Til hovedinnhold

Slik blir den nye Mac-en din

Apples nye Mac-system, OS X «Yosemite», er mer enn bare et nytt lag maling.

Det er allerede et par måneder siden vi fikk se Apples nyeste operativsystem i aksjon for første gang. OS X 10.10, bedre kjent som «Yosemite» er oppkalt etter nasjonalparken i California med samme navn. Stedet er valgt fordi det visstnok har vært til stor inspirasjon for Apples programvaredesignere under utviklingsprosessen.

Nationalparken Yosemite er fylt med kontraster. Fra ragende snødekte granittfjell til dype vegetasjonsrike daler, mektige fossefall og isbreer. Dette er et stort skifte fra fjorårets inspirasjonskilde, surfeparadiset Mavericks.

I betaversjonen av operativsystemet Yosemite, som vi har stiftet bekjentskap med den siste tiden, drar vi straks kjensel på stedet Yosemite. Selv om Yosemite kommer med en rekke nye og slående vakre landskapsbilder, er det ikke bare skrivebordsbakgrunnene som har endret seg i årets OS X-oppdatering. Stedets dybdefølelse og kontrast er innført i operativsystemet med det Apple selv kaller «Translucence», eller gjennomskinnelighet. Samtidig ligger selve grunnprinsippene i OS-et fortsatt fast, nesten som en isbre.

Som med alle betaversjoner har heller ikke den tidlige versjonen av Yosemite fått på plass alle funksjonene som Apple har fortalt om skal komme i den endelige utgaven, og vi har naturligvis støtt på flere røffe kanter under vår utforskningsferd. Vi ønsker likevel å ta deg på en rundreise inn i OS X Yosemite og vise hva Apple har implementert av nye funksjoner og forbedringer så langt, omtrent en måned før operativsystemet er ventet å være helt ferdig.

Nytt design

De aller fleste vinduer er nå fått en menylinje som ligger delvis transparent over innholdet. På den måten tilpasser menylinjen seg temperaturen og fargen på det som ligger skjult under den. Dette gir en varmere eller kaldere temperatur på avhengig av fargene til vindusinnholdet. I tillegg gir det en følelse av dynamikk og dybde i applikasjonene, da den transperente effekten avslører at det er innhold utenfor vinduet som du kan nå ved å rulle eller panorere.

Videre vil en ny «Dark Mode» gi mindre belastning på øynene dine etter at solen har gått ned og kunne brukes når du jobber i applikasjoner som har en mørk fargepallett for å gå klar av ellers sterke kontraster. I skrivende stund støtter både Docken, menylinjen og Spotlight denne nattmodusen, men dette kan bli utvidet til flere applikasjoner i løpet av de siste ukene frem mot lansering. Funksjonen virker å ha noe for seg, men vi finner det litt merkelig at Apple ikke har gjort det mulig å aktivere nattmodus automatisk ved et visst klokkeslett.

Slik ser OS X 10.10 Yosemite ut i Dark Mode.

Mens du tidligere kunne forstørre eller minimere et vindu, mener Apple at det får være enten eller i Yosemite. Forstørrelsesknappen er nemlig kastet til fordel for en fullskjerm-knapp, noe som effektivt dreper produktiviteten til multitaskerne, men som kan være en velsignelse for de som lett lar seg distraherte.

Stiliserte ikoner

Ikoner og andre visuelle elementer er blitt kraftig stiliserte samtidig som skyggeeffekter er en saga blott. Med færre detaljer har ikonene blitt tydeligere og de har også fått en klarere og sterkere fargepallett enn før. Dette gjør at de virket mindre realistiske, og vi brukte litt tid på å vende oss til dem.

Der Apple med iOS 7 ble beskylt for å være inkonsistente med ikonene sine ser vi imidlertid at de har tenkt mer helhetlig og truffet bedre med Yosemite-ikonene. Dette skulle også bare mangle, da Apple har brukt mange tusen timer på å redesigne dem – noe de skrøt av da de viste OS-et i sommer.

Søppelbøtten er ett av ikonene Apple har brukt flere hundre timer på å designe.

«Det er en nydelig søppelbøtte», sa programvaresjef Craig Federighi når ikonet for søppelbøtten i Yosemite ble presentert i sommer, før han fortsatte:

– Dere vil ikke tro hvor mange timer vi har brukt på å skape den.

Vi tør ikke gjette en gang, men du kan se flere av ikonene Apple har skapt i saken nedenfor, og gjøre deg opp din egen mening om hvor mye tid som ligger bak.

Yosemite ser helt annerledes ut enn tidligere OS X-versjoner:
Se vår sammenligning mot Mavericks (Ekstra) »

Telefon og meldinger – bedre sammen

Et viktig punkt for Apple er å tilby sømløse og integrerte løsninger på tvers av sine programmer og enheter. Med OS X Yosemite tas det hele enda et steg videre nå som du kan ringe og besvare anrop med Macen din. Alt som kreves er at du har satt iPhone-en og Macen din opp med den samme iCloud-adressen og synkronisert kontaktlistene mellom disse.

