Til hovedinnhold

Grunnleggeren av beryktet narkonettsted dømt til livstid i fengsel

Ingen nåde for «Silk Road»-grunnleggeren Ross Ulbricht

freeross.org

Grunnleggeren av det beryktede nettstedet «Silk Road», som spesialiserte seg på salg av narkotiske stoffer og andre ulovlige varer, er nå dømt til livstid i fengsel. Det melder blant andre avisen The Guardian.

Den kontroversielle grunnleggeren av nettstedet, 31 år gamle Ross Ulbricht, ble dømt i distriktsretten i den amerikanske delstaten New York. Straffen han ble idømt var den maksimale av det loven tillater.

Ingen mulighet for prøveløslatelse

Ulbricht fikk én dom på 20 år, én på 15 år, én på fem år, samt to livstidsdommer. Alle dommene skal sones sammenhengende, og det er ingen mulighet for prøveløslatelse. Det betyr altså at Ulbricht i utgangspunktet må sitte i fengsel resten av livet.

Silk Road inneholdt mye ulovlig gods, men mest narkotiske stoffer. Foto: Skjermdump, Silk Road

I forkant av domsavsigelsen holdt foreldrene til ofre for overdosedødsfall appeller til retten, noe som skal ha ført til at Ulbricht brøt sammen i tårer. Silk Road-grunnleggeren skal på det tidspunktet ha sagt til retten at det aldri var hans intensjon å påføre folk skader, og at han skulle ønske han kunne gå tilbake i tid og endre valgene sine.

Ulbricht hadde også tidligere tryglet retten om å vise nåde, og bedyret blant annet at han ikke lenger er den samme personen som når han skapte Silk Road-nettstedet. Han nådde imidlertid ikke frem til dommeren, som altså ga mannen den aller strengeste straffen som dommen ga mulighet for.

Stengt av FBI i 2013

Silk Road var blant nettsidene på den såkalte «mørke» delen av Internett, som kun er tilgjengelig via anonymitetstjenesten Tor. Nettstedet tilbyr mange ulike ulovlige produkter, hvorav narkotiske stoffer utgjør den største varekategorien. Vi meldte først om Silk Road i 2013, etter at det amerikanske etterforskningsbyrået FBI stengte nettstedet.

I forbindelse med stengningen ble grunnleggeren Ross Ulbricht arrestert og siktet for blant annet narkotikahandel, hacking og hvitvasking av penger. Senere fant FBI også Bitcoin-formuen hans på hele 144 000, som da tilsvarte hele 168 millioner kroner. Rettssaken mot Ulbricht startet i januar i år, og på det tidspunktet mente han at han var blitt gjort til syndebukk av andre personer som hadde overtatt nettstedet.

Etter at Silk Road ble stengt dukket det for øvrig opp et «oppfølgernettsted» kalt Silk Road 2.0, og etter at dette også ble stengt av FBI spratt det opp en tredje, uoffisiell versjon av nettstedet.

I Internettets mørke avkroker befinner det seg litt av hvert: Vi tok et dypdykk, og resultatet fikk oss til å grøsse (Ekstra) »

annonse