Tek.no

Test Apple Mac mini

Apples mini-PC gjør det meste

Her får du mye kraft i et kompakt format.

Vegar Jansen, Hardware.no
19 Mar 2013 18:00

Innledning

Smått er som kjent godt, og ingen vet dette bedre enn Apple. Derfor er det ikke merkelig at de har en stasjonær datamaskin som har fått navnet Mac mini. Ordet stasjonær bruker vi her i dets videste forstand – vi snakker nemlig om en tass som ikke rager mer enn 3,6 centimeter over bordplaten, og er knappe 20 centimeter i lengde- og bredderetning.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Likevel er Mac mini en fullverdig PC, selv om den strengt tatt ikke kan måle seg med en fullblods arbeidsstasjon. For å få plass og holde strømforbruket nede, har Apple brukt komponenter vi vanligvis finner i bærbare datamaskiner. Prosessor, minne og harddisker er av den mobile typen, og grafikkløsningen er integrert i prosessoren.

Apple Mac mini har en prislapp som starter i underkant av fem tusen kroner, men den kan om ønskelig konfigureres med mer minne, raskere disk og kjappere prosessor. En viss moderasjon kan likevel være lurt, ellers risikerer du å måtte ut med over tolv tusenlapper for ditt eksemplar – og da regner vi uten selv mus og tastatur.

Grei vekt.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Vårt eget testobjekt var av den dyrere typen, med den raskeste prosessoren og 1 TB Fusion Drive – i praksis en miks av 1 TB konvensjonell harddisk og en 128 GB SSD.

Minnemengden vår er på "kun" fire gigabyte, men det er fornuftig nok for oss – hos Apple selv må du nemlig betale mer enn godt er for oppgraderingen. Med Mac mini kan du enkelt spare penger ved å bytte minne selv.

Men prosessor- og diskoppgradreringen merkes også på lommeboka. Vårt testeksemplar koster 9290 kroner, nesten det dobbelte av grunnmodellen.

For prisen av en Mac mini kan du fort sette sammen en langt sterkere "vanlig" PC, men så var det jo dette med stil og størrelse da.

Vi ser nærmere på boksen >>>

Takk til Apple som sendte produktet til test.

Les også