Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Mac mini

Apples mini-PC gjør det meste

Her får du mye kraft i et kompakt format.

Innledning

Smått er som kjent godt, og ingen vet dette bedre enn Apple. Derfor er det ikke merkelig at de har en stasjonær datamaskin som har fått navnet Mac mini. Ordet stasjonær bruker vi her i dets videste forstand – vi snakker nemlig om en tass som ikke rager mer enn 3,6 centimeter over bordplaten, og er knappe 20 centimeter i lengde- og bredderetning.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Likevel er Mac mini en fullverdig PC, selv om den strengt tatt ikke kan måle seg med en fullblods arbeidsstasjon. For å få plass og holde strømforbruket nede, har Apple brukt komponenter vi vanligvis finner i bærbare datamaskiner. Prosessor, minne og harddisker er av den mobile typen, og grafikkløsningen er integrert i prosessoren.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-3720QM (2,6 GHz, 4 kjerner, 6 MB cache) Intel Core i7-3615QM (2,3 GHz, 4 kjerner, 6 MB cache) Intel Core i5-3210M (2,5 GHz, 2 kjerner, 3 MB cache)
Harddisk 500 GB, 5400 RPM 1 TB, 5400 RPM 1 TB Fusion Drive 256 GB SSD
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Annet -
Funksjoner Innebygget høyttaler Innebygget strømforsyning
Størrelse Høyde: 3,6 cm Bredde: 19,7 cm Dybde: 19,7 cm
Vekt 1,3 kg
Pris Fra 4890 kr

Apple Mac mini har en prislapp som starter i underkant av fem tusen kroner, men den kan om ønskelig konfigureres med mer minne, raskere disk og kjappere prosessor. En viss moderasjon kan likevel være lurt, ellers risikerer du å måtte ut med over tolv tusenlapper for ditt eksemplar – og da regner vi uten selv mus og tastatur.

Grei vekt.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Vårt eget testobjekt var av den dyrere typen, med den raskeste prosessoren og 1 TB Fusion Drive – i praksis en miks av 1 TB konvensjonell harddisk og en 128 GB SSD.

Minnemengden vår er på "kun" fire gigabyte, men det er fornuftig nok for oss – hos Apple selv må du nemlig betale mer enn godt er for oppgraderingen. Med Mac mini kan du enkelt spare penger ved å bytte minne selv.

Men prosessor- og diskoppgradreringen merkes også på lommeboka. Vårt testeksemplar koster 9290 kroner, nesten det dobbelte av grunnmodellen.

For prisen av en Mac mini kan du fort sette sammen en langt sterkere "vanlig" PC, men så var det jo dette med stil og størrelse da.

Vi ser nærmere på boksen >>>

Takk til Apple som sendte produktet til test.

I bruk

Apple Mac mini er et kjent skue. Dagens modell kom i handelen mot slutten av oktober i fjor, men da var det kun innmaten som var ny. På utsiden er den kliss lik forgjengeren med Sandy Bridge-prosessor, som vi testet for drøye halvannet år siden.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Det vi altså har er et lite kabinett i sølvgrå aluminium. Det har runde hjørner, skarpe kanter og består av ett stykke uten skjøter – umiskjennelig Apple-design. Byggekvaliteten er bunnsolid, som vi også kan forvente fra Apple.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Mac mini står på en stor, sort plastfot. Denne kan løsnes, slik at du kommer til komponentene – eller i det minste kan oppgradere eller bytte ut minnemodulene selv. Det er også teknisk mulig å bytte ut harddisken(e) denne veien, men da må du frem med de riktige verktøyene og grave deg litt nedover i maskinvaren. Med andre ord er det ikke meningen at du skal stå for harddiskbyttet selv.

Boksens front har en IR-mottager og en liten LED som lyser hvitt når datamaskinen er påslått. På baksiden har Mac mini ut- og innganger for det meste av det du skulle trenge.

Den beskjedne størrelsen og nøytrale stilen gjør Mac mini til en enkel maskin å ha med å gjøre, som finner seg til rette i de fleste omgivelser. Den tar ikke særlig mer plass enn en liten bærbar PC, og kan nesten sees på som en portabel arbeidsstasjon. Sett for eksempel opp like oppsett med skjerm, tastatur og mus i hjemmet og på hytta, og ta kun med deg minien frem og tilbake. Joda, en bærbar PC hadde kanskje vært rimeligere, men det slår ikke komforten med å ha en stor skjerm og skikkelig mus eller tastatur.

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI (adapter til DVI følger med) Thunderbolt
Enhetstilkobling 4 x USB 3.0 Firewire 800
Annet SD-kortleser IR-mottaker i front
Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Apple Mac mini er faktisk relativt velutstyrt. Nytt på gjeldende modell er at USB nå er USB 3.0, en oppgradering vi setter pris på. Ellers er det meste du skulle trenge av kabler på plass, inkludert gamle FireWire og nye Thunderbolt. I esken følger det også med overgang fra HDMI til DVI, dersom du ikke har HDMI på monitoren din.

Mac mini har en innebygd høyttaler som egner seg helt fint til systemlyder og kanskje litt dempet musikk, men poenget er naturligvis at du skal koble til eksterne høyttalere. 3,5 mm minijack-kontakten på baksiden fungerer både som en analog plugg og optisk digital lydutgang.

Støy og varme

Ved filmavspilling eller vanlig jobbing er det svært lite lyd som kommer fra Mac mini. Det er først ved tung, vedvarende jobbing at vifta virkelig setter opp dampen, og da kommer lyden som et jevnt sus uten piping eller hvining – så avgjort noe du vil høre, men ikke direkte irriterende.

