin, som lenge har vært moden for en oppdatering. Så da Apple slapp den nye Mac mini i forrige måned, var vi naturligvis ikke sene om å tinge et testeksemplar.

Rent designmessig har det ikke skjedd stort med den nye modellen. Dimensjonene på «unibody»-karosseriet i aluminium er de samme gamle, altså sitter også 2014-modellen av Apple Mac mini 3,6 centimeter opp fra pulten og måler litt i underkant av tyve centimeter i lengde- og bredderetning. Vekten har heller ikke forandret seg stort, altså ligger den i overkant av 1,1 kilogram.

Det forhåndsinstallerte operativsystemet er dog naturligvis oppgradert, så nå kommer den med OS X Yosemite.

Ny giv innvendig

Men én fysisk forandring finner vi på baksiden, der den gamle FireWire-standarden nå har blitt faset helt ut til fordel for Thunderbolt, slik at Mac mini nå har to slike porter. For øvrig er også selve Thunderbolt-standarden oppgradert til Thunderbolt 2.

Av andre nyheter må vi trekke frem at det trådløse nettverkskortet nå har støtte for 802.11ac, slik at trådløs strømming av HD-film skal gå glatt – i hvert fall i teorien. Som forgjengeren har den også Bluetooth 4.0.

Bak finner vi av/på-knapp, strøminntak, gigabit LAN, HDMI, to Thunderbolt 2-porter, fire USB 3-porter, SD-kortleser, og minijackkontakter for lyd.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Med årets modell kommer også endelig Intels Haswell-prosessorer på plass i Mac mini, noe som betyr en langt mer energieffektiv datamaskin. Men dersom du er ute etter et lite men også kraftig arbeidsjern, skuffer minien denne gangen. Nå kan nemlig ikke Apple tilby oss en Mac mini med firekjernet prosessor som alternativ.

Med 2014-modellen står altså valget kun mellom tokjernede alternativer av Intel Core i5- og i7-familien. Grunnen til dette er at brikkeprodusenten Intel ikke leverer firekjernede prosessorer med grafikkløsningen HD Graphics 5000 eller bedre som passer til Mac minis nye hovedkort – de firekjernede prosessorene Apple hadde kunnet benytte har en annen sokkel.

Apple har også gjort nye Mac mini vanskeligere å oppgradere. Tidligere kunne du enkelt løsne bunnplaten i plast og således få tilgang til minnemodulplassene, men nå er faktisk datamaskinens RAM loddet fast til hovedkortet. Du må med andre ord bestemme deg for hvor mye minne du vil at din mini skal ha når du kjøper den. I likhet med prosessoren, er nå dette noe du ikke kan skifte ut i ettertid. Du bør derfor tenke litt på behovet og bruksområdene før du bestemmer deg for hvilken modell du skal kjøpe.

Fin «inngangsbillett»

For det er ingen tvil om nye Mac mini er en fin og fristende «inngangsbillett» for deg som vil ha eller prøve ut en Mac uten å måtte selge skjorta. For dersom du fra før av besitter en skjerm, et tastatur og en datamus, er det slik at du ikke må ut med mer enn 4290 kroner for å bli en vaskeekte Mac-bruker.

For disse pengene får du da en tokjernet Intel Core i5-prosessor på 1,4 GHz med HD Graphics 5000, 4 gigabyte minne og 500 GB harddisk, pyntelig pakket inn i Mac minis trinne aluminiumsskall. Med unntak av harddisken er dette i det store og hele den samme innmaten som Apple har puttet inn i grunnmodellen på sin MacBook Air, som har en prislapp på 7690 kroner for 11,6-tommersversjonen.

Designen kjennetegnes av runde hjørner og skarpe kanter. Her fronten med IR-sensoren og den lille status-LED-en.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men da den også mangler slikt som skjerm, batteri, pekeplate og tastatur, koster altså Mac mini 3400 kroner mindre.

