Tek.no

Test Intel Core i7 4790K

Så godt yter Intels splitter nye entusiastprosessor

Er den egentlig bedre enn forgjengeren?

Sindre Eldøy - Hardware.no
Sindre Eldøy
23 Juni 2014 17:00

Spesifikasjoner

For en måneds tid siden ble Intels nye modeller, kalt Haswell Refresh, for LGA1150-plattformen lansert. Vi testet den kraftigste av de nye prosessorene, kalt Core i7 4790, som endte opp med anbefaling for sin solide ytelse til variert bruk.

Det var likevel en hake ved Intels lansering av Haswell Refresh: Entusiastmodellene med åpen multiplikator for overklokking lot nemlig vente på seg. Disse prosessorene kalt «Devil’s Canyon» ble lansert først noen dager etter lanseringen av Haswell Refresh, i form av modellene Core i5 4690K og Core i7 4790K, men de har har foreløpig glimret med sitt fravær i butikkhyllene.

I tillegg til «Devil’s Canyon», tilbyr Intel snart en rimelig Pentium-prosessor som er åpen for overklokking. Spesialutgaven kalt «Pentium Anniversary Edition» er Intels måte å markere at Pentinum-navnet har rundet 20 år, og blir trolig et billig leketøy for ivrige overklokkere.

Vi har nå fått inn et testeksemplar av Intel Core i7 4790K, som tar over for Intel Core i7 4770K som LGA1150-plattformens flaggskip.

Kraftplugg for entusiasten

Intels har et stort antall forskjellige prosessormodeller for LGA1150.
De billigeste og enkleste prosessorene er kalt Celeron of Pentium, og kan skilte med
to prosessorkjerner med varierende arbeidsfrekvens. Vi har tidligere testet en Pentium-prosessor i Haswell-serien, og ble overrasket over hvor mye ytelse du kan få for 400 kroner.

Over Celeron og Pentium finner vi
Intel Core i3-serien, som er utstyrt med to prosessorkjerner og Hyperthreading-teknologi, som betyr at hver kjerne kan håndtere to oppgaver samtidig.

Intel Core i5-serien inneholder modellene som skal gi god ytelse til en hyggelig prislapp, og her får vi fire prosessorkjerner. De kraftigste modellene finner vi i Intel Core i7-serien, med fire kjerner og Hyperthreading-teknologi, slik at prosessoren har hele åtte logiske prosessorkjerner.

Dagens testprosessor er ikke bare et medlem i Core i7-serien, men har også ekstrabetegnelsen «K» på slutten av produktnavnet. Dette forteller oss at dagens testprosessor har ulåst multiplikator, og at den derfor er helt åpen for overklokking. Med andre ord skal Core i7 4790K tilby svært god ytelse rett ut av esken, som videre skal kunne økes ytterligere med relativt enkle grep.

Solid økning i arbeidsfrekvens

Dagens testmodell skal erstatte forgjengeren Intel Core i7 4770K. Rent spesifikasjonsmessig er det ikke store oppdateringene, bortsett fra et respektabelt hopp på 500 MHz både i prosessorens standardfrekvens og turbofrekvens. Dette betyr at fire kjerner med opp til 4,4 GHz arbeidsfrekvens, 8 MB L3-cache og Hyperthreading-teknologi er blant nøkkelspesifikasjonene.

Arkitekturen, som er basert på 22 nm-teknikk, er forøvrig forsatt den samme som forgjengeren og den kommer med den samme integrerte grafikkløsningen kalt, Intel HD 4600. Maksimalt oppgitt strømforbruk har økt fra 84 til 88 watt.

Den integrert grafikkløsningen tilbyr tilstrekkelig kraft for multimedia og enkel spilling, og støtter opp til tre samtidige skjermer. Intel HD 4600 har en arbeidsfrekvens på opp til 1250 MHz, og låner dessuten opp til 1,7 GB minne fra maskinens systemminne.

Bedre til overklokking

Intel har lagt til flere kondensatorer på undersiden av prosessoren for å gi jevnere strømforsyning. Intel Core i7 4770K over, Intel Core i7 4790K under.

I tillegg til å skru opp arbeidsfrekvensen på Core i7 4790K, har Intel gjort noen grep for å få mest mulig ytelse ut av «Devil’s Canyon». For det første har de forbedret prosessorens strømtilførsel, ved å legge til flere kondensatorer for å oppnå jevnere strøm til prosessoren (se bilde til høyre). De har videre byttet ut den termiske pastaen mellom selve prosessoren og varmesprederen, for å gi økt varmeoverføring og lavere prosessortemperatur.

Jevnere strøm-forsyning og lavere temperatur har trolig noe av æren for den økte arbeidsfrekvensen på dagens testeksemplar, men skal også kunne gi større rom for overklokking.

Kjølepastaen som var brukt i de eldre Haswell-prosessorene har nemlig fått kritikk for å være dårlig og til hinder for høye frekvenser ved overklokking. Dette har ført til at mange har modifisert sine prosessorer ved å bytte ut den opprinnelige kjølepastaen. Vi har selv gjort to forsøk på dette, et som ikke gikk helt etter planen, og et som gikk langt bedre, etter at vi hadde funnet ut hva vi gjorde feil i første forsøk.

Intel Core i7-4790K
9
Imponerende

Intel Core i7-4790K

sitat"Et naturlig valg for entusiasten"
 • Krysse av
  Svært høy ytelse
 • Krysse av
  Hyggelig strømforbuk
 • Krysse av
  Kan overklokkes
 • Bytt
  Ingen spesielle

Les også