Til hovedinnhold

Trauste iMac har fått superoppløsning

Apple klasker til med «Retina 5K-skjerm».

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kveldens lansering fra Apple har gitt oss en tynnere og heftigere iPad, men den virkelige rosinen i pølsa var nok for mange en ny iMac.

Ikke at den har fått et nytt utseende – den klassiske Apple-stilen dominerer selvsagt – men den vil likevel gjøre underverker for øynene våre.

Ekstrem oppløsning

Foto: Apple

Apples «alt-i-ett»-datamaskin har jo holdt koken i noen år nå, og med tanke på det som skjer med skjermoppløsningene i resten av bransjen var det jo bare et tidsspørsmål før vi ble servert noe skikkelig heftig. Og typisk nok var det Apple som serverte det i form av en ny iMac med en skjermoppløsning på hele 5120 x 2880 piksler.

Vi snakker da om svimlende 14,7 millioner piksler totalt – 67 prosent mer enn vanlig 4K-oppløsning – og det har altså Apple dyttet inn på 27-tommers skjerm. De måtte visstnok utvikle en ny brikke, en ny «timing controller» med fire ganger så høy båndbredde som normalt, for å drive skjermen skikkelig.

Likevel skal Apples nyvinning, som de kaller for «Retina 5K display» bruke tretti prosent mindre strøm, blant annet takket være en ny type baklys som trekker mindre energi.

Oppgradert innmat

Nyvinningene hos iMac blir dog ikke bare en fryd for øyet – også innvendig har Apple puttet inn litt ekstra. Standardversjonen av den nye modellen kommer med 8 GB minne og en 3,5 GHz Intel Core i5, men det er også mulig å utstyre den med mer RAM og en Core i7-prosessor på 4,0 GHz.

Selve grafikken er det et AMD Radeon R9 M290X med 2 GB videominne som tar seg av. Synes du det høres for kleint ut, kan også denne komponenten oppgraderes, da til en Radeon R9 M295X med 4 GB VRAM.

Datamaskinen som er iMac med Retina 5K-skjerm er tilgjengelig fra i dag, og har en startpris på 21 990 kroner i Norge. Det er ikke gratis, men med skjermoppløsningen på 5120 x 2880 piksler har jo ikke akkurat Apple så mye konkurranse å snakke om.

Overhalt Mac mini

Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Også Apples rimeligste datamaskin har fått en sårt tiltrengt overhaling. Mac mini har det jo ikke skjedd noe med på drøye halvannet år, så vi har sansen for at den nå blir renovert innvendig. Den lille datamaskinen har nå en Haswell-prosessor og tilsvarende bedre grafikkløsning.

I tillegg har den fått raskere Thunderbolt i form av Thunderbolt 2, og det trådløse nettverkskortet støtter nå 802.11ac, som betyr kjappere WiFi for deg som har kompatibelt utstyr.

Startprisen for grunnmodellen med en tokjernet Intel Core i5-prosessor på 1,4 GHz, HD Graphics 5000, 4 GB minne og 500 GB harddisk, er på 4290 norske kroner.

Se alle nyhetene i vår liveblogg:
Vi fulgte Apples store lansering >>>

annonse