I teorien er grunnkonfigurasjonen god nok til vanlig kontor- og hjemmebruk, men så lokker naturligvis Apple også med sine sedvanlige, om enn ikke alltid rimelige oppgraderinger. At du «sitter fast» med maskinvaren når den først er kjøpt, motiverer naturligvis også for å ta i litt ekstra.

Mange vil nok derfor la seg friste til å stappe inn mer minne – Mac mini kan spesifiseres med opp til 16 GB – og/eller raskere harddisk i form av en Fusion Drive eller SSD. I tillegg kommer det evinnelige spørsmålet om det ikke kunne vært lurt med en raskere prosessor – som også betyr en hakket sterkere grafikkdel.

Men da koster jo også plutselig datamaskinen flere tusenlapper mer.

Prosessorvalgets kval

For mange vil dilemmaet være om man skal gå for grunnmodellen med prosessoren Intel Core i5-4260U på 1,4 GHz, eller om det er bedre å spandere på seg modellen til 5990 kroner. Denne har dobbelt så stor harddisk, kommer fiks ferdig med 8 GB RAM og prosessoren er en Core i5-4278U på 2,6 GHz.

Den høres jo nesten dobbelt så bra ut.

Men dersom vi for tiden skyver det andre til side og kun ser på prosessorkreftene, er faktisk ikke forskjellen så dramatisk som den umiddelbart virker. Når Core i5-4260U jobber setter den nemlig inn «turbogiret» og klokker seg opp 2,4 GHz dersom den bruker begge kjernene, eller 2,7 GHz hvis den holder på med en enkeltkjernet oppgave – uansett er det langt opp fra 1,4 GHz.

Intel Core i5-4278U på 2,6 GHz har også turbomodus, men den går ikke lenger opp enn 3,1 GHz på én prosessorkjerne eller 2,9 GHz med begge i sving. Altså er den faktiske hastigetsforskjellen snarere 400 og 500 MHz, ikke 1200 MHz.

Helt ålreit ytelse

Vårt testeksemplar av nye Mac mini er grunnmodellen til 4290 kroner, altså med 1,4 GHz prosessor og HD Graphics 5000, 4 GB minne og vanlig konvensjonell harddisk.

For å ha noe å sammenligne med har vi dratt frem Asus VivoPC VM62N, en datamaskin som ble testet tidligere i høst. Denne ligger i omtrent samme prisklasse og har samme formfaktor som Mac mini. Vi har også tatt med Zotacs runde Zbox Sphere OI520 og forrige Mac mini-modell med firekjernet prosessor og dobbel pris av årets kandidat.

I oppgaven med å kode om vår faste filmfil, viser resultatet at den lille datamaskinens prosessor sparker kurant fra seg. Den gjør i hvert fall en markant bedre jobb enn i3-prosessoren som sitter i konkurrenten fra Asus.

Like stor forskjell ser vi dog ikke i Cinebench, der prosessoren får jobben med å rendre et bilde, både med kun én prosessorkjerne og alle kjernene i full sving.

Den andre datamaskinen som skiller seg ut i grafene over er 2012-modellen av Mac mini med firekjernet prosessor. Når den får bruke alle kreftene er det rått parti – den kan være over dobbelt så kjapp som årets grunnmodell når den får strekke på beina. Men så må vi jo få legge til at den også kostet over dobbelt så mye da den kom i salg.

Også årets modell kan utstyres med en raskere prosessor enn det vi finner i vårt testeksemplar – du kan velge opp til en Core i7-prosessor på 3,0 GHz. Denne skal være hakket kjappere enn 2012-modellen ved bruk av en eller to kjerner, men vil naturligvis ikke kunne måle seg med en slik utstyrt med en firekjernet prosessor når det kommer til tyngre jobber.

Når det kommer til grafikkytelse er det hele snudd litt om, ettersom de nyere prosessorene har raskere integrert grafikk. Men her er det uansett Asus som troner på toppen, ettersom den jo faktisk har en dedikert grafikkbrikke i form av et GeForce 820M fra Nvidia.