Nå mener kanskje noen at dette ikke er noe nytt, du har da kunnet videoprate fra Macen i lang tid allerede. Denne gangen er det imidlertid ikke kun snakk om samtaler mellom Apples egne enheter, men til og fra alle telefoner, uavhengig av merke og hvor smarte de er.

Om iPhonen din ringer, kan du velge å ta den med Macen din. Mellom Apple-enheter kan du også bruke video.

Macen erstatter altså telefonen for deg om iPhone ligger utilgjengelig i vesken eller på soverommet til lading, så lenge de to enhetene er koblet til det samme trådløse nettverket. Grunnen til denne begrensningen er nok at Apple frykter mange vil få en uforholdsmessig høy regning om det hele foregikk over 3G-nettverket.

Da vi prøvde funksjonen fungerte det som en drøm å ringe opp og bli oppringst fra både peroner som hadde en iPhone og personer med en annen type telefon. Talen var klar og tydelig, men vi merket oss at det tok en del lengre tid før innkomne anrop nådde Macen i forhold til iPhonen vår.

I Yosemite har Apple samlet alle meldinger i en applikasjon, og lar deg til og med sende SMS fra Mac-maskinen din.

De fleste som har en iPhone eller Mac bruker Apples iMessage når de skal kontakte venner som også har en Apple-dings. iMessage er gratis, enkelt og tilgjengelig, men et mareritt for de som liker å samle samtalene sine på ett sted.

iMessage har nemlig store hull i meldingsloggen mellom deg og vennene dine, da den ikke har klart å sende eller motta vanlige SMS-er, noe du av og til må gjøre om du ikke har skikkelig nettdekning. Dette hullet lapper Apple med Yosemite, slik at du med sikkerhet kan finne alle samtalene dine på ett sted, samme hvem du har skrevet med og hvordan meldingene deres har blitt utvekslet i telefonnettet.

Mail – med fokus på de store tingene

Mail er en annen av appene som har fått mer enn bare et nytt malingsstrøk i Yosemite. Etter fremveksten av skylagringstjenester har e-post for mange virket både tunggrodd og gammeldags når det kom til måten vedlegg fungerer på.

I dag møter vi oftere og oftere på meldingen om at vedleggene vi forsøker å sende er for store, og alternativet blir dermed å ty til ulike skylagringstjenester, med alle fordeler og ulemper dette medfører.

Nå slår imidlertid Apples epost-klient tilbake. Med støtte for å sende vedlegg på opptil 5 gigabyte trenger du ikke lenger å først laste det opp på en skytjeneste før du genererer en nedlastingslenke som du sender til mottakeren. Apple kaller den helintegrerte løsningen sin for Mail Drop, og selv om også Apple laster opp de store filene dine til skyen skjer det hele automatisk i bakgrunnen. For deg er det så enkelt som å dra vedlegget inn i meldingen du skriver, mens for mottakeren vil det være like enkelt å hente ned kjempevedlegget som om det var et vanlig lite bilde eller dokument.

Om mottakeren også bruker Apples mail-klient, vel å merke. Hvis kollegaene eller vennene dine bruker andre løsninger, mottar de en lenke som lar dem laste ned det du sendte dem i stedet. Du skal imidlertid kunne bruke MailDrop med en hvilken som helst eposttilbyder, og vedleggene dine skal ligge lagret i Apples sky i en måned.

I Yosemite er det superenkelt å manipulere vedlegg og legge inn signaturen din.

I mange bedrifter og hjem har det gått sport i å bruke skriveren så lite som mulig for å ta hensyn til miljøet. Mange ganger må en likevel se seg nødt til å hente ut fysiske kopier av dokumenter, bare for å gjøre små endringer som å signere eller fylle ut skjemaer før de sendes i retur. Med Yosemite er disse dagene talte. Ved hjelp av en liten pil i forhåndsvisningen på vedlegg kan du nå gå til en enkel, men kraftig, redigeringsmodus.

Denne fungerer nærmest som en mini-Photoshop og lar deg gjøre ting som å skrible notater, forstørre elementer, fremheve deler av et bilde eller å legge inn signaturen din digitalt. Funksjonen er dessuten så smart at den kjenner igjen om du tegner piler eller sirkler med musen eller trackpaden din og former disse pent for deg slik at selv de raske endringene du gjør ser skikkelig proffe ut. Signaturen din kan du fylle inn enten ved å tusje den analogt på et papirark og så la webkameraet på Macen digitalisere den, eller du kan gi navnetrekket ditt rett på styreflaten eller Trackpaden din. Enkelt, raskt, og ikke minst på tide, synes vi.

Safari – mer plass til innholdet

Apples faste nettleser, Safari, er kanskje det enkeltprogrammet som har undergått størst designendringer i Yosemite. Toppen av programmet er nemlig kraftig slanket ned for å gjøre plass til mer av innholdet til nettsidene du besøker. Apple har frigjort piksler ved å løfte frem- og tilbakeknappene opp ved siden av vindusknappene sammen med delevalg og bokmerkemenyen.