Apple har altså fått på plass en relativt stillegående kjøleløsning, men en firekjernet prosessor på full fres genererer jo også litt varme. Så mens Mac mini vanligvis bare har en behagelig lunk, vil hard jobbing heve temperaturene en del hakk. Bak under varmluftsgrillen kan temperaturen komme over 50 grader celsius – varm å ta på, men ikke kritisk overopphetet i våre øyne.

Hva med ytelsen? >>>

Ytelse

Programvare og ytelse

Operativsystemet som følger med Apple Mac mini er som alltid den nyeste utgaven av Apples eget OS X. For tiden er dette Mountain Lion (10.8). Føler du deg litt rebelsk, er det også mulig å installere Windows på alle Mac-maskiner.

Guide: Kjør Windows på Mac

For oss er Windows på Mac en nødvendighet for å få kjørt våre faste spilltester. De mer CPU-intensive testprogrammene Cinebench og Handbrake finnes dog til både Mac OS og Windows, og blir derfor som seg hør og bør testet i OS X.

Vi tester ikke så mange stasjonære datamaskiner, men har muligheten til å sammenligne med forrige generasjon Mac mini og den nye iMacen.

Den foregående Mac minien fikk du kun med tokjernet prosessor, med mindre du gikk for servermodellen. Til gjengjeld var det mulig å få den med AMD Radeon HD 6630M grafikkort. Dagens Mac mini har kun integrert grafikk, og da naturligvis i form av HD Graphics 4000 fra Intel.

Apple iMac er et ganske annet dyr, med et kurant grafikkort under panseret.

Systemytelse

Vi har latt Mac mini gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt. Opplevelsesindeksen til Windows og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på ymse kalkulasjoner for å teste ulike deler av maskinvaren.

Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere en ca. én time lang film. Alle testene til sammen utfører oppgaver som krever mye av prosessor, minne, harddisk, og til en viss grad skjermkort. De gir derfor en god pekepinn på hvor kraftige disse delene er, og hvor effektivt de samarbeider.

Cinebench og Handbrake er programmer som kan utnytte alle kjernene i prosessoren, og derfor blir også "gamle" mini med to kjerner parkert her. Ser vi på Cinebench-resultatene med kun én kjerne og en tråd i bruk, er ikke forskjellen så dramatisk.

Spillytelse

I de syntetiske 3DMark-testene mener nye Mac mini med Intel HD Graphics 4000 at den er bedre enn den gamle modellen med dedikert AMD-grafikk, i hvert fall med den kraftigere firekjerneren.

Men i faktiske spill er gjerne et dedikert grafikkort likevel best. Vi ser at det også er tilfelle her, selv om vi gjerne skulle hatt et litt bredere sammenligningsgrunnlag å vise til.

Mac mini vil fungere greit til de enklere eller litt eldre spillene, men noen typisk spillmaskin er den altså ikke.

Så er den god nok? >>>

Oppsummering og konklusjon

Konklusjon

Apple Mac mini har ikke forandret seg stort siden vi kikket på den sist. På utsiden har den faktisk ikke forandret seg i det hele tatt, det er den samme smekre og solide aluminiumsboksen vi er vant til.

Innvendig har den lille maskinen fått en moderne Intel Ivy Bridge-prosessor. Grunnmodellen til 4890 kroner har en tokjernet variant, mens du får en firekjernet Mac mini fra 6490 kroner. Sistnevnte kan du vurdere dersom du gjerne jobber med mange og/eller tunge oppgaver, mens grunnmodellen klarer seg fint til det meste av dagligdagse oppgaver.

Til spilling takler ikke lenger Mac mini brasene like godt som forgjengervarianten med dedikert AMD-grafikk, men så har dette heller aldri vært en typisk spillmaskin. Skulle du få lyst, vil den likevel klare enkle og litt eldre spill helt greit.

Velutstyrt tass

Mac mini har det meste du skulle trenge av kontakter: Thunderbolt, FireWire, fire USB 3.0-kontakter, analog og digital lyd inn/ut, kablet gigabit nett og leser for SD-minnekort. IR-mottaker i front og HDMI-kontakt gjør den også spesielt egnet for stua. Og HDMI til DVI-overgang følger med i pakken – så det er ikke noe stress dersom du kjøper den for bruk på hjemmekontoret.

Wi-Fi over 802.11a/b/g/n og Bluetooth 4.0 er også på plass, noe som betyr at den også er kjapp å sette opp i trådløse miljøer.

Alt i alt er det som vanlig veldig lite surt å si om Mac mini, med unntak av det sedvanlige: prisen. Du betaler jo ekstra for stil, ynde og størrelse, så det er på ingen måte "mest for pengene". Spesielt når vi går forbi grunnmodellen, er det en god del å spare ved å sette sammen en PC selv. Hvorvidt du klarer å få puttet alt i en like liten og stillegående pakke, er en annen sak.

Apple Mac mini er for deg som vil ha en stasjonær datamaskin som gjør de fleste jobber uten å mukke, og tar seg godt ut mens den gjør det. Spillere, mekkere, selvbyggere og ungkarer vil kunne få mer ut av sparepengene ved å plukke et lite kabinett og bygge sin egen PC.

+  Lav profil og stilren design
+  Solid konstruksjon
+  Stillegående
+  Ytelse nok til de fleste bruksområder
+  Plasseringsvennlig


-  Ynde foran ytelse
-  Ikke spesielt oppgraderbar

annonse