Av resultatene over må vi kunne si at grunnmodellen av Mac mini klarer seg fint, med en ytelse som ligger på linje med en MacBook Air eller annen ultrabook rett i underkant av ti tusen kroner. Men husk at denne modellen har en vanlig snurredisk, noe som betyr at den naturlig nok ikke er like responsiv som den vile vært med en SSD eller Fusion Drive.

Datamaskinen takler også litt eldre spill dersom du ikke er for kresen på oppløsning og detaljnivå, men det er jo klart at dette ikke er en datamaskin du kjøper for å spille med.

Flere testresultater finner du på neste side »

Usedvanlig stillegående – uansett

En annen klar fordel med å ikke ha en for sterk prosessor er støynivået. For selv om Mac mini er utstyrt med en vifte, høres ikke denne uten omtrent å legge øret inntil datamaskinen – faktisk er vi ikke sikre på om det svake suset som er kommer fra vifta eller harddisken. Apple har oppgitt støynivået til imponerende tolv desibel.

Det fine med prosessoren i vårt testeksemplar er at den har en TDP – et tall som sier noe om hvor mye varme datamaskinen må klare å kvitte seg med – på relativt beskjedne femten watt, noe som betyr at vifta også holder seg stille og rolig selv om datamaskinen jobber hardt. Overflatetemperaturen på minien stiger riktignok litt – vi målte førti grader etter langvarig belastning – men det er i våre ører å foretrekke fremfor viftestøy.

Vi vet ikke om vifta holder seg like rolig med de raskere prosessorene med en TDP på 28 watt, men det vil være naturlig at en Mac mini med disse enten må bli varmere eller gi fra litt mer lyd under hard og vedvarende belastning.

God å ha i stua

Selv om Apple allerede frir til sofasliterne med sin medieboks Apple TV, er det ingen tvil om at også Mac mini kan finne en plass i stua. Den relativt beskjedne størrelsen og lave profilen, tilkoblingsmulighetene med Mini DisplayPort og HDMI, lydkontaktene som også er digitale, samt den infrarøde porten i front er typisk for en mediesenter-PC.

At Mac mini også er omtrent lydløs gjør den enda mer velkommen i TV-benken. Faktisk så velkommen at vår kollega Niklas Plikk i Teknofil.no rappet med seg minien for å prøve den noen dager hjemme. Han ga oss denne rapporten:

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Stort sett følte jeg den nye Mac mini fungerte godt som en mediemaskin, til tross for sin «stusselige» maskinvare. Det viser seg at OS X Yosemite fungerer ganske greit med bare fire gigabyte minne, en to-kjernet prosessor og en snurredisk på 500 GB. Den snurrende badeballen dukket opp et par ganger, gjerne når jeg rotet rundt i innstillingsmenyer, men stort sett var opplevelsen god.

Det var helt smertefritt å navigere mellom ulike skrivebord med enten tastekombinasjoner eller fingerbevegelser på berøringsplata, og en smart zoomefunksjon i Safari gjør det faktisk overraskende behagelig å surfe fra sofakroken. Tekst blir tross alt rimelig smått når du sitter fire-fem meter unna TV-en, og hvis du skal lese en artikkel må du enten sitte helt inntil TV-en, eller dra fram nettbrettet for å få noe ut av det. Safari har imidlertid en veldig smart zoom som lar deg se nærmere på nettsiden, og fungerer utmerket med pekeplaten.

Jeg hadde et veldig enkelt oppsett, og byttet stort sett mellom tre ting – Safari, Spotify og Plex. Nettsurfing fungerte utmerket, Spotify fungerte naturligvis smertefritt (ikke mye kraft som trengs her), og medieprogrammet Plex fungerte også veldig godt.

Men før du løper og kjøper, er det en begrensning som er verd å få med seg, og den har med 4K-oppløsning å gjøre. Ultrahøydefinisjonsfjernsysapparater er jo på vei inn i stadig flere hjem, og sånn sett er det greit å vite at selv om Mac mini er utstyrt med Thunderbolt 2, støtter den ikke 4K med 60 Hz oppfriskningsrate – her ligger det en begrensning i kombinasjonen av prosessoren og dens integrerte grafikkdel.

