Til hovedinnhold

– Slik fant vi Silk Road

De klarte det umulige, nå forteller FBI hvordan.

Silk Road, den nettbaserte markedsplassen som av mange regnes som narkotika-handelens svar på nettbutikken Amazon, ble i oktober 2013 stengt ned av FBI.

Nettstedet er blant de skjulte undergrunnssidene som bruker anonymitetstjenesten Tor, og lar brukere selge og kjøpe primært narkotiske stoffer, som betales for med den anonyme Bitcoin-valutaen.

Som en undergrunnsside og ved hjelp av anonyme Tor-servere, skulle nettstedet i teorien være umulig å spore opp for utenforstående som FBI.

I forbindelse med straffesaken mot den antatte Silk Road-bakmannen Ross Ulbricht, som er tiltalt for blant annet narkotikahandel, hacking og hvitvasking av penger, forteller for første gang FBI hvordan de klarte å finne nålen i høystaken.

Vi besøkte undergrunnsnettet og Silk Road:
Det vi fant fikk oss til å grøsse (Ekstra) »

Oppdaget ledetråd

Det er den tidligere FBI-agenten Crostopher Tarbell som nå har forklart for en dommer hvordan byrået klarte å lokalisere serveren som inneholdt Silk Road-nettstedet, og det ved å bruke helt lovlige virkemidler.

Ved godt nymoderne detektivarbeid skal byrået ha funnet en feil i koden til innloggingssiden på Silk Road som til slutt avslørte IP-adressen til serveren og dermed ga bort den fysiske plasseringen dens.

«Detektivarbeidet» bar frukter da FBI merket at én IP-adresse utmerket seg og gikk igjen flere ganger etter at de forsøkte å logge inn på Silk Road. Dette skal ikke skje når du bruker det anonyme Tor-nettverket, som skal returnere ulike IP-adresser hver gang for å anonymisere både brukere og servere på nettverket.

Når FBI skrev inn IP-adressen i nettleseren sin kom de til sin store overraskelse rett til Silk Roads CAPTCHA-funksjon. Dette er funksjonen som ber deg om å skrive inn en rekke tegn eller tall som du ser på et bilde, for å bekjempe spamroboter og verifisere at du er et menneske.

Avslørt av feil i koden

Den tidligere FBI-agenten fortalte videre at dette indikerte at de nå satt på den faktiske IP-adressen til Silk Road-serveren og altså kunne begynne søket den fysiske plasseringen dens.

Noen raske oppslag senere hadde FBI sporet serveren til et gigantisk datasenter på Island. Det hele skal ha latt seg gjøre fordi CAPTCHA-funksjonen ikke var riktig konfigurert for Tor-nettverket, noe som førte til at Ulbricht ble arrestert og den ulovlige markedsplassen tatt av nettet.

Den tidligere FBI-agentens forklaring kan stikke store kjepper i hjulene for Ulbrichts forklaringer nå som rettsaken mot ham er i gang. Han hevder nemlig til sitt forsvar at Silk Road-serveren må ha blitt funnet av NSA gjennom et av deres mange skitne og ulovlige triks, noe som vil gjøre bevisene mot ham ugyldige.

Har du besøkt Tor-hjemmesiden?
Da har NSA festet et fingeravtrykk på deg og sett hvilke sider du bruker »

(Kilde: Wired)

Les også
Verdenssensasjon: Dansk politi klarte å fakke kriminelle ved å spore Bitcoin-transaksjon
Les også
Nå begynner det virkelig å bli utrygt med gammel Flash
Les også
Agent lurte til seg Bitcoin fra grunnleggeren av narkonettsted
Les også
Grunnleggeren av beryktet narkonettsted dømt til livstid i fengsel
Les også
FBI stengte «oppfølgeren» til beryktet narkonettsted
Les også
Her diskuteres Facebook-hacking, svindel og konspirasjoner
Les også
Vi dykket dypt i Internetts mørkeste avkrok
Les også
Silk Road-grunnleggeren kan sitte resten av livet i fengsel
Les også
Beryktet narkonettsted er tilbake
Les også
FBI tok knekken på beryktet narko-nettsted
annonse