Selv om det ved første øyekast virker mer tungvint å finne frem til bokmerkene dine, er de aldri langt unna. Et enkelt klikk i adressefeltet er alt som skal til og de spretter opp med ikoner og hele pakka. I tillegg husker Safari hvilke nettsider du er ofte innom og presenterer disse for deg her, slik at det blir enda enklere å ta seg en svipptur innom favorittsidene sine. Også navigering mellom faner blir ryddigere. Nå presenteres alle sammen i et eget område hvor faner grupperes etter hvilket nettsted de stammer fra, i tillegg til at de får forhåndsvisning så du lettere drar kjensel på fanen du er ute etter.

Legg merke til at frem- og tilbakeknappen er flyttet. Safari har blitt mer kompakt, og fanebehandlingen er enda lettere enn før. Her er faner fra samme nettsted gruppert sammen og vi ser at favoritter og mest besøkte nettsteder spretter opp når vi trykker i adressefeltet.

La bare ikke den enkle fremtoningen lure deg. Under overflaten har Safari fått flere omganger med kodeoptimaliseringer. Dette har ført til at nettleseren nå skal gi deg opptil to timer bedre batteritid ved strømming av HD-video fra Internett. I tillegg skal den ifølge Apple være kongen på haugen når det kommer til JavaScript-ytelse.

En rask test med måleverktøyet Octane viser likevel at Apple foreløpig overdriver selvskryten et par hakk. Google Chrome, som ifølge vår nettlesersammenligning for September (Ekstra) er den aller raskeste nettleseren, er nemlig omtrent 20 prosent raskere når vi setter de to nettleserene opp mot hverandre. Octane er for ordens skyld laget av Google, og noen reell forskjell vil du ikke merke under normal bruk.

Selv om ikke hastigheten er merkvart forbedret, slår Apple i det minste et slag for personvernet. Innebygget i Safari finner vi nemlig søkemotoren Duck Duck Go, som ikke sporer deg slik som for eksempel Bing og Google.

iCloud Drive – alltid oppdatert

iCloud Drive er Apples svar på de mer kjente skylagringstjenestene som Dropbox og Google Drive. Til nå har iCloud mest av alt blitt brukt for å lagre sikkerhetskopier av iPhone, eller bildene du har tatt med den, men med Yosemite integreres skylagringen rett inn i Finder. Dermed kan du lagre både dokumenter, bilder, videoer og applikasjonsinnstillinger sikert i skyen, samtidig som du sikrer at du alltid har siste versjon av filene dine tilgjengelig uansett hvilken av Apple-enhetene dine du bruker. Filene du lagrer i iCloud Drive kan du nemlig også hente frem og vise frem eller jobbe videre med på iPhone eller iPad.

iCloud Drive lar deg utveksle filer og dokumenter mellom alle i-enhetene dine. Noen apper har laget standardmapper for deg, men du kan også opprette dine egne.
Spotlight har fått en mye med dominant plass på skjermen, nemlig sentrum, og er langt kraftigere enn tidligere.

Spotlight – kraftigere og bredere

Søk, med Spotlight i spissen, har alltid vært noe av det OS X har vært best på. I Yosemite blir søkeverktøyet både mer allsidig og mer hjelpsomt. I stedet for å sprette opp øverst i høyre snipp av skjermen har Spotlight nå inntatt hovedscenen, midt på skjermen din.

Delt i to kolonner kan den nå presentere søkeresultatene dine i en katalogisert liste, samtidig som den gir deg utfyllende informasjon om et markert program eller fil ved siden av.

Varslingssenteret har fått både aksjer, vær, og kalkulator siden sist.

For første gang kan Spotlight også gjette seg frem til hva du prøver å søke etter, noe som er en velkommen oppdatering for de som ikke alltid husker nøyaktig hva de kalte filene sine.

I den endelige versjonen av Yosemite vil Spotlight endelig se utover det innholdet du har lagret lokalt på disken din. Med Internett som det store orakelet blir informasjon om filmer, musikk, kart og Wikipedia-artikkeler like enkelt å finne som om du skulle brukt søkemotoren i nettleseren din.

Varslingssenter – nyttigere

Varslingssenteret i Yosemite låner i denne omgang med seg et par ting over fra iPhones iOS. Mens det tidligere bare bød på varslinger om nye e-poster, Facebook-meldinger eller kalenderoppføringer, kan du nå få tilgang til både en kalkulator, et værvarsel og selv aksjekurser derfra.

I fremtiden skal også tredjepartsutviklere få slippe til med egne småapper, og det hele minner oss litt om Windows Vistas «Widgets». Det er tydelig at Apple mener varslingssenteret er blitt viktigere siden forrige OS X-versjon, for til forskjell fra Mavericks overskygger det nå Docken og skrivebordet, isteden for å skyve det til side, når det er aktivt.

Vi kommer tilbake med en full test av Yosemite så snart det foreligger i endelig versjon. Yosemite er ventet i midten av oktober og vil i likhet med Mavericks være en gratis oppdatering.

Har du ikke Mac, men ønsker deg Yosemite?
Slik får du Windows-skrivebordet ditt til å ligne (Ekstra) »

annonse