Har du planer om å bruke Mac mini på din nye UHD-TV, må du klare deg med 3840 x 2160-oppløsning på 30 Hz eller 4096 x 2160-oppløsning på 24 Hz.

Asus fremhever for øvrig 4K/2K-støtte hos sin VivoPC VM62N, men om grafikkløsningen Nvidia GeForce 820M gjør at datamaskinen takler den høyeste oppløsningen i 60 Hz er et annet spørsmål.

Tommel opp og litt tommel ned

2014-modellen av Apple Mac mini gir oss litt blandede følelser. Grunnmodellen til 4290 kroner synes vi er fint priset – den er seks hundre kroner billigere enn tilsvarende 2012-modell var i sin tid, så aldri har det vært like rimelig å kjøpe seg innpass i Mac-brukernes rekker.

Den grunnleggende konfigurasjonen gir deg god nok ytelse til å skyfle unna de fleste dagligdagse oppgaver, enten det er hjemme eller på kontoret. Designen, størrelsen og det faktum at den er tilnærmet lydløs gjør den veldig plasseringsvennlig – selv i stua kan Mac mini fint ta en fremtredende rolle.

Men årets modell er ikke bare gull heller – med minnet loddet til hovedkortet har du knapt med oppgraderingsmuligheter. Du kan i teorien bytte ut harddisken med en SSD eller HDD med større kapasitet, men da må du så å si plukke fra hverandre hele datamaskinen først, noe som krever mer enn en vanlig skrutrekker.

Dersom du ønsker en datamaskin som er enklere å skru litt på, lar blant annet både Asus VivoPC VM62N og Zotac Zbox Sphere OI520 deg enkelt få tilgang til harddisk og minne.

De er dog ikke like nette og stillegående som Mac mini, som vi derfor ville foretrukket dersom vi ikke hadde planer om å tukle med den i ettertid.

Joda, vi anbefaler faktisk Apple Mac mini. Men ikke bruk mer penger enn du må på den.Foto: Apple

For nye Mac mini blir det altså slik at alt over det grunnleggende må bestemmes og kjøpes ved bestilling. Ønsker du deg eksempelvis 8 GB minne, må du ut med 860 kroner ekstra. Da blir det kanskje plutselig fristende å gå opp drøye 800 kroner til, slik at du får en raskere prosessor og større harddisk på kjøpet.

Apple gir deg også anledning til å dytte inn mer penger på ytelse og plass – verstingen med 1 TB Fusion Drive koster deg tolv høvdinger – men når alt kommer til alt fikk du mer datamuskler hos 2012-modellen med firekjernet prosessor. Den gamle modellen har dog ikke moderne bekvemmeligheter som 802.11ac-nettverk og Thunderbolt 2.

En vanskelig dom

Spennet mellom modellene gjør det vanskelig å gi en konsekvent dom over nye Mac mini, så det må bli slik:

En klar anbefaling for grunnmodellen, «tja» til den litt dyrere og tommelen ned til toppmodellen – er det en sint og sterk tass du er ute etter, vil ikke nye Mac mini levere varene like godt som forrige generasjon.

Vi presiserer derfor at den gitte karakteren er ment for grunnmodellen av årets Apple Mac mini.

Oversatt til et rent kjøpsråd, betyr dette at vi ville gått for den rimeligste varianten til vanlig hjemme- og stuebruk. I første omgang kan minnemengden økes til 8 GB dersom du er en tung multitasker eller jobber med krevende programvare.

I visse tilfeller vil det også være riktig å gå rett på mellommodellen til knappe seks tusen kroner, spesielt om du også skal oppgradere til Fusion Drive – da betaler du bare fire hundre kroner ekstra for den raskere prosessoren.

Den aller kjappeste utgaven er mindre aktuell i våre øyne. Skal du først bruke såpass med penger på en ny datamaskin, er det langt mer ytelse å hente hos andre modeller og produsenter. Alternativet er å sikte mot en brukt Mac mini 2012-modell med firekjernet prosessor.

Få med deg våre 10 Mac-favoritter:
De beste og lureste programmene i OS X >>>

Les også