Til hovedinnhold

FBI tok knekken på beryktet narko-nettsted

«Silk Road» er nå nede for telling.

Wikipedia

Det er ikke sikkert du har hørt om «Silk Road», den nettbaserte markedsplassen som av mange regnes som narkotika-handelens svar på nettbutikken Amazon.

Nettstedet er blant de skjulte undergrunnssidene som bruker anonymitetstjenesten Tor, og lar brukere selge og kjøpe primært narkotiske stoffer, som betales for med den potensielt anonyme Bitcoin-valutaen.

Stengt av FBI

Silk Road havnet i søkelyset til myndighetene temmelig raskt etter opprettelsen i 2011, og nå kan blant andre The Verge og Reuters melde at nettstedet omsider er stengt av det amerikanske etterretningsbyrået FBI.

Samtidig skal grunnleggeren av Silk Road, 29-ringen Ross Ulbricht, ha blitt arrestert i byen San Fransisco i USA, tiltalt for blant annet narkotikahandel, hacking og hvitvasking av penger.

FBI-agentene som tok ut tiltalen ga seg ut for å være brukere av nettstedet, hvor de gjorde over 100 kjøp av diverse ulovlige substanser som de fikk tilsendt til New York for analyse. Stoffene viste seg å ha «høy renhetsgrad».

Bestilte leiemorder

Silk Road skal ha vært en lukrativ affære for Ulbricht. Ifølge FBI var den totale omsetningen på nettstedet på 1,2 millarder dollar fra februar 2011 til juli 2013, hvorav Ulbricht selv angivelig tjente rett under 80 millioner dollar i provisjon.

Grunnleggeren er for øvrig også mistenkt for et annet alvorlig forhold. Han skal nemlig ha bestilt et drap på en av brukerne av nettstedet, som forsøkte seg på utpressing. Brukeren truet med å offentliggjøre identiteten til tusenvis av nettstedets brukere dersom Ulbricht ikke betalte ham en sum på 500 000 dollar.

Som følge av dette skal Ulbricht ha hyret en leiemorder via Silk Road for 150 000 dollar, som senere også skal ha rapportert at «jobben var gjort». FBI fant imidlertid ingen beviser for at et drap faktisk hadde funnet sted, så grunnleggeren gikk fri på dette punktet.

Mange andre skjulte Tor-nettsider er allerede tatt ned:
Deriblant flere som skal ha spredd barneporno »

(Kilder: The Verge, Gizmodo, Reuters)

annonse