Slik er Apples nye hybridlagring

Tar det beste fra SSD-en og harddisken.

Under gårsdagens lanseringsfest dro Apple sløret av en helt ny iMac, deres alt-i-ett-maskin.

Den nye modellen er langt tynnere enn før, har bedre skjerm og moderne komponenter på innsiden. Men under lanseringen dukket det brått opp et nytt ord når Apple skulle snakke om lagringsenheten. Løsningen til Apple er tredjevalget «Fusion Drive», som skal gi deg det beste fra begge verdener, altså god kapasitet og høy ytelse. Men hva er det egentlig snakk om?

Fusion er hybridlagring

Den nye iMac-en leveres med en harddisk på mellom 1 og 3 TB, eller SSD-lagring opp til 768 GB. Harddiskene er relativt sett billige, selv om de er noe trege. SSD-ene er langt raskere, men koster også betydelig mer per gigabyte.

Du må altså velge mellom god kapasitet eller god ytelse – et dilemma som kan være vanskelig å ta stilling till. Løsningen er «Fusion Drive», som skal gi deg det beste fra begge verdener, altså god kapasitet og høy ytelse.

Hybridlagring kan gi solid ytelse. Dette er Apples tall på hvor mye bedre det blir.Foto: Apple

I korte trekk ligner Fusion Drive det vi lenge har kjent som hybridlagring. Vi har faktisk testet flere lignende løsninger, først for nesten et år siden – i form av hybriden OCZ' RevoDrive Hybrid. Men i forhold til hva vi har sett tidligere, er Apples løsning hakket smartere – og fungerer på en litt annen måte.

Konseptet her er egentlig ganske enkelt. Du tar en SSD, som kan levere knallgod ytelse, og klasker en harddisk med høy kapasitet på toppen. Litt programvare i mellom, og du kan få ytelsen til en SSD samtidig som du får kapasiteten til en harddisk. Prisen havner i sin tur midt imellom.

Ser hva du bruker

I de nye iMacene med Fusion-lagring sitter det en helt vanlig Samsung-basert SSD på 128 GB, paret med en harddisk på 1 eller 3 TB. Programvaren som sveiser de to sammen er innebygget i operativsystemet til Apple, OS X Mountain Lion.

Selve operativsystemet og alle programmer du legger inn vil i første omgang lagres på SSD-en, mens alle de andre filene dine, som videoer og spill, legges på harddisken inntil videre. Men der blir de ikke liggende lenge, med programvaren i operativsystemet ser maskinen hvilke filer du faktisk bruker, og flytter dette til den raske SSD-en automatisk.

Med Fusion-systemet er da all lagringsplassen i maskinen fysisk tilgjengelig, altså opp mot 3,1 TB – men det er bare synlig som én enhet. Dette skiller løsningen fra andre hybridløsninger vi har sett, som bare gir deg lagringstilgang på harddisken.

Så kommer den tekniske biten, som er todelt. Den første delen av systemet sørger for at småfiler du bruker her og nå alltid oppleves som raske.

Dedikert hurtigminne

Apple har satt av 4 GB på SSD-en som et lite hurtigminne. Alt du gjør som krever at det skal skrives til lagringsmediet, blir først skrevet inn i dette hurtigminnet. Så fort dette lageret blir fylt til randen, blir de eldste filene automatisk dumpet over på harddisken.

For generelt lett bruk vil denne lille bufferen sørge for at maskinen oppleves som rask og responsiv.

Den andre delen er av teknikken handler om litt mer langsiktig bruk. I operativsystemet sitter det en egen algoritme som fysisk flytter de filene den ser du aktivt bruker, over fra harddisken til SSD-en.

Jobber du for eksempel mye i et bilde- eller videobehandlingsprogram, eller spiller et bestemt spill ofte, vil alle de relaterte filene fysisk overføres fra harddisken og til SSD-en. Når den prosessen er unnagjort, blir de slettet fra harddisken for å ikke ta opp unødig plass.

Alt dette skjer helt automatisk i bakgrunnen, og du kan ikke tukle med noen former for innstillinger. Det eneste du som bruker ser, er ett stort lagringsmedieum – så tar Apple seg av resten.

Les også: Hybriddisker er fremtiden »

(Kilde: Anandtech)

Les også
Den nye SSD-en fra Samsung har vill ytelse
Les også
Samsung har sluppet en lynrask SSD for bærbare
Les også
Helium-mangel stikker kjepper i diskene
Les også
Supertynn hybridharddisk kommer
Les også
Gjør MacBooken din fire ganger raskere
annonse